• Marea Britanie a introdus o legislație care ar împiedica țările să folosească serviciile Regatului Unit pentru a transporta petrol rusesc.
  • Guvernul SUA, G7 și Uniunea Europeană intenționează, de asemenea, să impună plafonul de preț pe data de 5 decembrie.
  • Coaliția s-a angajat la plafonarea prețurilor ca o modalitate de a limita capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul din Ucraina prin intermediul prețurilor globale umflate ale petrolului”.

UPDATE ORA 23.00

Până la finalul anului curent, Ucraina va avea 2,6 milioane de șomeri, dublu față de finalul anului 2021, anunță Tetiana Berezhna, vice-ministrul economiei din executivul de la Kyiv.

UPDATE ORA 22.00

În cursul zilei de astăzi, ocupanții ruși au lansat trei atacuri cu rachete, cinci atacuri cu aviația și două atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).

În urma acestora, au fost afectate localități din raioanele Lviv, Kharkiv, Dnipropetrovsk și Zaporojie. Persistă amenințarea cu noi lovituri, inclusiv cu drone de atac, astfel de acțiuni fiind de așteptat și din direcția Republicii Belarus.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

UPDATE ORA 21.00

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a efectuat vineri o vizită neanunțată la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali. Sullivan a subliniat sprijinul SUA pentru ucraineni în timp ce aceștia își apără suveranitatea și integritatea teritorială”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, într-un comunicat.

La Kiev, Sullivan a anunțat un pachet suplimentar de asistență de securitate de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Acesta include tancuri T-72 recondiționate și drone, alături de rachete sol-aer recondiționate.

UPDATE ORA 20.00

Din 300.000 de cetățeni ai Federației Ruse chemați la mobilizare parțială, 87.000 au fost trimiși în zonele de luptă în care sunt îndeplinite sarcinile operației militare speciale (SVO), a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu citat de agenția rusă de știri Interfax.

Șoigu spune că aproximativ 3.000 de instructori care au primit experiență de luptă în timpul SVO au fost implicați în pregătirea celor mobilizați. Șoigu a reamintit, de asemenea, că recruții care intră în serviciul militar obligatoriu, în cadrul campaniilor de recrutare, nu vor fi trimiși în zona de operațiuni militare speciale.

Pe de altă parte, la o reuniune pentru celebrarea Zilei Unității Naționale (4 noiembrie), Putin a declarat că s-au strâns 318.000 de militari, diferența față de cifra comunicată de Șoigu rezultând din înrolările de voluntari. Președintele Federației Ruse spune că dintre mobilizați, 49.000 de află deja pe front, în misiuni de luptă.

UPDATE ORA 19.00

Într-un alt decret semnat azi, Putin echivalează voluntarii înrolați în forțele armate ale Rusiei cu cadrele militare profesionale, acordând numeroase drepturi celor care vor compune noile formațiuni de voluntari pe bază de contract.

În cazul decesului unui voluntar, membrii familiei defunctului primesc o indemnizație (plată unică) de 3 milioane de ruble.

În cazul concedierii din serviciul militar din cauza recunoașterii ca inapt pentru serviciul militar, ca urmare a unei vătămări militare sau la încetarea unui contract de ședere într-o formație de voluntari în legătură cu recunoașterea ca inapt din cauza unei răni sau boli, sau decădere din drepturile militare în legătură cu recunoașterea sa ca voluntar inapt, se plătește o indemnizație unică.

Un voluntar care efectuează serviciul sub contract va primi două milioane de ruble (cca. 32.800 euro). Un cetățean chemat în serviciul militar pe perioada de stagiu obligatoriu va primi un milion de ruble (cca. 16.400 euro).

UPDATE ORA 18.00

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite înrolarea cetățenilor cu condamnări încă în executare pentru o serie de infracțiuni grave, ca parte a mobilizării. Sunt însă exceptați cei care execută pedepse pentru acte de trădare, spionaj, terorism, răsturnare a puterii de stat prin mijloace violente, pedofilie sau apeluri la extremism.

