- Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că toți soldații care luptă pentru Rusia în Ucraina sunt „egali”.
- Putin a adăugat că este „o trăsătură înnăscută pentru soldații ruși să își îndeplinească datoria cu demnitate”.
- În septembrie, ordinele de mobilizare ale lui Putin au declanșat proteste în unele regiuni ale minorităților etnice din Rusia.
UPDATE ORA 23.00
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a făcut apel la autoritățile locale, inclusiv la cele din capitala Kiev, să facă mai mult pentru a construi „Punctele Invincibilității”, atât de mult anunțate de guvernul său, care sunt stații improvizate care oferă adăpost și servicii, cum ar fi facilități de încărcare a energiei, conexiuni la internet și apă caldă.
Guvernul a anunțat săptămâna trecută planuri de a oferi sprijin de urgență pentru civilii care se luptă fără electricitate și încălzire, cu doar câteva zile înainte ca ultima rundă de lovituri aeriene rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina să ducă la noi întreruperi semnificative.
UPDATE ORA 22.00
Rusia taie infrastructura vitală în eforturile sale de a rupe Ucraina, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat sâmbătă într-o vizită la Kiev.
În comentariile făcute la Summitul Internațional al Securității Alimentare desfășurat în capitala Ucrainei, Morawiecki a declarat că Rusia „și-a supraestimat propriul potențial militar și știe deja că victoria pe câmpul de luptă ar putea să nu fie realizabilă”.
UPDATE ORA 21.00
De la Ministerul Apărării din Ucraina.
UPDATE ORA 20.00
Ucraina a acuzat Kremlinul că a reînviat tacticile „genocidare” ale lui Iosif Stalin, în timp ce Kievul a comemorat o foamete din epoca sovietică care a ucis milioane de ucraineni în iarna 1932-1933.
Ziua de comemorare a „Holodomorului” are loc în timp ce Ucraina se luptă să respingă forțele rusești invadatoare și să facă față unor pene de curent generalizate cauzate de loviturile aeriene care, potrivit Kievului, au ca scop să înfrângă hotărârea de luptă a populației.
UPDATE ORA 19.00
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că inițiativa „Cereale din Ucraina” a demonstrat că securitatea alimentară globală „nu este doar o vorbă goală” pentru Kiev. Zelenski a declarat că, Kievul a strâns aproximativ 150 de milioane de dolari (124 de milioane de lire sterline) din peste 20 de țări și din UE pentru a exporta cereale în țări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.
UPDATE ORA 18.00
Șeful poliției naționale ucrainene, Ihor Klymenko, a declarat sâmbătă că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care îl ocupaseră timp de opt luni, relatează Kyiv Independent.
De atunci, trupele rusești au bombardat frecvent Hersonul. Numai pe 24 noiembrie, armata rusă a efectuat 17 atacuri asupra orașului, ucigând șapte persoane și rănind 21 de persoane, potrivit unui raport al guvernatorului regiunii Herson, Iaroslav Yanushevych.
UPDATE ORA 17.00
Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei – Ingrida Šimonytė, Mateusz Morawiecki și, respectiv, Denys Shmyhal – s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru a discuta și a-și reitera angajamentul de a lucra împreună „pentru a contracara agresiunea armată a Rusiei”.
Statele membre ale Triunghiului de la Lublin au publicat o declarație comună, condamnând „crimele de război sistemice comise de forțele Rusiei în regiunile din Ucraina, inclusiv atacurile deliberate, nediscriminatorii și disproporționate împotriva populației civile și a elementelor infrastructurii civile”.
UPDATE ORA 16.00
Ministrul de externe al Belarusului, Vladimir Makei, a murit, potrivit presei de stat din această țară. Acest lucru este relevant pentru războiul din Ucraina din cauza rolului Belarusului ca aliat al Rusiei și ca bază pentru invazia peste graniță din februarie.
