• Zaluznîi a donat armatei un milion de dolari din moștenirea sa.
  • Zaluznîi a primit banii ca moștenire de la un american de origine ucraineană.
  • Serviciul de presă al forțelor armate ucrainene a confirmat donația.

UPDATE ORA 24:00

LIVRĂRILE DE TANCURI: „CHEIA ESTE VITEZA ȘI VOLUMUL”

De asemenea, în discursul său zilnic, președintele ucrainean a subliniat că ,,cheia” , în opinia sa, pentru a doborî forțele rusești pe câmpul de luptă din Ucraina este ,,acum viteza și volumul” livrărilor de tancuri grele occidentale către armata sa, potrivit BFMTV.

,,Cheia acum este viteza și volumul. Viteza de instruire a militarilor noștri, viteza de livrare a tancurilor (…) și volumul de sprijin” .

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UPDATE ORA 23:00

Volodimir Zelenski cere rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă din partea Occidentului

Volodimir Zelenski solicită rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă din partea țărilor occidentale.

UPDATE ORA 22:00

RUSIA ,,INTENSIFICĂ” LUPTELE ÎN ESTUL ȚĂRII

Rusia își ,,intensifică” luptele în regiunea estică Donețk, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Ganna Maliar, pe Telegram, la câteva ore după anunțul privind livrările de tancuri grele occidentale către Kiev.

,,Luptele se intensifică” , a declarat ea pe Telegram, citând zona din jurul Bahmut, pe care trupele Moscovei încearcă să o cucerească de mai multe luni, dar și zona din jurul Vugledar, un oraș la sud-vest de Donețk.

UPDATE ORA 21:00

Într-un mesaj postat pe Twitter, Zelenski i-a mulțumit omologului său american Joe Biden pentru ,,o altă decizie puternică” , după anunțul privind trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina.

,,Acesta este un pas important pe drumul spre victorie” , a adăugat el.

,,Astăzi, lumea liberă este mai unită ca niciodată într-un scop comun: eliberarea Ucrainei” , a conchis el.

UPDATE ORA 20:00

Norvegia va trimite tancuri de fabricație germană în Ucraina, ca parte a unui grup de națiuni occidentale care furnizează arme, a declarat miercuri ministrul norvegian al Apărării, Bjoern Arild Gram, pentru postul public NRK, relatează Reuters.

El a refuzat să spună câte tancuri va livra Norvegia.

Anunțul acestuia a venit aproape în același timp cu anunțul președintelui SUA, Joe Biden, că va trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams.


Rusia: Un tribunal ordonă dizolvarea celui mai vechi ONG pentru drepturile omului

În ultimele luni, regimul lui Vladimir Putin și-a intensificat represiunea împotriva criticilor în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina. Instanțele tocmai au ordonat dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, cea mai veche și una dintre cele mai emblematice organizații pentru drepturile omului din Rusia, relatează presa franceză.

O instanță rusă a ordonat miercuri dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG rusesc pentru drepturile omului, în mijlocul unei represiuni asupra ultimelor voci critice importante din țară.

Dizolvarea celui mai vechi ONG rusesc pentru drepturile omului

Tribunalul orașului Moscova ,,a îndeplinit cererea Ministerului rus al Justiției”, ordonând dizolvarea ONG-ului și radierea acestuia din registrul oficial al entităților juridice, a precizat instanța într-un comunicat pe Telegram.

La sfârșitul lunii decembrie, Departamentul din Moscova al Ministerului Justiției a depus o cerere de ,,dizolvare a Grupului Helsinki din Moscova și de interzicere a activităților sale pe teritoriul rus”.

ONG-ul a fost acuzat că a desfășurat activități în afara regiunii Moscovei, încălcându-și statutul regional, inclusiv că a trimis observatori la procese sau membri ai săi la evenimente din alte părți ale țării.

Avocații ONG-ului și-au anunțat imediat intenția de a face apel la dizolvare.

,,Viața este lungă, orice decizie poate fi revizuită și sper să trăiesc pentru a vedea ziua în care Grupul Helsinki de la Moscova va renaște” , a declarat avocatul Guenri Reznik, citat de agenția rusă de presă Ria Novosti.


