• Un raport al ONU a constatat că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului, inclusiv a crimelor de război, în patru regiuni din Ucraina în primele săptămâni ale războiului.
  • Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a documentat evenimentele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy din nordul Ucrainei la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022.
  • Raportul comisiei din 18 octombrie a constatat că forțele rusești au bombardat fără discriminare zonele pe care încercau să le captureze și au atacat civilii care încercau să fugă.

UPDATE ORA 24:00

Spania trimite 5 generatoare electrice în Ucraina

Guvernul spaniol a anunţat miercuri trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina, unde atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice au lăsat în întuneric peste o mie de oraşe şi unde sunt prevăzute restricţii de electricitate cu începere de joi, potrivit AFP.

„Având în vedere recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice care au afectat grav furnizarea de energie electrică cetăţenilor ucraineni, (…) Ministerul Apărării va trimite imediat generatoare în această ţară” , potrivit unui comunicat al ministerului de la Madrid.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Este vorba de patru generatoare cu o putere de 400 de kilowaţi şi al cincilea de 150 de kilowaţi, care aparţin forţelor aeriene spaniole.

Materialul va fi transferat „în următoarele trei zile pe cale terestră spre un centru logistic” din Polonia, de unde va fi apoi trimis în Ucraina, a adăugat Ministerul Apărării.

UPDATE ORA 23:00

Liderul separatist din Donețk salută anunțul lui Putin privind decretarea legii marțiale

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, a salutat miercuri anunțul privind decretarea legii marțiale de către președintele rus Vladimir Putin, calificându-l drept „oportun”, potrivit CNN.

Comandamentul local al Apărării Teritoriale va avea acum posibilitatea de a se coordona cu autoritățile federale ruse, ceea ce va avea un „impact pozitiv asupra situației”, a spus Denis Pușilin, într-o declarație video publicată pe canalul său de Telegram.

„Acest lucru nu va afecta în mod deosebit și radical restricțiile asupra libertăților rezidenților noștri, deoarece trăim sub legea marțială de opt ani și jumătate” , a adăugat el.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Putin a anunțat instaurarea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat: Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk.


Departamentul de Stat: Ordinele lui Putin privind legea marțială sunt „tactici disperate pentru controlul” celor 4 regiuni

Ordinele președintelui rus Vladimir Putin de instaurare a legii marțiale în regiunile ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat sunt „tactici disperate pentru a încerca să controleze” aceste teritorii, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, potrivit CNN.

„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că Rusia recurge la tactici disperate pentru a încerca să impună controlul în aceste zone”, a declarat Patel, în cadrul unui briefing de presă.

„Adevărul este că Rusia nu este dorită în aceste regiuni, iar oamenii din Ucraina resping invazia ilegală a Rusiei și preluarea cu forța a ceea ce este teritoriul ucrainean”, a spus el.

Patel a subliniat că „indiferent de ceea ce spune sau face Kremlinul, indiferent de ceea ce încearcă să promulge prin decrete pe hârtie sau în alt mod, Crimeea, Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie sunt teritorii ucrainene suverane”.

„Nu au niciun fel de pretenții legale. Nu există nicio jurisdicție pe care să o aibă asupra acelor teritorii. Acesta este pământul Ucrainei, iar Rusia a încălcat în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și Carta ONU prin actele sale ilegale” , a mai spus Patel.

UPDATE ORA 22:00

Restricţii la furnizarea de curent în Ucraina, începând de joi

Ucraina va începe de joi să restricţioneze furnizarea de energie electrică pe tot teritoriul ţării, a anunţat miercuri un înalt oficial al preşedinţiei de la Kiev, potrivit Reuters, după ce Rusia a lovit mai multe centrale electrice.

,,Între 7 a.m. şi 11 p.m. este necesar să minimizăm utilizarea de curent (…) dacă nu se va face aşa, trebuie să fiţi pregătiţi pentru întreruperi temporare ale alimentării”, a scris Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE ORA 21:00

Putin cere guvernului rus să creeze un consiliu de coordonare pentru a răspunde nevoilor războiului din Ucraina

Președintele rus a instruit miercuri guvernul să pregătească până la 20 octombrie un proiect de decret privind înființarea unui consiliu de coordonare pentru a răspunde nevoilor așa-numitei „operațiuni militare speciale” rusești din Ucraina, așa cum se referă la război liderul de la Kremlin, potrivit CNN.

