• Statul Major ucrainian: Rusia lansează atacuri în ciuda presupusului „armistiţiu de Crăciun” al Kremlinului.
  • Turcia depune eforturi pentru încetarea focului.
  •  Rusia ar putea arunca în aer un baraj în regiunea Lugansk pentru a încetini avansul ucrainean.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina a respins duminică afirmația Moscovei potrivit căreia un număr mare de soldați ucraineni au fost uciși într-un recent atac rusesc la Kramatorsk, în estul Ucrainei.

„Este un nonsens”, a declarat Serhii Cherevatyi, un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, pentru CNN, ca răspuns la afirmația rusă.

O echipă CNN aflată la fața locului nu a văzut niciun indiciu privind existența unor victime masive în zonă. Nu există nici o activitate neobișnuită în Kramatorsk și în împrejurimi, inclusiv în apropierea morgii orașului, a raportat echipa.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

UPDATE ORA 22:00

Oficialii au declarat că cel puțin două persoane au fost ucise în timpul luptelor din estul Ucrainei, relatează AP. Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că o persoană a fost ucisă în loviturile asupra Bakhmut, iar alte opt persoane din regiune au fost rănite. El a raportat, de asemenea, atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Konstantynivka.

În regiunea Harkov, orașul Merefa a fost lovit în timpul nopții, ucigând o persoană, iar alte două așezări din regiune au fost bombardate, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

UPDATE ORA 21:00

Un atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk a provocat pagube, dar nu a distrus clădiri și nu au existat semne evidente de victime, a declarat duminică un martor pentru Reuters, după ce Rusia a declarat că atacul a ucis 600 de soldați ucraineni.

Ministerul a declarat că atacul a fost o răzbunare pentru atacul ucrainean de Anul Nou, care a ucis cel puțin 89 de soldați ruși într-o cazarmă dintr-o parte a regiunii Donețk controlată de forțele Moscovei.

Reporterii Reuters au vizitat cele două cămine universitare despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că au găzduit temporar militari ucraineni aflați în apropierea liniei de front a războiului în momentul loviturii de peste noapte.

UPDATE ORA 20:00

Ucraineni eliberați în urma unui schimb de prizonieri
Aproximativ 50 de soldați ucraineni care au fost eliberați duminică din detenția rusă în cadrul unui schimb de prizonieri au pozat pentru o fotografie la eliberarea lor.

UPDATE ORA 19:00

Kazahstanul a amenajat o iurtă în Bucha – o zonă din afara Kievului care a suferit un masacru în martie anul trecut – oferind un spațiu pentru ca locuitorii să se încălzească și să găsească hrană.

Odesa Journal relatează că „Iurta Invincibilității” a fost susținută de cetățenii din Kazahstan, de ambasada Kazahstanului în Ucraina și de Serghei Nagornyak, președintele grupului ucrainean pentru relații interparlamentare cu Kazahstanul. Ziarul relatează că șase astfel de iurte urmează să fie amenajate în orașe din Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

Rusia și Belarus și-au extins exercițiile militare comune de antrenament în Belarus, a anunțat duminică canalul TV de apărare al țării, în timp ce crește îngrijorarea că Moscova își presează cel mai apropiat aliat să se alăture războiului din Ucraina.

Cele două țări au adăugat arme, soldați și echipamente specializate și fac exerciții care se bazează pe experiența rusă în Ucraina, potrivit Reuters. Vineri, liderul belarus Alexander Lukașenko a vizitat o bază militară în care sunt staționate trupe rusești pentru a se întâlni cu militarii și a discuta despre exerciții militare comune.

UPDATE ORA 17:00

Moscova a afirmat duminică că a ucis 600 de soldați într-o lovitură asupra orașului Kramatorsk din estul țării, în apropiere de linia frontului din Bakhmut. Însă primarul orașului a declarat că nu au existat morți în urma loviturilor din weekend, iar afirmația rusă pare suspectă din mai multe motive.

Ea vine la doar câteva zile după ce Ucraina a ucis sute de luptători ruși într-un atac asupra unei cazărmi temporare din orașul Makiivka, care era folosită și pentru depozitarea muniției.

UPDATE ORA 16:00

Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că ar fi ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură masivă cu rachetă asupra clădirilor din estul Ucrainei care găzduiau temporar forțele ucrainene, potrivit The Telegraph.

A spus că lovitura de la Kramatorsk a fost răzbunare pentru atacul mortal al Ucrainei de la începutul acestui an asupra unei cazărmi rusești din Makiivka, într-o parte a regiunii Donețk controlată de forțele Moscovei.

Ca urmare a unui atac masiv cu rachete asupra acestor puncte de desfășurare temporară a unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, peste 600 de militari ucraineni au fost uciși” , se arată în raportul Ministerului citat de RIA.

