• Potrivit comisiilor electorale din patru regiuni ocupate ale Ucrainei, referendumurile din ultimele patru zile au dat majorități uriașe în favoarea aderării la Federația Rusă, potrivit presei ruse de stat.
  • Referendumurile – convocate la scurt timp de autoritățile pro-ruse – au fost condamnate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind o „farsă”.
  • Oficialii ucraineni spun că prezența la vot a fost extrem de scăzută și au afirmat că au fost aduși oameni din Crimeea pentru a spori prezența la vot.

UPDATE ORA 22.00

Departamentul de Stat al SUA a calificat drept „complet inventate” și „puse la cale la Moscova” anunțurile forțelor pro-Rusia din Ucraina privind referendumurile în favoarea aderării la Rusia.

„Aceasta este voința Moscovei, nu voința liberă a Ucrainei sau a poporului său”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii. Price a spus că SUA se așteaptă ca Rusia să încerce să anexeze teritoriul ucrainean pe baza „referendumurilor false”.

UPDATE ORA 21.00

Departamentul american al Apărării a anunțat o asistență suplimentară de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, ceea ce înseamnă că banii vor fi cheltuiți pentru a fabrica și furniza noi arme Ucrainei. Aceste arme nu vor proveni direct din stocurile de arme preexistente ale SUA.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Optsprezece sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și „muniții asociate”, sunt incluse în acest pachet, se precizează în comunicat.

UPDATE ORA 20.00

Ministerul de Externe al Poloniei a declarat miercuri, într-o declarație, că „condamnă fără echivoc și cu fermitate” „referendumurile ilegale” organizate de Rusia.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă fără echivoc și cu fermitate organizarea de către Rusia a unor „referendumuri” ilegale care au ca scop anexarea unor părți din oblasturile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson, ocupate temporar de Rusia”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 19.00

Regatul Unit „nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa un teritoriu suveran”, i-a transmis miercuri premierul britanic Liz Truss președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Purtătorul de cuvânt a precizat că Truss a subliniat „sprijinul ferm al Regatului Unit în lumina referendumurilor false ale Rusiei în Ucraina”. „Premierul britanic a precizat că Marea Britanie nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa un teritoriu suveran”, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 18.00

Comisia Europeană propune un nou pachet de „sancțiuni dureroase” împotriva Rusiei, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație de presă la Bruxelles.

„Săptămâna trecută, Rusia a escaladat invazia din Ucraina la un nou nivel. Referendumurile false organizate în teritoriile pe care Rusia le-a ocupat sunt o încercare ilegală de a acapara terenuri sau de a schimba granițele internaționale prin forță. Mobilizarea și amenințarea lui Putin de a folosi arme nucleare sunt alți pași pe calea escaladării”, a declarat von der Leyen.

UPDATE ORA 17.00

Țările europene s-au grăbit marți să investigheze scurgeri inexplicabile în două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.

Mai mulți oficiali europeni au declarat că sabotajul pare să fie cauza probabilă, în timp ce Rusia – care a construit rețeaua – nu a exclus această ipoteză.

Ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland, a declarat marți că primele informații primite despre scurgeri indicau „acte de sabotaj”. Premierul suedez Magdalena Andersson și omologul său danez, Mette Frederiksen, au declarat că incidentul a fost probabil „deliberat”, dar au minimizat posibilitatea unei amenințări militare.

UPDATE ORA 16.00

Forțele ucrainene au obținut noi câștiguri în estul regiunii Donețk, potrivit unor înregistrări video geolocalizate pe rețelele de socializare și rapoartelor unui blogger militar rus aflat în zonă. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat un contingent de trupe ucrainene ridicând steagul național în orașul Novoselivka, iar un videoclip geolocalizat arată vehicule militare ucrainene care se deplasează prin districtul Zelena Dolnya din apropiere.

În Novoselivka, unul dintre soldați spune: „Astăzi, Forțele Armate ale Ucrainei – brigada 81, împreună cu Garda Națională a Ucrainei, au eliberat așezarea Novoselivka”.

UPDATE ORA 15.00

Operatorul sistemului de transport de gaze naturale al Ucrainei continuă să își îndeplinească obligațiile față de consumatorii de gaz ucraineni și europeni în mod constant. Nominalizarea confirmată pentru tranzitul gazelor naturale către țările europene pentru 28 septembrie este de 42,4 milioane de metri cubi.