Guvernul rus va elabora un proiect de decret „pentru a răspunde nevoilor care apar în timpul desfășurării unei operațiuni militare speciale (inclusiv în ceea ce privește furnizarea și repararea armelor, echipamentelor militare și speciale, a materialului, întreținerea medicală, lucrările de reparații și construcții” , se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Potrivit comunicatului, consiliul va fi condus de prim-ministrul Rusiei și va include reprezentanți ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului pentru Situații de Urgență, Gărzii Ruse, Serviciului Federal de Securitate (FSB), Serviciului de Informații Externe, Direcției Principale a Programelor Speciale (GUSP), ai altor organisme executive federale și ai Consiliului de Stat al Federației Ruse.

Consiliul va avea prima reuniune la începutul săptămânii viitoare, a anunțat agenția rusă de stat RIA Novosti.

Departamentul de Stat al SUA: Decretarea legii marțiale este o „tactică disperată” a lui Putin

În contextul în care președintele rus Vladimir Putin a declarat legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat, un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat pentru CNN că această măsură este considerată o „tactică disperată” prin care liderul de la Kremlin încearcă să își afirme controlul asupra situației și că SUA nu sunt surprinse că liderul rus a recurs la ea.

Oficialul a afirmat că cel mai recent anunț al lui Putin nu schimbă faptul că pretențiile Rusiei asupra teritoriului ucrainean suveran nu sunt legitime. Acesta a precizat că oficialii americani urmăresc modul în care ucrainenii resping deja ultima mișcare a lui Putin.

Sprijinul SUA pentru ucrainenii care își apără suveranitatea rămâne neschimbat și continuă, a adăugat înaltul oficial american.

UPDATE ORA 20:00

Sentorii ruși au aprobat decretul privind instituirea legii marțiale în cele 4 regiuni ucrainene

Camera Superioară a Parlamentului Rusiei, Consiliul Federației, a aprobat miercuri decretul președintelui Vladimir Putin care instituie legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat în mod unilateral, potrivit TASS.

UPDATE ORA 19:00

Cel puțin 3 centrale electrice ucrainene au fost lovite miercuri de atacurile rușilor

Cel puțin trei instalații ucrainene din domeniul infrastructurii de energie au fost atacate miercuri de forțele ruse, potrivit unor oficiali regionali ucraineni, potrivit CNN.

Cea mai recentă informație despre un astfel de atac a venit din regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei. Svitalana Onyshchchuk, șefa administrației militare regionale, a anunțat că rușii au lovit centrala electrică pe cărbune de la Burștîn.

„Din păcate, regiunea noastră a fost atacată astăzi cu rachete. Centrala noastră termică de la Burștîn a fost lovită. În urma atacului, a izbucnit un incendiu” , a scris Onyshchchuk, într-o postare pe Facebook.

„Toate serviciile de urgență intervin la fața locului. Slavă Domnului că nu există victime”, a adăugat Onyshchchuk. Anterior în cursul zilei de miercuri, oficialii din regiunea Vinița din centrul Ucrainei și din districtul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, situată în partea central-estică, au raportat atacuri rusești asupra unor instalații ale infrastructurii de energie.


Consilier al lui Zelenski, după ce Putin a introdus legea marțială: Nu schimbă cu nimic situația pentru Ucraina

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a catalogat decizia lui Vladimir Putin de a impune legea marţială în cele patru regiuni anexate drept o „pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor” , potrivit The Washington Post.

Implementarea «legii marțiale» pe teritoriile ocupate de către Rusia ar trebui considerată doar ca o pseudo-legalizare a jefuirii proprietăților ucrainenilor de către o altă «regrupare»” , a transmis Mihailo Podoliak, pe contul său de Twitter.

