• Președintele Volodimir Zelenski a participat, duminică, o reuniune a Cartierului General al Comandantului-Șef Suprem.
  • Șeful statului a precizat că autoritățile fac tot ce le stă în putință pentru a restabili alimentarea cu energie în regiunea Odesa.
  • Situația rămâne complicată în mai multe localități din regiunile Kiev, lviv, Vinnytsia, Ternopil, Chernivtsi, Zakarpattya, Sumy, Dnipro.

UPDATE ORA 23.00

Traficantul de arme rus Viktor Bout, care s-a întors acasă săptămâna trecută în cadrul unui schimb de prizonieri cu vedeta americană de baschet Brittney Griner, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat de extremă dreapta pro-Kremlin (LDPR), într-o mișcare care i-ar putea permite să candideze pentru un loc în parlamentul rus.

UPDATE ORA 22.00

Zelensky îndeamnă G7 să aprovizioneze Ucraina cu gaze naturale și arme cu rază lungă de acțiune

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la națiunile G7 să ajute la obținerea a încă două miliarde de metri cubi de gaze naturale și să îi furnizeze tancuri, unități de artilerie și obuze moderne, precum și arme cu rază lungă de acțiune.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

UPDATE ORA 21.00

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, este posibil ca Rusia să urmărească în continuare să extindă controlul asupra tuturor regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Este probabil ca planificatorii militari ruși să urmărească în continuare să acorde prioritate avansării mai adânc în Donețk, se arată în cel mai recent raport al serviciilor de informații britanice, adăugând că este puțin probabil ca strategia Rusiei să își atingă în prezent obiectivele.

UPDATE ORA 20.00

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze baterii de rachete Patriot și alte sisteme moderne de apărare aeriană. Prim-ministrul țării, Denys Shmyhal, a făcut apel la aliații occidentali, pe fondul îngrijorării tot mai mari că atacurile Rusiei asupra rețelei sale electrice ar putea provoca un nou val de refugiați din țara aflată în război.

UPDATE ORA 19.00

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite după ce trupele rusești au bombardat regiunea Herson din sudul Ucrainei, potrivit autorităților locale.

Inamicul a atacat din nou cartierele rezidențiale din Herson”, a declarat guvernatorul Iaroslav Ianoșevici pe Telegram, adăugând că forțele ruse au lovit sâmbătă o maternitate, o cafenea și clădiri de apartamente.

UPDATE ORA 18.00

Adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina a avertizat că Rusia are suficiente rachete pentru a lansa încă trei până la cinci valuri de lovituri asupra țării. Vadym Skibitsky a mai afirmat că Rusia folosește rachete ucrainene vechi împotriva Kievului și a prezentat cele patru direcții generale din care Rusia lansează rachete în Ucraina.

UPDATE ORA 17.00

UE a convenit asupra unei sume suplimentare de 2 miliarde de euro pentru un fond care a fost folosit pentru a furniza arme Ucrainei.

Miniștrii de externe ai UE, reuniți luni la Bruxelles, au semnat acordul de acordare a banilor pentru Instrumentul european pentru pace, un fond care a fost utilizat în mare parte pentru a rambursa statele membre pentru furnizarea de arme și de echipamente militare neletale către Ucraina.

Suplimentarea cu 2 miliarde de euro a fost aprobată luni, în ciuda îngrijorărilor legate de diplomația de șantaj a Ungariei, după ce Budapesta a blocat săptămâna trecută un pachet de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Anterior, Ungaria a aprobat fondul de armament al UE pentru Ucraina, deși nu permite trecerea armelor pe teritoriul său.

UPDATE ORA 16.00

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit cu omologul său francez, Brigitte Macron, în timpul vizitei sale în Franța.

Într-o declarație pe Telegram, Zelenska a descris-o pe soția lui Emmanuel Macron drept o mare prietenă a Ucrainei și a mulțumit Franței pentru sprijinul și ajutorul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

UPDATE ORA 15.00

UE s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor
UE și-a asigurat suficiente gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor dacă Rusia va reduce și mai mult livrările, au avertizat Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

În cazul în care Rusia își reduce cota mică de gaz pe care o mai livrează Europei, după ce a redus livrările de gaz în acest an, iar cererea de gaz a Chinei își revine de la minimele provocate de blocaj, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de gaz de 27 de miliarde de metri cubi (bcm) în 2023, a declarat AIE. Consumul total de gaze al UE a fost de 412 miliarde de metri cubi în 2021, potrivit datelor UE.

