• Electricitatea a fost restabilită sâmbătă pentru milioane de ucraineni, dar rămân provocări pentru echipele care se străduiesc să-și revină după atacul cu rachete rusești de vineri.
  • Zelenski a adăugat că lucrările de reparații au continuat non-stop de la atacul terorist de ieri”.
  • Președintele a declarat că printre zonele care se confruntă cu cea mai dificilă situație” se numără Kievul, Lviv și Vinnytsia.

UPDATE ORA 24:00

Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de duminică seară, că a avut un discurs pregătit pentru a fi prezentat înainte de finala Cupei Mondiale şi că FIFA nu a fost de acord, însă cuvintele sale au fost auzite de lume, discursul fiind distribuit în social media de vedete ale fotbalului.

Liderul ucrainean le-a mulțumit celor care i-au distribuit discursul, inclusiv lui Răzvan Raţ.

Zelenski a vorbit şi despre situaţia din Ucraina, el precizând că potenţialul ocupanţilor este redus treptat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

UPDATE ORA 23:00

Moscova neagă că intenționează să mărească perioada de serviciu militar obligatoriu de la șase luni la un an, scrie The Guardian. O înregistrare video cu locotenent-colonelul rus Mihail Fotin făcând inițial această afirmație a fost ulterior ștearsă, potrivit Sky News.

Ministerul rus al Apărării a transmis că „nu are în vedere nicio modificare a codului juridic al Federației Ruse”, adăugând că aceasta se referă „la modificări ale duratei serviciului militar prin recrutare”.

UPDATE ORA 22:00

Aviația ucraineană a tras șase lovituri în zonele de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare ale trupelor ruse.

Trei lovituri au fost efectuate și asupra sistemelor de rachete antiaeriene rusești, potrivit unui rezumat al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Unian.

Forțele ucrainene anunță că unități de rachete și artilerie au lovit două depozite de muniții rusești.

UPDATE ORA 21:00

În orașul rusesc Belgorod, de la granița cu Ucraina, autoritățile locale au anunțat despre decesul unei persoane și rănirea a nouă oamen

De la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, autoritățile din regiunile vecine Briansk, Belgorod și Kursk au raportat în mod repetat bombardamente din partea ucraineană.

Ministerul Apărării al Ucrainei nu comentează referitor la aceste bombardamente, notează CNN.

UPDATE ORA 20:00

Un înalt oficial ucrainean cere Occidentului arme care lovesc la distanță

Dacă se dorește evitarea unui război mondial, Ucraina trebuie susținută mai mult, iar Moscova trebuie demilitarizată și destrămată, scrie secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksiy Danilov, într-un editorial publicat, vineri, 16 decembrie, de ziarul Ukrainska Pravda.

„Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să dispună de posibilitatea să acționeze la distanțe mai mari: de la Moscova până la Vladivostok. Militarii ucraineni bine instruiți și echipați vor elibera toate teritoriile Ucrainei în limita frontierelor din 1991” , a spus Danilov.

UPDATE ORA 19:00

Zelenski a propus un summit global pentru pace

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus duminică organizarea unui summit global pentru pace în această iarnă, într-un mesaj video pe care Kievul spera să fie difuzat înainte de finala Cupei Mondiale din Qatar, dar care a fost respins de FIFA, potrivit The Guardian.

UPDATE ORA 18:00

Un spital din regiunea Harkov, bombardat de forțele ruse

Forțele ruse au bombardat duminică un spital din Kivsharivka, regiunea Harkov, rănind un paramedic în vârstă de 31 de ani, a anunțat guvernatorul Oleh Siniehubov, citat de Kyiv Independent.

O mină rusească a ucis și două persoane în Dovhenke, un sat de lângă Izium, regiunea Harkov, potrivit Procuraturii Generale.

UPDATE ORA 17:00

Pomul de Crăciun din oraşul ucrainean Nikolaiev a fost realizat de voluntari din plase de camuflaj

Voluntarii din oraşul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, au confecţionat un brad de Crăciun din plase de camuflaj. Plasele au fost aşezate peste un monument dintr-o piaţă a oraşului protejat încă de la începutul războiului cu saci de nisip.

Localnicii vin în piaţă şi se fotografiază cu bradul inedit.

„Vrem să sărbătorim nu doar Crăciunul şi Anul Nou, ci şi victoria” , a spus un localnic potrivit BBC.

După sărbători, plasele de camuflaj vor fi donate soldaţilor care luptă pe linia frontului.

