• Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că teroarea rusă” poate fi oprită doar pe câmpul de luptă
  • Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din Dnipro, Ucraina, a crescut la 30 de persoane.
  • Aliații Ucrainei își sporesc sprijinul înaintea unei anticipate ofensive rusești de primăvară, în condițiile în care invazia Moscovei se apropie de împlinirea unui an.

UPDATE ORA 23:00

Lupta pentru orașul Soledar, aflat în conflict în estul țării, este în curs de desfășurare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de duminică.

„Bătălia pentru Soledar, pentru Bakhmut, pentru întreaga regiune Donețk, pentru regiunea Luhansk continuă fără niciun răgaz, fără nicio oprire”, a spus Zelenski, referindu-se la teritoriile estice care au cunoscut unele dintre cele mai aprige lupte din conflict.

Rusia susține că forțele sale au cucerit Soledar după săptămâni de confruntări brutale, ceea ce Kievul a negat. Liderul grupului de mercenari Wagner și-a asumat meritele pentru cea mai mare parte a luptelor de partea Moscovei și a revendicat victoria și acolo. Autoritățile ucrainene au raportat că sâmbătă se desfășurau „lupte grele” în oraș.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

UPDATE ORA 22:00

Oligarhul rus Evgheni Prigojin își duce propriul război în estul Ucrainei, o prezență adesea crudă și din ce în ce mai vocală în campania militară șubredă a Moscovei. El se prezintă pe sine și grupul său de mercenari Wagner ca fiind adevărații patrioți, în contrast cu ceea ce el ironizează ca fiind ierarhia militară coruptă și incompetentă. Limbajul devine mai dur, iar miza mai mare.

În ultimele săptămâni, Prigozhin a fost văzut în apropierea liniilor de front din regiunea estică ocupată Donețk, livrând portocale trupelor sau examinând cu tristețe sacii mortuari, și angajându-se cu luptătorii săi într-un limbaj fără menajamente și uneori crud.

Sâmbătă, el a postat o înregistrare video în care pretindea că tocmai își vizitase trupele în orașul Soledar, contestat brutal, lăudându-și forțele pentru ceea ce el pretindea a fi cele mai bune abilități de luptă din lume.

Rareori ratează o ocazie de a se lua la trântă cu establishmentul. Undeva în Donețk, la începutul acestei luni, Prigozhin le-a spus luptătorilor săi: „Odată ce ne vom cuceri birocrația internă și corupția, atunci îi vom cuceri pe ucraineni și NATO”.

UPDATE ORA 21:00

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din Dnipro, Ucraina, a crescut la 30 de persoane, potrivit Nataliei Babachenko, consilier al șefului administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, într-un interviu acordat presei ucrainene.

Babachenko a mai spus că operațiunea de salvare este în curs de desfășurare, adăugând că ar putea fi până la 30 sau chiar 40 de persoane încă sub dărâmături.

În urma loviturii, 75 de persoane au mers la spital, dintre care 30 au rămas acolo, a precizat Babachenko. Babachenko a adăugat că 12 dintre cei spitalizați rămân în stare gravă, inclusiv o fetiță de 9 ani. Fetița se plimba în apropierea blocului de apartamente când a fost lovită de rachetă, a precizat consilierul.

UPDATE ORA 20:00

Cerealele părăsesc din nou porturile ucrainene. Prețul îngrășămintelor este în scădere bruscă. Au fost mobilizate ajutoare de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, lumea se află încă în ghearele celei mai grave crize alimentare din istoria modernă, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina zdruncină sistemele agricole globale care se confruntă deja cu efectele vremii extreme și ale pandemiei. Condițiile de piață s-ar putea să se fi îmbunătățit în ultimele luni, dar experții nu se așteaptă la o ușurare iminentă.

Acest lucru înseamnă și mai multă suferință pentru comunitățile vulnerabile care se luptă deja cu foamea. De asemenea, crește riscul de foamete și foamete în țări precum Somalia, care se confruntă cu ceea ce ONU descrie ca fiind o urgență alimentară catastrofală”.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, prețul alimentelor se afla deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, din cauza lanțurilor de aprovizionare dezorganizate și a evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi cea mai gravă secetă din aproape un secol în centrul și sudul Braziliei. Prețurile record la gazele naturale – un input cheie pentru fabricarea îngrășămintelor pe bază de azot – deveniseră, de asemenea, un coșmar pentru agricultori.

UPDATE ORA 19:00

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a crescut la 29, potrivit unui lider din regiune.

Cel puțin 73 de persoane au fost rănite în urma atacului, dintre care 30 se află încă în spital, a declarat Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk. El a împărtășit actualizarea într-o postare pe pagina sa oficială de Telegram duminică. Cel puțin 12 dintre victimele spitalizate sunt în stare critică, a spus el.

