• Forțele armate ucrainene au pierdut până acum între 10.000 și 13.000 de soldați în războiul împotriva Rusiei.
  • Comentariile oficiale par să fie prima estimare, de la sfârșitul lunii august încoace, a numărului de militari ucraineni morți, când șeful forțelor armate a declarat că aproape 9.000 de soldați au fost uciși.
  • „Avem cifre oficiale de la Statul Major General, avem cifre oficiale de la comandamentul de vârf, iar acestea indică între 10.000 și 12.500-13.000 de morți” , a declarat Podoliak.

UPDATE ORA 24:00

Ursula von der Leyen: Plafonarea prețului petrolului va „reduce semnificativ” veniturile Rusiei

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că plafonarea prețului la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, convenită vineri de UE, va reduce semnificativ veniturile Moscovei, scrie reuters.

„Ne va ajuta să stabilizăm prețurile globale ale energiei, în beneficiul economiilor emergente din întreaga lume”, a scris Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE ORA 23:00

Ucraina primește un sprijin de 1,5 miliarde de dolari din partea SUA

Ucraina a primit un sprijin bugetar de 1,5 miliarde de dolari din partea SUA, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Finanțe, potrivit Ukrinform.

Ajutorul face parte dintr-un grant de 4,5 miliarde de dolari anunțat de SUA la sfârșitul lunii noiembrie.

Fondurile vor fi folosite pentru plata pensiilor și a ajutoarelor sociale, potrivit ministerului. O parte din bani vor fi acordați persoanelor strămutate.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat pe 22 noiembrie că banii „vor ajuta Ucraina să îmbunătățească stabilitatea economică și să sprijine serviciile guvernamentale esențiale”.

Aceste servicii includ „salarii pentru lucrătorii din spitale, angajații guvernamentali și profesori, precum și asistență socială pentru persoanele în vârstă și vulnerabile”, a adăugat Yellen.

UPDATE ORA 22:00

O nouă dronă a fost doborâtă în Belarus, la graniţa cu Ucraina

Armata belarusă a doborât joi încă o dronă la frontiera cu Ucraina, a treia de la începutul lunii noiembrie, au anunţat autorităţile de la Minsk, potrivit Pravda.

,,La 1.200 de metri de frontiera statală, deasupra punctului de control vamal de la Mokrani, gărzile de frontieră belaruse, împreună cu militarii forţelor armate, au descoperit un cvadri-elicopter care zbura la o altitudine de aproximativ 300 de metri” , a transmis Comitetul statal belarus pentru supravegherea frontierelor, într-un comunicat de presă.

Drona se îndrepta dinspre partea ucraineană a graniţei către interiorul teritoriului belarus şi a fost doborâtă cu ajutorul unor arme electronice, potrivit aceleiaşi instituţii.

Comitetul statal belarus pentru supravegherea frontierelor mai afirmă că respectiva dronă nu avea însemne şi era echipată cu o cameră video pentru acţiuni de recunoaştere a teritoriului.

Incidente similare au avut loc pe 2 şi 16 noiembrie în partea belarusă a frontierei cu Ucraina.

UPDATE ORA 21:00

Atacurile rușilor urmăresc „ștergerea” culturii ucrainene, afirmă o organizație internațională a scriitorilor

Trupele ruse din Ucraina atacă în mod deliberat muzeele, bibliotecile și alte instituții culturale ale țării, scrie ABC News.

„Cultura nu este o pagubă colaterală în războiul împotriva Ucrainei; este o țintă, un pilon central al justificării războiului de către președintele rus Vladimir Putin” , scrie în raportul PEN International.

Putin a afirmat în mod repetat că limba și cultura ucraineană pur și simplu nu există. Prin vizarea muzeelor de artă, a sălilor de muzică, a bibliotecilor, a teatrelor și a siturilor istorice, el încearcă să facă să fie așa” , punctează raportul.

PEN International citează Ministerul ucrainean al Culturii, care a anunțat că 529 de „instituții culturale și de patrimoniu cultural” au fost distruse sau deteriorate de la începutul războiului.

Cifra include atât situri de importanță națională, cât și locații culturale din orașe și sate, menționează raportul.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina a primit primul sistem de apărare antiaeriană HAWK din Spania

Ucraina a primit primul transport al unui sistem de apărare aeriană HAWK din Spania, a anunțat vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, după o întâlnire cu omologul său spaniol, Margarita Robles, la Odesa, potrivit Interfax.

