• Zelenski acuză Rusia că „distruge piața alimentară” , blocând trecerea a peste 100 de nave cu alimente „de săptămâni”.
  • Zelenski a făcut aceste observații într-un discurs adresat participanților la Conferința miniștrilor agriculturii de la Berlin.
  • Președintele ucrainean a declarat, înainte de invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, că Ucraina „exporta șase milioane și jumătate de tone de alimente în fiecare lună”.

UPDATE ORA 23:00

Rușii au bombardat o zonă rezidențială dintr-un oraș ocupat din regiunea Herson Evhen Rișciuk, primarul orașului Oleșkî, din regiunea Herson, a anunțat, duminică, 22 ianuarie, că trupele rusești au bombardat orașul de mai multe ori, avariind o școală, relatează The Kyiv Independent.

În urma exploziilor, geamurile clădirilor din apropiere au fost sparte. Nu au fost raportate victime.

La sfârșitul lunii decembrie, o femeie a fost ucisă ca urmare a bombardamentelor rusești asupra orașului, a amintit primarul.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE ORA 22:00

Ministrul german Annalena Baerbock afirmă la LCI că, dacă Polonia va livra tancuri Leopard Ucrainei, țara sa nu se va opune.

UPDATE ORA 21:00

BILANȚ

De aproape un an, războiul din Ucraina s-a soldat cu aproape 180.000 de morți sau răniți în rândurile armatei ruse și 100.000 de partea ucraineană, fără a pune la socoteală 30.000 de civili uciși, potrivit estimărilor date duminică de șeful armatei norvegiene, potrivit TF1.

Pierderile rusești încep să se apropie de 180.000 de soldați morți sau răniți” , a declarat șeful Statului Major norvegian Eirik Kristoffersen într-un interviu, fără a preciza originea acestor cifre. Norvegia, care se învecinează cu Rusia, este membră a NATO încă de la înființarea acesteia în 1949.

Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morți sau răniți. În plus, Ucraina are aproximativ 30.000 de civili care au murit în acest război teribil” , a adăugat generalul norvegian.

De luni de zile, Rusia și Ucraina nu au oferit cifre fiabile privind numărul victimelor.

UPDATE ORA 21:00

FRANȚA/GERMANIA

Olaf Scholz, despre tancurile Leopard în Ucraina: ,,Nu am mai livrat arme în teritoriile de conflict de ani de zile. Ne-am schimbat poziția și vom continua să facem acest lucru. Facem multe, ne-am extins constant programul (…) în consultare cu aliații noștri. Am livrat obuziere, lansatoare de rachete și, destul de recent, am livrat blindate ușoare. Sprijinul nostru este foarte larg. Mi-e teamă că acest război va dura mult timp, vom continua să ajutăm Ucraina, dar avem un principiu: lucrăm împreună.

În ceea ce privește tancurile Leclerc, Emmanuel Macron consideră că ,,nimic nu este exclus. Se studiază trei reguli” , a spus președintele francez: ,,Să nu fie o escaladare; să poată oferi un sprijin real și eficient Ucrainei, (…) analizând când poate fi folosit acest echipament. Și, în sfârșit, să nu ne slăbim propriile capacități de apărare.

De la Palatul Elysée, unde l-a primit pe cancelarul Olaf Scholz, Emmanuel Macron a vorbit despre ,,hotărârea lor de neclintit de a sprijini Ucraina în toate domeniile”. ,,Când va fi vorba de reconstrucția țării, vom fi acolo” , a declarat președintele francez.

UPDATE ORA 20:00

Fostul premier britanic Boris Johnson a vizitat duminică Kievul, întâlnindu-se cu preşedintele Volodimir Zelenski şi promiţând că Marea Britanie va „rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, informează Reuters, conform MEDIAFAX.

Boris Johnson a vizitat Borodyanka şi Bucha, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit un simbol al atrocităţilor atunci când forţele ruseşti s-au îndreptat spre Kiev în prima fază a invaziei, înainte de a fi respinse.

„Pot să vă spun că Marea Britanie va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, i-a spus Johnson primarului din Bucha.

„Veţi învinge şi îi veţi scoate pe toţi ruşii din ţara voastră, dar noi vom fi acolo pe termen lung. Şi vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiţi”, a spus el.