UPDATE ORA 18:00

Aliații Ucrainei își sporesc sprijinul înaintea unei anticipate ofensive rusești de primăvară, în condițiile în care invazia Moscovei se apropie de împlinirea unui an.

Multe dintre evoluțiile de pe câmpul de luptă din această săptămână au venit din orașul estic Soledar din regiunea Donețk. Deși orașul nu este considerat esențial din punct de vedere strategic, capturarea sa ar oferi forțelor președintelui rus Vladimir Putin o victorie simbolică și primul lor câștig în Donbas de luni de zile.

UPDATE ORA 17:00

Trei persoane au fost ucise și 13 rănite în urma unei explozii de muniție în Belgorod, o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina, a anunțat presa rusă de stat TASS, citând serviciile de urgență ale țării.

Un incendiu a izbucnit duminică dimineața devreme într-un centru cultural dintr-o zonă rurală din Belgorod, ceea ce a dus la explozia muniției depozitate în interior, potrivit TASS. Presa de stat a raportat anterior că cel puțin 10 soldați ruși au fost răniți în explozie. Nu este clar dacă printre cei uciși se află și militari.

UPDATE ORA 16:00

Racheta rusă care a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din Dnipro a fost „fără îndoială” o rachetă Kh-22, a anunțat duminică Comandamentul Forțelor Aeriene al forțelor armate ucrainene, scrie CNN.

„Un radar a detectat locul aproximativ de lansare, altitudinea și viteza de zbor. Nu există nicio îndoială că a fost o rachetă Kh-22″, a precizat acesta.

„Forțele armate ale Ucrainei nu dispun de instrumentele necesare pentru a doborî acest tip de rachetă. De la începutul agresiunii militare a Rusiei, peste 210 rachete de acest tip au fost lansate spre teritoriul Ucrainei. Niciuna dintre ele nu a fost doborâtă de sistemele noastre de apărare aeriană”, susțin autoritățile ucrainene.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că racheta Kh-22 „a fost lansată de la un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, lansat din zona de lângă Kursk și Marea Azov”.

„Au fost în total cinci lansări ale acestor rachete”, a precizat Ihnat.

UPDATE ORA 15:00

Apărarea aeriană a doborât 5 drone kamikaze rusești lângă linia frontului

Unitatea de apărare aeriană a Brigăzii 28 Mecanizate a doborât cinci drone kamikaze rusești Lancet, potrivit Forțelor Terestre ale Ucrainei.

Armata a spus că trupele ruse au urmărit să atace pozițiile ucrainene din estul țării, dar nu au reușit, deși pericolul unor noi atacuri cu drone în zonă rămâne.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud a declarat că Ucraina nu exclude un nou val de atacuri cu drone kamikaze duminică, scrie Kyiv Independent.

„Sunt încă în stoc. Din cauza furtunii din Marea Neagră, vântul cu rafale a fost un obstacol în calea dronelor. Acum vremea s-a calmat, astfel încât rușii să poată profita de ea” , a declarat Humeniuk pentru televiziunea națională.

Rusia a pierdut 1.872 de drone tactice în Ucraina începând cu 24 februarie, a informat Statul Major pe 15 ianuarie.

UPDATE ORA 14:00

22 de decese la Dnipro, 43 de persoane sunt date dispărute

Numărul deceselor în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro a crescut duminică la 22.

Printre morți se afla un copil.

„39 de persoane (inclusiv 6 copii) au fost salvate în orașul Dnipro. 22 de persoane au murit (inclusiv 1 copil), 72 de persoane au fost rănite (inclusiv 13 copii), au fost primite 43 de sesizări de persoane dispărute”, a anunțat serviciul de urgență în cea mai recentă actualizare publicată duminică.

UPDATE ORA 13:00

Atacurile rusești cu rachete au provocat moartea a 26 de civili din Ucraina în ultima zi

Sâmbătă, 14 ianuarie, 26 de civili au fost uciși și 81 răniți în urma unor atacuri rusești pe teritoriul Ucrainei, anunță șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kirilo Timoșenko.

Potrivit autorităților ucrainene, 21 de civili au fost uciși și 74 răniți în regiunea Dnipropetrovsk, cinci morți și patru răniți în regiunea Donețk, un rănit în regiunea Sumî, doi răniți în regiunea Herson.

UPDATE ORA 12:00

Putin a afirmat că ,,operaţiunea militară specială” din Ucraina indică o tendinţă pozitivă şi şi-a exprimat speranţa că soldaţii ruşi vor obţine şi alte victorii după cele revendicate de Moscova în această săptămână la Soledar, potrivit Reuters.

