• Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că amenințarea unui război nuclear este în creștere.
  • Liderul rus a spus că armele nucleare americane se află în număr mare pe continentul european, în timp ce Rusia nu și-a transferat armele nucleare pe alte teritorii.
  • Putin spune că încă vede armele nucleare ca pe o măsură de descurajare.

UPDATE ORA 23.00

Senatorul din Florida Marco Rubio, care este principalul republican din comisia de informații a Senatului, a declarat că administrația Biden a făcut o afacere proastă” pentru a asigura eliberarea lui Brittney Griner, exprimându-și totodată ușurarea că aceasta a fost eliberată. Rubio a avertizat că înțelegerea va stimula răpirea mai multor americani în întreaga lume”.

UPDATE ORA 22.00

Celebrul traficant de arme, Viktor Bout, a ajuns înapoi în Rusia după ce a fost eliberat din detenția americană în cadrul unui schimb de prizonieri cu Brittney Griner, a anunțat presa de stat rusă. Casa Albă a precizat că acordarea clemenței pentru Bout, supranumit Negustorul Morții”, a fost aprobată abia astăzi.

UPDATE ORA 21.00

Un mort și doi răniți în bombardamentele rusești asupra orașului Donețk, anunță guvernatorul
Bombardamentul rusesc asupra unui oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, s-a soldat cu un mort și doi răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kyrylenko. Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamentul din orașul Toretsk, a declarat el într-o postare pe Telegram.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

UPDATE ORA 20.00

Ucraina afirmă că lucrează cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu agenția de supraveghere nucleară a ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc.

Kievul a rămas în contact strâns cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Rastislav Káčer, la Kiev.

UPDATE ORA 19.00

Mama celebrului traficant de arme Viktor Bout i-a mulțumit președintelui rus Vladimir Putin pentru eliberarea fiului său în cadrul unui schimb cu SUA. Bout, supranumit Negustorul Morții”, este un fost locotenent-colonel sovietic pe care Departamentul de Justiție al SUA l-a descris cândva ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume.

El ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru conspirație în vederea vânzării a zeci de milioane de dolari în arme despre care oficialii americani au afirmat că urmau să fie folosite împotriva americanilor.

UPDATE ORA 18.00

Viktor Bout a fost schimbat pentru baschetbalista american Greiner
Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată din închisoare. A fost schimbată cu Viktor Bout. Potrivit Ministerului rus de Externe, schimbul a avut loc astăzi pe aeroportul din Abu Dhabi. Casa Albă a spus că Joe Biden va emite o adresă de urgență pe această temă.

UPDATE ORA 17.00

Președintele Joe Biden a declarat că Rusia tratează „diferit” cazul americanului reținut, Paul Whelan, dar că SUA „nu vor renunța niciodată” la încercarea de a obține eliberarea acestuia.

Biden a declarat: „Din păcate și din motive total nelegitime, Rusia tratează cazul lui Paul în mod diferit de cel al lui Brittney. Și, deși nu am reușit încă să obținem eliberarea lui Paul, nu vom renunța. Nu vom renunța niciodată.

Administrația Biden a oferit Moscovei mai multe opțiuni pentru a obține eliberarea lui Whelan, a declarat astăzi un oficial american jurnaliștilor.

UPDATE ORA 16.00

Explozii au fost auzite la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie. Trei explozii mari au fost auzite, precum și altele mai mici, în apropierea orașului de pe coasta Mării Azov. S-a raportat că serviciile de urgență se îndreaptă spre locul incidentului. Nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 15.00

Kremlinul anunță un risc de atacuri ucrainene asupra Crimeei

Kremlinul a declarat că peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, este vulnerabilă la atacuri ale forțelor ucrainene, după ce oficialii de acolo au declarat că au doborât o dronă în apropierea unei baze navale cheie.

Guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată, a declarat în această dimineață că flota rusă a doborât o dronă ucraineană deasupra Mării Negre.

