• Rușii creează iluzia retragerii din Herson pentru a atrage forțele ucrainene în lupte de stradă în orașul cheie din sudul țării.
  • Trupele rusești încearcă din greu să convingă pe toată lumea că se retrag, dar în același timp vedem dovezi obiective că rămân”, a declarat Humeniuk.
  • Potrivit lui Humeniuk, rușii își mută unitățile de elită și ofițerii pe malul stâng al râului Nipului.

UPDATE ORA 23:00

Administraţia Volodimir Zelenski şi-a reafirmat, luni, poziţia oficială în războiul cu Rusia, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei şi subliniind că nu refuză negocierile, dar le vrea cu viitorul lider” de la Moscova, întrucât preşedintele Vladimir Putin nu ar fi pregătit”.

UPDATE ORA 22:00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că 50.000 de soldați ruși chemați în cadrul campaniei sale de mobilizare luptă în prezent în unități de luptă din Ucraina, relatează agenția de presă Interfax. Putin a precizat că 80.000 se aflau în zona operațiunii militare speciale” – termenul folosit de Rusia pentru războiul său din Ucraina – iar restul celor aproape 320.000 de recrutați se aflau în tabere de antrenament în Rusia.

UPDATE ORA 21:00

Cel puțin 88% dintre ucraineni cred că țara lor va fi un membru prosper al Uniunii Europene în 10 ani, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la scurt timp după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în februarie, iar Kievul a primit statutul de candidat în iunie. Invazia a ucis mii de civili și a devastat vaste porțiuni de teritoriu și infrastructură, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 20:00

Un cetățean american a murit recent în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Putem confirma decesul unui cetățean american în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Suntem în contact cu familia și oferim toată asistența consulară posibilă”, a precizat purtătorul de cuvânt. Din respect pentru intimitatea familiei în aceste momente dificile, nu avem nimic de adăugat.”

UPDATE ORA 19:00


Forțele aeriene ucrainene spun că sistemele de apărare aeriană occidentale recent sosite vor ajuta la gestionarea noii amenințări reprezentate de rachetele balistice iraniene, care ar fi fost achiziționate de Rusia.

Iuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, a declarat în cadrul unei ședințe de informare la Kiev că Ucraina ar putea viza rachetele iraniene la locurile de lansare ale acestora, care probabil se vor afla bine în interiorul Rusiei.

Trebuie să fie distruse cumva, probabil de la locul unde sunt lansate. Pentru că nu avem niciun mijloc eficient de combatere a rachetelor balistice, cu excepția distrugerii lor fizice în etapa de lansare”.

Forțele aeriene ucrainene spun că sistemele de apărare aeriană occidentale recent sosite vor ajuta la gestionarea noii amenințări reprezentate de rachetele balistice iraniene, care ar fi fost achiziționate de Rusia.

UPDATE ORA 18:00

Noi sisteme de apărare antiaeriană furnizate de aliații occidentali ai Ucrainei au ajuns în țară, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării.

Aceste arme vor întări semnificativ #UAarmy și vor face cerul nostru mai sigur”, a declarat Oleksii Reznikov pe Twitter. Vom continua să doborâm țintele inamice care ne atacă. Le mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania și SUA”.

UPDATE ORA 17:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia este deschisă” la negocieri cu Ucraina, dar că nu este momentul potrivit pentru discuții.

Am spus în repetate rânduri că partea rusă rămâne deschisă la atingerea obiectivelor sale prin negocieri”, a declarat Peskov reporterilor. De asemenea, am atras în mod repetat atenția tuturor că, în acest moment, nu vedem o astfel de oportunitate, deoarece Kievul a transformat în lege decizia lor de a nu continua nici o negociere.”

UPDATE ORA 16:00

Ucraina a primit noi sisteme de apărare antiaeriană din partea SUA, Spaniei şi Norvegiei

Ucraina a anunţat luni că a primit din partea SUA, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene, informează AFP.

„Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur”, a anunţat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA”, a adăugat el.

UPDATE ORA 15:00

Ucraina acuză trupele ruse că jefuiesc și ocupă casele din Herson

Ucraina a acuzat luni Rusia că a jefuit casele goale din orașul Herson, din sudul orașului, și că le-a ocupat cu trupe îmbrăcate în civili pentru a se pregăti pentru luptele de stradă, relatează Reuters.

În ultimele zile, Rusia a ordonat civililor să iasă din Herson în așteptarea unui atac ucrainean pentru a recuceri orașul. „În timp ce locuitorii din Herson sunt deportați cu forța din casele lor, vorbind despre „evacuare”, ofițerii militari și FSB fac ceea ce le place cel mai mult – să jefuiască casele”, a transmis luni consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak.