,,Dinamica este pozitivă. Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major” , a declarat Putin pentru postul de televiziune public Rossiya-1.

,,Şi sper că luptătorii noştri ne vor da încă o dată satisfacţie prin rezultatele lor militare”, a continuat şeful statului rus.

Armatele rusă şi ucraineană revendicau vineri fiecare controlul asupra oraşului Soledar din estul Ucrainei, ce împreună cu oraşul învecinat Bahmut este scena unor lupte crâncene, descrise de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept cele mai sângeroase de la începutul invaziei ruse.

,,Situaţia în economie este stabilă, mult mai bună comparativ nu doar cu ce au prognozat oponenţii noştri, dar şi cu ce am estimat noi. Şomajul este la un nivel minim istoric. Inflaţia este mai mică decât era de aşteptat şi, foarte important, are o tendinţă descendentă”, a mai spus Vladimir Putin.

Economia rusă s-a contractat în 2022 sub greutatea sancţiunilor adoptate de Occident, dar mult mai puţin decât prognozau majoritatea economiştilor. Potrivit previziunilor guvernului rus, economia de 2.140 de miliarde de dolari ar urma să se contracteze cu 0,8% în acest an.

UPDATE ORA 11:00

21 de persoane au murit, inclusiv 1 copil; 71 de persoane au fost rănite, inclusiv 13 copii; Au fost salvate 39 de persoane, dintre care 6 copii.

Potrivit informațiilor Administrației de Stat a PN, sunt căutate 40 de persoane. Operațiunile de salvare și căutare de urgență sunt în desfășurare, stingerea incendiilor continuă. Au fost îndepărtate aproximativ 3.780 de tone de structuri distruse și 39 de mașini avariate.

Imagini cu femeia salvata. Vocea ei a fost auzită într-o perioada de liniste.

UPDATE ORA 10:00

Nou bilanț al victimelor atacului rusesc din Dnipro: 20 de morți și 73 de răniți.

Atacul a provocat moartea a 20 persoane, inclusiv a unei fete de 15 ani, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, într-o postare pe Telegram, potrivit Kyiv Independent.

Cel puțin 73 de persoane au fost rănite, inclusiv 14 copii. Potrivit lui Reznichenko, peste 40 de persoane sunt tratate în spitalele locale.

UPDATE ORA 09:00

Școli, grădinițe și zeci de case afectate în Krivoi Rog, în urma bombardamentului rusesc cu rachete

Șeful Administrației Militare Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a raportat, duminică, pe  Telegram, că în urma atacului cu rachete care a avut loc sâmbătă, în orașul Krivoi Rog au fost distruse aproximativ 50 de case, școli, grădinițe și o clădire administrativă, potrivit Ukrinform.

„În urma bombardamentelor inamice de ieri, în oraș au fost distruse aproximativ 50 de case particulare, trei școli, două grădinițe, blocuri de locuințe și o clădire administrativă.

Serviciile municipale și companiile energetice își continuă munca pentru refacerea alimentării cu apă, gaz și electricitate” , a transmis Oleksandr Vilkul.

UPDATE ORA 08:00

Peste jumătate dintre germani cred că serviciile de informaţii nu sunt pregătite pentru a face faţă spionilor străini.

UPDATE ORA 07:00

Bilanțul victimelor din Dnipro a crescut la 14 morți și 73 de răniți

Bilanţul persoanelor decedate după atacul cu rachetă asupra unui bloc de apartamente din Dnepr a crescut la 14, iar echipele de intervenţie au încercat întreaga noapte să mai scoată oameni din dărâmături, scrie The Telegraph.

În urma acestui atac rusesc, la Dnipro autoritățile au declarat trei zile de doliu.

Potrivit lui Valentin Reznicenko, şeful administraţiei militare regionale Dnepropetrovsk, 73 de persoane au fost rănite.

Clădirea a fost lovită de o rachetă X-22, după ce cinci dintre acestea au fost lansate din regiunea Kursk şi Marea Azov.

UPDATE ORA 06:00

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat că apărarea aeriană a țării a doborât 25 din 38 de rachete lansate de Rusia în cel mai recent atac de amploare din 14 ianuarie, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit raportului, Ucraina a doborât 18 rachete de croazieră, inclusiv rachetele Kh-101/Kh-555 și Kalibr, lansate din aer și din mare. Șapte rachete aeriene ghidate Kh-59 au fost, de asemenea, doborâte.

Rusia a lansat rachete de croazieră în jurul orei 13.00. cu bombardiere strategice Tu-95 din Marea Caspică și rachete Kalibr din Marea Neagră.