UPDATE ORA 16:00

Putin ar urma să facă un „anunț important”

Președintele rus Vladimir Putin va face un anunț important” în cursul săptămânii viitoare, după o întâlnire anuală cu Ministerul Apărării. Iată ce a declarat duminică presa de stat rusă, potrivit presei franceze.

Anunțul a fost făcut de prezentatorul emisiunii ,,Moscova Kremlin Putin” de la postul public WGTRK. Nu există încă o dată pentru întâlnirea cu ministerul. Cert este că Vladimir Putin este așteptat luni la Minsk, în Belarus, pentru discuții cu omologul său Alexander Lukașenko.

Putin a dat deja de înțeles săptămâna trecută, în cadrul unei reuniuni cu guvernul său, că planurile de înarmare ale Rusiei vor fi ajustate. Este posibil ca Putin să se îndrepte mai mult spre o economie de război, deoarece trupele sale din Ucraina continuă să se confrunte cu probleme de aprovizionare.

Liderul rus, în vârstă de 70 de ani, a evitat în mare măsură subiectul în ultimele săptămâni, probabil din cauza dificultăților actuale din Ucraina. De asemenea, tradiționala sa conferință de presă anuală din preajma Crăciunului a fost anulată.

UPDATE ORA 15.00

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a deschis porțile iadului”, dezlănțuind toate forțele răului” în întreaga lume, de la crime și violuri în teritoriile ocupate la foamete și datorii în Africa și Europa.

Welby, clericul cu cel mai înalt rang în comuniunea anglicană mondială, a călătorit luna trecută în Ucraina pentru a se întâlni cu liderii bisericii și cu creștinii, precum și cu cei strămutați de conflict.

UPDATE ORA 14.00

Patru persoane din regiunea Belgorod din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, au fost rănite duminică de bombardamente, a declarat guvernatorul regiunii, potrivit Reuters.

Sistemul nostru de apărare aeriană a fost activat deasupra Belgorodului și a regiunii Belgorod”, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. Se știe că patru persoane au fost rănite. Echipe medicale le duc la spital”, a spus el. Gladkov nu a oferit alte detalii despre incident.

UPDATE ORA 13.00

Republica Moldova a ajuns la un acord energetic pe termen scurt care o va ajuta să se debaraseze de dependența sa de gazele naturale rusești, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt. Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a declarat că firma de stat de gaze Moldovagaz va cumpăra 100 de milioane de metri cubi de gaz de la furnizorul intern Energocom în această lună.

UPDATE ORA 12.00

Moralul fragil al forțelor rusești este semnificativ, susține Ministerul britanic al Apărării

Moralul fragil continuă aproape sigur să fie o vulnerabilitate semnificativă pentru o mare parte a forțelor rusești, a declarat Ministerul britanic al Apărării (MoD) în cea mai recentă actualizare a informațiilor de apărare privind situația din Ucraina.

În informarea sa zilnică postată pe Twitter, Ministerul Apărării a declarat că preocupările soldaților se concentrează în primul rând pe ratele foarte ridicate de pierderi, conducerea slabă, problemele de salarizare, lipsa de echipament și muniție și lipsa de claritate cu privire la obiectivele războiului.

UPDATE ORA 11.00

Se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, dar visele de dezmembrare a Rusiei ar putea declanșa haosul nuclear, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger.

Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a războiului rece față de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de stat în timpul președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000.

UPDATE ORA 10.00

Electricitatea a fost restabilită pentru 6 milioane de persoane, dar continuă să existe penurie de apă și căldură

Ucraina a depus eforturi pentru a restabili sâmbătă alimentarea cu energie electrică și apă, după ce ultimul val de atacuri ale Rusiei a aruncat mai multe orașe în întuneric și a forțat oamenii să îndure temperaturi sub zero grade fără încălzire sau apă curentă.

Agenția France-Presse a relatat că președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă târziu că, deși electricitatea a fost restabilită pentru aproape 6 milioane de ucraineni, există în continuare probleme cu furnizarea de căldură și apă și întreruperi pe scară largă în multe regiuni.

UPDATE ORA 09.00

Încălzirea Kievului a fost restabilită în totalitate după atacuri

Încălzirea a fost complet restabilită la Kiev după ultimele bombardamente rusești care au vizat infrastructura de apă și energie, a declarat duminică primarul capitalei.

UPDATE ORA 08.00

Oficialii au redeschis un pod pietonal popular din Kiev, care fusese avariat în timpul unui atac aerian anterior, și montau sâmbătă un brad de Crăciun mai mic decât de obicei într-o piață centrală, în ceața mohorâtă a iernii.

