• Două explozii au zguduit Kievul luni dimineață, după luni de calm relativ în capitala ucraineană.
  • Primarul orașului Kiev, Vitalii Klitchko, a raportat explozii în districtul Șevcenko, o zonă mare din centrul Kievului care include orașul vechi istoric, precum și mai multe birouri guvernamentale.
  • Lesia Vasylenko, membră a parlamentului ucrainean, a postat pe Twitter o fotografie care arată că cel puțin o explozie a avut loc în apropierea clădirii principale a Universității Naționale din centrul Kievului.

UPDATE ORA 22.00

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că atacurile cu rachete rusești care au lovit luni Kievul și alte orașe din Ucraina „demonstrează încă o dată brutalitatea totală a războiului ilegal al lui Putin împotriva poporului ucrainean”.

„Aceste atacuri nu fac decât să întărească și mai mult angajamentul nostru de a fi alături de poporul ucrainean atâta timp cât va fi nevoie”, a scris Biden într-o declarație de luni. „Alături de aliații și partenerii noștri, vom continua să impunem costuri Rusiei pentru agresiunea sa, să îi tragem la răspundere pe Putin și Rusia pentru atrocitățile și crimele sale de război și să oferim sprijinul necesar pentru ca forțele ucrainene să își apere țara și libertatea.”

UPDATE ORA 21.00

Secretarul american al armatei, Christine Wormuth, a calificat drept „oribile” recentele atacuri ale forțelor ruse asupra civililor din Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Este îngrozitor că Rusia țintește direct civili și infrastructuri critice pentru civili. Este ceea ce, din păcate, însă, președintele Putin face de ceva timp în termeni, de la invazia Ucrainei”, a declarat Wormuth în timpul unei conferințe de presă la reuniunea anuală a Asociației Armatei Statelor Unite, luni.

UPDATE ORA 20.00

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat luni la CNN că UE trebuie să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina în lumina escaladării Rusiei, furnizând mai multe echipamente militare.

„Cred că toate țările ar putea și ar trebui să facă mai mult”, a declarat Metsola. „Ceea ce am văzut astăzi arată că Rusia va continua să escaladeze și mai mult… Cum vom răspunde? Dacă răspunsul nostru nu este proporțional cu escaladarea, atunci vom continua să vedem că va continua să ucidă și mai mulți oameni.”

UPDATE ORA 19.00

Țările NATO, în contextul în care stocurile de armament se diminuează, îndeamnă companiile de armament să stimuleze producția pentru a reface stocurile și a ajuta Kievul, relatează Bloomberg. Unele țări europene care au trimis arme în Ucraina își epuizează stocurile – și ar putea dura ani de zile pentru a acoperi deficitul, a declarat acesta.

UPDATE ORA 18.00

Rezultatele bombardamentelor rusești din 10 octombrie: 11 persoane au fost ucise, 87 au fost rănite, 29 de infrastructuri critice au fost avariate
Ca urmare a bombardamentelor rusești asupra teritoriului Ucrainei din 10 octombrie, 11 ucraineni au fost uciși, 87 de persoane au fost rănite, a declarat șeful Poliției Naționale Igor Klymenko. Separat, el a remarcat moartea la Kiev a colonelului de poliție în vârstă de 41 de ani, șef al departamentului de poliție cibernetică Yuriy Zaskoka.

„La momentul grevei, polițistul conducea pe Bulevardul Shevchenko la muncă”, a spus Klymenko.

În total, aproximativ 70 de locații din întreaga țară au fost avariate în urma atacului rusesc cu rachete, inclusiv 29 de infrastructură critică, patru clădiri cu mai multe etaje și 35 de clădiri rezidențiale private, precum și o școală din Kiev.

UPDATE ORA 17.00

Patru regiuni ucrainene nu au electricitate
După cum am raportat mai devreme, un val de lovituri coordonate de rachete rusești au vizat infrastructura energetică din toată Ucraina în această dimineață. Ca urmare, patru regiuni sunt fără energie electrică: Lviv, Poltava, Sumy și Ternopil.

Alimentarea cu energie electrică și apă a fost parțial întreruptă în altă parte, a declarat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. S-a confirmat că 11 persoane au murit și 64 au fost rănite în urma atacurilor pe scară largă, pentru care Moscova și-a revendicat responsabilitatea.

