• Lynn Tracy va fi noul ambasador al SUA în Rusia
  • Șeful Comitetului de Apărare al Dumei: Nu va exista o mobilizare generală în Federația Rusă.
  • Mai mult de 2.100 de copii din Ucraina au fost duși ilegal în Rusia, susține vicepremierul de la Kiev.

UPDATE ORA 23.00

Cel puțin 1.045 de persoane au fost reținute pe teritoriul Rusiei, în cadrul unei represiuni a protestelor anti-război în două orașe din Rusia, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info miercuri.

Mai multe informații de fond: Fotografii publicate pe canalul Telegram al OVD-Info au arătat poliția din Sankt Petersburg folosind bastoane împotriva protestatarilor. Videoclipurile arată cum poliția încearcă să rețină în spatele unor bariere o mulțime care se aduna la Catedrala Isakiivskiy, pe fondul scandărilor de fără mobilizare”.

UPDATE ORA 22.00

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, s-a adresat direct familiilor din țara sa în timpul discursului rostit în cadrul Adunării Generale a ONU, mulțumindu-le pentru că și-au deschis casele și inimile” pentru milioanele de refugiați din Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

În remarcile făcute miercuri la ONU, la New York, Sandu a spus că reprezintă o țară care își dorește pace. Ea a subliniat că poporul moldovean vorbește o gamă diversă de limbi – inclusiv ucraineană și rusă – dar indiferent de etnia noastră” sau de preferințele politice, cu toții vrem pace”.

UPDATE ORA 21.00

Cinci cetățeni britanici reținuți de autoritățile susținute de Rusia în estul Ucrainei au fost eliberați și sunt pe drumul de întoarcere în Marea Britanie, a anunțat miercuri Regatul Unit.

Vestea extrem de binevenită că cinci cetățeni britanici reținuți de proxeneții susținuți de Rusia în estul Ucrainei se întorc în siguranță, punând capăt unor luni de incertitudine și suferință pentru ei și familiile lor”, a declarat premierul britanic Liz Truss într-un mesaj pe Twitter.

Ea i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru pentru eforturile sale de a asigura eliberarea deținuților” și Arabiei Saudite pentru asistență”, care a permis eliberarea a 10 cetățeni din Maroc, SUA, Marea Britanie, Suedia și Croația.

UPDATE ORA 20.00

În timp ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea a 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina, este de așteptat ca mulți dintre ei să încerce să se salveze de la încorporare. În timp ce civilii caută o cale de ieșire, cererea de zboruri dus-întors pentru a părăsi țara a crescut vertiginos. Datele de la Aviasales arată că zborurile spre Istanbul, în Turcia, și Erevan, în Armenia, sunt sold out. Ambele destinații nu necesită vize de intrare pentru ruși. Zborurile către Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Azerbaidjan au încetat, de asemenea, să mai apară. Între timp, căutările pe Google pentru cum să părăsești Rusia” au crescut și ele.

UPDATE ORA 19.00

Peste 109 persoane din Rusia au fost reținute după ce au protestat împotriva mobilizării, potrivit unui grup pentru drepturile omului. Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat pentru agenția de știri Reuters că are cunoștință de rețineri în cel puțin 15 orașe diferite. În Rusia, mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legile anti-protest.

UPDATE ORA 18.00

Președintele Biden, trecând la subiectul Ucrainei, spune că în ultimul an lumea noastră a cunoscut mari tulburări” și un război brutal și inutil ales de un singur om”.

El spune că un membru proeminent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia, și-a invadat vecinul, adăugând că Moscova a încălcat cu nerușinare” principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite. Biden spune că Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare împotriva Europei, adăugând că Rusia cheamă mai mulți soldați la luptă și că Kremlinul încearcă să anexeze părți din Ucraina. Lumea ar trebui să vadă actele scandaloase pentru ceea ce sunt”.

