• Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a lăudat „cooperarea” Rusiei în pregătirea Cupei Mondiale de fotbal.
  • Președintele rus a felicitat Qatarul pentru găzduirea Cupei Mondiale de fotbal, care se deschide duminică în țara din Golf, potrivit unui comunicat al biroului emirului.
  • Rusia, care a găzduit Cupa Mondială din 2018, a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2022 după invazia sa în Ucraina în februarie.

UPDATE ORA 24:00

În discursul său nocturn, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se lucrează în continuare la restabilirea energiei electrice în zonele vizate de loviturile ruseşti asupra infrastructurii din această săptămână, scrie CNN, potrivit Mediafax.

,,Lucrăm în toată ţara pentru a stabiliza situaţia” , a spus el.

,,Cele mai multe probleme cu energia electrică sunt în oraşul Kiev şi în regiunea Kiev, în oraşul Odesa şi în regiunea Odesa, în oraşul Harkov şi în regiunea Harkov. Vinnytsia, Ternopil, Cherkasy, Chernihiv şi alte regiuni – lucrătorii din domeniul energiei fac tot posibilul pentru a le oferi oamenilor o viaţă normală” , a adăugat el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Zelenski i-a mulţumit, de asemenea, premierului britanic Rishi Sunak pentru întâlnirea cu el la Kiev.

,,Vă mulţumesc, domnule prim-ministru Rishi, pentru disponibilitatea de a apăra libertatea şi mai puternic alături de noi. De asemenea, avem câteva decizii foarte necesare – am convenit asupra lor astăzi” , a spus Zelenski.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina începe evacuările voluntare din regiunile Herson și Mikolaiv

Guvernul Ucrainei va plăti toate costurile legate de evacuările voluntare din zonele din sudul regiunilor Herson și Mikolaiv care au fost eliberate de forțele ruse, potrivit unui oficial ucrainean, citat de CNN.

Există mai multe probleme în zonele eliberate pe măsură ce se apropie iarna, potrivit ministrului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereșciuk.

„Este vorba despre pregătirea pentru iarnă. Temperaturile scad. Înțelegem că nu vom putea repara la timp daunele aduse infrastructurii” , a spus Vereșciuk.

„Este doar evacuare voluntară; nu vorbim momentan de evacuari obligatorii. Statul își asumă toate costurile și responsabilitățile asociate cu transportul, cazarea și cheltuielile de trai, precum și asistența medicală. Dacă oamenii au copii, trebuie să ne asigurăm că oferim toată îngrijirea necesară copiilor” , a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 22:00

Acord între Iran și Rusia pentru fabricarea de drone

Serviciile de spionaj americane și din Occident acuză Teheranul că a încheiat acorduri cu Moscova pentru asamblarea de drone iraniene în Rusia.


Zelenski: Vom oferi tot ceea ce este necesar pentru protecţia noastră

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, în discursul adresat naţiunii, că Ucraina va oferi tot ce este necesar pentru protecţia ţării. El a mai spus că se lucrează pentru restabilirea energiei în anumite sectoare.

„Lucrăm în toată ţara pentru a stabiliza situaţia. Cele mai multe probleme cu electricitatea sunt în oraşul Kiev şi regiunea Kiev, oraşul Odesa şi regiunea Odesa, oraşul Harkov şi regiunea Harkov. Viniţia, Ternopil, Cerasi, Cernihov şi alte regiuni – se face tot posibilul pentru a le oferi oamenilor o viaţă normală.

Herson – restabilim conexiunile de transport. Există primul tren de la Kiev. Creăm noi oportunităţi pentru oameni în fiecare zi” , a transmis Zelenski.

UPDATE ORA 21:00

Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în Luhansk, spune Ucraina

Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene, informează dpa.

Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a subliniat Statul Major ucrainean.

Între timp, forţele militare ruse şi ucrainene continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului.

UPDATE ORA 20:00

Noi bombardamente în Donețk

Trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială a orașului, Kramatorsk, regiunea Donețk, distrugând 14 case, a informat guvernatorul Pavlo Kyrylenko, citat de Kyiv Independent. Nu sunt victime, potrivit informațiilor preliminare. https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/5577

UPDATE ORA 19:00

Premierul britanic anunţă un pachet militar de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un pachet de apărare aeriană de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul primei sale vizite la Kiev, sâmbătă, potrivit Downing Street, potrivit MEDIAFAX.

În timpul întâlnirii sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Sunak ,,a confirmat că Marea Britanie va oferi un nou pachet major de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea civililor ucraineni şi a infrastructurii naţionale critice de un baraj intens de lovituri ruseşti”, potrivit unui comunicat de presă al Downing Street.

,,Pachetul de ajutor pentru apărare, în valoare de 50 de milioane de lire sterline, cuprinde 125 de tunuri antiaeriene şi tehnologie pentru a contracara dronele mortale furnizate de Iran, inclusiv zeci de radare şi capacităţi de război electronic antidronă” , continuă comunicatul.