Dimineață, ucrainenii au spus că în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, invadatorii ruși au tras cu rachete spre Kramatorsk, regiunea Donețk, și multe clădiri au fost avariate, dar nu au fost victime.

„Consecințele unui atac cu rachetă pe timp de noapte asupra Kramatorsk. Au fost avariate 2 instituții de învățământ, 8 blocuri de locuințe și garaje”, spunea primarul Kramatorsk Alexander Goncharenko.


Startup-urile ucrainene aduc inovația tehnologică la CES 2023

Anul trecut a fost dificil pentru startup-urile de pretutindeni, dar conducerea unei companii în Ucraina în timpul războiului reprezintă o cu totul altă provocare.

Psihologul clinician Ivan Osadchyy și-a adus dispozitivul medical, numit Knopka, la ediția din acest an a expoziției CES din Las Vegas, în speranța de a-l introduce în spitalele din SUA.

Acesta este unul dintre cele douăsprezece startup-uri ucrainene susținute de un fond guvernamental care se află la CES pentru a-și prezenta tehnologia lumii.

„Două dintre spitalele noastre pe care le operam înainte sunt deja ruinate, iar unul este încă ocupat. Deci aceasta este cea mai mare provocare. A doua provocare este pentru producție și pentru echipa noastră, deoarece ne bombardează sistemul de electricitate și oamenilor le este greu să lucreze fără lumină, fără încălzire în apartamentele lor” , a declarat Osadchyy, potrivit AP.

UPDATE ORA 15:00

2 morți și 9 răniți în pofida ,,armistițiului” rusesc

Două persoane au murit şi nouă au fost rănite în ultimele 24 de ore în Ucraina, în pofida unei încetări unilaterale a focului decretate de Vladimir Putin, ce s-a încheiat la miezul nopţii, potrivit mass media internațională.

Potrivit adjunctului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, un civil a fost ucis în regiunea Harkov (nord-est) şi un altul în regiunea Doneţk (est), iar alte nouă persoane au fost rănite în trei regiuni.

Vineri şi sâmbătă, în timpul încetării focului instaurate unilateral de Rusia cu ocazia Crăciunului pe stil vechi, ostilităţile au continuat, deşi cu intensitate mai mică faţă de zilele precedente.

După sfârşitul încetării focului, Statul Major ucrainean a recenzat peste 50 de atacuri ruse cu diferite rachete în mai multe regiuni în cursul nopţii.

Viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, a raportat o situaţie ,,dificilă” în est, recunoscând că trupele ruse ‘avansau în anumite zone’, dar afirmând că forţele Kievului înaintau în altă parte, ,,pas cu pas” .

Potrivit viceministrului, situaţia este ,,foarte dificilă” mai ales la Soledar, oraş în apropiere de Bahmut, punctul cel mai ,,fierbinte” al frontului.

UPDATE ORA 14:00

Rusia încearcă să facă presiuni asupra marilor firme pentru mai mulți bani, pe fondul creșterii costurilor de război

Guvernul rus intenţionează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat, iar în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea, în contextul în care cresc costurile cu invadarea Ucrainei, scrie Bloomberg.

UPDATE ORA 13:00

Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, a declarat pe 7 ianuarie că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze orașul Bahmut din estul Ucrainei pentru resursele sale și „orașele subterane” din acea zonă, scrie Kyiv Independent.

Efortul de cinci luni al Rusiei de a cuceri Bahmutul a dus la pierderi majore de ambele părți, dar orașul rămâne o fortăreața cheie a Ucrainei în zonă. 

Canalul de Telegram al serviciului de presă al lui Prigojin l-a citat spunând că vrea să captureze orașul pentru resursele sale bogate, în special pentru minele sale, și datorită rețelei sale de orașe subterane care pot găzdui tancuri și echipamente militare. 

„Cireasa de pe tort este sistemul minelor Soledar și Bahmut, care este, de fapt, o rețea de orașe subterane. Nu numai că are capacitatea de a ține un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, ci și tancuri. Vehiculele de luptă ale infanteriei se pot deplasa de asemenea”, a spus Prigojin, care mai este poreclit și „bucătarul lui Putin”.

UPDATE ORA 12:00

Din cauza vremii mai reci, consumul de energie în Ucraina a crescut, ducând la o creștere a deficitului de energie în sistemul energetic al țării, informează operatorul de rețea de stat Ukrenergo.

Ca urmare, au fost instituite limite de consum în toate regiunile ucrainene pentru a gestiona presiunea asupra sistemului. Dacă aceste limite sunt depășite, sunt introduse întreruperi de urgență. Restricțiile nu se vor aplica în timpul nopții, mai informează Ukrenergo.

Compania i-a îndemnat pe ucraineni să folosească electricitatea „înțelept” pe măsură ce se efectuează reparații.