UPDATE ORA 14.00

Putin anulează conferința anuală de presă pentru prima dată în ultimii 10 ani
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin nu va ține anul acesta conferința sa anuală de presă de sfârșit de an.

El a declarat reporterilor: Nu va exista (o conferință de presă) înainte de Anul Nou.

UPDATE ORA 13.00

Ambasada ucraineană din Grecia primește un pachet sângeros”, afirmă Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat că ambasada sa din Grecia a primit un pachet sângeros” anonim, în ceea ce Kievul a descris drept o campanie de teroare și intimidare”.

Poliția greacă a deschis o anchetă după ce pachetul a ajuns la ambasada ucraineană din Atena, a scris Nikolenko într-o declarație pe Facebook.

UPDATE ORA 12.00

Traficantul de arme rus Viktor Bout, care a fost eliberat săptămâna trecută din detenția americană în cadrul unui schimb de prizonieri foarte mediatizat, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaționalist și loial Kremlinului, a declarat liderul acestuia.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, liderul LDPR, Leonid Slutsky, este văzut vorbind pe scenă alături de Bout. El a spus: Vreau să-i mulțumesc lui Viktor Anatolievici (Bout) pentru decizia pe care a luat-o și să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi”.

UPDATE ORA 11.00

Forțele ruse au bombardat cu rachete, drone și artilerie obiective din regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, a anunțat luni Statul Major al Ucrainei. Au continuat atacurile forțelor rusești asupra sistemului energetic din Herson și asupra trupelor ucrainene.

Statul major a declarat că Rusia continuă să folosească civilii ca scuturi umane. Actualizarea a precizat că trupele din satul Troitske din Luhanskul ocupat, își instalează echipamente și poziții de tragere în apropierea clădirilor rezidențiale.

UPDATE ORA 10.00

Cei mai importanți oficiali de securitate din Ucraina au ordonat măsuri punitive împotriva a șapte clerici de rang înalt, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, parte a unei măsuri de reprimare a unei ramuri a bisericii ortodoxe care are legături de lungă durată cu Moscova.

Clericii se numără printre liderii ortodocși cunoscuți ca fiind simpatizanți ai invaziei Rusiei în Ucraina. Zelenski a anunțat măsura în discursul său video de seară: Facem totul pentru a ne asigura că nu există sfori disponibile pentru a fi trase de către statul agresor care ar putea face ca societatea ucraineană să sufere”.

UPDATE ORA 09.00

Rusia dorește să ajusteze inițiativa privind cerealele din Marea Neagră pentru a se asigura că mai multe produse alimentare ajung în cele mai sărace țări din Africa și Asia, a declarat luni ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin, citat de agenția rusă de știri TASS.

Cerealele au fost exportate din Ucraina și Rusia prin Marea Neagră de când a fost încheiat acordul în iulie. Acesta a fost suspendat pentru scurt timp în octombrie, dar de atunci a fost reînnoit.

UPDATE ORA 08.00

Tinerele mame Yana și Iaroslava nu vor să părăsească Rusia împreună cu fiul lor de 6 ani. Dar se tem că o nouă lege dură împotriva homosexualilor, adoptată de legislatorii ruși, nu le va lăsa prea multe opțiuni.

Suntem cetățeni, la fel ca toți ceilalți. Plătim taxe, susținem organizații de caritate. Dar guvernul face totul pentru a ne forța să părăsim țara. Sincer, este înfricoșător să rămânem”, a declarat Yaroslava pentru CNN.

UPDATE ORA 07.00

În timp ce vedeta WNBA eliberată Brittney Griner vizitează o unitate medicală militară din Texas după aproape 10 luni de închisoare în Rusia, Jorge Toledo – unul dintre Citgo 6 – a vorbit sâmbătă la CNN despre cum reintegrarea în societate poate necesita timp și efort.