Președintele american a anunțat miercuri, de la Casa Albă, că trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, echivalentul unui batalion, potrivit BFMTV.

Această livrare însă ,,va dura” , spune Joe Biden, precizând că mai întâi este necesară instruirea soldaților ucraineni în utilizarea și întreținerea lor.

UPDATE ORA 19:00

Ajutor pentru Ucraina: Joe Biden i-a sunat pe liderii germani, francezi, italieni și britanici

Președintele american Joe Biden a discutat cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii despre ajutorul acordat Ucrainei, a declarat purtătorul său de cuvânt, în timp ce se așteaptă un anunț privind livrarea de tancuri Abrams către Kiev.

UPDATE ORA 18:00

Parlamentarii ruși din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului Rusiei) au votatmiercuri un amendament conform căruia deputaţii nu mai trebuie să îşi facă publice veniturile şi averile, potrivit The Guardian

Noua reglementare, care îngreunează combaterea corupţiei, va intra în vigoare la 1 martie. În loc de declaraţiile fiscale ale parlamentarilor vor fi publicate doar date statistice anonimizate.

Textul mai trebuie aprobat şi de Consiliul Federaţiei Ruse (camera superioară), însă agenția franceză de presă apreciază că este vorba doar de o formalitate.

Mişcarea de opoziţie condusă de disidentul Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare de doi ani, a anchetat multă vreme îmbogăţirea unor parlamentari, miniştri şi înalţi oficiali, acuzând corupţia încurajată de regimul preşedintelui Vladimir Putin, reaminteşte agenţia. Opozanţii se bazau în special pe declaraţiile fiscale pentru a evidenţia diferenţa între veniturile oficiale şi nivelul de trai al celor vizaţi

UPDATE ORA 17:00

ODESSA PE LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL AL UNESCO

Centrul istoric al orașului portuar ucrainean Odesa, situat la Marea Neagră, a fost înscris miercuri pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol a UNESCO, în ciuda opoziției Rusiei, potrivit TF1INFO.

În cadrul unei sesiuni extraordinare a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Paris, șase din 21 de țări au votat în favoarea Odessa, 14 s-au abținut, iar Rusia a votat împotriva includerii Odessa, un oraș portuar celebru pentru monumentala Scară Potemkin și supranumit uneori ,,perla Mării Negre” , pe lista siturilor din patrimoniul mondial.


ANUNȚUL LUI BIDEN DESPRE TANCURILE AȘTEPTATE

Președintele american Joe Biden va vorbi miercuri despre ,,sprijinul continuu pentru Ucraina” , a anunțat Casa Albă, alimentând speculațiile că va anunța o livrare de tancuri Abrams către țara devastată de război.

Discursul lui Biden este programat pentru ora 17:00 GMT, a precizat guvernul american, fără a da alte detalii. Aceasta va veni în condițiile în care Germania tocmai și-a dat aprobarea pentru a trimite tancuri grele Leopard 2 în Ucraina, după săptămâni de tergiversări.

UPDATE ORA 16.00

Olaf Scholz: Germania va ajuta Ucraina să restabilească infrastructura
Vorbind în parlament, Olaf Scholz a amintit că asistența Germaniei pentru Ucraina nu se limitează la tancuri și a îndemnat parlamentarii să nu piardă din vedere toate celelalte aspecte ale sprijinului.

Potrivit acestuia, asistența umanitară acordată Ucrainei și refacerea infrastructurii acesteia sunt cele mai importante puncte de pe agenda germană. Scholz a remarcat că este important să ne gândim la modul de reconstrucție a Ucrainei, iar munca în această direcție, potrivit lui, este deja în curs.

UPDATE ORA 15.00

Cancelarul a fost rugat să prezinte relația dintre SUA și Germania după aprobarea tancurilor
Cancelarul este întrebat despre relațiile dintre SUA și Germania, în condițiile în care America este pe cale să ofere propriile tancuri.

„Relațiile dintre Germania și SUA sunt la un nivel foarte bun, cum nu a mai fost de mult timp”, spune el.