Trupele ruse au atacat în mod repetat infrastructura energetică din Ucraina de la începutul lunii octombrie, ucigând zeci de oameni și provocând întreruperi de energie electrică, apă și căldură.

UPDATE ORA 11:00

Un civil a fost ucis ucis și opt, răniți, în Bahmut în ultimele 24 de ore Atacurile ruse asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk au ucis un civil și au rănit alți opt în ultima zi, a anunțat duminică, 8 ianuarie, guvernatorul Pvlo Kirilenko, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.

Este de așteptat ca bilanțul să fie mai mare pentru că în acest moment este imposibil să fie colectate datele despre victimele din Volnovakha și Mariupol, orașe ocupate de Rusia, a mai precizat guvernatorul.

UPDATE ORA 10:00

Armata ucraineană anunță că a lovit 26 de zone de concentrare rusești în ultima zi

Forțele terestre și aeriene ucrainene au lovit 26 de zone de concentrare rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General al forțelor armate ale Kievului, duminică, 8 ianuarie, relatează The Kyiv Independent.

O zonă de concentrare este, în general, locul unde sunt adunate trupele înainte de a desfășura operațiuni ofensive. Armata Ucrainei nu a precizat unde se aflau zonele de concentrare lovite.

Potrivit Kievului, forțele rusești suferă pierderi grele în timp ce desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Bahmut, Avdiivka și Lîman, în regiunea Donețk, și încearcă să își îmbunătățească poziția tactică în apropiere de Kupiansk, situat la aproximativ 100 de kilometri est de Harkov.

UPDATE ORA 09:00

Premierul Șmihal: Ucraina are cel mai mare câmp minat din lume

Suprafața minată, potrivit lui Șmihal, este echivalentă cu mai mult de 40% din suprafața totală a Ucrainei.
Potrivit premierului ucrainean Denis Șmihal, războiul rusesc din Ucraina a creat un câmp minat de 250.000 de kilometri pătrați în țara sa, potrivit mass media internațională.

,,În prezent, este cel mai mare câmp minat din lume”, a declarat Shmyhal pentru agenția de presă sud-coreeană Yonhap într-un interviu publicat duminică.

Zona minată, potrivit lui Șmihal, este echivalentă cu mai mult de 40% din suprafața totală a Ucrainei.

,,Nu numai că îngreunează călătoriile oamenilor, dar provoacă și perturbări majore în agricultură, care este una dintre principalele noastre industrii”, a spus el.

Din războiul rusesc, a spus el, zonele rezidențiale ale civililor au fost cele mai afectate.

,,Rusia țintește infrastructura din zonele puternic populate „, a mai spus Șmihal pentru Yonhap.

În plus, instalațiile industriale, cum ar fi uzinele chimice, oțelăriile și infrastructura de călătorie s-au numărat printre țintele invadatorului.

UPDATE ORA 08:00

Două centrale termice din partea controlată de Rusia a regiunii ucrainene Doneţk au fost avariate de un atac cu rachete al armatei ucrainene, transmite duminică Reuters, care citează oficiali de la Moscova şi o ştire difuzată de agenţia TASS.

Primele informaţii indică faptul că centralele din Zuhres şi Novîi Svit au fost lovite de rachete şi că unele persoane au suferit răni, au transmis oficialii pe conturile lor de Telegram

Două persoane ar putea fi prinse sub dărâmături la centrala avariată Starobesheve din Novîi Svit, a relatat Tass.

Potrivit oficialilor citaţi de agenţia rusă, atacul a fost întreprins cu un lansator de rachete multiple. Nu există deocamdată comentarii din partea Ucrainei, care nu îşi asumă public responsabilitatea pentru atacuri în interiorul Rusiei sau în teritoriile controlate de Rusia în Ucraina, conform Reuters.

UPDATE ORA 07:00

Zelenski: Doar expulzarea ocupanților ruși de pe pământul ucrainean va însemna încetarea focului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de sâmbătă seară, că întreaga lume ,,a putut să vadă din nou cât de false sunt cuvintele Moscovei” , referindu-se la faptul că atacurile au continuat în ciuda armistițiului anunțat de Rusia în perioada Crăciunului pe rit vechi, potrivit mass media internațională.

,,Au spus ceva acolo despre o presupusă încetare a focului… Dar realitatea este că Rusia a lovit din nou Bahmut și alte poziții ucrainene ” , a precizat liderul de la Kiev.

,,S-a confirmat încă o dată: doar expulzarea ocupanților ruși de pe pământul ucrainean și eliminarea oricăror oportunități pentru Rusia de a face presiuni asupra Ucrainei și a întregii Europe vor însemna restabilirea încetării focului, a securității și a păcii” , a mai spus Zelenski.