Spațiul vast din fața Catedralei Sfânta Sofia, veche de secole, este în mod tradițional ancorat de Crăciun de un copac veșnic uriaș, potrivit Reuters. Dar anul acesta oficialii au optat pentru un brad artificial de 12 metri, împodobit cu lumini de economisire a energiei, alimentat de un generator.

UPDATE ORA 07.00

Franța a negat responsabilitatea pentru o tentativă de asasinare a unui cetățean rus strâns legat de grupul Wagner – o controversată firmă de mercenari care a antrenat și a luptat cu forțele armate locale în Republica Centrafricană.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a susținut că atacurile sale în masă împotriva Ucrainei de vineri au făcut parte din acțiunile sale de prevenire a livrării de arme străine în Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Salvatorii au recuperat trupul unui băiețel de un an și jumătate dintre dărâmăturile loviturii rusești de vineri asupra unei clădiri rezidențiale cu trei etaje din orașul Kryvyi Rih din centrul Ucrainei, în regiunea Dnipro, a declarat guvernatorul regiunii, Valentyn Reznichenko. În total, patru persoane au fost ucise în atacul de la Kryvyi Rih, a precizat el. Alte treisprezece persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite.

UPDATE ORA 04.00

Președintele rus Vladimir Putin a cerut propuneri de la comandanții săi militari cu privire la modul în care aceștia consideră că ar trebui să decurgă campania Rusiei în Ucraina, în timpul unei vizite la cartierul general al operațiunii, a anunțat Kremlinul.

UPDATE ORA 03.00

Republica Moldova a ajuns la un acord energetic pe termen scurt care o va ajuta să se debaraseze de dependența sa de gazele naturale rusești, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt. Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a declarat că firma de stat de gaze Moldovagaz va cumpăra 100 de milioane de metri cubi de gaz de la furnizorul intern Energocom în această lună.

UPDATE ORA 02.00

Un comandant militar ucrainean a declarat că Rusia ar putea încerca să invadeze dinspre nord, posibil în preajma aniversării momentului în care Vladimir Putin a ordonat pentru prima dată trupelor sale să invadeze Ucraina. Generalul-maior Andrii Kovalchuk a declarat pentru Sky News că ar putea urma cele mai aprige lupte și a părut să se concentreze în special pe posibilitatea ca trupele rusești să invadeze prin Belarus, la granița de nord a Ucrainei, pentru a viza capitala.

UPDATE ORA 01.00

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost ucis în interiorul mașinii sale după ce forțele rusești au bombardat sâmbătă dimineața orașul Herson din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, Iaroslav Ianoșevici.

O femeie în vârstă de 70 de ani a fost, de asemenea, rănită după ce trupele rusești au lovit un cartier vestic al orașului cu artilerie și lansatoare de rachete multiple, a scris Yanushevych pe Telegram.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Electricitatea a fost restabilită sâmbătă pentru milioane de ucraineni, dar rămân provocări pentru echipele care se străduiesc să-și revină după atacul cu rachete rusești de vineri, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski.

În timpul zilei, a fost posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică pentru aproape 6 milioane de ucraineni”, a declarat Zelenski în timpul discursului său nocturn. El a adăugat că lucrările de reparații au continuat non-stop de la atacul terorist de ieri”.

Zelenski a precizat că există în continuare probleme cu aprovizionarea cu căldură și că există mari probleme cu aprovizionarea cu apă” în unele părți ale țării. Președintele a declarat că printre zonele care se confruntă cu cea mai dificilă situație” se numără Kievul, Lviv și Vinnytsia, scrie CNN.

El a menționat alte câteva zone care încă se confruntă cu întreruperi pe scară largă”, inclusiv orașul Dnipro și regiunile Dnipropetrovsk, Volyn, Zhytomyr, Zakarpattia, Ivano-Frankivsk, Odesa, Poltava, Ternopil și Cernihiv. Un alt apel pentru apărarea aeriană: Zelenski a făcut din nou apel la partenerii internaționali să ofere Ucrainei mijloacele necesare pentru a-și apăra spațiul aerian.

Găsiți o oportunitate de a oferi Ucrainei o protecție fiabilă a cerului, un scut de apărare aeriană fiabil. Puteți să o faceți”, a spus el. Când se va întâmpla acest lucru, principala formă de teroare rusă – teroarea cu rachete – va deveni pur și simplu imposibilă”.