• Ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina va continua să elibereze teritorii de pe teritoriul ucrainean, în ciuda valului de atacuri cu rachete rusești de luni.
  • Orice ar face Putin, vom continua să ne eliberăm teritoriul”, a declarat Kuleba pentru CNN.
  • El a spus că el crede că atacul a fost un act de răzbunare din partea președintelui rus Vladimir Putin în urma unor înfrângeri recente pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 24:00

SUA: Afirmația lui Lavrov privind negocierile cu Occidentul nu reprezintă o ofertă „constructivă și legitimă”

Washingtonul nu consideră afirmația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia Moscova este deschisă la discuții cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina, drept o „ofertă constructivă și legitimă” de a se angaja în dialog, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit Reuters.

Lavrov a declarat anterior, în cursul zilei de marți, că Moscova este deschisă la discuții, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Price a afirmat, în timpul unei conferințe de presă, că, dacă Rusia este serioasă în ceea ce privește demararea negocierilor, atunci un prim pas ar fi să înceteze „atacul brutal” asupra Ucrainei.

„Nu considerăm că aceasta este o ofertă constructivă și legitimă de a se angaja în dialogul și diplomația care sunt absolut necesare pentru a vedea sfârșitul acestui război brutal de agresiune”, a spus Price.

UPDATE ORA 23:00

7 morți și 7 răniți, în urma bombardamentelor de marți asupra regiunii Zaporojie

Atacurile efectuate marți de către trupele ruse asupra regiunii Zaporojie au ucis șapte persoane și au rănit alte șapte, informează The Kyiv Independent citându-l pe șeful adjunct al cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Kirilo Timoșenko.

Victimele sunt din localitățile Orikhiv și Stepnohirsk, despre care Timoșenko a precizat că au fost bombardate marți cu brutalitate de către forțele ruse. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunțat, de asemenea, că forțele ruse au atacat orașul Zaporojie în cursul dimineții de marți, lovind obiective de infrastructură.

Începând din 3 octombrie, atacurile rușilor asupra regiunii Zaporojie au ucis cel puțin 50 de persoane și au rănit alte 77.


Ucraina afirmă că 30% din infrastructura de energie a țării a fost lovită de rachetele Rusiei

Aproximativ 30% din infrastructura de energie a Ucrainei a fost lovită de rachete rusești începând de luni, a anunțat marți ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, potrivit CNN.

Ministrul a declarat pentru postul american de televiziune că aceasta a fost „prima dată de la începutul războiului” când Rusia a vizat „în mod dramatic” infrastructura de energie a Ucrainei.

El a spus că unul dintre motive îl reprezintă faptul că exporturile de electricitate ucrainene către Europa „ajută țările europene să economisească gazul și cărbunele rusesc”, adăugând că Ucraina încearcă „să se reconecteze rapid de la celelalte surse”.

Luni, guvernul ucrainean a îndemnat populația din întreaga țară să își „limiteze” consumul de energie. Întrebat dacă Ucraina va primi energie suplimentară din Europa, Halușcenko a spus că aceasta este „una dintre opțiunile aflate pe masă”.

Ministrul a precizat că sistemul ucrainean de energie „este încă stabil”, dar a făcut apel la partenerii internaționali să furnizeze Ucrainei „sisteme de protecție antiaeriană care ne-ar putea ajuta cu adevărat să ne protejăm infrastructura”.

„Transmitem acest mesaj partenerilor noștri: trebuie să protejăm cerul”, a spus el. „Rușii nu joacă pe baza legilor internaționale. Nu le pasă de niciun fel de acorduri sau convenții internaționale”, a punctat oficialul guvernamental ucrainean.

Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că atacurile sale au vizat instalații militare și din domeniul energiei de pe teritoriul ucrainean.

UPDATE ORA 22:00

Canada va trimite 40 de ingineri de luptă în Polonia pentru a instrui soldați ucraineni

Canada va trimite 40 de ingineri de luptă în Polonia, în cadrul unui efort de antrenare a forțelor ucrainene, informează Sky News.

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți la Varșovia, ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a declarat: „Anunț că, în următoarele săptămâni, Canada va trimite aproximativ 40 de ingineri de luptă în Polonia pentru a ajuta forțele poloneze să-i instruiască pe geniștii ucraineni în domeniul recunoașterii de geniu, al explozibililor, al minării și al deminării”.