Anterior, armata ucraineană a declarat că forțele ruse, „deghizate în haine civile, ocupă casele civililor și întăresc poziții în interior pentru a desfășura bătălii de stradă”.

UPDATE ORA 14:00

Forțele de ocupație ruse întăresc apărarea în jurul Mariupol

Forțele ruse au început să construiască o linie de apărare în jurul orașului ocupat Mariupol, potrivit lui Petro Andriuschenko, consilier al primarului Mariupol, citat de Kyiv Independent.

Rușii ridică piramide de ciment antitanc în fabrici abandonate din oraș, le instalează pe o autostradă între Mariupol și vecina Nikolske din zona ocupată a regiunii Donețk, potrivit oficialului.

UPDATE ORA 13:00

Forțele ruse intensifică raidurile asupra civililor din Herson

Forțele ruse și-au intensificat controlul asupra civililor din zonele ocupate din regiunea Herson din sudul Ucrainei, reținând localnici pentru a elimina rezistența partizană, potrivit armatei ucrainene, citate de CNN.

În orașul ocupat Herson, trupele ruse poartă acum în mare parte îmbrăcăminte civilă și locuiesc în locuințe civile, deoarece „întăresc pozițiile în interior pentru desfășurarea bătăliilor de stradă”, a declarat armata ucrianană și un rezident al orașului, pentru CNN.

„În mijlocul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, ocupanții au intensificat semnificativ măsurile de filtrare”, a declarat luni Centrul Național de Rezistență.

„Raidurile în rândul populației locale s-au intensificat în zona ocupată temporar a regiunii Herson”, a adăugat instituția.

UPDATE ORA 12:00

Peste 1.500 de morminte noi au fost săpate într-un loc cu gropi comune din apropierea orașului devastat Mariupol din sudul Ucrainei, arată noi imagini din satelit, conform BBC.

Ultimele imagini din satelit realizate de Maxar arată că trei gropi comune de lângă Mariupol – aflate la Staryi Krym, Manhush și Vynohradne – au crescut constant, începând din primăvară.


Putin se decide în aceste zile dacă va participa la G20

Președintele Vladimir Putin va lua o decizie până la sfârșitul săptămânii cu privire la participarea sa la următorul summit G20 până la sfârșitul săptămânii, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de știri de stat rusă RIA Novosti, scrie Mediafax.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că nu va participa la summitul G20 – care va avea loc în Indonezia la 15 noiembrie – dacă va fi prezent Vladimir Putin.

UPDATE ORA 11:00

Statele Unite și NATO vor îndemna Ucraina să înceapă negocierile de pace cu Rusia după căderea orașului Herson din sudul țării, afirmă cotidianul italian La Repubblica, citând mai multe surse de la Bruxelles.

Oficialii americani au avertizat guvernul ucrainean în privat că trebuie să dea semnalul deschiderii de negocieri cu Rusia. Iar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, ar fi purtat discuții în secret cu înalți oficiali ruși în speranța de a reduce riscul unui conflict nuclear, potrivit Wall Street Journal.

UPDATE ORA 10:00

Zelenski: „atacuri în masă” asupra infrastructurii energetice a Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenția, în discursul său de duminică seară, că atacurile forțelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, potrivit CNN.

,,Înțelegem că statul terorist concentrează forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, asupra energiei. În special, pentru aceasta, Rusia are nevoie de rachete iraniene. Ne pregătim să răspundem” , a spus Zelenski.

Anterior, consilierul prezidențiale Mihailo Podoliak a precizat, pe Twitter, că Ucraina va „rezista” în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, adăugând că acest lucru se va realiza prin utilizarea apărării aeriene, protejarea infrastructurii și optimizarea consumului.

Atacurile rusești din ultima lună au distrus aproximativ o treime din centralele electrice ale Ucrainei, iar guvernul i-a îndemnat pe ucraineni să economisească electricitatea cât mai mult posibil.

UPDATE ORA 09:00

Hersonul a rămas fără apă și electricitate

Orașul Herson, din sudul Ucrainei, ocupat de forțele ruse, a rămas fără alimentarea cu energie electrică și apă, după ce trei linii electrice de pe autostrada Berislav-Kahovka au fost avariate în urma unui atac, potrivit Reuters.

Adjunctul consiliului regional din Herson, Yuriy Sobolevskyi, spune că aproximativ zece așezări din regiunea Herson, precum și orașul cu același nume sunt afectate.