Toledo a fost eliberat în octombrie, în cadrul unui schimb de prizonieri, după ce a fost reținut în timp ce se afla într-o călătorie de afaceri în Venezuela în 2017, împreună cu alți directori de petrol și gaze de la Citgo Corporation.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a bombardat regiunea ucraineană Dnipropetrovsk și teritoriile din jur cu rachete și artilerie grea în cursul nopții, a declarat un oficial local ucrainean. Nu s-au înregistrat victime, potrivit șefului administrației militare din regiune, Valentyn Reznichenko. El a împărtășit actualizarea pe Telegram duminică.

Comunitățile Nikopol, Chervonohryhorivka și Marhanets au fost de asemenea lovite, a declarat Reznichenko, în timp ce forțele Moscovei au tras peste 50 de obuze.

UPDATE ORA 05.00

Portul ucrainean Odesa nu a funcționat duminică după ultimul atac rusesc asupra sistemului energetic din regiune, a declarat ministrul agriculturii Mykola Solsky, dar a adăugat că nu se așteaptă ca comercianții de cereale să suspende exporturile.

Toată infrastructura necritică din Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi două instalații energetice, lăsând 1,5 milioane de oameni fără curent electric, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 04.00

După ce președintele turc Tayyip Erdogan a discutat despre acordul de export de cereale din Marea Neagră cu liderii Rusiei și Ucrainei, în condițiile în care ambele părți caută schimbări care să le stimuleze exporturile, președintele Zelenski a scris pe Twitter că a discutat cu Erdogan despre continuarea lucrărilor și posibila extindere a coridorului de cereale.

UPDATE ORA 03.00

O echipă internațională de consilieri juridici a colaborat în ultimele zile cu procurorii locali din orașul Herson, recucerit în Ucraina, care au început să adune dovezi privind presupusele crime sexuale comise de forțele rusești, în cadrul unei anchete la scară largă, relatează Reuters.

Vizita a fost efectuată de o echipă de la Global Rights Compliance, un cabinet juridic internațional cu sediul la Haga. Eforturile lor fac parte dintr-un efort internațional mai amplu de sprijinire a autorităților ucrainene copleșite, care încearcă să îi tragă la răspundere pe ruși pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului.

UPDATE ORA 02.00

Europa pur și simplu trece de la dependența de gazul rusesc la dependența de gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă RIA.

Țările Uniunii Europene au purtat negocieri de urgență sâmbătă, în încercarea de a alinia un acord de plafonare a prețurilor la viitoarea reuniune a miniștrilor energiei din 13 decembrie, dar statele rămân divizate în privința acestui plan.

UPDATE ORA 01.00

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a cerut crearea unui coridor de securitate de 30 de kilometri la granița Turciei cu Siria într-o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat duminică biroul lui Erdogan.

Referindu-se la militanții kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști, Erdoğan a reiterat importanța și urgența” creării coridorului în nordul Siriei, în conformitate cu un acord încheiat în 2019 între Turcia și Rusia, relatează Associated Press.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Volodimir Zelenski a participat, duminică, o reuniune a Cartierului General al Comandantului-Șef Suprem.

„A avut loc o ședință a Cartierului General. Situația în prim-plan, refacerea energiei, informații despre planurile și calculele ocupanților. Lucrăm la totul în detaliu” , a transmis președintele Ucrainei, potrivit Reuters.

Șeful statului a precizat că autoritățile fac tot ce le stă în putință pentru a restabili alimentarea cu energie în regiunea Odesa.

„În acest moment, proviziile au fost parțial restabilite în Odesa și în alte orașe. Facem totul pentru a rezolva situația” , a mai subliniat Zelenski.

Situația rămâne complicată în mai multe localități din regiunile Kiev, lviv, Vinnytsia, Ternopil, Chernivtsi, Zakarpattya, Sumy, Dnipro.

Lucrăm cu partenerii pentru a ușura situația și pentru a le oferi oamenilor noștri mai multe oportunități, mai multă energie electrică” , a transmis Zelenski.