UPDATE ORA 17.00

G7 a stabilit un mecanism de coordonare” pentru a ajuta Ucraina să repare, să restabilească și să își apere infrastructura critică de energie și apă”, au declarat vineri miniștrii de externe ai grupului într-o declarație comună, după reuniunile de la Münster.

Declarația a condamnat atacurile Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile, în special a instalațiilor energetice și de apă” din Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

Marea Britanie și Polonia au căzut de acord asupra necesității de a trimite în continuare un semnal puternic” împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street pentru CNN.

Premierul britanic Rishi Sunak și omologul său polonez Mateusz Morawiecki au discutat vineri, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre consolidarea securității flancului estic al NATO, iar Sunak a precizat că Marea Britanie crește capacitatea forțelor sale și își intensifică activitatea în regiunea baltică. Potrivit purtătorului de cuvânt, ambii au fost de acord cu privire la necesitatea de a-i transmite lui Putin un semnal că intimidarea nu va funcționa.

UPDATE ORA 15.00

Putin: 318.000 de oameni mobilizați în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că 318.000 de oameni au fost mobilizați în Rusia. Potrivit Președintelui, planul a fost depășit de voluntari. El a mai spus că 49 de mii de oameni sunt deja în zona de luptă. Şeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat pe 28 octombrie că 82.000 de persoane mobilizate au fost trimise în zona de conflict militar.

UPDATE ORA 14.00

Prezentatorul american de talk-show David Letterman s-a deplasat la Kiev pentru a-i lua un interviu președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Netflix a dezvăluit vestea pe Twitter, adăugând că președintele va apărea într-un episod viitor al emisiunii My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman.

UPDATE ORA 13.00

Vladimir Putin ar fi spus că în Herson se petrec cele mai periculoase acțiuni și a cerut oamenilor să plece

Vladimir Putin a declarat vineri că civilii din regiunea ucraineană Kherson trebuie să fie scoși din zona de conflict, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Rusia a anexat ilegal regiunea de la Ucraina în septembrie, iar de atunci forțele ucrainene au lansat o contraofensivă pentru a prelua controlul. Oficialii instalați de Rusia în regiunea Herson au pledat pentru ca civilii să părăsească vestul regiunii, unde forțele ucrainene au recucerit teren în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 12.00

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat vineri că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin că cerealele trimise în cadrul acordului de export din Marea Neagră ar trebui să ajungă gratuit în țările africane sărace.

Erdoğan a făcut acest comentariu după ce Moscova și-a reluat miercuri participarea la acordul privind cerealele negociat de ONU.

UPDATE ORA 11.00

Autoritățile impuse de Rusia în Herson spun că o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în bombardamentele ucrainene asupra regiunii ocupate.

Publicația rusă de stat RIA Novosti a citat Ministerul Sănătății, care a declarat: În această dimineață devreme, naționaliștii ucraineni au lansat atacuri cu rachete asupra clădirilor rezidențiale din satul Zabaryne. În urma bombardamentelor, din păcate, un civil a fost ucis, iar doi au fost răniți de explozibil de mină”.

UPDATE ORA 10.00

Cancelarul german Olaf Scholz se află în vizită în China și, în timp ce se află acolo, Reuters a relatat că acesta l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră atunci când acesta va expira spre sfârșitul lunii noiembrie.

UPDATE ORA 09.00

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din G7, care a avut loc astăzi în Germania, Josep Borrell, diplomatul de vârf al UE, a vorbit, de asemenea, despre relațiile dintre Europa, China și Rusia.

Vrem să ne reducem dependența, vrem să ne abordăm vulnerabilitățile, să ne consolidăm rezistența”, a adăugat el. Dar, deocamdată, multe state membre au o relație economică puternică cu China și nu cred că putem pune China și Rusia la același nivel.”