În septembrie, Makei a repetat o parte din linia Kremlinului cu privire la motivul războiului din Ucraina, dând vina pe NATO și pe Occident, care „au trecut cu vederea interesele legitime de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Belarusului”.
UPDATE ORA 15.00
Belgia va preda Ucrainei drone subacvatice până la sfârșitul lunii mai
După cum a raportat ministrul apărării al țării, Lyudivin Dedonder, pachetul de ajutor va include 10 drone subacvatice și 2 laboratoare mobile.
„Aceste drone fac posibilă detectarea tuturor amenințărilor subacvatice: atât mine, cât și echipamente de spionaj. Sunt tehnologii noi, avansate, care îi vor ajuta foarte mult pe ucraineni. Armata belgiană are deja astfel de dispozitive. Toate vor fi livrate în Ucraina până la sfârșit. mai în mai multe etape”, a spus ea. Odată cu aceasta, țara va preda și 2 laboratoare mobile pentru desfășurare în apropierea unui incident chimic, bacteriologic sau nuclear.
UPDATE ORA 14.00
Cel puțin șase persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra capitalei regionale Dnipro, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, care a declarat că Rusia a lovit sâmbătă o zonă rezidențială, distrugând parțial șapte case și provocând un incendiu.
Potrivit lui Reznichenko, o femeie a fost spitalizată în stare critică în urma atacului, relatează Kyiv Independent.
Primarul din Dnipro, Borys Filatov, a raportat atacul la prânz, spunând că infrastructura nu a fost afectată, dar că este posibil să apară unele întreruperi de energie electrică.
UPDATE ORA 13.00
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a găzduit sâmbătă, la Kiev, un summit internațional pentru a discuta despre securitatea alimentară și exporturile agricole cu prim-miniștrii Belgiei, Poloniei și Lituaniei și cu președintele Ungariei.
Zelenski a deschis summitul vorbind în cadrul unui panel, flancat de șeful său de cabinet și de premier. Președintele francez, Emmanuel Macron, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ținut discursuri care au fost transmise prin video, relatează Reuters.
UPDATE ORA 12.00
Nouă prizonieri de război ruși au fost eliberați sâmbătă în cadrul unui schimb de prizonieri cu Ucraina, a anunțat agenția rusă de presă Tass, potrivit Reuters, care citează Ministerul Apărării de la Moscova.
UPDATE ORA 11.00
Germania și Franța s-au angajat să își ofere sprijin reciproc pentru a preveni o posibilă criză energetică, după ce livrările din Rusia au încetat pe fondul războiului din Ucraina.
În cadrul unui acord comun semnat de cancelarul german, Olaf Scholz, și de premierul francez, Elisabeth Borne, Germania va furniza Franței energie electrică, primind în schimb gazele naturale atât de necesare.
UPDATE ORA 10.00
Ministrul finlandez al economiei, Mika Lintila, a declarat pentru canalul de știri finlandez Yle că Finlanda ar putea trimite primul lot de echipamente energetice în Ucraina săptămâna viitoare.
După atacurile masive cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina la începutul acestei săptămâni, Lintila a declarat că a început discuțiile cu întreprinderile finlandeze din sectorul energetic „pentru a coordona eforturile de a ajuta ucrainenii”.
UPDATE ORA 09.00
Șeful administrației prezidențiale ucrainene a declarat sâmbătă că Rusia va răspunde pentru foametea din perioada sovietică, care a provocat moartea a milioane de ucraineni în iarna 1932-1933.
„Rușii vor plăti pentru toate victimele Holodomorului și vor răspunde pentru crimele de astăzi”, a scris Andriy Yermak pe Telegram, folosind numele ucrainean al tragediei, care se traduce prin „moarte prin înfometare”.
UPDATE ORA 08.00
Cele patru centrale nucleare ucrainene au fost reconectate după ce au rămas fără curent, anunță AIEA
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a confirmat că cele patru centrale nucleare din Ucraina au fost reconectate la rețeaua națională de energie electrică după ce au rămas complet deconectate la începutul acestei săptămâni.
