• Într-un nou semn al importanței pe care o acordă descurajării sale nucleare strategice, armata rusă a încărcat o rachetă balistică Yars” într-un siloz de lansare din regiunea Kaluga.
  • Șeful forțelor armate ucrainene consideră că Rusia va încerca din nou să captureze capitala Kiev, după ce precedentul său atac a fost respins la începutul acestui an.
  • Atacurile s-au concentrat în zonele Chervonogrihorivska, Nikopolska și Marganetska.

ORA 23.00

În timp ce ambasadorii UE finalizau detaliile celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au primit un mesaj din partea ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba: nu ușurați sancțiunile existente.

Încercările de a permite oligarhilor și companiilor rusești să deroge de la sancțiunile UE deja impuse dau o lovitură întregului regim de sancțiuni, subminează sprijinul pentru Ucraina și efortul nostru comun de a opri mașina de război a lui Putin”, a scris acesta pe Twitter. Ne opunem cu tărie & mulțumim membrilor UE care fac la fel.” Și cui trebuie să mulțumim? Un grup de țări din Est, care s-au opus măsurii de a ușura transporturile de îngrășăminte cu noul pachet de sancțiuni. Susținătorii au susținut că ar ajuta la ameliorarea crizei alimentare în creștere. în cele din urmă, totuși, ambasadorii UE au fost de acord să treacă prin noul pachet de sancțiuni.

ORA 22.00

Un pachet financiar de 18 miliarde de euro al UE pentru Ucraina a făcut un pas în față, deoarece Polonia și-a retras îngrijorările legate de un impozit pe profit. Polonia a obiectat cu privire la un nivel minim al impozitului pe profit, despre care diplomații au declarat pentru Reuters că i-a luat prin surprindere pe cei care au negociat acordurile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Acordul a avut nevoie de unanimitate, dar țările de frontieră, Polonia și Lituania, au declarat că sunt îngrijorate de faptul că excepțiile propuse pentru securitatea alimentară ar putea avantaja oligarhii ruși din domeniul îngrășămintelor.

ORA 21.00

Guvernul ucrainean a semnat un acord cu Agenția Internațională pentru Energie (AIE) pentru a reconstrui și dezvolta sistemul energetic ucrainean.

Acordul pe doi ani se va axa pe securitatea energetică, tranziția către energia curată, economisirea energiei și reconstrucția sectorului energetic. Agenția de știri Interfax a relatat că ministrul energiei, German Galushchenko, a declarat: Securitatea consolidată și tranziția către energia fără emisii de carbon sunt principiile fundamentale pe care se va baza redresarea sectorului energetic al Ucrainei. Nu renunțăm la planurile noastre anterioare de a dezvolta surse de energie regenerabilă și de a ne alătura tendinței globale de tranziție ecologică.

ORA 20.00

Guvernul german a declarat că a trimis câteva rachete suplimentare pentru sistemele de apărare aeriană IRIS-T pe care le-a furnizat anterior Ucrainei. În cursul săptămânii trecute, Germania a furnizat deja Ucrainei 34 de ambulanțe, 18 camioane cu sistem de caroserie swap, 12 vehicule blindate de recuperare, precum și 78.500 de cartușe pentru lansatoare de grenade și artilerie, potrivit guvernului german în comentarii raportate de Kiev Independent.

ORA 19.00

A avut loc o explozie și un incendiu de proporții la o clădire care a fost un hotel în Hersonul ocupat de ruși. CNN a geolocalizat imagini și înregistrări video care arată hotelul Salamar din satul Zaliznyi Port din districtul Skadovsk, grav avariat.

Presa neoficială ucraineană a relatat că serviciul de securitate rus FSB avea sediul în hotel. Relatările locale au descris o serie de explozii în district.

ORA 18.00

Administrația președintelui american Joe Biden a lansat joi noi sancțiuni care vizează reprezentanți numiți de Rusia în Ucraina, peste 20 de guvernatori ruși și un oligarh rus bogat despre care se crede că este apropiat de președintele rus Vladimir Putin, au anunțat joi Departamentul de Stat și Departamentul Trezoreriei.

