• Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă, dar nu pune capăt” participării sale la acordul vital cu Ucraina privind exportul de cereale.
  • Moscova a declarat că părăsește acordul după ce a acuzat Ucraina pentru un atac cu drone asupra Crimeei sâmbătă.
  • Kievul a acuzat Rusia că inventează atacuri teroriste fictive” și că folosește acordul ca șantaj”.

UPDATE ORA 24:00

Dmitri Medvedev amenință Ucraina cu folosirea armelor nucleare

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a notat, pe Telegram, că eliberarea teritoriilor de către Ucraina reprezintă un „motiv direct” pentru ca Rusia să utilizeze armele nucleare, potrivit Pradva și TASS.

https://t.me/medvedev_telegram/203?fbclid=IwAR3JpucsYPWBzL16zulAr-KRZQLJdmt8a83M_Bd8uAxlWis8QbK6CG_33tc

„Cunoscuta teză a țărilor occidentale: „Rusiei nu i se poate permite să câștige războiul.” Ce înseamnă asta de fapt? Urmați logica formală simplă. Dacă nu Rusia câștigă, atunci va câștiga probabil Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Scopul Ucrainei în război a fost enunțat de regimul de la Kiev – recuperarea tuturor teritoriilor care i-au aparținut anterior” , a scris Dmitri Medvedev.

„Adică să le smulgă de la Rusia. Aceasta este o amenințare la adresa existenței statului nostru și a dezintegrării actualei Rusii. Și asta înseamnă un motiv direct pentru aplicarea clauzei 19 din principiile politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare” , a notat Dmitri Medvedev.

În același timp, oficialul rus de rang înalt a precizat că în acest fel Ucraina „planifică un conflict nuclear”: „Ce este acesta, dacă nu o provocare directă a unui război mondial cu folosirea armelor nucleare?” , s-a întyrebat retoric Dmitri Medvedev.

UPDATE ORA 23:00

Forbes: Rusia a cheltuit 760 de milioane de dolari pentru atacul în masă din 31 octombrie asupra Ucrainei

Potrivit Forbes Ucraina, pe 31 octombrie, trupele ruse au tras în Ucraina 55 de rachete de croazieră Kh-101, 22 de rachete sol-aer S-300, o rachetă de avion Kh-59 și cinci drone de diferite tipuri, care în total se ridică la aproximativ 760 de milioane de dolari, notează kyivindependent.

Pe 31 octombrie, Rusia a lansat un atac în masă asupra sistemului energetic al Ucrainei la ora de vârf de luni pentru a treia oară în ultima lună.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că a doborât 44 de rachete de croazieră trase asupra infrastructurii critice din orașele ucrainene.

UPDATE ORA 22:00

Regiunea Kiev ar putea rămâne fără curent electric timp de două săptămâni, dacă continuă atacurile rusești

Șeful administrației militare regionale Kiev, Oleksiy Kuleba, nu exclude ca regiunea capitalei Ucrainei să rămână complet fără electricitate dacă Federația Rusă continuă bombardamentul asupra infrastructurii, potrivit CNN.

„După 10 octombrie, situația s-a schimbat serios, armata rusă a început să ne distrugă intenționat infrastructura energetică, ceea ce este critic. Înțelegem că regiunea Kiev devine din nou un avanpost al orașului Kiev. Ei lovesc aici direct astfel încât Kievul să rămână fără lumină” , a spus Oleksiy Kuleba.

Întrebat dacă ar putea avea loc o întrerupere totală a curentului electric , ofiocialul ucrainean a răspuns afirmativ.

„Da, dacă atacurile cu rachete asupra infrastructurii noastre energetice continuă și nu o putem proteja cu apărarea aerienă. Dacă există daune pe care le putem repara în două săptămâni, aceasta va indica că trebuie să rezistăm două săptămâni. Dacă există alte daune, procesul de reparare poate dura mai mult sau, după caz, mai puțin timp” , a explicat Oleksiy Kuleba.

UPDATE ORA 21:00

Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare ruse Wagner, l-a laudat pe Volodimir Zelenski

Fondatorul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, l-a caracterizat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un lider puternic şi încrezător în forţele sale, care nu trebuie subestimat, potrivit The Telegraph.