UPDATE ORA 16.00

Klaus Iohannis: „Condamn cu fermitate atacurile oribile cu rachete ale Rusiei asupra orașelor și infrastructurii civile din Ucraina. Uciderea oamenilor nevinovați trebuie să înceteze. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Kremlinului.”

UPDATE ORA 15.00

Locuitorii Ucrainei ar trebui să stingă luminile și să nu folosească aparatele electrice pe 10 octombrie, între orele 17:00 și 22:00 (care coincide cu ora Moscovei), pentru a reduce sarcina asupra sistemului energetic. Acest lucru a fost anunțat de adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Tymoshenko.


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile cu rachete „oribile și fără discriminare” ale Rusiei asupra țintelor civile din Ucraina

Stoltenberg a spus că a vorbit cu secretarul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și a promis că NATO va sprijini în continuare Ucraina împotriva agresiunii ruse „atât timp cât este nevoie”.

UPDATE ORA 14.00

O rachetă rusească a explodat în apropierea ambasadei României la Kiev. Personalul ambasadei României este acum în siguranță, în ciuda faptului că una dintre lovituri a fost efectuată la doar 850 de metri de clădirea sa, a declarat ministrul de externe al țării, Bogdan Aurescu.

UPDATE ORA 13.00

️Ministerul german de Externe: Clădirea consulatului german de la Kiev a fost avariată de loviturile rusești.


Kremlinul a comentat atentatele de astăzi de la Kiev: Totul are loc în cadrul unei operațiuni militare speciale, punctele principale ale acesteia nu pot fi realizate fără rapoarte către comandantul suprem, dar este mai bine să se contacteze Ministerul Apărării.


Forțele de apărare aeriană au doborât aproximativ 45 din cele peste 80 de rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei. De asemenea, au distrus 9 din cele 12 drone kamikaze Shahed-136 care au fost folosite în atacurile de astăzi, a precizat Forțele Aeriene ucrainene.

UPDATE ORA 12.00

Putin intenționează să se deplaseze la Astana în această săptămână pentru summitul CSI. Nu există dezacorduri cu Rusia, în ciuda refuzului Kazahstanului de a participa la exercițiile CSTO.


Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii, după o declarație despre încălcarea spațiului aerian al țării de către trei rachete de croazieră „Republica Moldova consideră acest incident extrem de grav și regretabil și, fără îndoială, provocând tensiune suplimentară. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă”.


Potrivit rapoartelor, secția de vize a consulatului german a fost lovită și în timpul atacurilor grele rusești asupra capitalei ucrainene Kiev.

Fostul președinte al Fundației Böll din Kiev, Sergej Sumlenny, a postat fotografii pe Twitter și i-a scris cancelarului Olaf Scholz și ministrului de externe Annalena Baerbock: „Poate că doriți să trimiteți câteva tancuri Leopard la verificați situația la fața locului?”

UPDATE ORA 11.00

În contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării informează că luni, 10 octombrie curent, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Țintele respective au parcurs următoarele direcții:

  1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.
  2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
  3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei

În Ucraina, în acest moment, în urma loviturilor cu rachete, au fost avariate 11 infrastructuri importante din 8 regiuni.


Putin a cerut guvernanților să controleze respectarea legii în timpul mobilizării parțiale.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Urgență din Kiev a declarat că există morți și răniți. Salvatorii lucrează acum în diferite locații, a declarat Svitlana Vodolaga.

UDATE ORA 10.00

Centrală termică a luat foc la Kiev după atacul cu rachete.


Circulația trenurilor pe linia roșie a metroului din Kiev a fost suspendată după exploziile din centrul capitalei, a anunțat serviciul de presă al Metroului Kiev. Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, a mai spus că străzile centrale ale orașului sunt blocate. Potrivit acestuia, obiectele din centrul orașului au fost avariate, serviciile de salvare lucrează. Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a spus, la rândul său, că în regiunea Kiev sunt scăderi puternice de tensiune în rețeaua electrică.


Dronele iraniene zboară pe teritoriul Ucrainei din Belarus. Acest lucru a fost anunțat de Vitaly Kim.

UDATE ORA 09.00

Locuitorii mobilizați din regiunea Novosibirsk vor primi o sumă forfetară de 100.000 de ruble din bugetul regional. Fondurile vor fi alocate în octombrie, a declarat guvernatorul regiunii Andrei Travnikov.

La Kiev sunt raportate explozii. Potrivit informațiilor preliminare, apărarea aeriană funcționează.

