• Vor exista consecințe pentru Rusia dacă va folosi o așa-numită „bombă murdară” în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
  • SUA și alte țări occidentale acuză Rusia că plănuiește să folosească amenințarea unei presupuse utilizări a unui dispozitiv cu material nuclear ca pretext pentru o escaladare a războiului din Ucraina.
  • „Indiferent că folosește o «bombă murdară» sau o bombă nucleară. Am fost foarte clari în această privință”, a declarat Price, în cadrul unui briefing de presă.

UPDATE ORA 24:00

Dnipro: Cel puțin două persoane au fost ucise în urma unei explozii la o benzinărie

O benzinărie din orașul Dnipro a luat foc după ce a fost lovită de fragmente ale unei rachete rusești. Borys Filatov, primarul orașului Dnipro, a anunțat că cel puțin doi civili au fost uciși, potrivit UKRINFORM.

„Dnipro. O benzinărie BRSM a luat foc. Teroriștii ruși și-au lansat rachetele asupra orașului, dar fragmentele unei rachete au lovit o benzinărie locală. Incendiul este încă în curs de stingere” , a scris Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al cancelariei prezidențiale ucrainene, pe Telegram.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

„În prezent se știe că cel puțin doi civili au murit: unul într-o mașină, iar celălalt la o spălătorie auto de lângă benzinărie. Așteptăm o actualizare din partea administrației militare” , a precizat primarul Borys Filatov.

Sirena de raid aerian din regiunea Dnipropetrovsk a durat de la ora locală 21:00 la 22:00. La ora 22:15, Timoșenko a anunțat că incendiul a fost localizat pe o suprafață de 300 de metri pătrați.

UPDATE ORA 23:00

Rusia a notificat SUA cu privire la viitorul exercițiu anual care include forțe nucleare

Rusia a notificat SUA cu privire la viitorul exercițiu anual care include forțele sale nucleare strategice, a anunțat marți Pentagonul, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Exercițiul GROM implică lansarea de rachete reale și desfășurarea de mijloace strategice. Pentagonul a subliniat că este un exercițiu anual de rutină, iar SUA îl vor urmări cu atenție.

„Rusia își respectă obligațiile de control al armamentului și angajamentele de transparență pentru a transmite aceste notificări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.

Pentagonul a precizat săptămâna trecută că se așteaptă la acest exercițiu, dar Moscova nu a notificat oficial Washingtonul până la acel moment.

Săptămâna trecută, SUA și NATO au început exercițiul nuclear anual cunoscut sub numele de Steadfast Noon, care se desfășoară în fiecare an de mai bine de un deceniu.

UPDATE ORA 22:00

Un oficial numit de Rusia din Zaporojie se așteaptă ca ofensiva ucraineană să înceapă în curând în regiune

Partea ocupată de Rusia a regiunii ucrainene sud-estice Zaporojie ar putea deveni în curând ținta unei ofensive ucrainene, a declarat marți un înalt oficial numit de Moscova în guvernul regional, potrivit CNN.

„Există mari șanse ca regiunea Zaporojie să devină ținta principală a ofensivei ucrainene. Pe ce se bazează această evaluare? Pe faptul că cantitatea de echipamente și de efective ale inamicului concentrată aici este, ca să spunem așa, semnificativă” , a declarat Vladimir Rogov, pentru televiziunea rusă de stat Canal 1.

Rogov a adăugat că din zonele Orekhov și Huleaipole ar putea fi lansate bombardamente asupra orașelor din Zaporojie: Enerhodar, Vasilyevka, Tokmak, Pology – și mai departe până la Berdiansk.

Potrivit oficialului susținut de Rusia, un astfel de scenariu este „destul de posibil”, deoarece aceste locuri sunt o câmpie fără bariere naturale, cum ar fi râuri sau păduri.

„Bineînțeles, va exista rezistență. Băieții noștri așteaptă, băieții noștri se pregătesc. Militarii noștri înțeleg perfect care sunt riscurile potențiale”, a adăugat Rogov.

UPDATE ORA 21:00

30 de ocupanți au fost uciși, alți 100 au rămas sub dărâmături în regiunea Herson

Statul Major General al Ucrainei a confirmat marți că forțele de apărare ucrainene au ucis 30 de soldați ruși, iar mai mult de o sută de militari au rămas sub dărâmături în urma unui bombardament efectuat în satul Kairy, din regiunea Herson, potrivit Pravda.