„Deşi este preşedintele unei ţări ostile Rusiei în acest moment, Zelenski este un tip puternic, încrezător, pragmatic şi agreabil” , a scris Prigojin pe reţeaua de socializare rusă Vkontatke.

„Nu-l subestimaţi!” , a atras el atenţia într-un mesaj următor, după ce a fost întrebat de ce laudă un preşedinte pe care Moscova în cele mai multe reacţii îl critică sau ridiculizează.

„Pentru a deveni puternic, pentru a învinge, trebuie să-ţi tratezi adversarul cu respect. Să nu-l subestimezi. Trebuie să vezi mereu care sunt propriile tale puncte slabe şi ce este bun şi important să vezi din experienţa inamicului” , a explicat Evgheni Prigojin.

UPDATE ORA 20:00

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei convorbiri telefonice, că orice reluare a acordului pentru exportul de cereale din Ucraina poate fi luată în considerare numai după o anchetă privind „atacul cu drone de la Sevastopol” , scrie CNN.

Potrivit lui Putin, o reluare a acordului poate fi luată în considerare doar după „o anchetă detaliată a circumstanțelor acestui incident și, de asemenea, după ce vom primi din partea Kievului garanții reale de respectare strictă a acordurilor de la Istanbul, în special, privind neutilizarea coridorului umanitar în scopuri militare” .

Cei doi lideri au avut o convorbire telefonică, marți, după ce Rusia a decis să suspende participarea sa la acordul pentru exportul de cereale din Ucraina, mediat de ONU, în weekend, după ce a acuzat atacuri cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea. Ucraina nu a comentat atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol.

Sâmbătă, un oficial ucrainean de rang înalt a acuzat Rusia că a inventat „atacuri teroriste fictive” asupra propriilor sale instalații și a acuzat Moscova de „șantaj” prin suspendarea acordului privind cerealele.

Potrivit președinției turce, Erdogan i-a spus lui Putin că este încrezător că ar putea fi stabilită o „cooperare orientată spre soluții” în ceea ce privește acordul privind cerealele

UPDATE ORA 19:00

Președintele francez Emmanuel Macron, în urma unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat că Franța va ajuta Ucraina să treacă iarna și va contribui la repararea infrastructurii afectate de loviturile rusești, relatează The Guardian.

De asemenea, Franța va ajuta la consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei, iar Macron a declarat că el și Zelensky au convenit să organizeze o conferință internațională la Paris, la 13 decembrie, pentru a sprijini civilii ucraineni în timpul iernii.

O conferință bilaterală din 12 decembrie va avea ca scop, de asemenea, creșterea sprijinului pentru Ucraina din partea companiilor franceze, a declarat Macron într-un comunicat. Macron a mai promis anterior să organizeze o conferință în Franța, în noiembrie, în sprijinul vecinului Ucrainei, Republica Moldova.

UPDATE ORA 18:00

Rusia a stabilit când va folosi forţa nucleară. Ultimele declaraţii războinice aruncate de Kremlin

Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, susţine că Moscova este „gata să folosească energia nucleară pentru a apăra regiunile anexate”, scrie Mediafax.

„Occidentul împinge lumea către un război global, doar victoria Rusiei este o garanţie împotriva războiului mondial”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, adăugând că Occidentul continuă să repete că „Rusia nu poate fi lăsată să câştige.

Ce înţelegem de aici? Că dacă Rusia nu câştigă, Ucraina trebuie musai să învingă. Iar scopul Kievului este întoarcerea tuturor teritoriilor care i-au aparţinut anterior.

Aceasta este o ameninţare la adresa însăşi existenţei statului nostru. Şi reprezintă un motiv direct pentru aplicarea clauzei 19 din Fundamentele politicii Federaţiei Ruse în domeniul descurajării nucleare”.

UPDATE ORA 17:00

Biroul președintelui Ucrainei anunță 568 de localități din Harkov au fost eliberate de sub ocupația rusească.

De asemenea, Kievul susține că a fost restabilită conectarea la energia electrică pentru peste 80 000 de consumatori. Aprovizionarea cu gaze naturale a fost restabilită pentru peste 22 000 de consumatori. https://t.me/tymoshenko_kyrylo


Iranul intenționează să trimită un lot de peste 200 de drone de luptă în Federația Rusă la începutul lunii noiembrie, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, citat de The Guardian.