Anand a precizat că antrenamentul suplimentar „va completa instrucția noilor recruți ucraineni în Regatul Unit” efectuată de canadieni, precum și “instrucția personalului ucrainean cu privire la utilizarea obuzierelor M777 pe care le-am donat Ucrainei”.

Forțele armate canadiene au instruit peste 33.000 de militari ucraineni și membri ai personalului de securitate începând din 2015, dar, din februarie, au întrerupt anumite aspecte ale efortului de instruire.


Ministerul Apărării de la Minsk: Belarus a început inspecția forțelor sale armate pentru asigurarea pregătirii de luptă

Belarus a anunțat marți că organizează o inspecție a forțelor sale armate pentru a asigura „pregătirea” de luptă, informează CNN.

Începând din 11 octombrie, Secretariatul de Stat al Consiliului de Securitate al Republicii Belarus, în conformitate cu instrucțiunile președintelui, efectuează o inspecție a Forțelor Armate ale Belarusului”, a precizat Ministerul Apărării din această țară, într-un comunicat.

Ministrul susține că inspecția este „cuprinzătoare și acoperă cele mai importante aspecte ale verificării pregătirii pentru îndeplinirea sarcinilor prevăzute”.

„În timpul inspecției, unitățile și subunitățile militare vor rezolva problemele legate de punerea în stare de pregătire de luptă, efectuarea marșului, desfășurarea în zonele desemnate, cu îndeplinirea sarcinilor de pregătire de luptă”, se mai arată în comunicat.

Anunțul vine în contextul în care ministrul apărării din această țară a declarat anterior în cursul zilei de marți că desfășurarea comună de forțe cu Rusia de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina este o măsură defensivă pentru a asigura „securitatea”.

„Sarcinile Grupării Regionale de Forțe sunt pur defensive. Și toate activitățile desfășurate în prezent au ca scop un răspuns adecvat la acțiunile din apropierea granițelor noastre”, a afirmat ministrul belarus al Apărării, generalul-locotenent Viktor Khrenin, într-un comunicat.

UPDATE ORA 21:00

Casa Albă: SUA vor accelera livrarea de sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina

SUA accelerează livrarea a două sisteme avansate de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems – NASAMS) către Ucraina cât mai repede posibil, a anunțat marți Casa Albă, potrivit CNN.

Sistemele americano-norvegiene vor contribui la îndeplinirea cerințelor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a solicitat ca Ucraina să beneficieze de mai mult sprijin pentru apărarea antiaeriană. SUA sunt pe cale să livreze primele două sisteme Ucrainei „în viitorul foarte apropiat”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Biden fusese anterior de acord cu contractarea a opt sisteme NASAMS, care asigură apărarea pe distanțe scurte și medii. Acestea sunt aceleași sisteme folosit pentru a proteja spațiul aerian din Washington DC.

Kirby a refuzat să ofere o dată precisă pentru momentul în care vor sosi sistemele NASAMS, dar a precizat că SUA sunt „cu siguranță interesate de livrarea” rapidă a acestora. În cadrul reuniunii online pe care liderii G7 au avut-o anterior în cursul zilei, Zelenski a declarat că „eforturile comune de a crea un scut aerian pentru Ucraina” trebuie să fie intensificate, pe fondul atacurilor masive cu rachete de croazieră și cu drone rusești asupra țării sale.


Trupurile a 78 de civili uciși au fost exhumate în orașele eliberate din estul țării, Liman și Sviatohirsk

Biroul procurorului general al Ucrainei a anunţat marţi că au fost exhumate corpurile a 78 de civili în două oraşe din regiunea Doneţk din estul ţării, recent recucerite de către forţele ucrainene, informează AFP.

https://t.me/pgo_gov_ua/6616

,,Numeroase morminte au fost descoperite în oraşele eliberate Sviatohirsk şi Lîman”, a indicat procuratura ucraineană, precizând că 34 de corpuri au fost exhumate la Sviatohirsk şi 44 în Lîman.

Unele dintre corpurile exhumate la Sviatohirsk prezentau urme de ,,moarte violentă”, iar rămăşiţele calcinate a două persoane au fost descoperite într-o maşină.

La Lîman au fost descoperite până acum circa 100 de morminte, din care au fost exhumate 44 de cadavre, inclusiv cele ale „unui copil de un an şi ale întregii sale familii”.

