• Este a 324-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. 
  • Volodimir Zelenski le-a mulțumit soldaților ucraineni care au apărat orașul Soledar.
  • Luptele continuă în Soledar, un oraș minier de sare din estul Ucrainei, în pofida afirmațiilor Rusiei că a obținut controlul asupra regiunii.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina insistă că „lupte violente” sunt în curs de desfășurare în Soledar începând de vineri după-amiază

Diferite unități ale armatei ucrainene au insistat vineri că bătălia pentru orașul Soledar din estul țării este în curs de desfășurare, respingând afirmațiile de capturare de către Ministerul rus al Apărării și compania militară privată Wagner.

,,Luptele locale continuă în oraș”, a declarat vineri pe Telegram Brigada a 46-a aeromobilă. „Orcii [rușii] presează de la periferie spre centru. Aparent, ei încearcă să îi aducă în centru pe cei din unitățile noastre care nu au avut timp să părăsească orașul. Nu veți reuși, rușilor”, potrivit CNN.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE ORA 22:00

Blinken asigură că ajutorul SUA pentru Ucraina va continua

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, subliniind că SUA vor continua să ofere sprijin economic și de securitate pentru Kiev, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat,citat de CNN.

Blinken i-a spus liderului de externe că asistența va persista ,,în perioada premergătoare și dincolo de împlinirea primului an, în februarie, de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina”, se arată în comunicat

UPDATE ORA 21:00

Ucraina: Armata rusă laudă „curajul” luptătorilor wagnerieni din Soledar

Armata rusă a salutat curajul” luptătorilor din grupul paramilitar Wagner în confruntările pentru orașul Soledar din estul Ucrainei, un semn rar de recunoaștere între cele două structuri adesea rivale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, operațiunile de capturare a lui Soledar, anunțate de Moscova, dar negate de Kiev, au fost efectuate de o grupare eterogenă de trupe”, dar asaltul direct asupra cartierelor rezidențiale ale lui Soledar (…) a fost realizat cu succes datorită acțiunilor curajoase și dezinteresate ale voluntarilor din echipele de asalt Wagner” .

UPDATE ORA 20:00

Uniunea Europeană trebuie să continue presiunile asupra Rusiei și să sprijine Ucraina, a anunțat vineri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Reuters.

Trebuie să menţinem creşterea presiunii pe Rusia şi vom continua, evident, sprijinul nostru nezdruncinat pentru Ucraina” , a afirmat președintele Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson.

Aflată în Suedia, țară care a preluat de la 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului UE, Ursula von der Leyen a reamintit că, dela începerea războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022, Rusia a tăiat 80% din livrările de gaze către UE, însă blocul comunitar a reușit să compenseze prin diversificarea surselor de energie.

„A fost depusă o muncă dificilă. Preţul gazului este acum mai mic decât înainte de invazia Rusiei” , a subliniat șefa Executivului comunitar, potrivit sursei citate.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. Moscova afirmă că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina finalizează dezvoltarea unei drone de atac cu o rază de acțiune de până la 1.000 de kilometri

Întreprinderea de stat Ukroboronprom a declarat că dezvoltarea unei drone de lovitură care poate transporta o încărcătură de 75 kg pe o distanță de până la 1.000 km a trecut de etapa finală și a intrat într-o etapă „despre care nu se poate spune nimic”.

Acest lucru a fost declarat astăzi de reprezentantul oficial al „Ukroboronprom” Natalia Sad. Ea a adăugat că drona a trecut deja testele de zbor și se pregătește pentru o demonstrație pentru conducerea armatei ucrainene.

De asemenea, potrivit lui Sad, Ucraina a început să producă obuze pentru mortare de design propriu. Mina, îmbunătățită de Ukroboronprom, este produsă la unitățile uneia dintre țările NATO.

UPDATE ORA 18:00

Jurnaliștii CNN raportează că urmăresc retragerea Forțelor Armate ale Ucrainei din Soledar

O echipă de filmare a companiei de televiziune CNN relatează de la Soledar că jurnaliştii observă o retragere organizată a trupelor ucrainene din oraş.

Grupul este situat la aproximativ patru kilometri de Soledar.

Potrivit corespondentului CNN, Ben Wedman, părțile au continuat luptele acerbe în prima jumătate a după-amiezii de vineri.

Semne ale retragerii Forțelor Armate ale Ucrainei au început să apară după-amiază. Dar nu există panică în rândul militarilor.

Vineri mai devreme, Ministerul rus al Apărării a anunțat capturarea lui Soledar, dar la acel moment nu exista o confirmare independentă a acestei informații.

Cu toate acestea, nici acum nu există declarații oficiale din partea ucrainenei. Kievul a declarat în mod repetat că informațiile inamicului despre capturarea orașului nu sunt adevărate.