Potrivit informațiilor ministerului apărării, dronele vor include drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2 și „vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrahan”. Dronele vor ajunge în stare dezasamblată, iar forțele rusești le vor reasambla și le vor vopsi cu însemnele rusești aplicate, în special „Geranium-2”.

Descoperirea dronelor kamikaze iraniene luna trecută a stârnit un val uriaș de proteste cu privire la implicarea Iranului în conflict. Începând cu 13 septembrie, forțele de apărare ucrainene au doborât peste 300 de drone de luptă iraniene, a precizat Ministerul Apărării.

UPDATE ORA 16:00

Ministerul de Externe ucrainean a pledat marți pentru excluderea Rusiei din Grupul celor mai puternice economii ale lumii G20 şi revocarea invitației făcute președintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul acestui forum luna aceasta în Bali (Indonezia).

„Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice. Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeași masă cu lideri mondiali. Invitația lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, într-o postare pe Twitter.

UPDATE ORA 15.00

La o zi după ce un tir de rachete rusești a lovit centralele hidroelectrice și alte infrastructuri energetice și de apă critice din Ucraina, lăsând o mare parte a Kievului fără energie electrică sau apă, Kadri Simson, comisarul pentru energie al Uniunii Europene, s-a aflat în capitală pentru a contribui la intensificarea sprijinului acordat sectorului energetic ucrainean.

UPDATE ORA 14.00

Echipele au reușit să restabilească astăzi apa și lumina în cele 270.000 de locuințe din Kiev, care au rămas fără apă în urma unui tir de rachete rusești asupra centralelor hidroelectrice și a altor infrastructuri critice de energie și apă din Ucraina, ieri.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat pe Telegram că ar putea dura mai mult timp până când echipele vor putea restabili complet alimentarea cu energie electrică – trebuie să aștepte stabilizarea sistemului energetic.

UPDATE ORA 13.00

Erdogan vrea să discute cu Putin despre un acord privind cerealele. Kremlinul a precizat că președintele rus va avea astăzi o convorbire telefonică internațională, fără a preciza numele interlocutorului

UPDATE ORA 12.00

SUA vor oferi Ucrainei opt sisteme NASAMS. Washingtonul va transfera în Ucraina opt sisteme antiaeriene și muniție NASAMS norvegiano- americane la un briefing la Pentagon a oficialilor militari americani

Două complexe vor ajunge în Ucraina în viitorul apropiat, încă șase – mai târziu.

Armata americană a mai spus că intenționează să creeze un set de contramăsuri pentru sistemele aeriene fără pilot, inclusiv sistemul VAMPIRE și alte sisteme radar, din cauza amenințării serioase cu loviturile cu drone din Rusia.

UPDATE ORA 11.00

Un scurt instantaneu de la ambasada rusă din Iran, care susține că ambasadorul Rusiei în Iran, Alexei Dedov, s-a întâlnit cu ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian.

Cei doi și-ar fi exprimat intenția reciprocă de a extinde în continuare relațiile ruso-iraniene, potrivit ambasadei.

UPDATE ORA 10.00

Guvernatorul regional din Kiev, Oleksiy Kuleba, a postat pe Telegram pentru a spune că aproximativ 20.000 de abonați au rămas fără electricitate în regiune, în urma bombardamentului rusesc de ieri asupra infrastructurii critice.

În mesaj, Kuleba afirmă că le este recunoscător locuitorilor din regiune pentru înțelegerea lor cu privire la opririle planificate pentru stabilizare și precizează că lucrătorii din domeniul energiei lucrează non-stop la reparații.

UPDATE ORA 09.00

Cel puțin un mort în atacul rusesc din cursul nopții la Nikolaev

Serviciul de stat pentru situații de urgență al Ucrainei a confirmat că cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unei lovituri rusești asupra orașului Nikolaev în cursul nopții.

UPDATE ORA 08.00

Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a declarat marți că Rusia ar trebui să fie expulzată din Grupul celor 20 de economii majore, iar invitația președintelui Vladimir Putin la summitul G20 de luna viitoare din Bali trebuie revocată.