Oficialii ruși au spus că Ucraina se pregătește să încerce o a doua ofensivă pentru a recuceri mai mult teritoriu din regiunea Herson. Recapturarea acesteia ar avea o valoare simbolică și logistică foarte mare pentru Ucraina, pentru că Rusia dorește ca zona să asigure alimentarea cu apă a Crimeei, precum și un pod terestre către Rusia.

Șeful administrației regionale, Yaroslav Ianușevici, a dat vina pe Rusia pentru întreruperile de curent. El a spus că în orașul Beryslav din regiune, liniile electrice de pe o distanță de aproximativ 1,5 kilometri au fost distruse, ceea ce a dus la întreruperea completă a alimentării pentru că „daunele sunt destul de mari” .

Autoritățile susținute de Rusia au anunțat că specialiștii în energie intervin și au făcut apel la oameni să ,,rămână calmi”. Guvernatorul Hersonului, numit de Moscova, Vladimir Saldo, a declarat că speră ca alimentarea cu energie să fie reluată până la finalul zilei de luni. Anunțul despre întreruperea alimentării vine în contextul în care duminică presa rusă a relatat că barajul Kahovka din regiunea Herson a fost avariat de o lovitură ucraineană cu rachete Himars.

În ultimele săptămâni, Ucraina a avertizat că forțele Moscovei intenționează să arunce în aer obiectivul strategic pentru a provoca inundații. Barajul hidroelectric a fost capturat de forțele Moscovei la începutul ofensivei lor.

UPDATE ORA 08:00

Explozii în Donețk

Mai multe explozii au fost auzite în regiunea ucraineană Donețk, în noaptea de 7 noiembrie, relatează presa rusă, citată de The Kyiv Independent.

Agenția rusă de stat RIA Novosti anunță că un incendiu puternic a izbucnit într-o clădire a administrației feroviare din districtul Voroshylivskyi. Deocamdată nu există informații despre posibile victime.

UPDATE ORA 07:00

Forțele ruse au tras peste 200 de proiectile în regiunea Sumî pe 6 noiembrie. O persoană a fost ucisă

Guvernatorul Dmitro Zhivitski a anunțat că forțele ruse au bombardat duminică, 6 noiembrie, mai multe zone din regiunea Sumî.

În comunitatea Vorozhba, o femeie a fost ucisă în urma atacului, iar o alta a fost rănită, scrie The Kyiv Independent.

Cel puțin șapte case au fost avariate din cauza bombardamentelor, precum și un cimitir local, două mașini, o cafenea și mai multe linii electrice, potrivit oficialului.

UPDATE ORA 06:00

Ukrenergo anunță întreruperi în alimentarea cu electricitate la Kiev și în șapte regiuni ale Ucrainei

Compania energetică națională a Ucrainei, Ukrenergo, a avertizat cu privire la opriri planificate și de urgență a alimentării cu electricitate, luni, 7 noiembrie, începând de la ora locală 6.00 și până la sfârșitul zilei, în șapte regiuni, precum și la Kiev, scrie Ukrainska Pravda.

Opririle vor afecta capitala țării, precum și regiunile Kiev, Cernihiv, Cerkasi, Jîtomîr, Sumî, Harkov și Poltava. „Nimeni nu a ales zonele care vor întâmpina problema penelor de curent – aceasta este o consecință a distrugerii infrastructurii energetice după atacurile cu rachete și drone” , a transmis compania ucraineană.

Opriri de urgență în alimentarea cu energie electrică vor apărea și în alte regiuni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică seară că peste 4,5 milioane de consumatori au fost deconectați de la electricitate în Ucraina.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski: Dacă Iranul nu ar fi furnizat arme Rusiei, am fi fost mai aproape de pace

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că Iranul, care furnizează Rusiei cu arme, ar trebui să fie responsabil pentru consecințele războiului din Ucraina împreună cu statul agresor, scrie CNN.

„Complicitatea sa la teroarea rusă trebuie pedepsită. Și vom aduce în discuție această problemă nu numai la nivelul partenerilor noștri tradiționali. Întreaga lume va ști că regimul iranian ajută Rusia să continue acest război. Și, prin urmare, să prelungească efectul acestor amenințări la adresa lumii provocat tocmai de război” , a transmis Volodimir Zelenski.

„Dacă nu ar fi fost furnizarea de arme iraniene către agresor, am fi fost până acum mai aproape de pace, ceea ce înseamnă mai aproape de o soluție a crizei alimentare, de stabilizare pe piața energiei și de securitate împotriva șantajului nuclear, pe care Rusia îl practică.

Prin urmare, absolut toți cei care ajută Rusia să continue acest război trebuie să fie răspunzători pentru consecințele acestui conflict împreună cu statul agresor” , a spus Volodimir Zelernski.