„Președintele american este o persoană foarte capabilă, care ia decizii bune pe arena internațională și pentru el este important să lucreze ca parte a alianței transatlantice și este un partener foarte bun pentru noi, pentru Germania. Conversațiile mele cu președintele sunt întotdeauna foarte prietenoase.”

UPDATE ORA 14.00

Franța salută decizia Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2. Acesta extinde și extinde sprijinul pe care guvernul francez l-a început cu livrarea tancurilor de recunoaștere AMX10 RC, a spus Elysee

Într-o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, președintele Emmanuel Macron a discutat despre livrarea tancurilor de luptă principale franceze Leclerc; s-a decis ca experți militari să examineze cerințele logistice. Producția lui Leclerc a fost oprită din 2008, piesele de schimb ar putea deveni rare.

UPDATE ORA 13.00

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din estul țării a recunoscut miercuri că forțele sale au fost nevoite să se retragă și să se retragă din Soledar după „luni de lupte grele”. Armata ucraineană a recunoscut, miercuri, că a cedat rușilor orașul Soledar , din estul țării, la două săptămâni după anunțul capturii sale de către Moscova.

„După luni de lupte grele (…) forțele armate ucrainene au lăsat-o” să „se retragă în poziții pregătite”, a indicat purtătorul de cuvânt militar al zonei de est Serguiï Tcherevaty, refuzând totuși să precizeze când a avut loc această retragere.

UPDATE ORA 12.00

El País raportează că guvernul este gata să se angajeze să trimită tancuri în Ucraina

Spania se va alătura livrării de tancuri Leopard la Kiev odată ce Germania, după luni de rezistență, va fi de acord să furnizeze puternicul tanc de luptă de fabricație germană Armatei ucrainene. Guvernul spaniol și-a condiționat participarea la operațiunea de a dota Ucrainei un sistem capabil să contracareze puterea de foc a tancurilor rusești moderne de existența unui acord la nivel european.

UPDATE ORA 11.00

Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne oferă acest rezumat al evenimentelor din Ucraina din ultimele 24 de ore. Aceasta transmite pe canalul său oficial de știri Telegram:

Dimineața, Kupiansk, în regiunea Harkov, a fost sub tirul armatei ruse. O casă privată și un magazin au luat foc din cauza bombardamentelor. Nu există răniți. În ultimele 24 de ore, o persoană a fost ucisă în regiunea Herson din cauza bombardamentelor rusești, alte șase au fost rănite, iar alte zece au fost rănite în regiunea Donețk.

În ultimele 24 de ore, Federația Rusă a efectuat patru raiduri cu rachete și 26 de lovituri aeriene, precum și peste 100 de bombardamente cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în Ucraina. În același timp, aviația forțelor de apărare a efectuat opt lovituri asupra unor zone în care erau concentrate trupe rusești, a distrus un SU-25 și trei elicoptere de atac KA-52.”

UPDATE ORA 10.00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Donețkului, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a postat pe Telegram actualizarea situației din această zi. El susține că 10 civili au fost răniți ieri de focul rusesc. El scrie:

În direcția Volnovakha, 42 de case au fost avariate de focuri intense. Ca urmare a bombardamentelor de ieri din Kostyantynivka, cinci persoane au fost rănite și zece clădiri înalte au fost avariate. În Bakhmut, au fost avariate consiliul municipal, Palatul Culturii, Centrul pentru furnizarea de servicii sociale și casa cazanelor.”

UPDATE ORA 09.00

Norvegia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina – rapoarte
Guvernul norvegian ia în considerare posibilitatea de a trimite o parte din tancurile sale Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, au relatat marți seara târziu ziarele Aftenposten și Dagens Naeringsliv, cu sediul la Oslo.

Nu a fost luată încă nici o decizie de a trimite tancurile grele de luptă, potrivit fiecăruia dintre ziare, care citează surse anonime familiare cu deliberarea.

Norvegia, membră NATO care se învecinează cu Rusia, ar putea contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale țării, potrivit Dagens Naeringsliv.