În timpul mandatului de premier, Johnson a vizitat Kievul de mai multe ori şi l-a sunat frecvent pe Zelenski.

În Bucha, Johnson a făcut selfie-uri cu locuitorii şi a depus flori în semn de omagiu pentru victimele războiului. În Borodyanka, el s-a plimbat pe străzi pe lângă blocurile rezidenţiale în ruină. La Kiev, Johnson a fost întâmpinat personal de Zelenski şi de mai mulţi oficiali.

UPDATE ORA 19:00

Ucrainenii care au fugit în Spania după invazia rusă, lucrând acolo, au fost ,,înghesuiți” în locuințe improvizate.

Ucraineni înghesuiți” în locuințe improvizate. Iată ce a descoperit poliția spaniolă atunci când a dezmembrat o rețea de contrabandă care îi exploata pe acești oameni care au fugit din calea războiului din țara lor.

Rețeaua este acuzată de contrabandă cu cantități mari” de tutun, pe care le transforma în țigări contrafăcute vândute în Spania și în țările vecine, a precizat Garda Civilă spaniolă într-un comunicat. Cele trei fabrici, situate în regiunea viticolă La Rioja (nord), Sevilla (sud) și Valencia (est), erau echipate cu utilaje de tehnologie avansată” și puteau produce 540.000 de pachete de țigări pe zi.

Rețeaua a angajat ucraineni care au venit în Spania în mod ilegal sau au sosit ca solicitanți de azil după începerea războiului din Ucraina în februarie 2022. Acești ucraineni trăiau în fabrici, înghesuiți în prefabricate și fără a putea părăsi instalațiile pentru a nu fi detectați, lucrând ore îndelungate” , continuă declarația. Liderii grupării spălau sume mari de bani” și duceau o viață de lux” în stațiunea turistică de lux Marbella, pe Costa del Sol (sud).

Douăzeci și șapte de persoane au fost arestate în Spania în cadrul anchetei, care a fost efectuată cu ajutorul agenției europene de poliție Europol. În același timp, au fost confiscate zece tone de frunze de tutun și 3,5 milioane de pachete de țigări în valoare totală de 37,5 milioane de euro, relateaza mass media internațională.

UPDATE ORA 18:00

Un ministru ucrainean de top, suspectat de deturnare de fonduri, a fost demis duminică, în timp ce la Ministerul Apărării a fost lansat un audit intern după dezvăluirile din presă privind un presupus contract semnat la un preț exagerat.

,,Cabinetul de miniștri al Ucrainei ordonă demiterea lui V. M. Lozynkiy din funcția de ministru adjunct al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean Denis Shmîhal pe Telegram. Sâmbătă, Biroul Național Anticorupție ucrainean (NABU) l-a arestat pe Vasyl Lozynkiy sub suspiciunea de deturnare de fonduri.

Lozynkiy, care se află în funcție din mai 2020, ,,a primit (400.000 de dolari) pentru a facilita încheierea de contracte pentru achiziționarea de echipamente și generatoare la prețuri umflate” , a precizat NABU într-un comunicat.

UPDATE ORA 17:00

Poliția spaniolă a anunțat duminică că a destructurat o rețea care operează trei fabrici de tutun în care lucrau ucraineni care s-au refugiat în Spania după invazia rusă, ,,înghesuiți” în locuințe improvizate.

Rețeaua este acuzată de contrabandă cu ,,cantități mari” de tutun pe care le transforma în țigări contrafăcute vândute în toată Spania și în țările vecine, a precizat Garda Civilă spaniolă într-un comunicat.

27 de persoane au fost arestate în Spania în cadrul anchetei desfășurate cu ajutorul agenției europene de poliție Europol.

UPDATE ORA 16.00

Johnson spune că ucrainenii ar trebui să primească „toate instrumentele de care au nevoie” pentru a învinge Rusia
Boris Johnson a intervenit în disputa privind posibilitatea ca Ucraina să primească mai multe tancuri pentru a riposta împotriva forțelor rusești. Fostul prim-ministru britanic, care a declarat că a fost invitat în Ucraina de Volodimir Zelenski, s-a aflat la o plimbare prin Borodyanka.