UPDATE ORA 14.00

Brittney Griner a fost eliberată din detenție în Rusia, în schimbul unui traficant de arme condamnat

Vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată din detenția rusă în cadrul unui schimb de prizonieri cu Viktor Bout, traficant de arme rus condamnat, au confirmat oficialii americani.

Griner a fost condamnată la nouă ani în spatele gratiilor în Rusia, după ce a fost condamnată pentru acuzații legate de droguri. Dublă campioană și dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, ea a fost arestată pe 17 februarie, cu o săptămână înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, pe un aeroport din Moscova, în timp ce se afla în posesia unor cartușe de vape care conțineau ulei de canabis, interzis în Rusia.

UPDATE ORA 13.00

În ultimele luni, oficialii și legislatorii ucraineni au solicitat administrației Biden și membrilor Congresului să furnizeze armatei ucrainene focoase cu muniție cu dispersie, arme interzise de peste 100 de țări, dar pe care Rusia continuă să le folosească cu efecte devastatoare în Ucraina.

Cererea ucrainenilor pentru munițiile cu dispersie, care a fost descrisă pentru CNN de mai mulți oficiali americani și ucraineni, este una dintre cele mai controversate solicitări pe care ucrainenii le-au adresat SUA de la începutul războiului, în februarie.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina a introdus noi întreruperi de energie electrică de urgență, în timp ce încearcă să repare infrastructura energetică avariată de loviturile aeriene rusești, despre care operatorul rețelei naționale a declarat că au provocat penurii semnificative de aprovizionare.

Rusia a vizat luni instalațiile energetice din întreaga Ucraină în ultimul mare val de atacuri, într-o perioadă a anului în care consumul de energie crește de obicei pe măsură ce temperaturile scad.

UPDATE ORA 11.00

Un pilot ucrainean care a doborât două rachete și cinci drone înainte de a se ejecta din avionul său a fost decorat cu Ordinul Steaua de Aur, titlul de Erou al Ucrainei.

Maiorul Vadym Voroșilov a efectuat operațiunea deasupra regiunii Vinnytsia la 12 octombrie, înainte de a se ejecta din avionul său după ce acesta fusese avariat. O fotografie cu el a fost difuzată pe internet în Ucraina la începutul acestei săptămâni, acesta fotografiindu-se apoi însângerat, dar sfidător, ridicând degetul mare către aparatul de fotografiat.

UPDATE ORA 10.00

Peste 93.000 de soldați ruși uciși de la invazie, potrivit statisticilor ucrainene

Armata ucraineană a mai ucis 340 de soldați ruși în ultimele 24 de ore. Peste 93.000 de membri ai personalului rus au fost uciși din 24 februarie, se arată într-o postare pe Facebook a Statului Major al forțelor armate.

În luptele din 8 decembrie au mai fost pierdute două tancuri de luptă rusești, două vehicule blindate de luptă și două sisteme de artilerie. Alte două drone, care au fost folosite pentru a ataca infrastructura și zonele rezidențiale din Ucraina, au fost doborâte.

UPDATE ORA 09.00

Forțele rusești încearcă să folosească localnicii din Zaporojie pentru a lupta pentru armata lor, pentru a înlocui personalul rus care a fost ucis.

Statul major al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că, în regiunea ocupată de Rusia, autoritățile au emis somații pentru bărbații de vârstă de recrutare din Melitopol.

UPDATE ORA 08.00

Kremlinul a declarat că un proiect de lege privind cheltuielile pentru ajutor militar din partea SUA, care prevede 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, aprobat marți de legislatori, reprezintă o provocare la adresa țării noastre. Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2023, sau NDAA, autorizează cheltuielile suplimentare pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, o creștere de 500 de milioane de dolari față de solicitarea președintelui Joe Biden de la începutul acestui an.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a cerut aliaților occidentali ai țării să boicoteze cultura rusă. Scriind în The Guardian, Tkachenko susține că oprirea interpretărilor muzicii lui Ceaikovski și a altor compozitori ruși până la sfârșitul războiului ar însemna oprirea interpretării operelor sale până când Rusia își va înceta invazia sângeroasă.