UDATE ORA 08.00

Klitschko: „Câteva explozii în districtul Shevchenkovsky – în centrul capitalei. Toate serviciile sunt trimise pe steren. Vor urma detalii.” Pentru prima dată după mult timp, rușii au lovit capitala Ucrainei. În plus, bombardarea Niprului continuă.

UDATE ORA 07.00

Generalul de aviație Serghei Surovikin a fost numit comandant general al forțelor rusești care luptă în Ucraina, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Schimbarea este cea de-a treia numire militară de rang înalt a Moscovei într-o săptămână și urmează după ce au fost anunțate demiterile comandanților a două dintre cele cinci regiuni militare ale Rusiei, în timp ce forțele sale au suferit o serie de răsturnări dramatice în nord-estul și sudul Ucrainei.

UDATE ORA 06.00

Vladimir Putin a acuzat direct Ucraina pentru explozia de la un pod vital care leagă Rusia de Crimeea, calificând atacul din weekend drept un act de teroare comis de serviciile secrete ucrainene, pe fondul așteptărilor tot mai mari că Kremlinul plănuiește o escaladare iminentă și dură a războiului său.

UDATE ORA 05.00

Putin își va convoca luni consiliul de securitate națională pentru a discuta despre explozia de la podul Kerch, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Întâlnirea are loc pe fondul așteptărilor tot mai mari că Kremlinul plănuiește o escaladare iminentă și dură a războiului său.

UDATE ORA 04.00

Scafandrii ruși urmează să examineze amploarea pagubelor provocate de explozie pe podul rutier și feroviar. Guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksyonov, a declarat reporterilor că rezidenții se vor descurca în ciuda pagubelor suferite de pod.

UDATE ORA 03.00

Grevele din Zaporojieau ucis 43 de persoane într-o săptămână, spune Zelenski

Cel puțin 14 persoane au fost confirmate ca fiind moarte în urma bombardamentelor rusești din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, în weekend.

Ultimul bilanț al morților urmează atacurilor repetate asupra orașului în ultimele zile și ridică numărul total al celor uciși în ultima săptămână la 43 de persoane, potrivit președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

Loviturile cu rachete rusești asupra Zaporojiei au ucis cel puțin 43 de persoane numai din 3 octombrie, săptămâna aceasta, a declarat Zelenski în discursul său de duminică seara.

UDATE ORA 02.00

Putin va discuta despre atacul de la podul de la Kerch la Consiliul de securitate națională

Se așteaptă ca Putin să convoace luni consiliul său de securitate națională pentru a discuta despre explozia care a lovit podul Kerch, important din punct de vedere strategic și simbolic, care leagă Crimeea ocupată de Rusia de partea continentală a Rusiei.

Unii cred că reuniunea este un indiciu de rău augur că Moscova ar putea plănui o escaladare a conflictului cu Ucraina – după un cor de cereri publice de represalii din partea liniei dure.

UPDATE ORA 01.00

Zaporojie a fost lovit din nou

Forțele rusești ar fi lovit orașul ucrainean Zaporojie în cursul nopții, în ceea ce pare a fi ultimul dintr-o serie de atacuri asupra orașului din sud-estul țării în ultima săptămână.

Guvernatorul regional Oleksandr Starukh a raportat știrea prin intermediul contului său oficial de Telegram, luni, în jurul orei 3 dimineața, afirmând că un atac cu rachete în centrul orașului a distrus o clădire rezidențială cu mai multe etaje.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele rus Vladimir Putin a calificat explozia de sâmbătă de pe podul din Crimeea drept un ,,atac terorist” și a declarat că serviciile speciale ucrainene au organizat și executat explozia, potrivit CNN.

Declarația a fost făcută după o întâlnire a președintelui rus Alexander Bastrikin, șeful Comitetului care investighează explozia de pe podul Crimeei.

,,Nu există nicio îndoială că acesta este un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile de o importanță critică a Federației Ruse. Autorii, executanții și beneficiarii – serviciile secrete ale Ucrainei” , a afirmat Vladimir Putin.

Mai mult, Vladimir Putin a precizat că la pregătirea atacului asupra podului Kerci au ajutat serviciile speciale ucrainene atât cetățeni ruși, cât și persoane ai „țărilor străine” .

Podul din Crimeea a fost avariat sâmbătă în urma unei explozii, produsă după ce un camion a fost aruncat în aer.