Vor urma și alte livrări de echipamente antiaeriene HAWK din stocurile spaniole, iar soldații ucraineni sunt deja instruiți pe acest sistem în Spania.

Acest sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune, care provine din Statele Unite, a început să fie utilizat la începutul anilor 1960 și a fost modernizat în mod repetat.

UPDATE ORA 19:00

Ungaria continuă să se opună pachetului UE de ajutor pentru Ucraina

Prim-ministrul Ungariei a declarat că se va opune în continuare planului UE de a oferi un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) Ucrainei în 2023, potrivit France 24.

Într-un interviu la postul public de radio, premierul Viktor Orban a recunoscut că Ucraina are nevoie de ajutor pentru a plăti funcționarea serviciilor esențiale, dar a subliniat că va bloca planul UE de a contracta un împrumut comun pentru finanțarea pachetului de 18 miliarde de euro.

„Întrebarea este cum să ajutăm Ucraina” , a declarat Orban

„O propunere spune că ar trebui să folosim bugetele statelor membre ale UE pentru a contracta împreună noi împrumuturi și să folosim acești bani pentru a-i da Ucrainei. Noi nu suntem în favoarea acestui lucru, deoarece nu dorim ca Uniunea Europeană să devină o comunitate de state îndatorate în loc de o comunitate de state membre care cooperează” , a adăugat premierul ungar.

În schimb, Orban a propus ca statele membre ale UE să scoată bani din propriul buget pentru a oferi asistență Ucrainei prin încheierea unor acorduri bilaterale.

„Nu vom accepta celălalt plan, nu vom consimți la el, fără noi nu va fi pus în practică” , a punctat șeful guvernului de la Budapesta.

UPDATE ORA 18:00

Turcia spune că până la primăvară va exista o „imagine clară” asupra războiului din Ucraina

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat vineri că Turcia se așteaptă să aibă o „imagine clară” a evoluției războiului din Ucraina până în primăvară, în timp ce bombardamentele și luptele de pe teritoriul ucrainean continuă, iar Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin este deschis la negocieri, potrivit Sky News.

„Acum, Ucraina avansează pe teren, recucerind unele dintre teritoriile lor ocupate. Dar Rusia, în schimb, vizează în mod deliberat infrastructura civilă. Așa că viața devine dificilă pentru ucraineni în special, și pentru noi toți” , a spus Cavusoglu, la un forum de la Roma.

„Cred că înainte de primăvară vom avea o imagine clară despre încetarea focului, armistițiu sau masa negocierilor. Dar nu vom renunța. Noi, ca țară, ne vom continua eforturile” în direcția încheierii unui acord de pace, a mai afirmat șeful diplomației turce.

UPDATE ORA 17:00

ONU investighează dacă atacurile asupra infrastructurii ucrainene reprezintă crime de război

Anchetatorii desemnați de ONU investighează dacă atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina constituie crime de război, potrivit Reuters.

De la începutul lunii octombrie, Rusia a atacat masiv infrastructura electrică a Ucrainei, provocând pene de curent și lăsând milioane de oameni fără încălzire, în timp ce temperaturile scad vertiginos.

Moscova susține că atacurile nu vizează civili și că sunt menite să reducă capacitatea de luptă a Ucrainei și să o împingă să negocieze – deși Kievul spune că astfel de atacuri reprezintă o crimă de război.

„O parte a analizei în care suntem implicați în prezent (…) este dacă atacurile constituie crime de război” , a declarat Pablo de Greiff, într-o conferință de presă, vorbind de la Kiev.

În caz afirmativ, echipa va stabili ce „poate face pentru a contribui la tragerea la răspundere pentru astfel de crime” , a adăugat reprezentantul Națiunilor Unite.

UPDATE ORA 16.00

UE propune amenzi și pedepse cu închisoarea pentru încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei
Companiile care încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei riscă amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri la nivel mondial, conform propunerilor înaintate de Comisia Europeană. Planul, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European și a celor 27 de state membre ale UE înainte de a intra în vigoare, prevede, de asemenea, că persoanele care încalcă sancțiunile UE ar putea fi pasibile de pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani, relatează Reuters.

Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări UE, dar în altele este tratată ca o infracțiune administrativă, iar sancțiunile variază în cadrul blocului comunitar. Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat că normele propuse vor aduce claritate, adăugând: Există încă prea multe diferențe între statele membre în ceea ce privește pedeapsa pentru încălcarea sancțiunilor UE.

UPDATE ORA 15.00

Guvernul ucrainean va elabora o lege care să interzică bisericile afiliate cu Rusia, în cadrul unor măsuri descrise de președintele Volodimir Zelenski ca fiind necesare pentru a împiedica Moscova să poată slăbi Ucraina din interior”, relatează Reuters.

Consiliul Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, care grupează personalități de top din domeniul securității, militar și politic, a cerut guvernului să elaboreze legea în urma unei serii de raiduri asupra unor parohii despre care Kievul spune că ar putea primi ordine de la Moscova. Consiliul de securitate a ordonat, de asemenea, anchete privind presupusele activități subversive ale serviciilor speciale rusești în mediul religios din Ucraina” și a cerut sancțiuni împotriva unor persoane nespecificate.

UPDATE ORA 14.00

Convorbire telefonică Putin cu cancelarul federal al Germaniei Olaf Scholz
La inițiativa părții germane, Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu cancelarul federal al Republicii Federale Germania Olaf Scholz/ Au fost discutate diferite aspecte ale situației din jurul Ucrainei. Vladimir Putin a explicat încă o dată în detaliu abordările fundamentale ale Rusiei pentru desfășurarea unei operațiuni militare speciale. Se atrage atenția asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv Germania, pompând regimul de la Kiev cu arme, antrenând armata ucraineană. Toate acestea, precum și sprijinul politic și financiar cuprinzător pentru Ucraina, duc la faptul că Kievul respinge complet ideea oricăror negocieri. În plus, acest lucru îi stimulează pe naționaliștii radicali ucraineni să comită tot mai multe crime sângeroase împotriva populației civile. Președintele Rusiei a cerut părții germane să-și reconsidere abordările în contextul evenimentelor din Ucraina.

UPDATE ORA 13.00

Vladimir Putin este deschis la discuții cu privire la o posibilă soluționare în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaște teritoriile anexate ca fiind rusești împiedică căutarea unui potențial compromis, a declarat Kremlinul.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că este pregătit să vorbească cu Putin dacă șeful de la Kremlin caută o modalitate de a pune capăt războiului, dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

Președintele Federației Ruse a fost întotdeauna, este și rămâne deschis la negocieri pentru a ne asigura interesele”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre remarcile lui Biden.

UPDATE ORA 12.00

Trei morți în atacurile rusești în regiunea Herson
Trei persoane au fost ucise și șapte rănite în bombardamentele rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei din ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul regional. Guvernatorul Iaroslav Yanushevych a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că trupele rusești au bombardat orașul Herson și alte părți ale regiunii de 42 de ori în aceeași perioadă.

Orașul Herson a fost eliberat de forțele ucrainene la jumătatea lunii noiembrie, după luni de ocupație rusă, dar de atunci se află sub amenințarea focului din partea trupelor ruse care s-au retras pe malul opus al râului Nipru.

UPDATE ORA 11.00

Germania intenționează să livreze Ucrainei, în această primăvară, șapte tancuri Gepard care erau destinate la fier vechi, care se vor adăuga la cele 30 de tancuri de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse, a relatat vineri revista Spiegel.

Cele șapte tancuri, care sunt în prezent reparate de producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), cu sediul la Munchen, sunt menite să ajute Ucraina în protejarea orașelor și infrastructurii sale împotriva bombardamentelor rusești, a relatat Spiegel. De asemenea, guvernul german intenționează să trimită mai multă muniție pentru Gepard împreună cu tancurile suplimentare, a relatat acesta.

UPDATE ORA 10.00

Rusia a testat o nouă rachetă cu sistem de apărare antirachetă, a anunțat astăzi Ministerul Apărării. Racheta a fost lansată din poligonul de testare Sary Shagan din Kazahstan. În afară de faptul că testul a fost un succes, ministerul a oferit puține alte detalii.