Podoliak a spus că măsura „nu schimbă nimic” situația pentru Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

Consiliul Federației Ruse a aprobat în unanimitate decretul lui Putin privind legea marțială în regiunile RDP, LPR, Herson și Zaporojie

Consiliul Federației a aprobat în unanimitate decretele președintelui Vladimir Putin, care au fost anunțate în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate. Unul dintre decrete introduce legea marțială în Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), precum și în regiunile Zaporojie și Herson. Printr-un alt decret se creează sedii de apărare teritorială în regiunile RPD, LPR, Zaporojie și Herson, iar pe teritoriile regiunilor se introduce un regim de nivel maxim de răspuns.

Ucrainenii au bombardat o substație electrică din regiunea rusă de graniță

Belgorod Peste 2.000 de persoane din regiunea Belgorod din vestul Rusiei au rămas fără curent electric în urma unui atac cu rachete asupra unei substații electrice pe care guvernatorul regiunii l-a atribuit Ucrainei, informează The Moscow Times.

„Forțele armate ale Ucrainei au tras asupra unei substații din Șebekino, iar transformatorul substației a fost avariat de bombardament” , a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe contul său de Telegram. El a adăugat că nu au existat oameni răniți sau morți în urma atacului.

https://t.me/vvgladkov/878

UPDATE ORA 17:00

BBC/ Putin a introdus legea marțială în teritoriile ocupate și un nivel mediu de răspuns în anumite regiuni. Ce înseamnă?

Legea marțială a fost introdusă prin decretul lui Putin în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia – în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie (Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre ele). În conformitate cu legea federală, sunt introduse următoarele măsuri:

consolidarea protecției ordinii publice, a protecției instalațiilor militare și speciale;
evacuarea persoanelor în teritorii mai sigure și evacuarea obiectelor de importanță economică și socială;
introducerea unui regim special de intrare;
cetăţenii pot fi implicaţi în efectuarea lucrărilor pentru nevoile de apărare, pentru refacerea facilităţilor economice, a sistemelor de susţinere a vieţii şi a facilităţilor militare;
introducerea unui orar;
sechestrarea de la cetățeni și organizații a bunurilor necesare nevoilor de apărare, cu plata costului acesteia.
În plus, decretul lui Putin introduce apărarea teritorială în regiunile ocupate.

În plus, Putin a introdus un nivel mediu de răspunsîntr-un număr de regiuni rusești – Teritoriul Krasnodar, regiunile Belgorod, Bryansk, Voronezh, Kursk și Rostov, precum și în Crimeea și Sevastopol anexate. Nivelul mediu de răspuns înseamnă că șefii acestor regiuni pot:

să întărească protecția ordinii publice;
introducerea unui mod special de operare pentru instalațiile de transport, comunicații și energie;
muta temporar oamenii în zone sigure;
restricționează intrarea și ieșirea în regiune;
inspectarea vehiculelor;
introducerea controlului asupra funcționării infrastructurii critice;
începe măsuri de mobilizare în sfera economică.
În alte regiuni ale districtelor federale de Sud și Central, a fost introdus un regim de alertă ridicată. Aceasta înseamnă că șefii acestor entități sunt împuterniciți să:

luarea deciziilor privind realizarea măsurilor individuale de apărare teritorială și apărare civilă;
consolidarea protecției ordinii publice, a statului și a altor facilități importante;
controlul și inspecția vehiculelor;

alte măsuri de control și exploatare specială a instalațiilor de infrastructură critică.


Alerta de raid aerian din Kiev a fost ridicată

Alerta de raid aerian care era în vigoare la Kiev de la începutul după-amiezii de miercuri a fost ridicată, relatează CNN.

Ucraina a anunțat că a doborât miercuri cel puțin patru rachete de croazieră și opt drone deasupra țării. Anterior în cursul zilei de miercuri, primarul Kievului anunțase că mai multe rachete rusești au fost doborâte deasupra capitalei ucrainene. El i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi, deoarece apărarea antiaeriană a Ucrainei „continuă să funcționeze”.

UPDATE ORA 16:00

Israelul anunță că nu va livra armament Ucrainei

Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare antiaeriană, a anunțat miercuri ministrul israelian al apărării Benny Gantz, care a precizat că țara sa nu intenționează să livreze Kievului sisteme de armament, informează CNN.