Reuters relatează că deplasarea cancelarului german Olaf Scholz în China s-a confruntat cu critici în unele cercuri, deoarece riscă să pară o ștampilă de aprobare pentru liderul chinez Xi Jinping și un semn că Germania va continua să acorde prioritate relațiilor sale economice cu Beijingul în detrimentul unor considerente strategice și de securitate mai largi.

UPDATE ORA 08.00

Săptămâna trecută, când o instanță rusă a respins apelul declarat de vedeta americană de baschet Brittney Griner împotriva sentinței sale de nouă ani de închisoare, administrația Biden a avut cuvinte dure la adresa Moscovei, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, numind apelul respins o altă procedură judiciară falsă.

UPDATE ORA 07.00

Oficiali ai ambasadei SUA în Rusia au vizitat-o joi pe Brittney Griner, vedeta de baschet încarcerată. Casa Albă a declarat că oficialii continuă să lucreze în vederea unei oferte de schimb de prizonieri cu Rusia pentru eliberarea lui Griner – dar nu a precizat ce înseamnă acest lucru și nici cât de repede ar putea avea loc.

UPDATE ORA 06.00

Volodimir Zelenski a confirmat că nu va participa la summitul G20, care va avea loc peste două săptămâni în Bali, dacă Vladimir Putin și Federația Rusă vor participa la conferință.

UPDATE ORA 05.00

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică, după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, a anunțat compania nucleară ucraineană Energoatom.

UPDATE ORA 04.00

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că nu a găsit niciun semn de activitate nucleară nedeclarată în cele trei situri din Ucraina pe care le-a inspectat la cererea Kievului, ca răspuns la acuzațiile Rusiei că se lucrează la o bombă murdară.

UPDATE ORA 03.00

Rusia se luptă de luni de zile pentru a se agăța de buzunarul de pământ pe care îl deține pe malul vestic, la gura de vărsare a râului Dnipro, care taie Ucraina în două.

Ucraina a atacat principalele puncte de trecere a râului timp de luni de zile, ceea ce a îngreunat aprovizionarea forței sale de pe malul vestic de către Rusia. Trupele ucrainene avansează de-a lungul râului de la începutul lunii octombrie, deși avansul lor a încetinit în ultimele zile.

UPDATE ORA 02.00

Forțele ucrainene pot recuceri Herson, afirmă secretarul american al apărării

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este de părere că forțele ucrainene sunt capabile să recucerească Khersonul, calificând activitatea acestora drept metodică și eficientă.

UPDATE ORA 01.00

Ucraina se teme că Rusia îi întinde o capcană simulând o retragere la Herson

În regiunea Herson din sudul Ucrainei, un oficial de ocupație instalat de Rusia a declarat că este posibil ca Moscova să își retragă trupele de pe malul vestic al râului Nipru, semnalând o retragere uriașă care, dacă se confirmă, ar fi un punct de cotitură major în război.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marea Britanie a introdus joi o legislație care ar împiedica țările să folosească serviciile Regatului Unit pentru a transporta petrol rusesc, cu excepția cazului în care acesta este cumpărat la un preț maxim sau sub un preț mai mic, care va fi introdus începând cu 5 decembrie, potrivit unui comunicat al Trezoreriei britanice.

Guvernul SUA, G7 și Uniunea Europeană intenționează, de asemenea, să impună plafonul de preț pe data de 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor coordonate împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, se arată în declarație, adăugând că nivelul plafonului de preț va fi stabilit de coaliție la o dată ulterioară.

În declarație se precizează că noua legislație va acoperi asigurările, intermedierile și transportul maritim și urmează deciziei luate de miniștrii de finanțe ai G7 în septembrie.

Coaliția s-a angajat la plafonarea prețurilor ca o modalitate de a limita capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul din Ucraina prin intermediul prețurilor globale umflate ale petrolului, asigurându-se în același timp că țările terțe pot continua să își asigure petrol la prețuri accesibile”, potrivit declarației.

Această nouă măsură continuă să strângă șuruburile mașinăriei de război a lui Putin, făcându-i și mai greu să profite de pe urma războiului său ilegal”, a declarat ministrul britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, în comunicat.