UPDATE ORA 08.00

Posibilele livrări de tancuri de către Washington reprezintă o provocare flagrantă” – ambasadorul rus
Posibilele livrări de tancuri de luptă de către Washington către Ucraina vor fi o altă provocare flagrantă” împotriva Rusiei, a declarat miercuri Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite.

Este evident că Washingtonul încearcă în mod intenționat să ne provoace o înfrângere strategică”, a declarat Antonov în remarcile publicate pe aplicația de mesagerie Telegram a ambasadei.

UPDATE ORA 07.00

SUA și Germania sunt așteptate să dezvăluie acordul privind tancurile
Statele Unite și Germania sunt pregătite să ofere un impuls semnificativ efortului de război al Kievului prin livrarea de tancuri grele de luptă Ucrainei, potrivit unor surse, o acțiune pe care Moscova a condamnat-o ca fiind o provocare flagrantă.

Washingtonul ar urma să anunțe încă de miercuri că va trimite tancuri M1 Abrams, iar Berlinul a decis să trimită tancuri Leopard 2, au declarat sursele, o inversare a politicii despre care Kievul a spus că va contribui la remodelarea conflictului.

UPDATE ORA 06.00

În Ucraina, cincisprezece înalți funcționari și-au părăsit posturile începând de sâmbătă, șase dintre aceștia fiind acuzați de corupție de către jurnaliști și autoritățile anticorupție ucrainene. Adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Tymoshenko, a declarat marți că i-a cerut luni lui Zelenski să-l elibereze din funcție, în cadrul valului de demisii și demiteri guvernamentale.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul adjunct al apărării Viaceslav Șapovalov, responsabil cu aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat și el, invocând acuzații de corupție din partea presei, despre care el și ministerul spun că sunt nefondate. Procurorul general adjunct Oleksiy Symonenko a fost demis din funcție, iar doi miniștri adjuncți au demisionat de la ministerul ucrainean al dezvoltării comunităților și teritoriilor.

UPDATE ORA 04.00

Cinci guvernatori regionali sunt, de asemenea, înlăturați de la putere: Valentyn Reznichenko, din Dnipro, Oleksandra Starukha din Zaporojie, Oleksiy Kuleba din Kiev, Dymtro Zhivytskyi, din Sumy și Yaroslav Yanushevich, din Herson. Zaporojie și Herson sunt două dintre regiunile din Ucraina pe care Federația Rusă a pretins că le anexează.

UPDATE ORA 03.00

Bulletin of the Atomic Scientists (Buletinul Oamenilor de Știință Atomică) a resetat Ceasul Apocalipsei, menit să ilustreze riscurile existențiale la nivel mondial, la 90 de secunde până la miezul nopții, cel mai aproape de miezul nopții la care ceasul a ajuns vreodată de când a fost introdus pentru prima dată în 1947. Acest lucru se datorează în mare parte invaziei Rusiei în Ucraina, au spus ei.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina are suficiente rezerve de cărbune și gaze pentru lunile rămase din iarnă, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei asupra sistemului său energetic, a declarat premierul Denys Shmyhal.

UPDATE ORA 01.00

Ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a semnalat o posibilă pauză în discuțiile cu Turcia privind ambițiile finlandeze de a adera la NATO alături de Suedia, despre care spune că se datorează presiunii exercitate de viitoarele alegeri din Turcia.

Știrea inițială

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluznîi, a donat armatei un milion de dolari din moștenirea sa. Asta potrivit The New York Times, relatează Ukrinform.

Potrivit raportului, Zaluznîi a primit banii ca moștenire de la un american de origine ucraineană, Gregory Stepanets, potrivit familiei Stepanets.

În ianuarie, generalul a donat întreaga sumă primită forțelor armate ucrainene.

Serviciul de presă al forțelor armate ucrainene a confirmat donația. Statul Major General ucrainean a confirmat, de asemenea, autenticitatea acestei informații potrivit Ukrinform.

Potrivit Băncii Naționale a Ucrainei, anul trecut, întreprinderile și persoanele fizice au transferat 22,3 miliarde UAH, adică aproximativ 500 de milioane de dolari, către armata ucraineană.