Gantz a făcut acest anunț în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene care a avut loc în Israel.

„Am trimis o solicitare ucrainenilor de a ne transmite informații despre nevoile lor în materie de alerte de apărare antiaeriană. Odată ce vom obține aceste informații, vom putea ajuta la dezvoltarea unui sistem civil de alertă timpurie care să salveze vieți” , a afirmat Gantz.

UPDATE ORA 15.00

Uniunea Europeană a acceptat provizoriu să impună sancțiuni în legătură cu utilizarea dronelor iraniene în loviturile rusești asupra Ucrainei, potrivit a trei diplomați europeni.

Experții în domeniul sancțiunilor au convenit asupra unei liste de opt persoane și entități iraniene care vor fi adăugate pe lista neagră de sancțiuni a blocului, în cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri.

Lista va fi finalizată la timp pentru o reuniune a liderilor europeni care va începe joi târziu.

UPDATE ORA 14.00

Putin a introdus legea marțială în regiunile RPD, LPR, Herson și Zaporojie

Președintele Vladimir Putin, la o ședință a Consiliului de Securitate, a anunțat că a semnat un decret privind introducerea legii marțiale în patru regiuni anexate Rusiei – în Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson. Această decizie a fost luată în legătură cu amenințările teroriste din Ucraina. Acum decretul a fost trimis spre aprobare Consiliului Federației.

În cadrul întrevederii, domnul Putin a spus că în teritoriile celor patru regiuni menționate, chiar „înainte de aderarea la Rusia, exista un regim de lege marțială”. „Acum trebuie să oficializăm acest regim deja în cadrul legislației ruse. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru subiecte ale Federației Ruse”, a anunțat președintele rus.

UPDATE ORA 13.00

Aplicațiile rusești de rețele sociale VKontake și Mail.RU au fost reintroduse în iOS App Store după ce compania mamă a dovedit că nu este deținută de o entitate sancționată, potrivit Apple.

Cele două aplicații au fost retrase din App Store în septembrie, după ce un val de sancțiuni din Marea Britanie a vizat conducerea superioară a Gazprombank și Sberbank, bănci de stat despre care se crede că dețin împreună aproximativ jumătate din VK, compania mamă a aplicațiilor.

UPDATE ORA 12.00

Un oficial ucrainean de rang înalt a acuzat Rusia că organizează un spectacol de propagandă în Hersonul ocupat, după ce oficiali instalați de Rusia au declarat că se pregătesc să apere orașul de un atac iminent al Ucrainei și au îndemnat civilii să evacueze orașul.

UPDATE ORA 11.00

Denis Pușilin, liderul autoproclamat al autoproclamatei Republici Populare Donețk, instalat de ruși, a fost citat de o sursă din telegrama RPD care a declarat pentru canalul Soloviev Live că situația este sub control de-a lungul întregii linii de contact în direcția Donețk.

Donețk este una dintre cele patru regiuni ocupate din Ucraina pe care Rusia a pretins că le anexează.

UPDATE ORA 10.00

Ministerul Apărării din Belarus a precizat într-o declarație că a început să convoace cetățenii pentru a le verifica eligibilitatea pentru serviciul militar, dar că nu are în vedere mobilizarea.

Reuters citează declarația, spunând că: Activitățile de înregistrare și înrolare militară sunt strict de rutină și se așteaptă să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.

UPDATE ORA 09.00

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a fost întrebat în această dimineață la Sky News despre fuga secretarului britanic al apărării, Ben Wallace, la Washington, pe fondul zvonurilor potrivit cărora călătoria ar fi fost făcută din cauza îngrijorărilor SUA cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și la furnizarea de arme din partea Iranului pentru a fi utilizate în Ucraina.

UPDATE ORA 08.00

Zelenski și-a îndemnat trupele să ia mai mulți prizonieri, spunând că astfel va fi mai ușor să obțină eliberarea soldaților deținuți de Rusia.

