• Patru ucraineni au fost uciși de rachetele lansate de ruși pe 5 decembrie, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Liderul de la Kiev a precizat că 70 de rachete rusești au fost lansate spre Ucraina pe 5 decembrie, majoritatea fiind doborâte.
  • Aproximativ 40% din locuitorii din regiunea Kiev au rămas fără electricitate.

UPDATE ORA 24:00

O persoană a fost rănită în Krivoy Rog în urma bombardamentelor asupra unei instalații de infrastructură industrială, a anunțat șeful administrației militare din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.

„Rușii au lovit la o întreprindere industrială din Krivoy Rog. Un muncitor în vârstă de 38 de ani a fost rănit. El se află în spital cu arsuri. Există distrugeri la întreprindere. Detaliile sunt în curs de clarificare”, a declarat Reznicenko.

https://t.me/dnipropetrovskaODA

UPDATE ORA 23:00

Noi explozii la Dnipro

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Presa locală relatează activitatea apărării aeriene ucrainene împotriva dronelor rusești din zonă.

Alertele de raid aerian sunt active în prezent în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Poltava, Mikolaiv, Odesa și Kirovohra, transmite Kyiv Independent.

UPDATE ORA 22:00

Un nou centru de detenție rusesc, descoperit în regiunea Herson

Ocupanții din Rusia au folosit centrul de detenție pentru a reține peste 100 de persoane cu opinii pro-ucrainene, potrivit procurorilor ucraineni, citați de Kyiv Independent.

Ele ar fi putut fi supuse unei presiuni fizice și psihologice.

UPDATE ORA 21:00

Zelenski s-a întâlnit la Harkov cu soldații răniți

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți soldații răniți din regiunea Harkov, pentru a marca Ziua Forțelor Armate a țării, potrivit Sky News.

În videoclipul difuzat de administrația prezidențială, președinte a fost surprins înmânând premii medicilor militari și făcând selfie-uri cu soldații răniți.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați salvat războinicii, i-ați ajutat pe eroii noștri să supraviețuiască. Și în această zi, aș dori să urez sănătate oamenilor care susțin sănătatea armatei noastre” , le-a transmis Zelenski medicilor militari.

UPDATE ORA 20:00

Rușii au lansat patru rachete asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk: Au fost avariate aproape 40 de case

Rușii au lansat patru rachete asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, potrivit autorităților ucrainene.

„Patru rachete au lovit Kramatorskul. Treizeci și nouă de case particulare, o instituție de învățământ și o zonă industrială au fost avariate” , se arată în raport.

Victime nu au fost înregistrate. https://t.me/kramatorsk_rada

UPDATE ORA 19:00

Deficitul de energie electrică în Ucraina, la 19%, după ultimul atac rusesc

Prim-ministrul Denis Șmihal a transmis marți că deficitul de energie electrică din Ucraina este de 19% după ultimele lovituri cu rachete rusești, potrivit Kyiv Independent.

Lucrătorii din domeniul energiei vor elimina în următoarele zile consecințele atacului Rusiei de luni asupra infrastructurii critice, dar deficitul de capacitate din sistem va dura, a spus Șmihal.

Sistemul de energie al Ucrainei a rămas însă intact și sub controlul operatorului de rețea de stat Ukrenergo, conform lui Șmihal.

UPDATE ORA 18:00

Viktor Orban: Relatările că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului UE pentru Ucraina sunt „fake news”

Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news””, a scris marţi pe Twitter premierul ungar Viktor Orban, ca reacţie la informaţiile de la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor europeni de finanţe, potrivit presei ungare.

„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt «fake news» . Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj” , a reacționat premierul ungar Viktor Orban.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina cere spitalelor să suspende temporar operațiile programate

Ministerul Sănătății al Ucrainei a transmis marți că le cere oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea intervențiilor chirurgicale neesențiale până când situația energetică din interiorul țării se stabilizează, potrivit Reuters.

Într-un comunicat, ministerul a spus că spitalele continuă să ofere îngrijiri de urgență, dar că operațiile planificate ar trebui suspendate temporar pe fondul potențialelor întreruperi de curent.

„Acestea vor fi efectuate atunci când situația în jurul furnizării de energie electrică se va stabiliza” , se arată în comunicat.

Ministerul a adăugat că doar un medic poate determina nivelul de urgență al unei anumite proceduri chirurgicale.