Rusia a folosit, de asemenea, avioane de luptă Su-35 pentru a lansa rachete asupra Ucrainei, precum și bombardiere Tu-22, care sunt suspectată că sunt responsabile pentru racheta care a lovit blocul din Dnipro.

UPDATE ORA 05:00

Infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită în șase regiuni, sâmbătă după-amiază când Rusia a desfășurat al zecelea atac de amploare cu rachete, potrivit ministrului Energiei, Herman Halushchenko, scrie Kyiv Independent.

Lovite de atacul masiv al Rusiei au fost facilități din regiunile Kiev, Harkov, Liov, Ivano-Frankivsk, Zaporojie și Vinnîțea.

Atacul a provocat pene de curent de urgență în majoritatea regiunilor Ucrainei, a spus Halușcenko.

Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a raportat că atacul a lovit două dintre centralele sale termice, dintre care una „a încetat să mai producă electricitate”. DTEK nu a specificat locațiile instalațiilor sale, dar a spus că anterior au fost lovite de mai multe ori.

Potrivit DTEK, 14 ianuarie marchează al 26-lea atac al Rusiei asupra instalațiilor sale energetice.

UPDATE ORA 04:00

Casa Albă a condamnat ultimul atac masiv al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la cel puțin cinci morți, potrivit oficialilor ucraineni, scrie CNN.

„Aceste lovituri sunt un alt exemplu al războiului brutal și barbar pe care îl duce Rusia, atacând infrastructura critică a Ucrainei – care asigură lumină și căldură civililor ucraineni”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

„Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme de apărare aeriană, împreună cu aliații și partenerii noștri – și vom continua să ne străduim să tragem la răspundere forțele rusești pentru crimele de război și atrocitățile lor. Rusia continuă să subestimeze forța și hotărârea poporului ucrainean, iar aceste ultime încercări de demoralizare a acestuia vor eșua încă o dată”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Săptămâna trecută, SUA au anunțat cel mai mare pachet de ajutor acordat Ucrainei de la începutul războiului – echipamente americane în valoare de 2,85 miliarde de dolari, inclusiv 50 de vehicule de luptă Bradley, 500 de rachete antitanc TOW și zeci de mii de cartușe.

UPDATE ORA 03:00

Președintele ucrainean cpndamnă atacul asupra blocului din Dnipro. Zelenski a postat un mesaj pe contul său de Telegram unde a condamnat atacurile rusești.

„Lumea trebuie să oprească această teroare (…). Luptăm pentru fiecare persoană. Îi vom găsi pe toți cei implicați în această teroare (…)”, a spus Zelenski.

UPDATE ORA 02:00

Bilanţul victimelor din Dnipro a crescut la 12 

Bilanţul victimelor în urma atacului cu rachete ruseşti asupra unui bloc de apartamente din oraşul Dnipro a crescut la 12, potrivit lui Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk.

Reznichenko a transmis actualizarea într-o postare pe pagina sa oficială de Telegram.

UPDATE ORA 01:00

ȘTIRE INIȚIALĂ

Fondatorul și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a postat sâmbătă un videoclip în care susține că a vizitat Soledar după ce a fost preluat de mercenarii săi în două săptămâni”. Kievul a contestat afirmația lui Wagner potrivit căreia controlează acum micul oraș, care are o valoare simbolică semnificativă, dar nu este considerat esențial din punct de vedere strategic. Orașul a provocat, de asemenea, lupte interne între forțele private ale lui Prigojin și Ministerul rus al Apărării cu privire la cine merită laudele pentru asalt.

În înregistrarea video, liderul mercenarilor Wagner a declarat că a venit în oraș pentru a acorda medalii luptătorilor săi – despre care spune că au fost aproape exclusiv responsabili pentru capturarea lui Soledar, scrie CNN. Videoclipul îl arată pe Prigojin stând alături de un bărbat pe care îl numește un comandant care a ajutat la cucerirea lui Soledar”.

Soledar a fost cucerit în două săptămâni”, a spus Prigojin. Soledar a fost strâns de ghearele noastre și apoi a fost împărțit în părți. Nu poți mânca un elefant deodată, așa cum se spune. Trebuie să-l tai în părți”.

Potrivit lui Prigojin, soldații ucraineni care au refuzat să se predea au fost uciși. El a precizat că trupurile soldaților ucraineni vor fi trimise înapoi în patria lor”. Antreprenorul militar privat a recrutat masiv din închisorile rusești în ultimele nouă luni. Anterior, a desfășurat contingente în Siria și în mai multe țări africane. Prigojin a creditat ceea ce el a descris ca fiind o bogăție de echipamente de luptă și sisteme de comunicații pentru a oferi forțelor sale un avantaj în luptă.