UPDATE ORA 17:00

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dispus, vineri, guvernului de la Moscova crearea unui centru special de reabilitare pentru soldaţii răniţi în luptele din Ucraina şi stabilirea unui sistem de sprijin pentru militari şi familiile lor, a anunţat Kremlinul, potrivit TASS.

Acest centru va fi responsabil cu furnizarea de medicamente, reabilitatea şi reinserţia socială, inclusiv formarea şi capacitarea soldaţilor a căror sănătate este afectată de campania militară.

Putin le-a cerut de asemenea ministerelor apărării şi sănătăţii, precum şi autorităţilor impuse de Rusia în teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat, să scutească medicii de mobilizarea parţială decretată în septembrie.

Rusia nu a dezvăluit numărul soldaţilor săi răniţi în campania militară începute pe 24 februarie contra Ucrainei.

UPDATE ORA 16.00

Forțele rusești au evacuat aproximativ 100 de persoane din Soledar la Șahtiorsk, în autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat vineri Alexander Șatov, șeful administrației din Șahtiorsk, susținută de Rusia.

„Astăzi, există 249 de persoane în trei centre de cazare temporară în orașul Șahtiorsk și în districtul Șahtiorsk. Aproximativ 120 de persoane care locuiesc aici provin din așezările eliberate anterior, iar ieri au sosit alte 100 de persoane din orașul Soledar”, a declarat Șatov într-un comentariu pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

UPDATE ORA 15.00

O echipă CNN aflată chiar în afara orașului Soledar a raportat atacuri continue cu mortiere și rachete vineri după-amiază, după ce Rusia a revendicat controlul asupra orașului din estul Ucrainei.

Echipa, poziționată la aproximativ 3,5 km de Soledar, a fost martoră la momentul în care forțele ucrainene au transportat trupe vineri după-amiază, în ceea ce părea a fi o retragere organizată din oraș. Nu părea să existe un sentiment de panică în rândul trupelor ucrainene care se retrăgeau.

UPDATE ORA 14.00

Afirmațiile Moscovei potrivit cărora forțele sale au cucerit orașul Soledar din estul Ucrainei „nu sunt adevărate”, potrivit unui oficial ucrainean. Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru postul ucrainean RBC-Ucraina că „în oraș se duc lupte”.

UPDATE ORA 13.00

Unitățile de artilerie belaruse care fac parte dintr-o grupare militară comună cu Rusia sunt puse în stare de alertă în cadrul activităților de coordonare a luptei în Belarus, potrivit Ministerului Apărării din această țară.

„Astăzi, în cadrul activităților comune de coordonare a luptei ale grupării regionale de trupe din Belarus și Rusia, unitățile de artilerie ale brigăzii mecanizate separate nr. 11 sunt pregătite pentru a îndeplini sarcinile prevăzute”, se arată într-un comunicat al ministerului.

UPDATE ORA 12.00

Un plan de vize britanice pentru atragerea de investiții a fost folosit de 10 oligarhi ruși supuși sancțiunilor pentru a obține rezidență, potrivit unei analize realizate joi de Ministerul britanic de Interne.

Ministrul de interne, Suella Braverman, a declarat că o mică minoritate care a folosit ruta vizelor „prezenta un risc potențial ridicat de a fi obținut averi prin corupție sau alte activități financiare ilicite și/sau de a fi implicat în infracțiuni grave și organizate”.

UPDATE ORA 11.00

Franța speră să livreze Ucrainei tancuri de luptă ușoare „AMX 10-RC” în termen de două luni, a declarat vineri ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, într-un comunicat.

Reuters relatează că declarația conține un rezumat al unei conversații telefonice pe care acesta a avut-o la 12 ianuarie cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, în care Franța și-a reiterat, de asemenea, sprijinul general pentru Ucraina.

UPDATE ORA 10.00

Putin a mustrat public un ministru de rang înalt și un aliat în timpul unei întâlniri transmise la televiziunea de stat, în timp ce sancțiunile cauzate de războiul din Ucraina, aflat în impas, au provocat noi dureri de cap economice pentru președintele rus.

Vorbind în timpul unei convorbiri video în direct cu oficiali miercuri, liderul rus a părut agitat și l-a certat pe vicepremierul Denis Manturov, care este, de asemenea, ministrul său pentru comerț și industrie și este responsabil pentru supravegherea industriei de armament și apărare a Rusiei și a livrărilor de echipamente pentru trupe. Putin i-a reproșat că lucrează prea încet la contractele de avioane ale țării, potrivit unei transcrieri a convorbirii publicate ulterior de Kremlin.

UPDATE ORA 09.00

Conflictul din Ucraina a ajuns să fie definit de utilizarea dronelor, relatează AFP, de la modele mici disponibile în comerț până la aeronave mai mari, ambele părți încercând să se depășească reciproc.