„Potrivit celor mai recente informații, forțele de apărare ale Ucrainei au ucis aproximativ 30 [de invadatori], iar peste o sută de militari inamici au rămas sub dărâmături în urma loviturilor punctuale ale artileriei forțelor de apărare, în satul Kairy, regiunea Herson” , a transmis conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a situației de pe front.

De asemenea, în satul Hornostaivka, după aruncarea în aer a unui depozitul de muniții al rușilor, a fost observată deplasarea unui număr mare de mașini de ambulanță, semn că rușii își ascund cu grijă pierderile, notează Ukrainska Pravda.

UPDATE ORA 20:00

Președintele german s-a refugiat într-un adăpost antiaerian în timpul unei vizite

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a efectuat marți o vizită oficială în Ucraina, inclusiv în orașul Cernihiv, potrivit Le Monde.

În timpul opririi sale în oraș, s-a declanșat o alertă de raid aerian, ceea ce l-a forțat să se alăture jurnaliștilor și altor oficiali într-un adăpost antiaerian.

UPDATE ORA 19:00

Statul Major General: Rusia a lansat 11 raiduri aeriene asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat marți că trupele ruse au lansat 11 atacuri aeriene asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, informează The Kyiv Independent. https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/442648328048251

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a precizat, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front, că trupele ruse au lansat, de asemenea, trei lovituri cu rachete asupra Ucrainei și au efectuat peste 25 de atacuri cu sisteme de lansare multiplă (MLRS).

La rândul său, Ucraina a lovit 12 depozite de arme și echipamente militare rusești, două fortărețe și locul în care se afla un sistem antiaerian de rachete.

UPDATE ORA 18:00

Zelenski susține că atacurile rușilor au distrus mai mult de o treime din sectorul energetic al Ucrainei

Rachetele rusești și dronele de fabricație iraniană au distrus mai mult de o treime din sectorul energetic al Ucrainei, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe internaționale privind reconstrucția Ucrainei, potrivit CNN.

Intervenind prin videconferință la reuniunea care s-a desfășurat la Berlin, Zelenski a spus că atacurile masive și repetate ale rușilor asupra infrastucrurii de energie au avut ca scop să ne facă „mai greu să îndurăm această iarnă”.

Zelenski a afirmat că guvernul său „nu a primit încă nici măcar un cent” pentru planul de redresare pe care l-a stabilit pentru a finanța repararea spitalelor, școlilor, transportului, centralelor electrice și a altor infrastructuri afectate în timpul războiului.

Liderul de la Kiev a cerut, de asemenea, asistență financiară pentru a acoperi deficitul bugetului de stat al Ucrainei pe anul viitor, pe care l-a estimat la 38 de miliarde de dolari. El a reluat apelurile pentru stabilirea unui mecanism juridic care să permită Ucrainei să primească activele rusești înghețate.

„Activele rusești – cele care au fost deja înghețate și cele care mai trebuie înghețate – sunt semnificative. Avem nevoie de un mecanism real, rapid și legal de direcționare a activelor rusești pentru a compensa pierderile cauzate de războiul Rusiei”, a precizat președintele ucrainean.

UPDATE ORA 17:00

Armata rusă susține că a respins atacurile ucrainenilor din Herson și Luhansk

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au respins atacurile trupelor ucrainene în sudul regiunii Herson și în estul regiunii Luhansk din Ucraina, relatează Reuters.

Oficialii instalați de Rusia în Herson evacuează zeci de mii de civili spre est, peste râul Nipru, în fața contraofensivei ucrainene care a permis deja Kievului să recâștige teritorii cucerite de forțele ruse în primele zile ale războiului.

Reuters notează că nu a putut verifica relatările privind evoluțiile de pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 16.00

Forțele ucrainene și-au continuat marți înaintarea împotriva armatei ruse în regiunea Herson de sud, au împins mercenarii ruși din Bakhmut în estul Donețk și au câștigat un nou avânt la Lugansk, unde au ocupat o autostradă cheie între orașele Kreminna și Svatove.

Într-o zi de lupte grele și evoluții rapide în mai multe zone de luptă, ucrainenii au părut să-și extindă succesul recent în recucerirea teritoriilor ocupate și în împingerea trupelor Moscovei în retragere în zonele despre care președintele rus Vladimir Putin a pretins că aparțin acum Rusiei.