Ucraina a acuzat forţele ruse de numeroase abuzuri, descoperind după retragerea acestora morminte de civili ucişi sau ale victimelor torturilor ori ale execuţiilor sumare. Rusia a negat sistematic aceste acuzaţii.

UPDATE ORA 20:00

Putin îi spune șefului AIEA că situația de la centrala nucleară din Zaporojie este „îngrijorătoare”

Vladimir Putin i-a spus marți șefului agenției de supraveghere nucleară din cadrul Națiunilor Unite că situația de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie este „îngrijorătoare”, adăugând că Moscova este „deschisă” la dialog, relatează CNN.

Înaintea întâlnirii sale de la Sankt Petersburg cu Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Putin a declarat: „Vedem că există astăzi elemente de politizare excesiv de periculoasă a tot ceea ce este legat de activitatea nucleară.

Sperăm foarte mult că, datorită eforturilor dumneavoastră, vom reuși să reducem toată retorica și să aducem acest domeniu al cooperării noastre la normalitate, în ciuda tuturor turbulențelor și proceselor complexe care au loc pe scena mondială.”

Putin a adăugat că este „fericit” să discute „toate problemele care sunt de interes reciproc pentru noi și care pot să îngrijoreze pe oricine. Ei bine, chiar și pe noi. De exemplu, în ceea ce privește situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie.

În orice caz, suntem deschiși la acest dialog și ne bucurăm să vă vedem”. Grossi a afirmat că discuția de astăzi este „foarte importantă și indispensabilă”, deoarece „avem probleme legate de siguranța nucleară, de securitatea nucleară, în special la centrala nucleară din Zaporojie”.

„După cum știți, am depus eforturi pentru a încerca să evit un accident nuclear care ar putea fi foarte nociv în termeni generali și în special în regiune”, i-a spus Grossi lui Putin.


Ucrainenii vor continua să reziste în fața atacurilor rusești

Andrii Sadovyi, primarul orașului Liov din vestul Ucrainei – unul dintre orașele atacate ieri și astăzi cu rachete de către forțele ruse – afirmă că loviturile aeriene nu fac decât să alimenteaze hotărârea ucrainenilor de a rezista, relatează CNN.

„Rusia răspândește frica. Vor obține rezultatul opus. Poporul ucrainean devine mai puternic și rezistă. Este războiul nostru pentru independență”, a declarat edilul din Liov pentru postul american de televiziune.

Șeful administrației militare regionale din Liov a anunțat că marți au avut loc „trei explozii la două instalații energetice din regiunea Liov”.

Sadovyi a precizat pentru CNN că 30% din electricitate a fost întreruptă în orașul său, după ce rachetele au afectat alimentarea cu apă și energie electrică, dar situația se îmbunătățește.

El a cerut sisteme de apărare antiaeriană, așa cum au subliniat și alți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, în fața liderilor străini.

Sadovyi a mai spus că orașul are nevoie de generatoare noi, mai ales în perioada de iarnă. „Mă aștept la o situație dificilă [în] următoarele luni”, a adăugat el.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia: 32 de soldați ucraineni s-au întors acasă

Ucraina a anunțat un nou schimb de prizonieri cu Rusia. Potrivit șefului biroului președintelui Ucrainei Andrei Yermak, 32 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei s-au întors acasă. Partea rusă nu a comentat încă schimbul de prizonieri.

https://t.me/ermaka2022/1442

UPDATE ORA 18:00

Ucraina a primit sistemele de apărare antiaeriană IRIS-T din Germania

Ucraina a primit deja un transport prin care i-a fost livrat sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, a anunțat marți publicația germană Der Spiegel, potrivit Reuters.

Ministerul german al Apărării nu a putut confirma imediat informația atunci când a fost contactat de Reuters.

Rusia a atacat masiv cu rachete luni dimineață, la o oră de vârf, orașele din Ucraina, ucigând civili și provocând întreruperi de electricitate și căldură, într-o aparentă mișcare de răzbunare, după ce președintele rus Vladimir Putin a susținut că explozia de pe podul Kerci a fost un atac terorist.