UPDATE ORA 07.00

Sute de mii de persoane din Ucraina au rămas fără apă și energie electrică

Atacurile aeriene au întrerupt marți alimentarea cu energie electrică și apă a sute de mii de ucraineni, parte a ceea ce președintele țării a numit o campanie rusă în expansiune pentru a împinge națiunea în frig și întuneric și a face imposibile negocierile de pace.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproape o treime din centralele electrice din Ucraina au fost distruse în ultima săptămână, provocând pene masive de curent în întreaga țară.

UPDATE ORA 06.00

Rusia avertizează asupra luptei pentru Herson în viitorul foarte apropiat

Kirill Stremousov, administratorul adjunct al regiunii Herson, instalat de Rusia, a declarat într-un mesaj pe Telegram postat marți seara târziu că, în viitorul foarte apropiat, va începe bătălia pentru Herson.

Noul comandant al armatei Moscovei în Ucraina a anunțat marți că civilii sunt relocați din orașul Herson, ocupat de Rusia în sudul țării, descriind situația militară ca fiind tensionată.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul ucrainean de externe a declarat că propune o întrerupere oficială a relațiilor diplomatice cu Teheranul după un val de atacuri rusești care au folosit ceea ce Kievul spune că sunt drone de fabricație iraniană. Iranul a negat furnizarea de drone, iar Rusia a negat că le folosește.

UPDATE ORA 04.00

Atacurile aeriene rusești au distrus 30% din centralele electrice din Ucraina începând cu 10 octombrie, provocând pene masive de curent în întreaga țară, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 03.00

Iranul și-a adâncit angajamentul de a furniza arme pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, acceptând să furnizeze un lot de rachete cu rază medie de acțiune, precum și un număr mare de drone ieftine, dar eficiente, potrivit unor oficiali americani și iranieni din domeniul securității.

UPDATE ORA 02.00

Consilieri militari din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran s-au aflat pe teritoriul ucrainean la o bază militară rusă din Crimeea ocupată, relatează New York Times. Se pare că iranienii ar fi fost detașați pentru a ajuta trupele rusești să rezolve problemele cu flota de drone Shahed-136 furnizată de Teheran, rebotezată Geran-2 de către atacatori.

UPDATE ORA 01.00

În urma investigațiilor sale cu privire la evenimentele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy de la sfârșitul lunii februarie și martie 2022, Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a găsit „motive rezonabile” pentru a concluziona că în Ucraina au fost comise o serie de crime de război, încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar.

„Având în vedere gravitatea încălcărilor identificate, există o nevoie incontestabilă de tragere la răspundere” , a declarat Comisia în ziua prezentării unui raport scris detaliat Adunării Generale a ONU.

„Impactul acestor încălcări asupra populației civile din Ucraina este imens. Pierderile de vieți omenești sunt de ordinul miilor. Distrugerea infrastructurii este devastatoare” , a declarat președintele Comisiei, Erik Møse.

Comisia a constatat că forțele armate ruse au atacat civili

Comisia a documentat atacuri în care armele explozive au fost folosite fără discriminare în zone populate care au fost atacate de forțele armate ruse. Comisia a constatat, de asemenea, că forțele armate ruse au atacat civili care încercau să fugă.

„Există, de asemenea, exemple în care ambele părți la conflictul armat, deși în grade diferite, nu au reușit să protejeze civilii sau obiectele civile împotriva efectelor atacurilor, prin amplasarea obiectelor și forțelor militare în interiorul sau în apropierea zonelor dens populate”, se arată în comunicatul publicat de ONU.

Potrivit Comisiei, forțele armate ruse sunt responsabile pentru marea majoritate a încălcărilor identificate, inclusiv pentru crime de război.

„Forțele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului internațional umanitar în unele cazuri, inclusiv două incidente care se califică drept crime de război” , se menționează în comunicat.

Comisia a documentat modele de execuții sumare, detenție ilegală, tortură, rele tratamente, violuri și alte violențe sexuale comise în zonele ocupate de forțele armate rusești în cele patru regiuni asupra cărora s-a concentrat. Oamenii au fost reținuți, unii au fost deportați ilegal în Federația Rusă, iar mulți sunt încă dați dispăruți.

„Violența sexuală a afectat victime de toate vârstele. Membrii de familie, inclusiv copiii, au fost uneori forțați să asiste la crime” , arată rezultatele investițiilor ONU.