UPDATE ORA 15.00

Zelensky a cerut UE 38 de miliarde de dolari pentru 2023
Până acum, țara nu a primit „un ban” din programul de recuperare rapidă
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor UE să acopere un deficit bugetar de 38 de miliarde de dolari în 2023. Volodimir Zelenski a făcut această declarație la deschiderea unei conferințe despre restaurarea Ucrainei la Berlin. „La aceeași conferință, trebuie să luăm o decizie privind asistența pentru acoperirea deficitului bugetar de anul viitor pentru Ucraina”, a spus Volodymyr Zelenskyy, vorbind printr-un link video (citat de Reuters). „Este o sumă foarte importantă de bani, un deficit de 38 de miliarde de dolari”, a adăugat el.

Totodată, el le-a reproșat șefilor sindicatului faptul că Ucraina nu a primit încă „un cent” pentru implementarea planului de refacere rapidă a țării. A fost evaluat la 17 miliarde de dolari.

UPDATE ORA 14.00

Zelenski la summitul parlamentar al Platformei Crimeei: Pacea este ceea ce ne străduim și pentru care cooperăm în diferite formate și la diferite niveluri. Ce am pierdut cu toții în 2014, când Rusia și-a început agresiunea nebună. A început cu Crimeea.

Din 2014, Crimeea este singura parte a Europei în care continuă epurările de facto – pe motive religioase și etnice. Dacă ești musulman, ocupanții ruși te consideră vinovat. Dacă ești din Crimeea, ocupanții ruși te consideră vinovat. Dacă ai un pașaport ucrainean, ocupanții ruși te consideră vinovat. Oamenii trăiesc în astfel de condiții de al nouălea an!

Nu va fi ușor să reintegrați Crimeea după ani de ocupație. Dar datorită cooperării, vom putea oferi și acest lucru. Vom schimba situația – complet. Pentru că potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele Crimeei.

El a subliniat acest lucru în cadrul unei adrese adresate participanților la summitul parlamentar al Platformei Crimeei.

UPDATE ORA 13.00

Ucraina a anunțat returnarea a 25 de cadavre de soldați morți
Ucraina a restituit în țară cadavrele a 25 de militari care au murit în timpul ostilităților, a anunțat Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.

Corpurile victimelor au fost transferate în cadrul unui schimb în conformitate cu normele Convenției de la Geneva, au precizat autoritățile. Rusia nu a raportat schimbul. În urma ultimului schimb de prizonieri între țări, care a avut loc pe 17 octombrie, 108 femei capturate s-au întors în Ucraina, iar 110 soldați s-au întors în Rusia.

Printre femeile ucrainene eliberate s-au numărat fete care au fost capturate în teritoriile deținute de așa-numitele „republici populare” chiar înainte de începerea unei invazii pe scară largă a Rusiei în luna februarie a acestui an.

UPDATE ORA 12.00

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut un nou plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei, făcând referire la programul de dezvoltare sponsorizat de SUA, care a avut ca scop reabilitarea economiilor europene după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a proteja democrația pe continent.

Nu știm când se va încheia acest război. Dar se va sfârși”, a declarat Scholz marți, la o conferință de la Berlin privind planificarea și finanțarea efortului de reconstrucție postbelică. Ajutarea Ucrainei să se refacă va fi o provocare pentru generații” și va necesita forța combinată a întregii comunități internaționale”, a adăugat el.

UPDATE ORA 11.00

Forțele rusești din Khersonul ocupat pregătesc poziții defensive de-a lungul malului estic al râului Nipru și lasă mici trasee pentru o potențială retragere de pe malul vestic, a afirmat marți armata ucraineană.

Potrivit informațiilor disponibile, inamicul amenajează poziții defensive pe malul stâng (estic) al râului Dnipro în regiunea Kherson”, a declarat Forțele Armate ale Ucrainei în actualizarea sa operațională zilnică.
În apropierea așezării Hornostaivka, unități de geniu și de geniști ale trupelor de ocupație rusești amplasează mine de-a lungul coastei, lăsând mici căi de acces pentru o eventuală retragere a trupelor lor de pe malul drept (vestic)”.

UPDATE ORA 10.00

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit marți în Ucraina pentru o vizită surpriză, aceasta fiind prima sa deplasare în această țară de la începutul invaziei Rusiei, în februarie. Purtătorul de cuvânt al lui Steinmeier, Cerstin Gammelin, a transmis pe Twitter că președintele a sosit în Ucraina cu un dublu mesaj”.

Mesajul meu pentru poporul ucrainean este: Vă puteți baza pe Germania! Vom continua să sprijinim Ucraina: militar, politic, financiar și umanitar”, a declarat președintele, citat de AFP. Să nu uităm niciodată ce înseamnă acest război pentru oamenii de aici! Cu toate greutățile pe care războiul le aduce și pentru noi, în Germania – Să privim pentru un moment prin ochii ucrainenilor”.