Liderii G7 promit să îl tragă pe Putin la „răspundere” pentru recentele atacuri din Ucraina

Șefii de guverne din țările membre G7 au promis că îl vor trage la răspundere pe președintele rus Vladimir Putin și pe cei „responsabili” pentru recentul val de atacuri din Ucraina, au anunțat liderii grupului într-o declarație comună, la finalul unei reuniuni online care a avut loc marți, relatează CNN.

De asemenea, țările G7 s-au angajat să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, promițând în același timp să continue să ofere ajutor financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic.

Statele membre G7 l-au asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „că nu ne lăsăm descurajați și suntem fermi în angajamentul nostru de a oferi sprijinul de care Ucraina are nevoie pentru a-și susține suveranitatea și integritatea teritorială”, potrivit declarației.

UPDATE ORA 17:00

Peste 2.000 de oameni au rămas fără curent după bombardarea din Belgorod

Peste 2.000 de oameni au rămas fără curent după ce Ucraina a bombardat o substație de electricitate din regiunea Belgorod din Rusia, a declarat guvernatorul zonei.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Vyacheslav Gladkov a spus că serviciile de urgență lucrează la restabilirea alimentării cu energie după ce Ucraina a bombardat substația din orașul Shebekino, la granița cu regiunea Ucrainei Harkiv.

El a spus că transformatorul substației a fost avariat de obuze și că nu au fost victime.

Luni, s-a auzit o explozie puternică în Belgorod din Rusia, potrivit martorilor.

Agenția de presă rusă RIA Novosti a citat oficiali locali spunând că explozia a fost cauzată de explozii de muniție la o groapă de gunoi.


Ucraina: Aproximativ jumătate din rachetele și dronele rusești primite sunt distruse

Armata ucraineană și oficialii guvernamentali spun că aproximativ jumătate dintre rachetele și dronele ruse care sunt trase asupra teritoriului ucrainean sunt neutralizate de apărarea antiaeriană, dar reiterează nevoia de mai multe sisteme de apărare, potrivit CNN.

Prim-ministrul ucrainean Denis Shmihal a declarat că atacurile rusești au continuat marți asupra instalațiilor energetice, cu 33 de lovituri cu rachete până acum.

Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a anunțat că același număr a fost distrus începând cu ora locală 13:30, spunând că 20 de rachete de croazieră și 13 „drone kamikaze” au fost distruse.


Șeful NATO: Alianța „monitorizează îndeaproape” forțele nucleare ale Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța de apărare „monitorizează îndeaproape” forțele nucleare ale Rusiei și că un atac deliberat asupra infrastructurii critice a aliaților va primi un „răspuns unit și hotărât”.

Stoltenberg a spus, într-o conferință de presă, că „amenințările nucleare voalate” ale lui Vladimir Putin sunt „periculoase și iresponsabile”, iar Kremlinul știe că un război nuclear „nu poate fi câștigat”.

„Monitorim îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei. Nu am văzut nicio schimbare în postura Rusiei, dar rămânem vigilenți”, a spus șeful NATO.

UPDATE ORA 16:00

Guvernul ucrainean cere oamenilor să-şi ,,limiteze” consumul de electricitate

Ucrainenii au fost îndemnați să-și limiteze energia electrică pentru a contribui la stabilizarea rețelei electrice a țării, după ce mai multe lovituri cu rachete rusești au avariat grav instalațiile energetice, potrivit BBC.

Într-un mesaj pe Telegram, prim-ministrul Denis Shmihal le-a cerut oamenilor să-și limiteze marți consumul de energie la orele de vârf, între orele 17:00 și 23:00, ora locală.

Kremlin: Sistemele de apărare antiaeriană oferite de SUA vor prelungi conflictul în Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți că promisiunea SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană nu va face decât să extindă conflictul și să provoace mai multă durere Ucrainei, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 15.00

Oficialul centralei nucleare Zaporojie a fost răpit de forțele ruse, anunță Ucraina

Șeful adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost răpit de forțele ruse și este reținut într-o locație necunoscută, a anunțat compania de stat de energie nucleară din Ucraina Energoatom.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Energoatom a spus că oficialul, Valeriy Martynyuk, a fost capturat luni.

UPDATE ORA 14.00

Peskov a declarat că livrările americane de sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina vor face conflictul mai lung și mai dureros pentru partea ucraineană, dar nu vor schimba obiectivul nostru și rezultatul final.