UPDATE ORA 06.00

Un accident rutier în regiunea Donețk, ocupată temporar în estul Ucrainei, s-a soldat cu 16 morți și mai mulți răniți, potrivit unui oficial susținut de Rusia și presei de stat. Accidentul a implicat un microbuz și un camion, printre ai cărui pasageri se aflau și soldați, și a avut loc între Torez și Șahtarsk, au declarat serviciile de urgență pentru agenția de presă rusă de stat Tass.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că 31 de pachete suspecte au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări. În ultima săptămână, Ucraina spune că ambasadele și consultanții săi din Europa au primit pachete însângerate, unele conținând ochi de animale, în ceea ce Kievul a descris drept o campanie de teroare și intimidare.

UPDATE ORA 04.00

Discuțiile dintre Rusia și Statele Unite privind asigurarea unui schimb de prizonieri de rang înalt înregistrează doar progrese sporadice, a declarat un diplomat rus de rang înalt în comentarii publicate joi. Cele două țări au examinat modalitățile de realizare a unui schimb care să permită eliberarea americanilor încarcerați Brittney Griner și Paul Whelan.

UPDATE ORA 03.00

Riscul utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut datorită presiunii internaționale asupra Rusiei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi.

UPDATE ORA 02.00

Putin a afirmat că Rusia nu va folosi prima arma nucleară în niciun conflict și a negat că trupele rusești dezertează în masă de pe câmpul de luptă. El a susținut că armata rusă nu va fi nevoită să mobilizeze mai multe trupe, un proces care a provocat o agitație considerabilă în Rusia.

UPDATE ORA 01.00

Președintele Vladimir Putin a declarat că războiul Rusiei din Ucraina s-ar putea transforma într-un proces pe termen lung. Vorbind miercuri în fața membrilor consiliului său personal pentru drepturile omului, Putin a încercat să apere o invazie în care trupele rusești au fost forțate să se retragă și chiar și bazele aeriene din interiorul Rusiei au fost atacate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că amenințarea unui război nuclear este în creștere. În cadrul unei întâlniri la Kremlin cu Consiliul rus pentru Drepturile Omului, Putin a declarat: În ceea ce privește amenințarea unui război nuclear, aveți dreptate, o astfel de amenințare este în creștere. În ceea ce privește ideea că Rusia nu ar folosi astfel de arme prima în nici o circumstanță, atunci înseamnă că nici noi nu am putea fi al doilea care să le folosească – pentru că posibilitatea de a face acest lucru în cazul unui atac pe teritoriul nostru ar fi foarte limitată”, a declarat

Putin a adăugat: Cu toate acestea, avem o strategie… și anume, ca apărare, luăm în considerare armele de distrugere în masă, armele nucleare – totul se bazează pe așa-numita lovitură de ripostă – adică, atunci când suntem loviți, lovim ca răspuns.”

Liderul rus a spus că armele nucleare americane se află în număr mare pe continentul european, în timp ce Rusia nu și-a transferat armele nucleare pe alte teritorii și nu intenționează să facă acest lucru, dar își va proteja aliații cu toate mijloacele de care dispune, dacă va fi necesar”, scrie CNN.

Putin spune că încă vede armele nucleare ca pe o măsură de descurajare. Nu am înnebunit. Suntem conștienți de ceea ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace, ele sunt într-o formă mai avansată și mai modernă decât cele ale oricărei alte țări nucleare, acest lucru este evident”, a spus el.

Dar nu vom flutura aceste arme ca pe o lamă de ras, alergând în jurul lumii. Bineînțeles, plecăm de la faptul că ele există. Acesta este un factor de descurajare care nu provoacă extinderea conflictelor, ci un factor de descurajare, și sper că toată lumea înțelege acest lucru”, a explicat Putin.