UPDATE ORA 09.00

Ucraina și SUA au denunțat sugestiile Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară” ca fiind minciuni periculoase. Dacă Rusia sună și spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un discurs video. Consiliul de securitate națională al Casei Albe a respins, de asemenea, afirmațiile lui Shoigu. Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această afirmație ca pretext pentru escaladare”, se arată într-o declarație.

UPDATE ORA 08.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a discutat cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și cu omologul său britanic, Ben Wallace, despre afirmația Rusiei, lipsită de dovezi, potrivit căreia Ucraina intenționează să folosească o bombă murdară”. Alianța respinge afirmațiile Moscovei, a spus el, avertizând că Rusia nu trebuie să le folosească drept pretext pentru o escaladare” a războiului său din Ucraina.

UPDATE ORA 07.00

Șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gerasimov, a avut luni convorbiri cu șeful Statului Major al apărării din Marea Britanie, Tony Radakin, și cu președintele Statului Major al șefilor de Stat Major interarme din SUA, Mark Milley. Ministerul rus al Apărării a declarat că Radakin și omologii săi britanic și american au discutat despre posibilitatea, evocată de Moscova fără a furniza nici o dovadă, ca Ucraina să folosească o bombă murdară”.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Israelul să se alăture luptei împotriva Rusiei și a repetat un apel pentru sisteme israeliene de apărare aeriană. Israelul a condamnat invazia Rusiei și și-a limitat asistența la livrări de ajutor umanitar și echipamente de apărare. Cel mai recent, s-a oferit să ajute ucrainenii să dezvolte alerte de atac aerian pentru civili. Zelenski a declarat că acest lucru nu este suficient și a cerut ca liderii israelieni să se gândească din nou să trimită și ei sisteme de apărare aeriană.

UPDATE ORA 05.00

Forțele de operațiuni speciale din Ucraina au declarat că instructori iranieni de drone au fost reperați în Belarus. Potrivit forțelor pentru operațiuni speciale, trupele Gărzii Revoluționare Islamice din Iran instruiesc forțele rusești din Belarus și coordonează lansările de drone de fabricație iraniană.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina se confruntă cu pene de curent după ce loviturile rusești au vizat instalații energetice. Loviturile aeriene rusești asupra infastructurii energetice din întreaga țară au lăsat peste un milion de gospodării din Ucraina fără electricitate, a declarat în weekend adjunctul șefului președinției ucrainene, Kyrylo Timoșenko.

UPDATE ORA 03.00

Reconstrucția Ucrainei va fi o sarcină pentru o generație pe care nici o țară, nici un donator sau instituție internațională nu o poate gestiona singură, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Olaf a declarat că este important să se repare centralele și rețelele energetice distruse, dar și să le facă mai eficiente, pentru a permite în cele din urmă o extindere a exporturilor de electricitate ucrainene către UE și o tranziție treptată către neutralitatea climatică.

UPDATE ORA 02.00

O majoritate covârșitoare a ucrainenilor consideră că țara ar trebui să mențină rezistența armată la invazia Rusiei, potrivit unui nou sondaj. Sondajul, realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), a avut loc după două săptămâni de bombardamente intense ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev. Acesta a arătat că 86% dintre respondenți au declarat că este necesar să se continue lupta chiar dacă atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene persistă.

UPDATE ORA 01.00

Vedeta americană de baschet Brittney Griner nu se așteaptă la miracole la audierea de marți a apelului său, au declarat avocații ei într-un comunicat. Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice face apel împotriva unei pedepse de nouă ani de închisoare în Rusia pentru posesie de droguri și contrabandă. Avocații ei au declarat că va participa la audierea de marți prin legătură video din centrul de detenție în care a fost închisă și că se așteaptă la un verdict în aceeași zi.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Vor exista consecințe pentru Rusia, indiferent dacă va folosi o așa-numită „bombă murdară” sau o armă nucleară convențională, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, potrivit presei internaționale.

SUA și alte țări occidentale acuză Rusia că plănuiește să folosească amenințarea unei presupuse utilizări a unui dispozitiv cu material nuclear ca pretext pentru o escaladare a războiului din Ucraina.

Întrebat dacă Washingtonul ar trata utilizarea unei „bombe murdare” la fel ca orice altă bombă nucleară, Price a spus că „ar exista consecințe” pentru Rusia în ambele cazuri.

Indiferent că folosește o «bombă murdară» sau o bombă nucleară. Am fost foarte clari în această privință” , a declarat Price, în cadrul unui briefing de presă.