Gazul rusesc este tranzitat de la punctul de intrare Sudzha (Sudja), de la granița de nord a Ucrainei, interconectare având o capacitate tehnică de 244 milioane metri cubi pe zi, se spune într-un comunicat al companiei.

UPDATE ORA 14.00

Șefii de ocupație ai LPR și Herson au făcut apel la Putin cu o cerere de anexare a teritoriilor la Rusia

Șeful LPR-ului autoproclamat, Leonid Pasechnik, s-a adresat lui Vladimir Putin cu o cerere de a lua în considerare posibilitatea aderării LPR-ului în Rusia.

„Ținând cont de aprobarea deciziei de către populația republicii la referendum, vă rog să luați în considerare problema intrării Republicii Populare Lugansk în Rusia ca subiect al Federației Ruse”, a spus Pasechnyk într-un comunicat. .

În zonele ocupate ale regiunilor Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, în perioada 23-27 septembrie, au avut loc așa-zisele referendumuri privind aderarea la Rusia. Conform rezultatelor lor, 98% ar fi votat „pentru” în LNR.

UPDATE ORA 13.00

Ambasada SUA îi îndeamnă pe americani să părăsească imediat Rusia

Ambasada americană la Moscova a făcut apel la concetăţenii din Rusia. Misiunea diplomatică transmite că, din cauza mobilizării parțiale anunțate în Rusia, persoanele cu dublă cetățenie pot fi recrutate în armată.

„Cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească Rusia imediat, în timp ce rămân oportunităţi limitate de călătorie comercială”, se arată pe site-ul ambasadei într-un comunicat .

Ambasada SUA a declarat că are limitări severe în capacitatea sa de a ajuta cetățenii americani și „condițiile, inclusiv opțiunile de transport, ar putea deveni brusc și mai limitate”.

UPDATE ORA 12.00

Ambasada Rusiei în Spania a postat pe Twitter un desen animat care arată patru pui de ursuleț – reprezentând probabil regiunile ucrainene ocupate Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson – întorcându-se acasă la marele urs al Mamei Rusia după referendumurile care au fost îndelung ironizate în Occident ca fiind o farsă.

UPDATE ORA 11.00

SUA vor denunța referendumurile false în Consiliul de Securitate al ONU

Statele Unite vor introduce o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU prin care vor cere statelor membre să nu recunoască nicio schimbare în Ucraina și vor obliga Rusia să-și retragă trupele, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield.

UPDATE ORA 10.00

Principalul lucru din discursul președintelui Volodimir Zelenski:

  • Tocmai am participat la ședința Consiliului de Securitate al ONU. Le-am cerut membrilor Consiliului de Securitate să-l oprească pe cel care se opune tuturor din lume. Este posibil. Poate chiar acum, când pașii distructivi finali nu au fost încă făcuți.
  • Am subliniat la ședința Consiliului de Securitate: implementarea de către Rusia a așa-zisului scenariu Crimeea și o altă încercare de a anexe teritoriul ucrainean va însemna că nu este nimic de discutat cu acest președinte rus. Acest lucru este clar și de înțeles.

UPDATE ORA 09.00

Trupele ucrainene își întăresc pozițiile pe malul de est al râului Oskil:

  • Pe 27 septembrie, trupele ucrainene au efectuat operațiuni de întărire a pozițiilor pe malul estic al râului Oskil la nord de Kupyansk și au eliberat Kupyansk-Vuzlovy, care este unul dintre cele mai mari noduri feroviare din regiunea Harkov.
  • Sursele Skotorus au susținut că și forțele ucrainene au continuat să avanseze în direcția Tavilzhanka (la aproximativ 18 km nord-est de Kupyansk-Vuzlovoi pe malul estic al râului Oskil) și și-au asigurat poziții la nord-vest de așezare.
  • Marele Stat Major al Ucrainei a raportat că trupele ruse au continuat să bombardeze Kucherivka și Petropavlivka (la est de Kupyansk-Vuzlovoi) și Dvorichna (la vest de Tavilzhanka).
  • Sursele Skotorus raportează că focul de artilerie ucraineană a blocat cu succes ultima rută logistică a trupelor rusești către Liman, trecând prin Svatove-Makiivka-Terny la nordul așezării.

