• Lloyd Austin a declarat că un eşec în a ajuta Ucraina să-şi asigure propriul viitor ar putea duce la „o lume dominată de tiranie şi de tulburări„.
  • Afirmaţiile lui Austin, susţinute în cadrul unui forum de securitate din Canada, sunt unele dintre cele mai puternice declaraţii ale sale cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei.
  • Lloyd Austin a atenţionat de asemenea asupra riscurilor de proliferare nucleară globală.

UPDATE ORA 23.00

Rusia a folosit deja peste 4.700 de rachete în Ucraina de la începutul războiului, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 22.00

O biserică din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, care a supraviețuit Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, a fost complet distrusă de bombardamentele rusești, potrivit postului public de televiziune ucrainean Suspilne.

Biserica Immaculatei Concepții a Sfintei Fecioare Maria, situată la aproximativ 43 de kilometri est de orașul Nikolaev, a fost mutilată de bombardamente, doar câțiva pereți au supraviețuit și nu mai există niciun acoperiș, potrivit Suspilne.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

UPDATE ORA 21.00

Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean a negat faptul că forțele Kievului au ucis prizonieri de război ruși, susținând că soldații ucraineni s-au apărat împotriva rușilor care au simulat capitularea.

În această săptămână, pe rețelele de socializare rusești au circulat videoclipuri care pretindeau că arată cadavrele unor militari ruși uciși după ce s-au predat trupelor ucrainene, relatează Agenția France-Presse (AFP).

UPDATE ORA 20.00

Franța a trimis încă două sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, împreună cu două lansatoare multiple de rachete, potrivit unui interviu acordat de un ministru francez al apărării.

Sébastien Lecornu a declarat pentru ziarul de duminică Le Journal du Dimanche că Parisul ia în considerare o cerere de radare.

UPDATE ORA 19.00

Atacurile asupra centralei nucleare din Zaporojie se joacă cu focul, a declarat directorul general al organismului de supraveghere nucleară al ONU. Aceasta intervine după o serie de explozii în zonă în cursul nopții, care au avariat clădiri și echipamente. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că niciuna dintre explozii nu a fost critică pentru siguranța și securitatea nucleară.

UPDATE ORA 18.00

Aproape 45.000 de proceduri penale au fost inițiate pentru infracțiuni comise de militarii ruși în timpul invaziei Ucrainei, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei.

O actualizare, publicată duminică dimineață, a precizat că anchetatorii au lansat 44.662 de proceduri.

Acesta a adăugat că, până în prezent, au fost descoperite 47 de locuri în care forțele rusești sunt acuzate că au deținut și torturat în mod ilegal cetățeni ucraineni în regiunile eliberate, inclusiv în Sumî, Cernihov, Kiev, Harkov, Donețk, Herson și Nikolaev.

UPDATE ORA 17.00

Aproximativ 5 milioane de persoane și-au pierdut locurile de muncă în Ucraina din cauza invaziei Rusiei, potrivit ministrului adjunct al economiei din Ucraina.

Tetyana Berezhna a declarat că luptele continuă în regiunile în care 10 milioane de oameni erau odată angajați. Ea a spus că războiul, care a determinat 7 milioane de oameni să fugă, a afectat semnificativ rata șomajului.

UPDATE ORA 16.00

Organismul de supraveghere a energiei nucleare al ONU a declarat că forțele din spatele bombardamentului asupra centralei ucrainene Zaporojie se joacă cu focul, după ce o serie de explozii au zguduit instalația.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experți la Zaporojie, a raportat duminică că explozii puternice au zguduit zona în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aceasta a declarat că experții săi de la fața locului au văzut unele dintre explozii de la ferestrele lor.

UPDATE ORA 15.00

Ministerul ucrainean al Apărării a transmis o actualizare zilnică a pierderilor rusești, raportând că alți 330 de soldați au fost eliminați” în ultimele 24 de ore. Numărul total de soldați ruși uciși în timpul invaziei se ridică acum la 84.210, potrivit ministerului.

UPDATE ORA 14.00

AP relatează că Ucraina a declarat că va investiga imaginile video controversate care circulă pe rețelele de socializare și care, potrivit Moscovei, arată că forțele ucrainene ucid trupe rusești în timp ce acestea încercau să se predea.