UPDATE ORA 17.00

Downing Street afirmă că mobilizarea parțială a rezerviștilor militari ruși de către președintele Putin este o recunoaștere clară” a faptului că invazia sa în Ucraina eșuează. Prim-ministrul britanic Liz Truss se va adresa mâine Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

Downing Street a declarat că ea își va avertiza colegii lideri mondiali împotriva oricărui fel de complacență atunci când vine vorba de apărarea valorilor lor și de păstrarea unei ordini mondiale care recompensează libertatea. Anterior, ea a stat de vorbă în marja adunării cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, pentru a discuta despre aprovizionarea cu arme și pregătirile pentru iarnă.

UPDATE ORA 16.00

Procuratura din Moscova a declarat că participarea la proteste și la evenimente de masă” nesancționate este o infracțiune care poate fi pedepsită cu închisoare de până la 15 ani”.

Aceasta a distribuit mesajul pe Telegram ca un aparent avertisment pentru persoanele care se gândesc să iasă în stradă în această seară pentru a protesta față de decizia guvernului de a recruta rezerviști pentru a lupta în Ucraina. Între timp, diverse canale Telegram raportează că în Orientul Îndepărtat al Rusiei au început proteste împotriva mobilizării. Se crede că zece persoane ar fi fost deja reținute în Irkutsk.

În ultimele luni, Rusia a luat măsuri drastice împotriva protestelor. Proiectul media independent pentru drepturile omului OVD-info estimează că 16.437 de persoane au fost reținute de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie.

UPDATE ORA 15.00

Prețul zborurilor din Moscova crește și unele se vând după anunțul lui Putin

Prețul zborurilor programate să părăsească Moscova în zilele următoare a crescut, altele s-au vândut complet după anunțul lui Vladimir Putin. Zborurile Turkish Airlines care se îndreaptă spre orașe precum Istanbul și Belgrad din Moscova se numără printre cele afectate.

Aseară, în jurul miezului nopții, analistul de apărare Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că zborul de astăzi costă 80.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin sub 1.200 de lire sterline.

UPDATE ORA 14.00

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat miercuri că Putin joacă un „joc nuclear foarte periculos”, iar comunitatea internațională trebuie să-l oblige să oprească „un astfel de comportament nesăbuit”.

„El folosește elementul nuclear ca parte a politicii sale teroriste și acest lucru este inacceptabil”, a spus oficialul UE.

UPDATE ORA 13.00

Declarații ale Olenei Kravchenko, șefa CEC a Republicii Populare Lugansk:

▪️ CCE LNR a aprobat procedura de desfășurare a referendumului privind aderarea la Federația Rusă;

▪️ Secțiile de votare pentru referendumul privind apartenența la Federația Rusă au fost amenajate pe întreg teritoriul LNR, în total 461;

▪️ În Rusia au fost înființate 181 de secții de votare pentru ca locuitorii LNR să voteze la referendum; ▪️În total, sunt 461;

▪️ Observatori străini vor lucra în LNR pentru referendumul privind aderarea republicii la Rusia.

▪️ În teritoriile eliberate ale Republicii Populare Luhansk, se va putea vota la referendum folosind un pașaport LNR sau un pașaport ucrainean;

Pe lângă poliție, miliția populară a republicii va asigura securitatea în timpul referendumului în LNR.

UPDATE ORA 12.00

Mobilizarea parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin va duce la „ o uriașă tragedie ”, a denunțat miercuri, 21 septembrie , adversarul încarcerat Alexeï Navalnîi.

Toate acestea vor duce la o tragedie uriașă și un număr uriaș de morți”, a criticat principalul critic de la Kremlin în timpul unei audieri la unul dintre numeroasele sale procese, potrivit unui videoclip distribuit de presa rusă.

UPDATE ORA 11.00

Administrația rusă a provinciei Herson din sudul Ucrainei a declarat că părți din regiunea vecină Nikoalev care se află sub controlul forțelor ruse vor fi încorporate în provincia Herson, a informat agenția de presă rusă Tass.

UPDATE ORA 10.00

În Marea Britanie, Jonathan Reynolds, purtătorul de cuvânt pentru afaceri al Partidului Laburist din opoziție, a fost intervievat la Sky News, unde a declarat că referendumurile propuse pentru weekend în zonele ocupate din Ucraina nu au nicio legitimitate.