UPDATE ORA 08.00

Moscova a declarat că nu va solicita extrădarea rușilor care călătoresc în străinătate pentru a evita să fie chemați să lupte în Ucraina.

UPDATE ORA 07.00

Biroul Națiunilor Unite pentru drepturile omului a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a dus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului – inclusiv execuții extrajudiciare și tortură – care ar putea fi considerate crime de război și a provocat o situație gravă în ceea ce privește drepturile omului.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Vladimir Putin urmează să se adreseze vineri ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ucrainene care au organizat referendumuri, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor. Putin a declarat marți că Rusia a dorit să salveze oamenii din aceste teritorii.

UPDATE ORA 05.00

Guvernele Bulgariei și Poloniei îndeamnă toți cetățenii rămași în Federația Rusă să plece de urgență. Acest lucru ar putea fi anticipat de faptul că trecerile de frontieră vor deveni mult mai dificile, pe măsură ce rutele de ieșire se vor închide și tot mai multe persoane vor fugi de mobilizarea forțată din Rusia.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria a declarat marți că face apel la abținerea de la călătorii în Federația Rusă și recomandă cetățenilor bulgari aflați în Federația Rusă să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara cât mai curând posibil, folosind mijloacele de transport disponibile în prezent.

UPDATE ORA 04.00

Liderii europeni au declarat că sabotajul este cauza cea mai probabilă a scurgerilor în două conducte de gaz Nord Stream dintre Rusia și Europa, după ce seismologii au raportat explozii în jurul conductelor din Marea Baltică. Armata Danemarcei a publicat o imagine cu gazul care bolborosește la suprafața Mării Baltice după avariile fără precedent la conductele de gaz.

UPDATE ORA 03.00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina își va apăra cetățenii din regiunile controlate de Moscova, despre care autoritățile au afirmat că au votat în favoarea unirii cu Rusia. Zelenski a declarat într-o înregistrare video pe Telegram: Vom acționa pentru a ne proteja cetățenii, atât în regiunea Herson, cât și în regiunea Zaporojie, în Donbas, în zonele ocupate în prezent din regiunea Harkov și în Crimeea.

UPDATE ORA 02.00

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că țara sa va introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la referendumurile false organizate în regiunile ucrainene ocupate.

Trudeau a declarat că țara se implică activ cu partenerii și aliații noștri internaționali pentru a asigura o respingere unitară și că țara intenționează să impună noi sancțiuni persoanelor și entităților complice la această ultimă încercare de a submina principiile suveranității statului.

UPDATE ORA 01.00

Autoritățile ruse spun că stabilesc puncte de control la unele dintre frontierele Rusiei, pentru a mobiliza cu forța bărbații ruși care încearcă să evite mobilizarea forțată, fugind din țară.

Ministrul rus al afacerilor interne pentru Osetia de Nord-Alania, Andrei Sergheev, a declarat pe Telegram că afluxul de vehicule ușoare care se deplasează spre Georgia este în creștere serioasă și că un punct de mobilizare al biroului de înregistrare și înrolare militară va fi desfășurat la punctul de control în viitorul apropiat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit comisiilor electorale din patru regiuni ocupate ale Ucrainei, referendumurile din ultimele patru zile au dat majorități uriașe în favoarea aderării la Federația Rusă, potrivit presei ruse de stat.

Referendumurile – convocate la scurt timp de autoritățile pro-ruse – au fost condamnate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind o farsă” și contrare dreptului internațional. Ele nu au fost observate de observatori independenți.

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a declarat că aceste comisii au publicat rezultatele referendumurilor din republicile populare Luhansk și Donețk, precum și din regiunile Kherson și Zaporojie privind aderarea la Rusia. Aceasta nu a precizat dacă acestea sunt rezultatele finale.

RIA Novosti susține că Publicul s-a adresat autorităților din republicile populare Donețk și Luhansk, regiunile Zaporojie și Kherson cu propunerea de a organiza de urgență referendumuri”.

Nu există nici o dovadă în acest sens. Planurile de referendum au fost anunțate brusc în urmă cu o săptămână de către administrațiile locale susținute de Rusia și au fost imediat salutate la Moscova. Oficialii ucraineni spun că prezența la vot a fost extrem de scăzută și au afirmat că au fost aduși oameni din Crimeea pentru a spori prezența la vot.