• Cei mai bogați oligarhi ruși au pierdut aproape 95 de miliarde de dolari în acest an pe fondul sancțiunilor impuse de țările occidentale din cauza războiului din Ucraina.
  • Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului Chelsea FC, a fost cel mai mare perdant, averea sa scăzând cu 57%, ajungând la 7,8 miliarde de dolari în acest an.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. 

UPDATE ORA 20:00

Zelenski: Lumea nu va ierta niciodată „teroarea rusă”

Președintele Volodimir Zelenski a condamnat noile atacuri de rachete ale Rusiei de sâmbătă, subliniind că nici Ucraina, nici lumea nu vor ierta vreodată „teroarea rusă” mortală, potrivit Kyiv Independent.

Declarația lui Zelenski vine la câteva ore după ce Rusia a lansat peste 20 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care armata ucraineană spune că Forțele Aeriene au doborât 12.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

„Un stat terorist nu va primi iertare, iar cei care dau ordine pentru astfel de lovituri, care le desfășoară, nu vor primi iertare”, a spus Zelenski.

UPDATE ORA 19:00

Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia

În ultima zi a anului 2022, pe 31 decembrie, Moscova și Kievul au făcut un nou schimb de prizonieri, în urma căruia 140 de militari ucraineni s-au întors acasă. Despre asta a anunțat șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrei Ermak.

Printre ucrainenii care revin acasă se numără apărători din Mariupol și insula Șerpilor, voluntari ai Apărătorii teritoriale din Slavutici și alți militari ucraineni, a menționat Ermak.

Mai exact, 82 de soldați sunt din Forțele Armate, 15 din cadrul Apărătorii teritoriale, 22 din Garda Națională, 11 din Marina Militară și 10 din cadrul Serviciului Gărzii de Frontieră de Stat.

132 de bărbați și 8 femei, 22 de ofițeri și 118 sergenți și soldați, a mai spus Ermak.


În același timp, în Rusia au revenit 82 de militari ruși, potrivit Ministerului rus al Apărării.

În același timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că 82 de militari ruși au revenit acasă, în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Ucraina. https://t.me/ermaka2022/1863

UPDATE ORA 18:00

30% din locuitorii Kievului nu au curent în noaptea de Revelion

Potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, 30% din locuitorii Kievului nu au electricitate din cauza opririlor de urgență, transmite CNN.

„Sistemul municipal de susținere a vieții din capitală funcționează normal. În prezent, 30% dintre consumatori sunt fără energie electrică din cauza opririlor de urgență”, a spus sâmbătă Klitschko într-o postare Telegram.


Noi explozii s-au auzit în Kiev

Primarul Kievului, Vitaly Klischko, a declarat că au avut loc mai multe explozii în capitala Ucrainei, provocând cel puțin un deces. Un hotel a fost, de asemenea, avariat, potrivit BBC.

Atacurile au avut loc la două zile după ce Rusia a efectuat una dintre cele mai mari lovituri aeriene de la începutul războiului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase că Rusia ar putea lansa mai multe atacuri pentru a-i face pe ucraineni „să sărbătorească Anul Nou în întuneric”.

Rusia a vizat sectorul energetic al Ucrainei în ultimele luni, distrugând centrale electrice. Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt au făcut aluzie la aceste lovituri în postări pe rețelele de socializare, spunând că Rusia nu va reuși să le strice sărbătorile.

Guvernatorul din Mykolaiv, Vitaly Kim, a declarat pe Facebook că au fost raportate lansări de rachete rusești. „Ocupanții au decis să încerce să ne strice ziua”, a spus el.

UPDATE ORA 17:00

Putin, mesaj de Anul Nou

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a distruge Rusia.

Într-un mesaj video de Anul Nou difuzat de televiziunea de stat rusă, Putin a declarat că Rusia luptă în Ucraina pentru a-şi proteja ,,patria” şi pentru a asigura ,,independenţa adevărată” a poporului său.

Într-un mesaj de nouă minute, cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de guvernare, Putin a acuzat Occidentul că a minţit Rusia şi că a provocat Moscova să lanseze ceea ce numeşte o ,,operaţiune militară specială” în Ucraina, informează agenţia Reuters, citata de Mediafax.

,,Timp de ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat în mod ipocrit de intenţiile lor paşnice”, a spus el într-un discurs filmat în faţa personalului militar rus la sediul districtului militar de sud al Rusiei.

,,De fapt, în toate modurile posibile, ele încurajau neonaziştii care au desfăşurat un terorism deschis împotriva civililor din Donbas” , a spus Putin într-un discurs de Anul Nou neobişnuit de combativ, dedicat de obicei urărilor de bine pentru anul care urmează.

Anterior, sâmbătă, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a promis că victoria în Ucraina este „inevitabilă”, lăudând eroismul soldaţilor ruşi care luptă pe front şi pe cei care au murit în timpul celor 10 luni de război.