Președintele Recep Tayyip Erdogan se va întâlni miercuri cu omologul rus Vladimir Putin , la marginea unui summit regional din capitala kazahă, Astana, a declarat un oficial turc.

Turcia, care a rămas neutră pe tot parcursul conflictului din Ucraina, are relații bune cu cei doi vecini ai Mării Negre – Rusia și Ucraina. Erdogan nu a comentat încă asupra atacurilor ruse în masă de luni în Ucraina, care au ucis cel puțin 19 persoane și au rănit peste 100.

Însă ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a purtat un apel telefonic cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba după atacuri, a declarat o sursă diplomatică turcă, fără a detalia mai multe.

UPDATE ORA 13.00

UE discută al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Țările Uniunii Europene (UE) discută despre introducerea celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează TASS , citând o sursă din delegația uneia dintre țări în Consiliul UE. Potrivit acestuia, introducerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc nu este încă luată în considerare.

„Da, există deja discuții despre o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei după o nouă escaladare, pe care am văzut-o pe 10 octombrie”, a spus sursa. El nu a oferit niciun detaliu cu privire la restricțiile aflate în discuție.


Un medic pentru copii care lucra la un spital de oncologie din Kiev s-ar fi aflat printre cei uciși de valul de lovituri rusești de ieri asupra orașelor din Ucraina.

Oksana Leontieva era medic la departamentul de transplant de măduvă osoasă pentru copii de la spitalul oncologic pentru copii Okhmatdyt, potrivit spitalului. Ea se îndrepta spre serviciu luni dimineață, după ce își lăsase fiul la grădiniță, când o rachetă rusească a lovit capitala ucraineană.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat Rusia de comiterea unor crime de război prin faptul că a vizat instalații energetice pentru a crea condiții insuportabile pentru civili.

Bilanțul morților în urma atacurilor cu rachete rusești de luni asupra unei serii de orașe ucrainene a crescut la 19 persoane, iar peste 100 de persoane au fost rănite, potrivit cifrelor furnizate de serviciile de urgență ale statului ucrainean.

UPDATE ORA 11.00

Bombardamentele în masă ale Rusiei asupra orașelor ucrainene constituie crime de război în conformitate cu dreptul internațional, au declarat marți președinții grupului de țări, însoțiți de președinții Macedoniei de Nord și Muntenegrului.

Noi, președinții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Poloniei, României, Slovaciei și Ungariei, condamnăm bombardamentele în masă ale orașelor ucrainene efectuate recent de Rusia, care constituie crime de război în conformitate cu dreptul internațional”, au afirmat aceștia într-o declarație.

UPDATE ORA 10.00

Deputatul ucrainean Volodimirr Ariev a declarat pentru telespectatorii Sky News din Marea Britanie că el crede că Vladimir Putin a lansat valul de atacuri pentru a putea părea un lider puternic la summitul G20 din Bali, în loc de unul slab care a pierdut teren în Ucraina.

UPDATE ORA 09.00

Canalele de socializare ale ministerului rus de externe difuzează în această dimineață link-uri către un răspuns pe care purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Maria Zakharova, l-a dat ieri târziu la declarațiile recente venite din partea SUA. În acesta, Zakharova spune:

Repetăm pentru SUA încă o dată: obiectivele pe care le-am stabilit în Ucraina vor fi atinse. Rusia este deschisă la diplomație, termenii sunt cunoscuți. Cu cât Washingtonul încurajează mai mult timp belicozitatea Kievului, încurajând în loc să prevină incursiunile teroriste ale sabotorilor ucraineni, cu atât mai dificilă va deveni căutarea unei soluții diplomatice.

UPDATE ORA 08.00

În această dimineață, sirenele sună din nou în Kiev, relatează jurnalistul Paul Adams de la BBC. Alte lovituri au fost raportate în Zaporojie în cursul nopții.

Ieri, ucrainenii s-au trezit sub o serie de atacuri cu rachetă ce au lovit mai multe orașele din întreaga țară, care au ucis 14 persoane și au rănit aproape 100 de persoane.

UPDATE ORA 07.00

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA condamnă cu fermitate atacurile cu rachete rusești asupra orașelor din Ucraina, care demonstrează brutalitatea totală a lui Putin împotriva poporului ucrainean. Într-o declarație separată, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că comunitatea internațională are responsabilitatea de a arăta clar că acțiunile lui Putin sunt complet inacceptabile.