Putin a recunoscut în mod public că a ordonat atacuri cu rachete asupra civililor ucraineni și a infrastructurii energetice, a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Twitter.

UPDATE ORA 07.00

ONU a contestat afirmația Moscovei potrivit căreia o navă civilă de marfă care transporta cereale ucrainene ar fi fost implicată într-un atac cu drone împotriva Rusiei. Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că nicio astfel de navă nu se afla în coridorul desemnat zonă de siguranță din Marea Neagră în momentul în care Rusia a afirmat că a avut loc atacul.

UPDATE ORA 06.00

Douăsprezece nave de export de cereale au părăsit Ucraina în ciuda deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii. De asemenea, ONU a confirmat că prima dintre cele 40 de inspecții planificate ale navelor a fost finalizată în apele Istanbulului.

UPDATE ORA 05.00

O ploaie de rachete rusești a lovit centrale hidroelectrice și alte infrastructuri energetice și de apă critice din Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ținte militare și de infrastructură energetică, dar Ucraina a declarat că instalațiile sale militare nu au fost vizate.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina a suferit luni pene de curent generalizate, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă în mari părți ale Kievului, după un nou val de lovituri cu rachete rusești asupra infrastructurii cheie.

Comandantul suprem al armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat pe Telegram că Rusia a lansat 55 de rachete de croazieră și zeci de alte muniții asupra unor ținte civile din întreaga țară, la câteva zile după ce Rusia a acuzat Ucraina de atacuri cu drone asupra flotei sale din Marea Neagră.

UPDATE ORA 03.00

La trei zile după ce o rachetă rusească S-300 s-a izbit de acoperișul blocului în care locuia, în primele ore ale dimineții de duminică, Iryna Davydiuk întindea, în mod improbabil, rufele pe ceea ce mai rămăsese din balconul apartamentului său. Era o după-amiază generoasă și caldă de sfârșit de octombrie în orașul portuar Nikolaev din sudul țării, dar pe terasa de sub ea se aflau un bloc mare de beton și cantități abundente de moloz.

UPDATE ORA 02.00

Luni, grânele au ieșit din Ucraina într-un ritm record, în cadrul unei inițiative conduse de Națiunile Unite, menită să atenueze penuria de alimente la nivel mondial, în ciuda faptului că Rusia a avertizat că este riscant să continue după ce s-a retras din pact.

Rusia a declarat luni că acordul este greu de realizat deoarece este imposibil de garantat siguranța transportului maritim după retragerea sa din weekend, în urma a ceea ce a declarat că a fost un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea.

UPDATE ORA 01.00

Producția fabricilor din Asia a slăbit în octombrie, deoarece temerile legate de recesiunea globală și politica de zero-Covidă a Chinei au afectat cererea, au arătat marți sondajele de opinie din mediul de afaceri, ceea ce se adaugă la întreruperile persistente ale aprovizionării și întunecă perspectivele de redresare.

De asemenea, se așteaptă ca noi creșteri ale dobânzilor din SUA să forțeze majoritatea băncilor centrale din Asia să prevină ieșirile puternice de capital prin înăsprirea propriilor politici monetare, chiar dacă acest lucru înseamnă răcirea economiilor deja moi, spun analiștii.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia își suspendă, dar nu pune capăt” participării sale la acordul vital cu Ucraina privind exportul de cereale din Marea Neagră. Decizia Rusiei a venit după crearea unei amenințări” la adresa coridorului umanitar, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirile cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului în orașul Sochi din sudul Rusiei.

Sâmbătă, Rusia a anunțat că își suspendă implicarea în acordul mediat de ONU, considerat esențial pentru a rezolva problema penuriei mondiale de alimente. Moscova a declarat că părăsește acordul după ce a acuzat Ucraina pentru un atac cu drone asupra Crimeei sâmbătă. Kievul a acuzat Rusia că inventează atacuri teroriste fictive” și că folosește acordul ca șantaj”.

Întregul proces de export de cereale de pe teritoriul Ucrainei a fost organizat sub pretextul de a asigura interesele celor mai sărace țări. Și am făcut acest lucru tocmai în interesul celor mai sărace țări”, a declarat Putin.