,,Occidentul a minţit în legătură cu pacea” , a spus Putin. ,,Se pregătea pentru agresiune… iar acum se foloseşte cu cinism de Ucraina şi de poporul său pentru a slăbi şi diviza Rusia. Nu am permis niciodată acest lucru şi nu vom permite niciodată nimănui să ne facă acest lucru”, a declarat Putin în clipul difuzat la miezul nopţii în Extremul Orient al Rusiei, citat de agenţiile de ştiri ruseşti de stat.

Kievul şi Occidentul resping afirmaţiile Moscovei cu privire la începutul conflictului şi spun că Putin a lansat un război de agresiune nefondat în încercarea de a cuceri teritorii şi de a-l răsturna de la putere pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 16.00

Putin promite să nu cedeze niciodată în fața Occidentului în cel mai lung mesaj de Anul Nou din istoria sa
Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu va ceda niciodată în fața încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a-i distruge țara, într-un mesaj video de Anul Nou.

În mesajul de nouă minute al președintelui rus – cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de guvernare – acesta a declarat că Rusia luptă în Ucraina pentru a-și proteja patria” și pentru a obține independența adevărată” pentru poporul său, relatează Reuters.

UPDATE ORA 15.00

Încep să apară imagini cu consecințele atacului cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv în capitala Kiev, unde un hotel se numără printre clădirile care au fost lovite.

UPDATE ORA 14.00

Oamenii din Ucraina au fost îndemnați să se adăpostească, în timp ce sirenele de raid aerian sună în mai multe regiuni și se raportează explozii în capitală. Cel puțin 10 explozii au fost raportate în Kiev – iar primarul orașului, Vitali Klitschko, a declarat prin intermediul contului său de Telegram: Una dintre explozii a răsunat între clădirile rezidențiale din cartierul Solomyansk din capitală”.

UPDATE ORA 13.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că victoria Rusiei asupra Ucrainei este inevitabilă, salutând eroismul soldaților ruși într-un mesaj video de Anul Nou.

Șeful apărării de la Moscova, care a fost aspru criticat de vocile pro-război din Rusia pentru eșecurile de pe câmpul de luptă în timpul campaniei de 10 luni, a declarat că situația de pe linia frontului rămâne dificilă și a criticat Ucraina și Occidentul pentru că încearcă să limiteze Rusia.

UPDATE ORA 12.00

Conducerea Rusiei ar putea pregăti un nou ordin de mobilizare și ar putea închide granița pentru oameni în decurs de o săptămână, potrivit ministrului ucrainean al apărării.

Oleksii Reznikov s-a adresat vineri cetățenilor ruși într-un mesaj video. Vorbind în limba rusă, el a avertizat persoanele care s-ar putea califica pentru mobilizare. Știu sigur că mai aveți aproximativ o săptămână înainte de a mai avea de ales. La începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru oameni, vor declara legea marțială și vor începe un nou val de mobilizare. Frontierele vor fi închise și în Belarus.”

UPDATE ORA 11.00

Aproximativ 200 de soldați ruși au fost uciși joi de forțele ucrainene în regiunea Kherson, potrivit forțelor armate ucrainene. Într-un buletin zilnic al Statului Major al forțelor armate, postat pe pagina sa de Facebook, acesta a precizat că în Zaporojie au fost răniți și 115 soldați.

În comunicat se spune că: Astfel, aproximativ 200 de invadatori au fost eliminați în zona Fedorivka, districtul Kakhovsky, regiunea Herson, informațiile despre răniți sunt în curs de clarificare. În plus, în apropierea localităților Polohy și Velyka Bilozerka din regiunea Zaporoje, inamicul a pierdut 115 militari răniți, au fost distruse 5 unități de echipament militar de diferite tipuri, un complex de rachete antiaeriene și un depozit de muniții.”

UPDATE ORA 10.00

Trupele rusești din Ucraina, scutite de impozitul pe venit
Autoritățile ruse au anunțat că soldații și angajații de stat dislocați în Ucraina vor fi scutiți de impozitul pe venit, în cel mai recent efort de a încuraja sprijinul pentru operațiunea sa militară din această țară.

Agenția France-Presse a relatat că noua măsură îi vizează pe toți cei care luptă în cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia le-a declarat ca fiind ale sale, deși nu le controlează în totalitate: Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie.

UPDATE ORA 09.00

Armata ucraineană afirmă că forțele ruse au încercat să avanseze în apropiere de Bakhmut și Avdiivka, punctele centrale ale campaniei lor lente de cucerire a întregii regiuni Donețk din estul țării.

Reuters a relatat că statul major al forțelor armate ucrainene a declarat vineri că forțele rusești au tras asupra mai multor orașe și sate, inclusiv Bakhmut, Kudryumivka, chiar la sud, Soledar din apropiere și, de asemenea, orașul Kostyantynivka, la vest de Bakhmut.

