• Rusia a denunțat miercuri seară includerea centrului istoric al orașului Odesa pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol.
  • O decizie „politică” , potrivit Moscovei.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 23:00

Rusia: Afirmațiile AIEA privind exploziile din Zaporojie sunt o provocare

Compania rusă de exploatare a centralelor nucleare Rosenergoatom a declarat joi că afirmațiile făcute de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) privind exploziile din apropierea centralei nucleare Zaporojia (ZNPP) din Ucraina sunt false și reprezintă o provocare” , potrivit baha news.

Nu pot să o numesc altfel decât o provocare. Înainte de a da astfel de informații, ele trebuie verificate, stabilite și nu trebuie să se bazeze pe auzite. Pe de o parte, ei vor să arate că fac ceva util, pe de altă parte, ei plantează din nou o opinie în rândul publicului occidental, ideea că Rusia nu face față asigurării securității nucleare” , a declarat Renat Karchaa, consilier al șefului Rosenergoatom.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Anterior, AIEA a declarat că experții săi au raportat „explozii puternice” în apropierea sitului nuclear în ultimele zile, susținând că acest lucru indică activități militare în apropierea sitului” și a cerut crearea rapidă a unei zone de protecție a securității nucleare și a securității în jurul centralei.

UPDATE ORA 22:00

Orban: Încetarea focului în Ucraina poate dura luni sau ani

Premierul ungar Viktor Orban a declarat joi că este necesar să se ajungă la un armistițiu imediat în conflictul din Ucraina, dar a admis că procesul ar putea dura mult timp, potrivit BAHA.

Nu este nevoie să complicăm lucrurile, este necesară o încetare imediată a focului, după care ar trebui să înceapă instantaneu negocierile de pace, dar acest lucru ar putea dura luni sau chiar ani” , a declarat secretarul de presă al premierului, Bertalan Havasi, citat de acesta.

De asemenea, secretarul a transmis gândurile lui Orban cu privire la situația politică actuală din Europa, afirmând că este adesea dificil pentru liderii europeni să recunoască și să articuleze propriile interese ale continentului” în acest moment

UPDATE ORA 21:00

Ucraina amenință că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris 2024 dacă Rusia va fi invitată

Ucraina a amenințat joi că va boicota Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris dacă vor fi invitați sportivi ruși și belaruși, în fața invaziei Moscovei în această țară, lansată în februarie 2022.

Posibilitatea a fost evocată joi de primarul Parisului, Anne Hidalgo, care a declarat că dorește ca sportivii ruși să participe sub un banner neutru.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a prezentat miercuri o foaie de parcurs pentru reintegrarea lor în sportul mondial.

,,Această situație este inacceptabilă pentru statul nostru” , a declarat joi ministrul ucrainean al sportului, Vadym Goutzeit.

Canada promite să trimită patru tancuri Leopard 2 în Ucraina

Presa canadiană a relatat joi că Canada a anunțat că va trimite patru tancuri Leopard 2 în Ucraina, iar ,,acest număr ar putea crește” , a anunțat ministrul canadian al Apărării.

UPDATE ORA 20:00

Consiliul Europei vrea un tribunal pentru liderii ruși

Consiliul Europei a cerut joi crearea unui tribunal internațional special pentru a-i urmări în justiție pe liderii ruși și belaruși care sunt acuzați de războiul din Ucraina. Cu 100 de voturi pentru și o abținere, aceștia au adoptat o rezoluție care îi vizează, fără a-i numi, pe liderii civili și militari care „au planificat, pregătit, lansat sau executat” agresiunea împotriva Ucrainei.

„Fără decizia lor de a purta acest război de agresiune împotriva Ucrainei, abuzurile, distrugerile, morțile și pagubele care au rezultat nu ar fi avut loc” , a declarat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg, relatează presa franceză.

UPDATE ORA 19:00

Ucrainenii sunt într-o poziție foarte bună în acest moment” , spune analistul de război din Ucraina

Ucrainenii se află într-o poziție foarte bună în acest moment” , a declarat unul dintre analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pentru publicația americană Vox.

O poziție pe care aceștia ,,sunt în prezent în măsură să continue să o exploateze, dacă au ocazia – și, mai exact, dacă Occidentul le oferă ucrainenilor instrumentele necesare pentru a face acest lucru.