Olha Stefanishyna, viceprim-ministru al Ucrainei, responsabilă de eforturile țării de a adera la Uniunea Europeană, a declarat pentru agenție: Bineînțeles că autoritățile ucrainene vor investiga acest videoclip”. Vorbind la un forum de securitate din Halifax, Noua Scoție, ea a spus că este foarte puțin probabil” ca aceste scurte clipuri să arate ceea ce susține Moscova.

UPDATE ORA 13.00

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie este bombardată, potrivit agenției de știri rusești de stat Tass, relatează Reuters. Aceasta a adăugat că obuze trase de Ucraina” au căzut în apropierea unui depozit uscat și că nu au fost detectate emisii radioactive.

Renat Karchaa, un consilier al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom, a declarat că 15 obuze au fost trase asupra instalațiilor centralei, potrivit Tass.

UPDATE ORA 12.00

În timp ce începe cea mai grea iarnă din Ucraina, o mare parte din sistemul energetic ucrainean a fost afectat de loviturile rusești. Aceasta înseamnă că, în Hersonul recent eliberat, cei care locuiesc în case au început să adune lemne pentru a le arde.

Dar autoritățile ucrainene au avertizat cetățenii că este posibil ca trupele rusești să fi lăsat în păduri mine, fire capcană și obuze neexplodate. În același timp, cei care locuiesc în apartamente cu vechi sisteme de încălzire centralizate sovietice au și mai puține opțiuni.

UPDATE ORA 11.00

Rusia a ajuns la un acord cu Iranul pentru a începe fabricarea a sute de avioane fără pilot la bord pe teritoriul rusesc, relatează Washington Post. Citând informații văzute de agențiile de securitate americane și occidentale, ziarul a declarat că oficialii de la Moscova și Teheran au finalizat acordul în timpul unei întâlniri în Iran la începutul acestei luni.

Rusia și Iranul se mișcă rapid pentru a transfera proiecte și componente cheie care ar putea permite începerea producției în câteva luni, ar fi declarat trei oficiali familiarizați cu această chestiune.

UPDATE ORA 10.00

Liderii din Asia-Pacific au cerut încetarea invaziei rusești în Ucraina, afirmând că majoritatea” dintre ei au condamnat cu fermitate războiul și tulburările economice globale pe care le-a provocat.

O declarație a summitului emisă sâmbătă, la finalul forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) de la Bangkok, Thailanda, a subliniat imensa suferință umană” provocată de război și consecințele semnificative pentru economia globală”, inclusiv creșterea inflației, insecuritatea alimentară și energetică și perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

UPDATE ORA 09.00

Ucraina va începe să evacueze persoanele care doresc să părăsească orașul Herson, recent eliberat în sudul țării, și zonele din jurul acestuia, a anunțat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, citând daunele aduse infrastructurii de către forțele rusești, care au făcut viața extrem de dificilă pentru locuitori.

Vestea evacuării a venit în timp ce rachete rusești ar fi lovit sâmbătă seara un depozit de petrol din Herson, au declarat oficialii, fiind prima dată când o instalație de depozitare a combustibilului a fost lovită în oraș de la retragerea Rusiei, în urmă cu mai bine de o săptămână.

UPDATE ORA 08.00

În discursul său de seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se lucrează în continuare la restabilirea energiei electrice în zonele vizate de loviturile rusești asupra infrastructurii din această săptămână.

Lucrăm în întreaga țară pentru a stabiliza situația”, a spus el. Cele mai multe probleme cu energia electrică sunt în orașul Kiev și în regiunea Kiev, în orașul Odesa și în regiunea Odesa, în orașul Harkov și în regiunea Harkov. Vinnytsia, Ternopil, Cherkasy, Chernihiv și alte regiuni – lucrătorii din domeniul energiei fac tot posibilul pentru a le oferi oamenilor o viață normală”, a adăugat el.

UPDATE ORA 07.00

Un polonez care a fost ucis săptămâna aceasta de o rachetă în apropierea graniței cu Ucraina a muncit din greu pentru a adăposti refugiații ucraineni în primele zile ale războiului, au declarat localnicii.

Doi lucrători ai unei instalații de uscare a cerealelor au fost uciși marți, când o rachetă s-a prăbușit în micul sat Przewodów, la începutul acestei săptămâni, în timp ce Rusia lansa rachete în Ucraina. Autoritățile poloneze spun că a fost o armă de apărare antiaeriană ucraineană care s-a rătăcit, Kievul a cerut o anchetă suplimentară.