Oligarhul rus care face acum obiectul sancțiunilor americane este Vladimir Potanin, pe care secretarul de stat american Antony Blinken l-a descris ca fiind unul dintre cei mai bogați oligarhi din Rusia și un apropiat al președintelui Putin”. Administrația Biden a sancționat, de asemenea, compania lui Potanin – o bancă pe care compania sa a achiziționat-o în acest an – și trei dintre membrii familiei sale, a precizat Blinken. În plus, SUA a identificat iahtul său ca proprietate blocată.

ORA 17.00

Bombardamentele rusești asupra orașului ucrainean Herson, recent eliberat, continuă să ucidă civili, potrivit oficialilor ucraineni.

Inamicul a lovit o instalație de infrastructură critică. Fragmentele de obuze au avariat clădiri rezidențiale și locul unde se află punctul de distribuire a ajutorului medical și umanitar”, a declarat joi, într-un mesaj video pe Telegram, Yaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din regiunea Herson.

Yanushevych a precizat că două persoane au fost ucise.

ORA 16.00

Un oficial local afirmă că rachetele lansate de Ucraina au declanșat miercuri seară sistemele de apărare antiaeriană deasupra orașului Klintsy din regiunea rusă Briansk, dar rachetele au fost doborâte.

Aceasta ar fi a doua oară în decurs de o săptămână când Klintsy a fost vizat. Marți, Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii, a afirmat că ucrainenii au bombardat teritoriul orașului. Klintsy este situat la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

ORA 15.00

Întreruperile de energie electrică cauzate de atacurile cu rachete și drone rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei paralizează economia acesteia, inclusiv în sectoare-cheie precum mineritul și industria prelucrătoare. Raportul din Washington Post precizează că Ucraina are nevoie de încă 2 miliarde de dolari pe lună, pe lângă cele 55 de miliarde de dolari deja prevăzute pentru anul viitor, pentru a face față cheltuielilor de bază.

Există temeri că Ucraina ar putea ajunge într-o criză a balanței de plăți dacă nu dispune de rezervele internaționale necesare pentru a plăti importurile cheie și pentru a-și îndeplini obligațiile legate de datoria externă.

ORA 14.00

Compania de modă H&M a anunțat că și-a închis ultimele magazine din Rusia și Belarus, încheind astfel retragerea sa progresivă din cauza conflictului din Ucraina.

După ce a oprit vânzările în Rusia în martie, după invazia Ucrainei, H&M a anunțat în iulie că se va retrage din Rusia, cu un cost de 2,1 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 193 de milioane de euro).

ORA 13.00

Orașul Herson a rămas fără electricitate în urma bombardamentelor rusești, spune șeful regiunii

Orașul Herson a rămas fără energie electrică, potrivit șefului administrației militare regionale pentru regiune.

Iaroslav Ianoșevici a declarat că, din cauza bombardamentelor intense, care au ucis două persoane joi, orașul nu are în acest moment electricitate funcțională.

ORA 12.00

Rusia a declarat că a primit scuze din partea Vaticanului pentru comentariile făcute luna trecută de Papa Francisc, care a spus că soldații ruși din unele grupuri etnice minoritare au fost cei mai cruzi luptători în conflictul din Ucraina.

ORA 11.00

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că noi lovituri asupra infrastructurii ucrainene ar putea duce la o deteriorare gravă a situației umanitare și ar putea provoca noi deplasări.

ORA 10.00

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul discuțiilor de miercuri seara, au declarat diplomații, în timp ce liderii UE s-au reunit joi la Bruxelles pentru ultimul lor summit al anului. Țările s-au apropiat de un acord în negocierile de miercuri, dar Polonia și alte câteva țări au încă obiecții, a declarat un diplomat UE pentru Reuters, adăugând că se așteaptă ca un nou proiect să fie distribuit joi seara.

ORA 09.00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că toate armele furnizate Ucrainei de către Occident sunt ținte legitime pentru Rusia și că acestea vor fi fie distruse, fie confiscate.

ORA 08.00

Agenția energetică de stat din Ucraina, Energoatom, a declarat că va oferi bonusuri mai mari personalului de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, care rămâne loial Kievului.

Centrala nucleară din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, a fost ocupată încă din primele zile ale războiului, dar este încă operată de personalul ucrainean.

ORA 07.00

Volodimir Zelenksi a declarat că 184 de atleți ucraineni au fost uciși ca urmare a războiului Rusiei de când trupele sale au invadat Ucraina în februarie.