UPDATE ORA 09.00

Vladimir Putin a ținut un discurs național în care a anunțat mobilizarea parțială a trupelor din Rusia. El a declarat că forțele sale se confruntă cu operațiuni militare occidentale pe linia frontului din Ucraina și că, în consecință, vor fi apelate rezervele militare.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia va acorda sprijin deplin referendumurilor privind anexarea la Rusia, care vor fi organizate în acest weekend de către autoritățile proxy rusești în regiunile ocupate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

UPDATE ORA 08.00

Președintele rus Vladimir Putin anunță mobilizarea parțială a Rusiei

Vladimir Putin a ținut un discurs național în care a anunțat mobilizarea parțială a forțelor din Rusia. El a spus că armata se confruntă cu operațiunile militare ale Occidentului colectiv pe o linie de front de peste 1.000 km în Ucraina. Cei din rezervele militare vor fi chemați la datorie.

UPDATE ORA 07.00

Casa Albă a respins planurile Rusiei de a organiza referendumuri în anumite părți ale Ucrainei, adăugând că este posibil ca Moscova să facă această mișcare pentru a recruta trupe în acele zone după ce a suferit pierderi importante pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 06.00

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei cu privire la nicio parte anexată a Ucrainei, chiar dacă referendumurile vor avea loc.

„Dacă Rusia organizează aceste referendumuri false, Statele Unite și comunitatea internațională nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra oricăror părți ale Ucrainei pretins anexate. Noi continuăm să fim alături de poporul ucrainean”, a declarat el.

UPDATE ORA 05.00

Mai mulți lideri mondiali au declarat că nu vor recunoaște niciun referendum sau noi anexări ale teritoriului ucrainean, iar președintele francez Emmanuel Macron a calificat planul drept o parodie.

UPDATE ORA 04.00

Senatorii americani au propus marți ca administrația lui Biden să folosească sancțiuni secundare asupra băncilor internaționale pentru a consolida plafonul de preț pe care țările G7 intenționează să îl impună petrolului rusesc. Senatorul democrat Chris Van Hollen și senatorul republican Pat Toomey au anunțat un cadru legislativ pentru impunerea sancțiunilor secundare, care ar viza instituțiile financiare implicate în finanțarea comerțului, asigurarea, reasigurarea și brokerajul petrolului rusesc și a produselor petroliere vândute la prețuri care depășesc plafonul.

UPDATE ORA 03.00

Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat marți seară că operațiunile sale din Donețk, în apropierea orașelor Bakhmut și Avdiivka, au provocat Rusiei pierderi semnificative. Dar Rusia a bombardat aceste orașe și alte zeci de orașe din nord-estul și sudul Ucrainei, a precizat statul major.

UPDATE ORA 02.00

Având în vedere că instalațiile de stocare a gazelor din Germania au ajuns la o capacitate de peste 90%, Robert Habeck, ministrul economiei, a declarat că Germania are acum o șansă bună de a trece peste iarnă. Germania și-a depășit obiectivul de a avea depozitele subterane pline în proporție de 95% până la începutul lunii noiembrie.

UPDATE ORA 01.00

Autoritățile rusești împuternicite din patru zone ocupate ale Ucrainei – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – și-au anunțat marți intenția de a organiza referendumuri în perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Federația Rusă, o măsură care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fostul președinte al Rusiei și actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că este „esențial” ca separatiștii pro-ruși din Ucraina, susținuți de Moscova, să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, potrivit Kyivpos.

Într-o postare pe Telegram, Medvedev a scris că, alipirea autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk de Federația Rusă constituie un pas vital în protejarea intereselor oamenilor din cele două regiuni.

Referendumurile în Donbas sunt esențiale, nu numai pentru protecția sistematică a rezidenților din DNR şi LNR şi alte teritorii eliberate, ci şi pentru restabilirea dreptății istorice” , a scris Medvedev pe Telegram.