UPDATE ORA 06.00

Bilanțul victimelor loviturilor din 10 octombrie în Ucraina a crescut la 14 morți

Bilanțul victimelor loviturilor Rusiei asupra Kievului și a altor orașe la 10 octombrie a crescut la 14 morți, în timp ce 97 de persoane au fost rănite, a anunțat luni seară, într-o actualizare, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Peste 1.300 de localități din întreaga țară au rămas fără energie electrică, a precizat serviciul de urgență.

UPDATE ORA 05.00

Premierul britanic ar trebui să ceară o reuniune completă a liderilor NATO, în timp ce G7 va avea discuții de criză

Se așteaptă ca premierul britanic, Liz Truss, să solicite o reuniune completă a liderilor NATO în zilele următoare, în timp ce G7 va organiza marți discuții de criză în urma atacurilor rusești asupra Kievului și a altor orașe importante din Ucraina.

Potrivit Kievului, forțele rusești au lansat luni o ploaie de peste 80 de rachete asupra unor orașe din Ucraina, aparent ca represalii la o explozie care a avariat un pod cheie care leagă peninsula Crimeea de Rusia.

UPDATE ORA 04.00

Jeremy Fleming, șeful agenției britanice de spionaj GCHQ, va spune marți, într-un discurs, că Vladimir Putin a făcut erori strategice în urmărirea războiului din Ucraina, în parte pentru că există atât de puține constrângeri asupra conducerii sale.

UPDATE ORA 03.00

Liderii G7 vor purta discuții de criză în prezența lui Zelenski. Liderii vor discuta probabil despre criza energetică globală declanșată de invazia Rusiei, în contextul în care se intenționează introducerea unui plafon global al prețului petrolului rusesc pentru a viza veniturile lui Putin.

UPDATE ORA 02.00

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a numit Rusia stat terorist în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale de luni seară.

Țintirea deliberată a civililor este o crimă de război. Prin lansarea de atacuri cu rachete asupra civililor, care dorm în casele lor sau se grăbesc să meargă la muncă, asupra copiilor care merg la școală, Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist care trebuie descurajat în cele mai puternice moduri posibile, a declarat el.

UPDATE ORA 01.00

Raporturi de greve peste noapte în Zaporojie

The Kyiv Independent raportează că au avut loc lovituri în Zaporojie în timpul nopții, spunând că: Forțele rusești au vizat un sit de infrastructură în orașul Zaporojie, potrivit guvernatorului regiunii Zaporojie , Oleksandr Starukh. Informații privind victimele și pagubele nu au fost încă raportate”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina va continua să elibereze teritorii de pe teritoriul ucrainean, în ciuda valului de atacuri cu rachete rusești de luni.

Orice ar face Putin, vom continua să ne eliberăm teritoriul”, a declarat Kuleba pentru CNN. Acesta este războiul pentru existența Ucrainei. Acesta este războiul pentru existența dreptului internațional și a ordinii bazate pe reguli. Așa că el poate escalada, poate face orice dorește. Dar noi vom continua să luptăm și vom câștiga”, a adăugat el.

Kuleba a declarat că marea majoritate” a țintelor din asaltul rusesc au fost instalații energetice, adăugând că a spus că nu are cunoștință de nici o instalație militară majoră care să fi fost vizată”. Au fost doar instalații energetice și case civile, clădiri de apartamente”.

El a spus că el crede că atacul a fost un act de răzbunare din partea președintelui rus Vladimir Putin în urma unor înfrângeri recente pe câmpul de luptă.

Nu ar trebui să existe nici o îndoială că scopul acestui atac a fost acela de a teroriza o populație pașnică și de a-i face viața cât mai dificilă posibil. Sunt destul de sigur, sunt încrezător că acesta este rezultatul înfrângerii lui Putin pe câmpul de luptă. Când armata sa nu poate învinge armata ucraineană, a ales să terorizeze civilii ca răspuns ca răzbunare”, a declarat Kuleba.

Când a fost presat să spună dacă Ucraina a fost responsabilă pentru o explozie masivă pe un pod strategic cheie care leagă Crimeea de Rusia, Kuleba a spus că nu știe cine a aruncat în aer podul. Nu aș exclude ca ceva să se întâmple în interiorul Rusiei, deoarece acest pod este foarte bine protejat din toate părțile”.