Întâlnire bilaterală a miniștrilor de externe ucrainean și francez într-un adăpost antirachetă

Datorită unei rachete rusești, am trăit prima mea întâlnire diplomatică bilaterală într-un adăpost” , a scris joi pe Twitter ministrul francez de externe Catherine Colonna, aflată într-o deplasare la Odesa, în Ucraina. Ea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

,,Probabil că este pentru prima dată în istorie când miniștrii de externe au purtat discuții în subsolul unui teatru de operă” , a mai scris ea, explicând că sirenele au răsunat deasupra Odessei.

SUA desemnează oficial grupul rus Wagner drept organizație criminală

Statele Unite au desemnat oficial joi compania privată rusă Wagner ca fiind o ,,organizație criminală transnațională” , scrie Reuters. Decizia fusese deja anunțată săptămâna trecută, Washingtonul denunțând abuzurile sale în Ucraina, utilizarea de arme furnizate de Coreea de Nord și recrutarea masivă de prizonieri.

Trezoreria SUA a extins sancțiunile împotriva grupului, inclusiv prin înghețarea activelor sale din SUA.

UPDATE ORA 18:00

35 de clădiri avariate de loviturile rusești de joi, potrivit autorităților ucrainene

Serviciul ucrainean de salvare a anunțat că joi au fost declarate două incendii și 35 de clădiri au fost avariate în urma loviturilor rusești asupra mai multor regiuni ucrainene.


„Ecaterina pe care am plăcerea să o văd”: o referire la o statuie dezmințită a ministrului ucrainean de externe

Ministrul ucrainean de externe a făcut joi un joc de cuvinte, întâmpinând-o pe omologul său francez, Catherine Colonna, la Odesa. El a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu cei doi, scriind: ,,Ecaterina pe care am plăcerea să o văd la Odesa” , cu referire la ministru, dar și la împărăteasa rusă Ecaterina a II-a.

La sfârșitul lunii decembrie, o statuie a împărătesei, considerată un simbol al moștenirii imperiale rusești, a fost dărâmată în Odesa în semn de protest față de invazia rusă.

UPDATE ORA 17:00

O instanță rusă declară indezirabilă” media independentă Meduza

Instanțele ruse au declarat joi că mass-media independentă Meduza a fost declarată indezirabilă” în Rusia, deschizând calea unor acuzații penale împotriva jurnaliștilor săi. Meduza, un popular ziar online de limbă rusă cu sediul în Letonia pentru a scăpa de cenzură, a fost lansat în martie 2014. Timp de aproape un an, articolele sale au criticat pe scară largă operațiunea militară a Rusiei în Ucraina și represiunea acesteia asupra societății civile rusești.

Procuratura a declarat joi, într-o declarație, că a stabilit că activitatea sa reprezintă o amenințare la adresa bazelor ordinii constituționale și a securității Rusiei”.

UPDATE ORA 16.00

Reuters relatează că Marea Britanie speră ca tancurile Challenger 2 pe care le furnizează Ucrainei să ajungă în această țară la sfârșitul lunii martie, a declarat joi ministrul departamentului de apărare Alex Chalk.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a declarat că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie, în Ucraina.

„Intenția este ca acest lucru să se întâmple la sfârșitul lunii martie”, a declarat el în parlament ca răspuns la o întrebare referitoare la data la care tancurile vor ajunge în Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Polonia va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a transfera „Leoparzii” în Ucraina
Mai devreme am scris că ministrul german al apărării, Boris Pistorius, consideră că Berlinul va putea transfera cele 14 tancuri Leopard 2 anunțate în Ucraina la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. În Polonia, care intenționează să dea Ucrainei 14 dintre „Leoparzii”, ei cred că o pot face mai repede, a declarat ministrul adjunct al Apărării Wojciech Skurkiewicz într-un interviu pentru Radio Plus.

„De îndată ce ei [ucrainenii] vor fi pregătiți, vom fi pregătiți să transferăm echipamentul echipei ucrainene. Sunt convins că aceasta este o perspectivă de câteva săptămâni”, a spus Skurkevich.

UPDATE ORA 14.00

Moscova acuză Vestul de „implicare directă” în război
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a acuzat Occidentul de implicare directă în conflictul privind furnizarea de tancuri către Ucraina.