UPDATE ORA 09.00

Publicația ucraineană Nexta a publicat o serie de imagini care ar arăta urmările loviturilor rusești asupra orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei, în această dimineață. Primarul orașului, Anatoli Kurtev, a anunțat anterior atacul pe Telegram, afirmând că Rusia a intenționat să distrugă infrastructura industrială și energetică a orașului.

UPDATE ORA 08.00

Guvernul rus a informat oficial ambasada SUA săptămâna trecută cu privire la transferul vedetei WNBA Brittney Griner, reținută, într-o închisoare izolată, la câteva săptămâni după ce aceasta fusese mutată, potrivit administrației Biden.

Ambasada SUA la Moscova a fost notificată în mod oficial de către guvernul rus cu privire la transferul doamnei Griner la 23 noiembrie, la mai mult de două săptămâni după ce a fost mutată de la o închisoare din Moscova la IK-2 din Mordovia”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru CNN.

Suntem în contact frecvent cu echipa de avocați a dnei Griner și suntem conștienți de faptul că aceștia au putut să o viziteze în această săptămână”, a precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 07.00

Între timp, forțele rusești ar fi atacat în cursul nopții orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei. Primarul orașului, Anatoli Kurtev, a anunțat atacul pe Telegram la primele ore ale dimineții. Ca urmare a atacului inamic, clădirea obiectului de infrastructură este în flăcări. Unda exploziei a aruncat în aer ferestrele caselor din apropiere”, a declarat el.

UPDATE ORA 06.00

Armata ucraineană a declarat că Rusia a retras unele trupe din orașele de pe malul opus al râului Nipru din orașul Herson, primul raport oficial ucrainean despre o retragere rusă pe ceea ce este acum principala linie de front din sud. Declarația a oferit doar detalii limitate și nu a menționat că forțele ucrainene ar fi trecut Niprul.

UPDATE ORA 05.00

Membrii UE au convenit provizoriu asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, au declarat joi diplomații. Europa va începe să aplice un embargo asupra transporturilor de țiței rusesc începând de luni, astfel că plafonul de preț se va aplica petrolului exportat pe mare de Moscova către porturi din întreaga lume.

UPDATE ORA 04.00

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este prea devreme să se pronunțe asupra discuțiilor dintre Polonia și Germania privind trimiterea sistemelor de apărare aeriană Patriot din Germania în Ucraina. Suntem cu toții de acord cu privire la nevoia urgentă de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE ORA 03.00

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a îndemnat pe președintele chinez Xi Jinping să folosească influența” țării sale asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, în timpul unei vizite la Beijing, joi. L-am îndemnat pe președintele Xi, așa cum am făcut-o la summitul nostru UE-China din aprilie, să își folosească influența asupra Rusiei pentru a respecta Carta ONU”, a declarat Michel.

UPDATE ORA 02.00

Spania a ordonat sporirea securității în clădirile guvernamentale și la ambasade după ce au fost descoperite scrisori-capcană și dispozitive incendiare, inclusiv una care a explodat miercuri la ambasada Ucrainei din Madrid și alta care a fost detectată joi la ambasada SUA.

UPDATE ORA 01.00

Ucraina va lua măsuri pentru a impune limitări asupra organizațiilor religioase din țară care au legături cu Rusia. Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare a instruit guvernul să propună parlamentului un proiect de lege privind interzicerea activităților din Ucraina ale organizațiilor religioase afiliate la centrele de influență din Rusia”, a declarat Zelenski în ultimul său discurs național de joi.

Știre inițială

Forțele armate ucrainene au pierdut până acum între 10.000 și 13.000 de soldați în războiul împotriva Rusiei, a declarat joi consilierul prezidențial Mihailo Podoliak la o televiziune ucraineană, potrivit France 24.

Comentariile consilierului de rang înalt al președintelui Zelenski par să fie prima estimare, de la sfârșitul lunii august încoace, a numărului de militari ucraineni morți, când șeful forțelor armate a declarat că aproape 9.000 de soldați au fost uciși.

„Avem cifre oficiale de la Statul Major General, avem cifre oficiale de la comandamentul de vârf, iar acestea indică [între] 10.000 și 12.500-13.000 de morți” , a declarat Podoliak, pentru postul Kanal 24.

„Suntem deschiși în a vorbi despre numărul de morți” , a adăugat consilierul prezidențial, precizând că numărul soldaților răniți este mai mare decât al celor uciși.