Într-o declarație, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a afirmat că a fost informată de Ucraina că centralele sale de la Rivne, Ucraina de Sud și Khmelnytskyi au fost reconectate. De asemenea, a precizat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a sitului Cernobîl.
UPDATE ORA 07.00
Doi frați suedezi, dintre care unul a lucrat pentru poliția de securitate și forțele armate ale țării, au fost judecați astăzi la Stockholm, fiind acuzați că au spionat pentru serviciile secrete rusești între 2011 și 2021. Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, și fratele său Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, ar putea fi condamnați la închisoare pe viață dacă vor fi găsiți vinovați.
UPDATE ORA 06.00
Diplomații UE se întâlnesc în această seară pentru a relua discuțiile pentru a stabili dacă pot finaliza un acord privind un nivel de preț care să limiteze exporturile de petrol rusesc, potrivit unui raport al Bloomberg. Guvernele europene nu au reușit până acum să ajungă la un acord privind nivelul prețului pentru petrolul rusesc.
UPDATE ORA 05.00
Armenia i-a cerut președintelui francez, Emmanuel Macron, să prezideze discuțiile de pace cu Azerbaidjanul, într-o nouă provocare la adresa controlului tot mai slăbit al lui Vladimir Putin asupra aliaților regionali ai Rusiei în urma războiului din Ucraina.
UPDATE ORA 04.00
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu un grup de mame ale soldaților care luptă în Ucraina, în cadrul unei întâlniri atent puse în scenă, menită să calmeze furia publică din cauza mobilizării.
UPDATE ORA 03.00
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că loviturile rusești asupra infrastructurii critice au ucis cel puțin 77 de persoane din octombrie. De la începutul lunii octombrie, forțele ruse au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămână cu scopul de a distruge rețeaua energetică ucraineană, paralizând alimentarea cu energie electrică și termică a țării.
UPDATE ORA 02.00
UE își va intensifica eforturile de a oferi Ucrainei sprijin pentru a restabili și menține energia electrică și termică, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Într-o declarație făcută după o convorbire telefonică cu Zelenski, ea a precizat că UE va furniza 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator mare din Lituania, un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia și 40 de generatoare grele din rezerva UE din România.
UPDATE ORA 01.00
O mare parte din Ucraina a rămas fără electricitate, căldură și apă la două zile după o serie devastatoare de atacuri cu rachete rusești împotriva infrastructurii civile.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că toți soldații care luptă pentru Rusia în Ucraina sunt „egali”, în timp ce activiștii și oficialii ucraineni își exprimă îngrijorarea că minoritățile au fost vizate în mod disproporționat pentru recrutare în război.
„Știu că băieții de acolo nu se împart în nici o categorie separată, asta înseamnă caste, naționalități. Toată lumea este egală, toată lumea se ajută reciproc și înțelege că viețile lor depind de această asistență și sprijin reciproc”, a declarat Putin vineri, în timpul unei întâlniri cu mamele militarilor desfășurați în Ucraina.
Putin a adăugat că este „o trăsătură înnăscută pentru soldații ruși să își îndeplinească datoria cu demnitate, și cu atât mai mult pentru soldații din Caucaz, din Daghestan, unde oamenii au un temperament special”. În septembrie, ordinele de mobilizare ale lui Putin au declanșat proteste în unele regiuni ale minorităților etnice din Rusia. Mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare, pe care CNN le-a geolocalizat în regiunea predominant musulmană Daghestan, au arătat femei din capitala Makhachkala implorând poliția în fața unui teatru.
„De ce ne luați copiii? Cine a atacat pe cine? Rusia este cea care a atacat Ucraina”, puteau fi auzite spunând acestea în videoclip. Grupuri de femei încep apoi să scandeze: „Nu războiului”.