În timpul vizitei sale surpriză în capitala ucraineană, Sunak a depus flori la un memorial pentru morţii de război din Ucraina şi a aprins o lumânare la un memorial pentru victimele foametei Holodomor din anii 1930, potrivit comunicatului.

Premierul s-a întâlnit, de asemenea, cu ucraineni care au povestit munca lor de salvare a supravieţuitorilor din dărâmături şi de stingere a incendiilor provocate de atacurile aeriene ruseşti şi de atacurile cu mortiere.

Sunak şi-a exprimat mândria că Marea Britanie ,,a fost alături de Ucraina încă de la început” , afirmând că vizita sa a însemnat angajamentul de a ,,continua să fie alături de Ucraina, în timp ce aceasta luptă pentru a pune capăt acestui război barbar şi a oferi o pace dreaptă” .

În plus faţă de pachetul de apărare aeriană, Sunak s-a angajat, de asemenea, să finanţeze cu 14 milioane de dolari (12 milioane de lire sterline) răspunsul Programului Alimentar Mondial în Ucraina, precum şi cu 5 milioane de dolari (4 milioane de lire sterline) răspunsul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina verifică autenticitatea videourilor cu presupuse execuții ale unor soldați ruși

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video care, potrivit Moscovei, demonstrează că regimul de la Kiev a executat mai mulţi soldaţi ruşi care s-au predat, scrie presa din străinătate.

,,Înainte de a lansa o anchetă, trebuie ca pentru aceasta să existe o bază. Vrem să stabilim dacă aceste înregistrări video sunt fake-uri” , a declarat purtătorul de cuvânt al statului-major ucrainean, Bogdan Senîk.

El a adăugat că aceste înregistrări video ,,au fost încredinţate unor specialişti”, subliniind că postarea de înregistrări false ,,s-a intensificat recent”.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina: Rusia va fi complet epuizată de resurse până în primăvară

Mikhailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, consideră că Rusia își va epuiza complet resursele până în primăvara anului 2023, potrivit Ukrinform.

„Vreau să subliniez că până în primăvară, Rusia va fi complet epuizată de resurse, indiferent dacă Iranul sau o altă țară o va ajuta. Dar acest lucru este sigur. Rusia va avea un număr mare de oameni uciși”, a spus Podoliak, într-un interviu acordat Radio NV.

UPDATE ORA 16:00

Spania trimite generatoare electrice în Ucraina

Guvernul spaniol a anunţat sâmbătă că a trimis alte 14 generatoare electrice în Ucraina, unde atacurile ruse împotriva infrastructurilor energetice au lăsat numeroşi ucraineni fără curent electric şi fără apă caldă în pragul iernii, potrivit a News.

Noi am trimis un nou pachet de 14 de generatoare, înainte de începerea iernii care se arată a fi foarte aspră şi foarte dificilă în Ucraina” , a anunţat şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares, în marja Adunării Parlamentare a NATO, la Madrid.

Guvernul ucrainean a cerut vineri sprijin suplimentar” din partea Uniunii Europene, estimând că aproape jumătate din infrastructurile energetice ale Ucrainei au devenit nefuncţionale din cauza loviturilor ruse masive ce le-au vizat de la începutul lui octombrie, în timp ce primele ninsori au căzut joi peste această ţară.

Madridul anunţase deja pe 19 decembrie trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina.

Spania va trimite de asemenea 30 de ambulanţe suplimentare, precum şi întăriri poliţiste pentru a ajuta autorităţile ucrainene să ancheteze asupra unor posibile crime de război pe teritoriul său, a adăugat Albares.

UPDATE ORA 15.00

Cel puțin 437 de copii ucraineni au fost uciși în război, afirmă procurorul general

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că cel puțin 437 de copii ucraineni au fost uciși și peste 837 au fost, de asemenea, răniți ca urmare a invaziei Rusiei.

Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată, cu 423 de copii uciși sau răniți, a precizat biroul procurorului într-un comunicat.

UPDATE ORA 14.00

Ucrainenii sunt îndemnați să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara pentru a economisi energie

Ucrainenii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara pentru a contribui la economisirea energiei, a declarat șeful celei mai mari companii energetice private din Ucraina.

Atacurile cu rachete rusești au paralizat sistemul energetic ucrainean, iar autoritățile au avertizat că Kievul s-ar putea confrunta cu o închidere completă a rețelei de energie electrică odată cu venirea iernii.

În condițiile în care temperaturile au scăzut vertiginos, iar în capitală a căzut prima zăpadă la începutul acestei săptămâni, oficialii s-au grăbit să restabilească alimentarea cu energie electrică la nivel național după unele dintre cele mai grele bombardamente asupra infrastructurii civile ucrainene de la începutul războiului.

UPDATE ORA 13.00

Recenta intensificare a atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina are ca scop parțial copleșirea și epuizarea rezervelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

Colin Kahl, subsecretarul american al apărării pentru politică, a declarat că Moscova speră să domine cerul deasupra Ucrainei, forțând Kievul să își folosească toate rezervele de care are atâta nevoie.