Liderul ucrainean a remarcat această cifră în timpul unei conversații cu șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, astăzi. Nu este posibil să se verifice în mod independent numărul de sportivi ucraineni care au fost uciși în război.

ORA 06.00

Veniturile din petrolul rusesc au scăzut luna trecută, în ciuda creșterii producției până la un nivel puțin sub cel de dinaintea invaziei din Ucraina, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie.

AIE a estimat că Rusia a câștigat aproximativ 15,8 miliarde de dolari din vânzările de petrol în noiembrie, al doilea cel mai mic nivel din acest an, după 14,7 miliarde de dolari în septembrie, un semn că eforturile occidentale de a sugruma veniturile Kremlinului dau rezultate.

ORA 05.00

Rusia a respins orice propunere de încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, afirmând că acest subiect nu se află pe ordinea de zi”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ORA 04.00

Armata ucraineană a declarat că a doborât miercuri 13 drone de fabricație iraniană deasupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, în primul atac major cu drone al Rusiei asupra capitalei în ultimele săptămâni. Loviturile au avariat cinci clădiri, iar autoritățile au descris asaltul ca fiind o continuare a „terorii energetice” a Rusiei împotriva țării.

ORA 03.00

Un cetățean american care a fost arestat de separatiștii pro-ruși din Ucraina în vară a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri cu Ucraina, a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak.

Suedi Murekezi, în vârstă de 35 de ani, a fost eliberat de Rusia împreună cu 64 de soldați ucraineni și cu trupurile a patru soldați căzuți la datorie, a precizat Yermark. Murekezi a declarat pentru The Guardian la începutul acestei luni că s-a simțit „prins în capcană” după ce a fost eliberat în orașul Donețk, controlat de Rusia, fără a avea acte.

ORA 02.00

Canada a declarat că va revoca o derogare de la sancțiuni care a permis ca turbinele pentru Nord Stream 1, cel mai mare gazoduct rusesc către Europa, să fie reparate la Montreal și returnate în Germania. Conducta care trece pe sub Marea Baltică a fost oprită pentru reparații la 31 august, dar nu a mai fost repornită, iar la sfârșitul lunii septembrie a suferit scurgeri majore. Guvernele europene suspectează că rupturile conductei și ale altei conducte, denumită Nord Stream 2, au fost cauzate de sabotaj.

ORA 01.00

Se așteaptă ca SUA să decidă dacă vor furniza Ucrainei sistemul său avansat de apărare antiaeriană Patriot. Oficiali americani au declarat pentru CNN că rachetele ar putea fi livrate în câteva zile, după barajele repetate ale Rusiei împotriva orașelor ucrainene. Patriot ar fi cel mai avansat sistem de rachete sol-aer pe care Occidentul l-a furnizat Ucrainei.

De asemenea, Washington Post a relatat că SUA intenționează să trimită echipamente electronice care convertesc munițiile aeriene neghidate în bombe inteligente, permițând un grad ridicat de precizie în țintire, citând oficiali americani familiarizați cu această chestiune.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Într-un nou semn al importanței pe care o acordă descurajării sale nucleare strategice, armata rusă a încărcat o rachetă balistică Yars” într-un siloz de lansare din regiunea Kaluga. Ministerul Apărării a publicat o înregistrare video pentru a marca evenimentul, chiar înainte de Ziua Forțelor de Rachete Strategice” a Rusiei.

Acesta a precizat că o rachetă balistică intercontinentală din complexul Yars a fost încărcată într-un lansator de silozuri la formațiunea de rachete Kozelsky din regiunea Kaluga”.

Importanța acestei operațiuni constă în faptul că racheta va intra în serviciu de luptă, așa cum a fost planificat. Patria va primi un alt eșantion de arme nucleare cu rachete, care ne va permite să rezolvăm orice sarcini la nivel strategic”, a declarat Alexei Sokolov, comandantul formațiunii de rachete Kozelsky, într-un videoclip partajat de minister împreună cu declarația, scrie CNN.

Sistemul de apărare Patriot: Anunțul privind instalarea rachetelor intercontinentale rusești vine după ce au apărut informații potrivit cărora administrația Biden finalizează planurile de a trimite în Ucraina un sistem avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta la contracararea atacurilor Moscovei.