Într-o declarație preluată de PA Media, el a lăsat să se înțeleagă că este de acord ca mai multe tancuri să fie trimise la Kiev, spunând: „Nu, nu sunt de acord: Acesta este momentul să dublăm eforturile și să le oferim ucrainenilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a termina treaba”.

UPDATE ORA 15.00

Forțele rusești își îmbunătățesc pozițiile în regiunea Zaporojie, a afirmat Ministerul Apărării al țării.

„În timpul operațiunilor ofensive în direcția Zaporojie, unitățile Districtului Militar de Est au ocupat un teren și poziții mai avantajoase”, a declarat ministerul apărării.

Reuters scrie că rușii susțin că au provocat victime și au distrus echipamente, inclusiv vehicule de luptă ucrainene, obuziere și două rachete Himars de fabricație americană.

UPDATE ORA 14.00

Germania: Vom continua să sprijinim Ucraina
Între timp, la Paris, cancelarul german Olaf Scholz a promis că Germania „va continua să sprijine Ucraina – atât timp cât va fi necesar și în mod cuprinzător.”

Vorbind la un eveniment de celebrare a prieteniei dintre Germania și Franța, el a spus: „Vom continua să sprijinim Ucraina – atât timp cât va fi necesar și în mod cuprinzător. Împreună, ca europeni – în apărarea proiectului nostru european de pace.”

UPDATE ORA 13.00

Ministrul britanic de externe: Marea Britanie vrea să vadă Ucraina echipată cu tancuri Leopard 2
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a vorbit cu Sophie Ridge la Sky News în această dimineață. Întrebat despre trimiterea de arme și tancuri în Ucraina, el a spus:

„Vrem să ne asigurăm că ucrainenii vor învinge. Vrem să ne asigurăm că acest lucru se va face rapid, deoarece aceasta este cea mai bună modalitate de a salva cât mai multe vieți. Regatul Unit a fost foarte mult în prima linie a sprijinului acordat Ucrainei cu echipament militar încă dinainte de începerea invaziei. Și continuăm să facem acest lucru cu anunțul acestor provocări la tancuri, precum și cu o întreagă gamă de alte donații militare. Vorbind despre blocajul reprezentat de reticența Berlinului de a furniza și de a autoriza trimiterea de tancuri în Ucraina, Cleverly a declarat că Regatul Unit va „continua să țină legătura cu partenerii noștri internaționali”.

UPDATE ORA 12.00

Aliat al lui Putin: Furnizarea de arme occidentale către Ucraina va duce la o catastrofă globală
Un aliat apropiat al lui Vladimir Putin a avertizat că lumea se va confrunta cu o „catastrofă globală” dacă Washingtonul și țările NATO furnizează arme care amenință teritoriile rusești.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei – camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că o astfel de acțiune ar face, de asemenea, ca argumentele împotriva utilizării armelor de distrugere în masă să devină „nesustenabile”. Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Volodin a declarat că sprijinul acordat Ucrainei de către Statele Unite și NATO conduce lumea spre un „război teribil”.

UPDATE ORA 11.00

Oficiali de rang înalt din SUA sfătuiesc Ucraina să nu lanseze o ofensivă majoră împotriva forțelor rusești până când nu va fi disponibilă ultima livrare de armament american și până când nu va fi asigurată pregătirea, a declarat un oficial de rang înalt al administrației Biden.

UPDATE ORA 10.00

Un student rus care a cerut pacea în Ucraina este ținut într-o cușcă de judecată – și riscă până la 10 ani de închisoare. Olesya Kryvtsova, în vârstă de 19 ani, a fost arestată de polițiști care a intrat în casa ei cu un baros.Adolescentul a fost apoi acuzat de „discreditarea armatei” și „justificarea terorismului”.

Olesya a fost, de asemenea, adăugată pe lista de extremiști și teroriști a Moscovei și este ținută în arest la domiciliu până la procesul ei.

UPDATE ORA 09.00

Forțele rusești încearcă o ofensivă în sudul regiunii Zaporojie, în timp ce încearcă, de asemenea, să avanseze în părți din Donețk, în est, a raportat armata ucraineană.