UPDATE ORA 06.00

Cinci persoane au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra unei stații umanitare din sudul Ucrainei, a declarat un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski.

Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale, a declarat că atacul a avut loc în orașul Bilozerka, la vest de orașul Herson, pe care trupele ucrainene l-au recucerit de la forțele rusești săptămâna trecută. El a precizat că centrul împărțea pâine, relatează Reuters.

UPDATE ORA 05.00

Mai multe detalii de la întâlnirea lui Rishi Sunak cu Volodimir Zelenski, care a avut loc ieri la Kiev. În cadrul unei conferințe de presă comune cu Zelenski, Sunak a declarat: Mă aflu astăzi aici pentru a vă spune că Regatul Unit va continua să vă fie alături… până când Ucraina va obține pacea și securitatea de care are nevoie și pe care le merită.

Liderul britanic a anunțat un nou pachet de apărare aeriană în valoare de 50 de milioane de lire sterline (60 de milioane de dolari).

UPDATE ORA 04.00

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că, China și Rusia caută o lume în care forța este folosită pentru a rezolva disputele și a promis că Statele Unite vor continua să apere principiile umanitare și dreptul internațional. Austin a declarat la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, în Canada:

Beijingul, ca și Moscova, caută o lume în care puterea face dreptate, în care disputele sunt rezolvate prin forță și în care autocrații pot stinge flacăra libertății.

UPDATE ORA 03.00

Moscova nu a contactat oficial Kievul în legătură cu negocierile de pace, dar Rusia ar trebui să își retragă complet forțele pentru ca discuțiile să aibă loc, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

UPDATE ORA 02.00

Mykhailo Podolyak, un consilier politic al președintelui ucrainean, a respins teoriile conspirației” privind capitularea țării sale. Ucraina nu va îngenunchea în fața rușilor”, a scris Podolyak pe Twitter.

UPDATE ORA 01.00

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că China și Rusia caută o lume în care forța este folosită pentru a rezolva disputele și a promis că Statele Unite vor continua să apere principiile umanitare și dreptul internațional.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că un eşec în a ajuta Ucraina să-şi asigure propriul viitor ar putea duce la o lume dominată de tiranie şi de tulburări” , în timpul unui discurs susţinut sâmbătă potrivit NYT .

Invazia Rusiei oferă o imagine a unei posibile lumi dominate de tiranie şi de tulburări, în care niciunul dintre noi nu am dori să trăim” , a declarat Lloyd Austin.

Afirmaţiile lui Austin, susţinute în cadrul unui forum de securitate din Canada, sunt unele dintre cele mai puternice declaraţii ale sale cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei, invazie ce durează de aproape nouă luni.

Lloyd Austin a atenţionat de asemenea asupra riscurilor de proliferare nucleară globală.

Prietenii autocraţi ai lui Putin aşteaptă. Şi ei ar putea conchide că obţinerea de arme nucleare le-ar oferi propriul «permis de vânătoare». Iar aceasta ar putea duce la o periculoasă spirală a proliferării nucleare” , a declarat secretarul american al apărării.

Lloyd Austin a atenţionat că Rusia şi China vor o lume în care forţa este utilizată pentru a soluţiona diferendele.

Beijingul, la fel ca Moscova, caută să obţină o lume în care forţa face legea, în care diferendele sunt soluţionate prin forţă şi în care autocraţii pot să sugrume flacăra libertăţii” , a declarat secretarul american al apărării la forumul internaţional asupra securităţii care se desfăşoară în oraşul canadian Halifax.

Războiul Moscovei împotriva Kievului a pus în evidenţă provocarea cu care ne confruntăm în regiunea indo-pacifică” , a declarat Austin, evocând presiunile” Chinei în această zonă.

Sunt întotdeauna reguli în război. Şi dacă o mare putere poate să sfideze aceste reguli, ea îi încurajează şi pe alţii să sfideze dreptul internaţional şi normele internaţionale” , a afirmat secretarul american al apărării, făcând o paralelă între China şi Rusia.

Suntem hotărâţi să apărăm aceste reguli şi în special principiul fundamental al imunităţii non-combatanţilor” , a adăugat Lloyd Austin.

Potrivit lui Austin, eforturile Moscovei de a obţine sprijinul unor astfel de ţări precum Iranul şi Coreea de Nord creează noi provocări de securitate pentru SUA şi aliaţii lor.