UPDATE ORA 04:00

Președintele Germaniei: Ucraina trebuie să decidă când dorește negocieri de pace

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că Ucraina ar trebui să aibă libertatea de a decide asupra negocierilor de încetare a focului. „Deciziile nu pot fi luate în locul Ucrainei. Ucraina trebuie să spună când dorește astfel de negocieri și le consideră promițătoare” , a spus Frank- Walter Steinmeier. 

UPDATE ORA 03:00

Autoritățile proruse din Herson spun că starea barajului Nova Kahovka nu este îngrijorătoare

Adjunctul șefului administrației proruse a regiunii Herson, Kirill Stremousov, a declarat că loviturile cu rachete ale armatei ucrainene, efectuate duminică după-amiază asupra hidrocentralei Nova Kahovka, nu au produs pagube grave, scrie Reuters.

„Loviturile care au fost date astăzi (n.r. – duminică) asupra hidrocentralei de la Nova Kahovka nu au dus la nimic teribil”, a transmis Kirill Stremousov pe Telegram.

Oficialul prorus a adăugat că există o posibilitate de distrugere a barajului Kakhovka. „Dar încercăm să prevenim toate procesele, toate posibilele inundații. Și din nou îi avertizăm pe oameni să fie atenți” , a spus el.

Serviciile de urgență au declarat că o rachetă trasă duminică de armata ucraineană de la HIMARS MLRS a lovit ecluza hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson.

UPDATE ORA 02:00

Patriarhul Kiril: Provocările actuale amenință însăși existența Rusiei

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii a făcut apel la intensificarea rugăciunilor „pentru autorități și armată” pe fondul unei amenințări la adresa existenței Rusiei, scrie Pravda.

Duminică, după sfințirea templului principal al Gărzii Naționale din Balașikha, lângă Moscova, patriarhul a spus că rugăciunea pentru autorități și Forțele Armate nu trebuie să fie „mecanică”.

„Nu trebuie să ignorăm aceste rugăciuni, mai ales atunci când oamenii se confruntă cu pericole față în față – astfel de pericole care contestă însăși existența țării noastre”, a declarat patriarhul Kiril.

„Nu toți politicienii sunt suficient de deștepți pentru a înțelege de unde bate vântul și ce se află în spatele acestei dorințe a forțelor puternice din afara Rusiei de a incita oamenii la lupte interne.

Există un singur lucru în spatele acestui lucru – dorința de a slăbi Sfânta Rusă”, a spus patriarhul Kiril, explicând că se referă la Rusia, Ucraina și Belarus.

UPDATE ORA 01:00

Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară de la Zaporojie, la două zile după ce aceasta a pierdut accesul la energia electrică din exterior din cauza bombardamentelor rusești, a declarat sâmbătă șeful organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, scrie CNN.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că „ambele linii electrice externe folosite pentru alimentarea cu energie electrică din rețea au fost reparate, iar reconectarea a început vineri după-amiază. Alimentarea cu energie electrică a tuturor celor șase unități ale centralei nucleare de la Zaporojie a fost restabilită”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rușii creează iluzia retragerii din Herson pentru a atrage forțele ucrainene în lupte de stradă în orașul cheie din sudul țării, a declarat sâmbătă Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene.

Trupele rusești încearcă din greu să convingă pe toată lumea că se retrag, dar în același timp vedem dovezi obiective că rămân”, a declarat Humeniuk într-un interviu acordat presei ucrainene.

Există unități militare care au fost bazate acolo, și o mulțime de echipamente militare sunt staționate acolo, iar pozițiile lor de luptă sunt, de asemenea, stabilite acolo. Pozițiile de luptă care au fost stabilite pe malul stâng vor fi folosite pentru susținerea pozițiilor de luptă de pe malul drept.”

CNN nu a verificat în mod independent afirmațiile lui Humeniuk.

Înțelegem că rușii încearcă să creeze iluzia că nu se află acolo pentru a atrage forțele ucrainene în așezările din apropiere, iar așezările sunt, de obicei, locul unde au loc lupte de stradă dure”, a spus ea.

De aceea, știm, vedem și prevedem ce fel de narațiune încearcă să ne alimenteze, iar noi ne construim propria strategie în consecință”, a precizat Humeniuk. Potrivit lui Humeniuk, rușii își mută unitățile de elită și ofițerii pe malul stâng al râului Nipru, lăsându-i pe cei de pe malul drept să nu aibă cum să scape sau să se evacueze. Ei lasă unitățile de pe malul drept să lupte până la ultima suflare”, a spus ea.