Armata rusă „a desfășurat ofensive nereușite în sectorul Avdiivka (din Donețk). Ea continuă să încerce o ofensivă în direcțiile Bakhmut și Zaporojie, sporind intensitatea utilizării aviației”, a declarat sâmbătă, într-un comunicat, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Statul Major General a precizat că au avut loc, de asemenea, bombardamente transfrontaliere ale rușilor în regiunile Sumy și Harkov, în nord-estul țării.

UPDATE ORA 08.00

Trupele rusești au continuat asaltul asupra pozițiilor ucrainene de lângă Bakhmut și Soledar, în estul regiunii Donețk, a declarat un ofițer de presă al Ministerului ucrainean al Apărării. Moscova a raportat săptămâna trecută că forțele sale au capturat Soledar, dar Kievul a respins această afirmație. Orașul se află la doar câțiva kilometri nord-est de Bakhmut, care a devenit scena unora dintre cele mai aprige lupte din război.

UPDATE ORA 07.00

Ministerul de Finanțe al Franței a declarat pentru CNN că a înghețat conturile bancare ale filialei franceze a postului de televiziune de stat rus RT, în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene, adoptate în decembrie 2022. Ministerul a declarat că măsurile sunt o aplicare directă a regulamentului european.

UPDATE ORA 06.00

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat că prudența și lentoarea cu care se iau deciziile privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina costă vieți. Mykhailo Podolyak a transmis sâmbătă pe Twitter frustrarea sa față de indecizia globală privind furnizarea de arme către Ucraina: „Indecizia de astăzi ucide mai mulți oameni de-ai noștri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni. Gândiți mai repede”.

UPDATE ORA 05.00

Țările baltice au cerut Germaniei să trimită tancurile acum în Ucraina, după ce au perceput că guvernul de la Berlin a fost tras pe dreapta și pe stânga. Ministrul leton de externe, Edgars Rinkēvičs, a scris pe Twitter că acestea sunt necesare pentru a opri agresiunea rusă. Același tweet a fost postat de omologii săi din Estonia și Lituania.

UPDATE ORA 04.00

Joe Biden a declarat reporterilor după un eveniment de vineri seară că „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, ca răspuns la o întrebare despre tancuri.

UPDATE ORA 03.00

Ministrul german al apărării, Boris Pistoriusm a declarat că, în ciuda așteptărilor crescute, „încă nu putem spune când va fi luată o decizie și care va fi aceasta în ceea ce privește tancul Leopard”. Germania a declarat că face o inventariere a numărului actual de tancuri înainte de o posibilă decizie.

UPDATE ORA 02.00

Aproximativ 50 de națiuni au convenit vineri să furnizeze Kievului echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv vehicule blindate și muniții necesare pentru a respinge forțele rusești.

UPDATE ORA 01.00

Un Volodimir Zelenski în lacrimi a participat sâmbătă la o slujbă de comemorare a șapte înalți oficiali din Ministerul de Interne uciși miercuri într-un accident de elicopter, relatează Reuters. Ministrul de interne, Denys Monastyrskyi, adjunctul său și alte cinci persoane au fost uciși atunci când elicopterul lor s-a prăbușit în mijlocul ceții într-o pepinieră de la periferia estică a Kievului. Incluzându-i și pe cei de la sol, un total de 14 persoane au fost ucise.

Știrea inițială

Președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că „distruge piața alimentară”, blocând trecerea a peste 100 de nave cu alimente „de săptămâni”, potrivit CNN.

Zelenski a făcut aceste observații într-un discurs adresat participanților la Conferința miniștrilor agriculturii de la Berlin.

„În acest moment, în timp ce discutăm la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente așteaptă lângă Bosfor (strâmtoarea din Turcia). De ce? Pentru că trebuie inspectate, iar reprezentanții ruși blochează această inspecție”, a spus Zelenski.

„Navele sunt reținute săptămâni întregi”, a precizat președintele ucrainean. „Înseamnă prețuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o amenințare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru țări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii și mii de familii” , a continuat Zelenski.

El a spus că „lumea are nevoie de mai multă hotărâre și mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care distruge piața alimentară” și „pentru a opri orice stat care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente. Trebuie adus în fața justiției orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influență politică” , a completat Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat, înainte de invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, că Ucraina „exporta șase milioane și jumătate de tone de alimente în fiecare lună”.

Dar acum transporturile au fost reduse la jumătate, din cauza Rusiei, susține Zelenski.