UPDATE ORA 16.00

Un atac cu dronă a incendiat un rezervor de petrol la un aerodrom din Kursk, în vestul Rusiei, la 175 de mile de granița cu Ucraina. Guvernatorul regiunii, Roman Starovoyt, a declarat că nu au existat victime și că incendiul a fost localizat.

Luni, Ucraina a părut să lanseze atacuri cu drone asupra a două aerodromuri militare aflate în interiorul teritoriului rusesc. Kievul nu și-a asumat în mod direct responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru New York Times că dronele implicate luni au fost lansate de pe teritoriul ucrainean.

UPDATE ORA 15.00

Șeful Statului Major prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a confirmat că Moscova și Kievul au făcut schimb de 60 de prizonieri de război în cea mai recentă serie de schimburi. Printre cei care au fost returnați Ucrainei se numără zeci de persoane care au apărat oțelăria Azovstal, asediată în orașul portuar Mariupol, a precizat el.

UPDATE ORA 14.00

Kremlinul: Nu există perspective pentru discuții de pace în acest moment
Adresându-se reporterilor în timpul briefingului său obișnuit, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este de acord cu comentariile secretarului de stat american, Antony Blinken, cu privire la necesitatea unei păci durabile în Ucraina, dar că Moscova nu vede perspectiva unor discuții în acest moment.

Într-un interviu acordat ieri cotidianului Wall Street Journal, Blinken a declarat că președintele Vladimir Putin a început acest război, el ar putea să-l încheie mâine și că a existat întotdeauna o rampă de ieșire pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 13.00

Politicienii din opoziția rusă fac apel la președintele Vladimir Putin să emită un decret pentru a pune capăt mobilizării parțiale, în urma căreia sute de mii de oameni au fost chemați să lupte în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în octombrie încetarea ordinului de mobilizare militară pe care Putin l-a declarat luna precedentă, dar activiștii legali și mass-media au remarcat că doar liderul rus are autoritatea de a pune capăt mobilizării. Kremlinul a declarat că Putin nu va semna nici un ordin, permițând, de fapt, viitoare valuri de mobilizare.

UPDATE ORA 12.00

Deficitul de energie electrică cauzat de ultimul val de lovituri aeriene rusești asupra Ucrainei va fi redus semnificativ până marți seară, a declarat ministrul ucrainean al energiei, German Galushchenko, în comentarii televizate. Luni, raidurile cu rachete pe teritoriul Ucrainei au distrus case și au lăsat fără curent electric în unele zone.

UPDATE ORA 11.00

Încă de când Rusia și-a lansat războiul brutal din Ucraina, Kremlinul a mizat pe aliații politici și media conservatori americani pentru a slăbi sprijinul SUA pentru Ucraina și a desfășurat operațiuni de dezinformare pentru a falsifica ororile războiului atât pentru publicul american, cât și pentru cel rus, spun experții în dezinformare.

Unele dintre cele mai flagrante minciuni ale Kremlinului despre război, menite să submineze ajutorul SUA pentru Ucraina, au fost promovate de figuri importante ale dreptei americane, de la negaționistul Holocaustului și suprematistul alb Nick Fuentes la fostul consilier al lui Trump Steve Bannon și vedeta Fox News Tucker Carlson, a cărui audiență de milioane de oameni este considerată deosebit de utilă pentru obiectivele rusești.

UPDATE ORA 10.00

Autoritatea letonă de reglementare în domeniul audiovizualului a anulat marți licența postului de televiziune independent rusesc TV Rain, a declarat președintele autorității de reglementare.

În legătură cu amenințarea la adresa securității naționale și a ordinii publice, autoritatea de reglementare a luat o decizie în această dimineață de a anula licența de emisie a TV Rain”, a declarat Ivars Abolins pe Twitter, adăugând că emisiunile vor înceta joi.

UPDATE ORA 09.00

Ucraina face eforturi pentru a restabili alimentarea cu energie electrică după ce ultimul val de raiduri de rachete ale Rusiei a provocat luni întreruperi de curent în întreaga țară, în timp ce gerul de iarnă se acumulează și temperaturile scad, relatează AFP. Din cele 70 de rachete lansate de Moscova, majoritatea au fost doborâte, a declarat președintele Volodimir Zelenski, dar barajul a lovit totuși infrastructura deja afectată a Ucrainei.