Atât rușii, cât și ucrainenii spun acum în mod public că există părți ale frontului unde dronele lor militare nu pot opera, unde dronele lor comerciale pot fi bruiate și făcute inoperabile”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

UPDATE ORA 08.00

Sute de civili au rămas blocați în Soledar, a anunțat Ucraina, în timp ce luptele sângeroase continuă pentru controlul orașului minier de sare din estul Ucrainei, distrus în mare parte. Pavlo Kyrylenko, guvernatorul din Donețk, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că 559 de civili au rămas în Soledar, inclusiv 15 copii, și nu au putut fi evacuați.

UPDATE ORA 07.00

Un purtător de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene ucrainene a avertizat cu privire la posibilitatea unor atacuri cu rachete din Belarus. Într-o declarație televizată astăzi, Iurii Ihnat a declarat că majoritatea rachetelor balistice au fost lansate de pe teritoriul belarus la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. În timpul unei vizite la Lviv miercuri, președintele Zelenski a cerut ca forțele sale să fie pregătite atât la graniță, cât și în regiunile din apropierea Belarusului, pe fondul temerilor că Rusia ar putea lansa un nou atac din nord.

UPDATE ORA 06.00

Un fost ministru adjunct al apărării din Rusia a sugerat că țara ar putea crește vârsta de recrutare pentru serviciul militar de la 27 la 30 de ani pentru campania de recrutare din primăvara acestui an. Andrey Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma de Stat, a sugerat că această schimbare ar putea avea loc fără a modifica baremul inferior pentru recrutare, de 18 ani.

UPDATE ORA 05.00

Comandantul forțelor terestre ale Rusiei, Oleg Salyukov, a vizitat joi Belarusul pentru a inspecta pregătirea de luptă a unei forțe comune staționate acolo, a anunțat ministerul belarus al apărării. Salyukov a fost numit ieri unul dintre comandanții adjuncți ai operațiunii militare ruse din Ucraina, în cea mai recentă dintr-o serie de remanieri. Vizita sa a avut loc în contextul în care Rusia și Belarus și-au extins exercițiile comune de antrenament militar în Belarus.

UPDATE ORA 04.00

Un veteran al marinei americane a fost eliberat după aproape un an de detenție în Rusia, potrivit familiei sale. Taylor Dudley, în vârstă de 35 de ani, din Michigan, a fost reținut de poliția de frontieră rusă în aprilie anul trecut, după ce a trecut granița din Polonia în Kaliningrad, o exclavă rusă situată între Polonia și Lituania. Oficialii americani au confirmat eliberarea din detenție a lui Dudley, care vine la o lună după ce jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată luna trecută de Rusia într-un schimb cu traficantul de arme rus Viktor Bout. Fostul pușcaș marin american Paul Whelan rămâne într-o tabără de prizonieri din Rusia.

UPDATE ORA 03.00

Un soldat ucrainean a fost operat cu succes pentru a i se scoate o grenadă neexplodată din piept, au declarat oficiali de rang înalt de la Kiev. Chirurgii au îndepărtat arma chiar de sub inima militarului rănit, în timp ce doi geniști s-au asigurat că operația s-a desfășurat în siguranță, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, care a încărcat o imagine care aparent arată o radiografie a muniției din interiorul corpului soldatului.

UPDATE ORA 02.00

Guvernul britanic intenționează să furnizeze tancuri Ucrainei pentru a ajuta țara să se apere, potrivit unui purtător de cuvânt al No 10. Vorbind cu reporterii miercuri, purtătorul de cuvânt a declarat că Rishi Sunak i-a cerut secretarului său pentru apărare, Ben Wallace „să lucreze cu partenerii” și să ofere sprijin suplimentar Ucrainei inclusiv furnizarea de tancuri”.

UPDATE ORA 01.00

Germania nu ar trebui să stea în calea sprijinului militar al altor țări pentru Ucraina, a declarat vicecancelarul Robert Habeck. Aceasta intervine după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că intenționează să trimită 10 tancuri Leopard fabricate în Germania în Ucraina, ca parte a unei coaliții internaționale. Transferul ar avea nevoie de permisiunea Germaniei.

Știrea inițială

În discursul său de noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit soldaților ucraineni care au apărat orașul Soledar din estul Ucrainei de un asalt rusesc.

În special astăzi aș dori să evidențiez parașutiștii brigăzii 77 aeromobile separate, care împreună cu luptătorii brigăzii 46 aeromobile separate din Soledar își mențin pozițiile și provoacă pierderi semnificative inamicului” , a declarat Zelenski. Vă mulțumesc, băieți!” .

Unitatea militară ucraineană staționată la Soledar a declarat joi că situația în oraș este critică”.

Situația este critică. Vești în curând” , a declarat Brigada 46 aeromobilă potrivit CNN.

Luptele continuă în Soledar, un oraș minier de sare din estul Ucrainei, în pofida afirmațiilor Rusiei că a obținut controlul asupra regiunii.

Semnificația lui Soledar în termeni militari este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.