UPDATE ORA 08.00

Forțele ucrainene își mențin pozițiile în fața trupelor rusești în estul regiunii Donbas și fac mici progrese în unele zone, a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a adăugat, în discursul său video nocturn, că Kievul și-a întărit capacitatea antiaeriană și că o va consolida și mai mult în noul an pentru a se proteja pe sine și întregul continent european. Nu a fost posibil să se verifice afirmațiile sale.

UPDATE ORA 07.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Vladimir Putin nu a renunțat la planurile sale de a controla Ucraina” și a avertizat pe toată lumea să „se pregătească pentru o perioadă lungă de timp”. Stoltenberg a declarat pentru agenția de presă dpa că Rusia a mobilizat multe trupe noi” și a demonstrat că este dispusă să suporte pierderi dureroase”. Acest lucru nu s-a terminat”, a spus el. Nu ar trebui să subestimăm Rusia”.

UPDATE ORA 06.00

Vladimir Putin l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să efectueze o vizită de stat la Moscova în primăvara nordică, în timp ce Rusia încearcă să își aprofundeze legăturile cu China, pe fondul izolării internaționale tot mai mari din cauza războiului din Ucraina. Vorbindu-i lui Xi prin intermediul unei videoconferințe, Putin a declarat că legăturile Rusiei cu China sunt cele mai bune din istorie” și și-a exprimat dorința de a extinde colaborarea militară.

UPDATE ORA 05.00

Convorbirea dintre cei doi lideri a avut loc la câteva ore după ce Ucraina a fost din nou atacată de drone kamikaze” de fabricație iraniană. Armata ucraineană a declarat că a doborât toate cele 16 drone, despre care a spus că au fost trimise din sud-est și nord. Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că nu au existat victime în urma atacurilor.

UPDATE ORA 04.00

Belarus l-a convocat pe ambasadorul ucrainean, afirmând că a doborât o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană pe teritoriul belarus. Alexander Volfovich, secretarul Consiliului de securitate din Belarus, a acuzat Ucraina că încearcă să provoace un conflict regional”, susținând că este puțin probabil” ca racheta ucraineană de apărare aeriană doborâtă joi să fi intrat accidental în spațiul aerian belarus. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că incidentul a fost rezultatul apărării aeriene”.

UPDATE ORA 03.00

Zelenski a repetat avertismentele sale anterioare potrivit cărora Moscova ar putea plănui să arunce Ucraina în întuneric înainte de sărbătoarea de Anul Nou. Ultimul atac cu drone vine la sfârșitul unei săptămâni în care forțele rusești au lansat o serie de bombardamente mortale asupra orașului Herson, recent eliberat.

UPDATE ORA 02.00

Rabinul-șef al Moscovei, aflat în exil, spune că evreii ar trebui să părăsească Rusia cât mai pot, înainte de a fi transformați în țapi ispășitori pentru dificultățile cauzate de războiul din Ucraina. Pinchas Goldschmidt a declarat pentru The Guardian: Când ne uităm înapoi în istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai guvernul încercând să redirecționeze furia și nemulțumirea maselor către comunitatea evreiască …

UPDATE ORA 01.00

Republicile autoproclamate din Donețk (RPD) și Luhansk (RPL), ambele zone ocupate ale Ucrainei pe care Rusia susține că le-a anexat, au adoptat noi constituții”, a anunțat agenția de presă de stat rusă Tass. Denis Pușilin, care este prezentat drept liderul interimar al RPD, a fost citat ca salutând revenirea Donbasului în sânul tradiției culturale și istorice rusești”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cei mai bogați oligarhi ruși au pierdut aproape 95 de miliarde de dolari în acest an pe fondul sancțiunilor impuse de țările occidentale din cauza războiului din Ucraina – pierzând 330 de milioane de dolari pe zi de când Kremlinul a lansat invazia.

Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului Chelsea FC, a fost cel mai mare perdant, averea sa scăzând cu 57%, ajungând la 7,8 miliarde de dolari în acest an, potrivit Bloomberg, citat de The Guardian.

Abramovici a fost unul dintre primii oligarhi care au fost supuși sancțiunilor britanice, după ce miniștrii l-au acuzat că are „legături clare” cu regimul lui Putin și că face parte dintr-un grup de oameni de afaceri ruși bogați care au „sânge pe mâini” , notează sursa citată.

Averea lui Ghennadi Timtchenko, un investitor miliardar în energie și prieten apropiat al lui Putin, s-a redus cu 48%, ajungând la 11,8 miliarde de dolari, iar Suleiman Kerimov, un alt aliat al președintelui rus, a pierdut 41%, coborând la 9 miliarde de dolari, potrivit indicelui.