Noi întreruperi de energie electrică au fost anunțate în toate regiunile din cauza consecințelor bombardamentelor, a anunțat furnizorul național de electricitate Ukrenergo pe Telegram.

UPDATE ORA 08.00

Prețul petrolului și-a revenit marți, după ce în ședința precedentă s-a scumpit cu peste 3%, în condițiile în care implementarea sancțiunilor asupra țițeiului rusesc transportat pe mare a atenuat îngrijorările legate de excesul de ofertă, transmite Reuters.

Grupul celor șapte a stabilit un preț maxim de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, cu scopul de a limita capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, dar Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va trebui să reducă producția.

UPDATE ORA 07.00

Un cercetător al publicației de investigații Bellingcat a postat o înregistrare video care arată fumul care se ridică din Kursk, Rusia, unde Ucraina a lansat lovituri care au avariat un rezervor de petrol, potrivit guvernatorului local pe Telegram.

UPDATE ORA 06.00

Cel puțin patru persoane au fost ucise luni, a declarat Volodimir Zelenski, în contextul în care loviturile rusești în timpul cărora 60 din 70 de rachete au fost doborâte. Loviturile au vizat infrastructura critică a Ucrainei, a precizat forța aeriană. Lucrătorii din domeniul energiei au început deja să lucreze la restabilirea energiei electrice, a declarat Zelenski, președintele ucrainean. Oficialii au declarat că loviturile aeriene au distrus case în sud, au întrerupt curentul în nord și au ucis cel puțin două persoane.

UPDATE ORA 05.00

Poliția spaniolă a interceptat alte trei plicuri conținând ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor sale din Barcelona și Malaga, au declarat surse din cadrul poliției apropiate anchetei. Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că o serie de pachete sângeroase au fost trimise la misiunile sale din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Spania și după ce poliția a dezamorsat altele trimise, printre alții, premierului spaniol, Pedro Sánchez.

UPDATE ORA 04.00

Recenta mobilizare a Rusiei a crescut amenințarea militară în Ucraina, soldații mai bine pregătiți sosind pe linia frontului, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene. Dar Rusia folosea multe echipamente vechi, deoarece nu avea altă modalitate de a reface proviziile, iar rușii au făcut doar progrese lente în jurul Bakhmut, una dintre principalele zone de luptă din estul Ucrainei, a relatat Reuters.

UPDATE ORA 03.00

Kremlinul a avertizat că noua plafonare occidentală a prețului petrolului rusesc va destabiliza piețele energetice globale, dar a afirmat că aceasta nu va afecta invazia sa în Ucraina. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că Rusia își pregătește răspunsul la această măsură luată de G7 și aliați.

UPDATE ORA 02.00

Ministerul chinez de Externe a declarat că va continua cooperarea energetică cu Rusia după ce G7, UE și Australia au impus plafonarea prețurilor. China, care a declarat că va continua pe baza respectului și a beneficiilor reciproce, și-a mărit anul acesta achizițiile de amestecuri de petrol din Urali ale Rusiei.

UPDATE ORA 01.00

Olaf Scholz a avertizat Occidentul să evite crearea unui nou război rece prin împărțirea lumii în blocuri. Într-un articol de opinie pentru revista Foreign Affairs, cancelarul german a cerut să se depună toate eforturile pentru a construi noi parteneriate.

Știrea inițială

Patru ucraineni au fost uciși de rachetele lansate de ruși pe 5 decembrie, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a precizat că 70 de rachete rusești au fost lansate spre Ucraina pe 5 decembrie, majoritatea fiind doborâte.

„Mulțumesc tuturor luptătorilor noștri din comandamentele aeriene Est, Sud și Centru. Sunteți bravo! Mulțumim, de asemenea, partenerilor noștri pentru sistemele de apărare aeriană pe care le folosim acum. Fiecare rachetă rusă doborâtă este o dovadă concretă a faptului că teroarea poate fi învinsă. Dar, din păcate, nu suntem încă în măsură să asigurăm securitatea deplină a cerului nostru – au existat mai multe lovituri. Din păcate, există victime. Deocamdată, pe lista victimelor loviturilor rusești din aceste 24 de ore sunt patru persoane. Condoleanțele mele familiilor” , a declarat președintele Ucrainei.