UPDATE ORA 12.00

Capitala Ucrainei, Kiev, zona din jurul portului Odesa de la Marea Neagră și mai mult de o duzină de alte regiuni se confruntă cu pene de curent în urma atacurilor neîncetate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 11.00

Nouă persoane, inclusiv patru copii, au murit în urma unei presupuse explozii de gaz într-o clădire rezidențială din insula rusă Sakhalin, a anunțat guvernatorul local. Suspecta explozie de gaz a avut loc într-o clădire de cărămidă construită în anii 1980 în satul Tymovskoye, a relatat agenția de știri rusă de stat Tass.

Informațiile preliminare ar fi indicat o scurgere de gaz, serviciile de urgență fiind citate că o butelie de gaz de 20 de litri conectată la o sobă de gătit ar fi explodat.

Comitetul de investigație al Rusiei a declarat că investighează cauza dezastrului.

UPDATE ORA 10.00

Putin a discutat cu Erdoğan despre crearea unui „hub de gaze” în Turcia

Președintele rus a discutat cu Recep Tayyip Erdoğan despre ideea creării unui hub de gaze” în Turcia, a declarat vineri Kremlinul.

O atenție deosebită este acordată perspectivelor de punere în aplicare a inițiativei, lansată de președintele rus în octombrie și susținută de Recep Tayyip Erdoğan, de a crea un mare hub de gaze în Turcia”, a declarat Kremlinul.

UPDATE ORA 09.00

Rusia acuză Ucraina de crime de război din cauza unor înregistrări care ar arăta uciderea unor soldați ruși.

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație fermă după apariția unor înregistrări video care, potrivit acesteia, arată că militarii ucraineni au ucis în mod deliberat mai mult de 10 militari ruși capturați.

UPDATE ORA 08.00

Ministerul rus al Apărării a promis că președintele ucrainean Volodimirr Zelenski va fi judecat în cele din urmă pentru crime de război.

UPDATE ORA 07.00

Kremlinul a acuzat soldații ucraineni că au executat peste 10 prizonieri de război ruși, în urma difuzării pe rețelele de socializare a unei înregistrări video care pretinde a fi de pe linia frontului.

Înregistrarea pare să arate un grup de soldați ruși ieșind dintr-o anexă din incinta unei case cu mâinile deasupra capului înainte de a li se spune să se întindă cu fața în jos.

UPDATE ORA 06.00

Guvernul olandez îl va convoca pe ambasadorul rus în Olanda din cauza răspunsului Rusiei la verdictul în procesul privind doborârea zborului de pasageri MH17, a anunțat agenția de presă ANP, citându-l pe ministrul de externe Wopke Hoekstra.

UPDATE ORA 05.00

Polonia nu va acorda vize unei delegații rusești pentru a participa la o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc la Lodz în perioada 1-2 decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

UPDATE ORA 04.00

Oleh Synyehubov, guvernatorul orașului Harkov, a declarat că opt persoane au fost rănite joi, având de-a face cu consecințele unei lovituri rusești asupra a ceea ce el a descris ca fiind echipamente pentru industria gazului în Izium.

UPDATE ORA 03.00

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit la telefon cu omologul ucrainean Volodymyr Zelenskiy și s-au felicitat reciproc pentru prelungirea acordului privind cerealele negociat de ONU, a declarat biroul lui Erdoğan. Erdoğan i-a spus lui Zelenski că acordul privind cerealele și schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina au fost experiențe pozitive.

UPDATE ORA 02.00

Un oficial de rang înalt al ONU a salutat prelungirea cu patru luni a unui acord menit să atenueze penuria de alimente la nivel mondial, ajutând Ucraina să își exporte produsele agricole din porturile de la Marea Neagră, dar a declarat că mai sunt încă multe de făcut.

UPDATE ORA 01.00

Procurorul suedez care conduce ancheta în cazul avarierii conductelor Nord Stream 1 și 2 a confirmat că incidentul a fost un sabotaj și a precizat că au fost găsite urme de explozibili.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a lăudat cooperarea” Rusiei în pregătirea Cupei Mondiale de fotbal, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Vladimir Putin, vineri, scrie a News.

Președintele rus a felicitat Qatarul pentru găzduirea Cupei Mondiale de fotbal, care se deschide duminică în țara din Golf, potrivit unui comunicat al biroului emirului. Emirul i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru mesajul său și a lăudat cooperarea Rusiei în organizarea acestui eveniment global” .

Rusia, care a găzduit Cupa Mondială din 2018, a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2022 după invazia sa în Ucraina în februarie.

Anul trecut a participat la un exercițiu internațional de securitate pentru evenimentul sportiv, dar diplomații spun că Rusia a fost exclusă în mare măsură din pregătirile pentru Cupa Mondială.

Qatar, un aliat apropiat al SUA și care găzduiește cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, și-a consolidat legăturile cu Rusia în ultimii ani.