UPDATE ORA 06:00

Armata ucraineană spune că deține în continuare controlul asupra orașului Soledar

Armata ucraineană spune că încă deţine controlul în Soledar Orașul Soledar, în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, se află încă sub control ucrainean în ciuda asalturilor violente ale Rusiei, a declarat Serhii Cherevati, un purtător de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, la 7 ianuarie, conform The Kyiv Independent.

Propagandiștii ruși au relatat recent că grupul Wagner ar fi intrat în Soledar și ar fi luptat cu forțele ucrainene în oraș. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că grupul era pe cale să captureze orașul.

Forțele ruse au bombardat Soledar de 76 de ori de la miezul nopții de 7 ianuarie, iar forțele armate ucrainene s-au angajat în zece confruntări cu trupele rusești în oraș de atunci, potrivit lui Cherevati.

„Forțele noastre armate și comandamentul fac totul pentru a provoca daune maxime inamicului în ceea ce privește personalul și echipamentele”, a declarat Cherevati.

Comandanții ucraineni au declarat că Rusia a repoziționat recent vehicule blindate și tiruri de artilerie spre Soledar, potrivit Wall Street Journal. Soledar este situat la aproximativ 20 de kilometri de Bahmut.

UPDATE ORA 05:00

Explozie la conducta principală de gaz într-un oraș din regiunea Luhansk

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc la conducta principală de gaz din orașul Lutuhine din partea ocupată a regiunii Luhansk, relatează Ukrainska Pravda, citând RIA Novosti.

Incendiul a fost stins, dar aproximativ 13.000 de clienți au rămas fără gaz, potrivit ocupanților ruși. Cauza exploziei nu este cunoscută.

UPDATE ORA 04:00

Polițiștii de frontieră ucraineni au respis un atac rusesc lângă Bahmut

Gărzile de frontieră ucrainene au respins înaintarea trupelor rusești în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, ucigându-l pe comandantul unității, a anunțat Serviciul ucrainean al Gărzilor de Frontieră de Stat la 7 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent

Gărzile de frontieră ar fi împiedicat trupele rusești să atace un punct forte ucrainean, forțându-le să se retragă.

Bătălia de la Bahmut durează de mai bine de cinci luni. Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au suferit pierderi majore, dar Bahmut a rămas principala fortăreață a Ucrainei în regiunea Donețk.

Bahmut este un important nod de transport, ceea ce îl face o țintă valoroasă pentru Rusia.

UPDATE ORA 03:00

Rusia intenționează să mobilizeze până la 500.000 de recruți în ianuarie

Rusia are în plan să lanseze un nou val de mobilizare a recruților pentru războiul împotriva Ucrainei la 15 ianuarie, a declarat Andrii Cherniak, un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, la 7 ianuarie, informează The Kyiv Independent.

Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, un proiect de decret privind mobilizarea circulă deja.

Cherniak a mai spus că Rusia intenționează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie.

Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat anterior că recruții vor fi probabil trimiși pe liniile de front din estul și sudul Ucrainei și vor face parte din noile ofensive rusești din primăvară și vară.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a avertizat pe ruși, într-o alocuțiune video din 30 decembrie, că liderii Rusiei pregătesc un nou val de mobilizare și intenționează să închidă granița în decurs de o săptămână.

La 30 decembrie, Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat într-un interviu acordat BBC că Rusia plănuiește un nou val de mobilizare începând cu 5 ianuarie, din cauza lipsei de personal.

Șeful serviciilor de informații din Estonia, Margo Grosberg, a declarat la 6 ianuarie că mobilizarea în Rusia nu s-a oprit niciodată de fapt.

Putin a anunțat o „mobilizare parțială” de 300.000 de oameni la 21 septembrie. La 28 octombrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Rusia a mobilizat 300.000 de oameni cu o vârstă medie de 35 de ani.

La 31 octombrie, Putin a susținut că mobilizarea s-a încheiat, dar nu a semnat niciun decret pentru a o încheia oficial.

UPDATE ORA 02:00

Statul Major: Rusia lansează atacuri în ciuda presupusului „armistiţiu de Crăciun” al Kremlinului

Forţele ruse au continuat să bombardeze poziţiile militare ucrainene cu obuziere, artilerie şi tancuri, în ciuda propunerii de încetare a focului de către Kremlin pentru Crăciunul ortodox, a informat Statul Major al Ucrainei pe 7 ianuarie.

UPDATE ORA 01:00

CNN: Turcia depune eforturi pentru încetarea focului  

Turcia lucrează pentru a stabili un încetare a focului pe termen lung în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.

Rusia ar putea arunca în aer un baraj în regiunea Lugansk pentru a încetini avansul ucrainean

Forţele ruse ar putea arunca în aer barajul lacului de acumulare Svatove din regiunea Lugansk, a informat Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei pe 7 ianuarie.