„Capitalele europene și Washingtonul dau în mod constant declarații că trimiterea diferitelor tipuri de arme, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun caz implicarea lor în ostilități”, a spus el. „Nu suntem puternic de acord cu acest lucru. La Moscova, aceasta este percepută ca o implicare directă în conflict și vedem că aceasta este în creștere”.

Rămâne de văzut dacă astfel de percepții vor avea vreo influență asupra abordării Rusiei față de război în termeni practici.

UPDATE ORA 13.00

Occidentul discută despre furnizarea de avioane de luptă către Ucraina
Oficialii militari occidentali discută despre livrările de avioane de luptă către Ucraina, a informat ziarul Politico, citând surse. Discuția în sine a fost inițiată de Kiev cu sprijinul țărilor baltice.

Potrivit Politico, discuția privind aprovizionarea cu luptători va fi mai complexă decât discuția din jurul tancurilor. Mai mulți diplomați europeni au declarat publicației că în țările lor, furnizarea de avioane de luptă către Kiev nu mai este considerată o idee proastă. În același timp, în rândul aliaților Ucrainei rămân temeri că această mișcare ar putea duce la o escaladare mai mare a conflictului, notează ziarul.

UPDATE ORA 12.00

Kremlin: Trimiterea de tancuri este văzută ca o creștere a „implicării directe în conflict” din partea SUA și NATO
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că Moscova consideră că trimiterea de tancuri în Ucraina reprezintă o „implicare directă în conflict”.

În cadrul convorbirii sale zilnice obișnuite cu presa, Peskov a declarat jurnaliștilor, potrivit BBC:

„Există declarații constante din capitalele europene și de la Washington că trimiterea de diverse sisteme de armament, inclusiv tancuri, în Ucraina nu înseamnă în niciun caz implicarea acestor țări sau a NATO în ostilitățile care au loc în Ucraina. Noi nu suntem categoric de acord. La Moscova, tot ceea ce fac atât alianța, cât și capitalele pe care le-am menționat este perceput ca o implicare directă în conflict. Vedem că aceasta este în creștere.”

UPDATE ORA 11.00

Cel puțin un mort și doi răniți în urma unui atac cu rachete asupra Kievului
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a postat pe Telegram pentru a spune că cel puțin o persoană a fost ucisă în urma atacurilor din această dimineață. El scrie: „Nu am avut nici o veste bună: Ca urmare a unei rachete care a lovit o clădire nerezidențială din cartierul Holosivskyi, în prezent există informații despre un mort și doi răniți. Răniții au fost spitalizați de medici.”

UPDATE ORA 10.00

Reuters relatează că unul dintre jurnaliștii săi a auzit sunetul unei rachete care a zburat pe cer la o altitudine joasă, la aproximativ 30 de kilometri de capitala Kiev.

Cea mai recentă actualizare a acesteia raportează că două rachete au fost reperate deasupra teritoriului regiunii Mykolaiv, a declarat guvernatorul acesteia, Vitaly Kim, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Rachete zboară în interiorul teritoriului Ucrainei. Cel puțin două la nord-vest prin regiunea Mykolaiv”, a declarat el.

UPDATE ORA 09.00

Radiodifuzorul de stat Suspilne a relatat că primarul din Vinnytsia, Serhiy Morgunov, a declarat că s-a putut auzi activitatea tirurilor antiaeriene”. Aceasta îl citează, de asemenea, pe Serhiy Borzov, șeful forțelor aeriene ucrainene, care a declarat: „Are loc o bătălie aeriană. Trupele aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei controlează spațiul aerian deasupra Vinnytsiei”.

Orașul se află în vestul Ucrainei, la o distanță considerabilă de linia frontului.

UPDATE ORA 08.00

Drone doborâte deasupra Kievului
Administrația militară a orașului Kiev afirmă că aproximativ 15 drone inamice au fost doborâte în spațiul aerian deasupra Kievului în cursul nopții. Armata ucraineană afirmă că forțele rusești au lansat un atac cu drone asupra Ucrainei în cursul nopții de joi dimineață, fără succes, vizând în principal regiunile centrale și capitala.

UPDATE ORA 07.00

Acceptând să trimită Abrams, SUA reușesc să satisfacă cererea lui Scholz privind un angajament american, dar fără a fi nevoite să trimită tancurile imediat. În declarații publice, Washingtonul și Berlinul au negat orice legătură între deciziile lor respective, deși rapoartele mass-media au afirmat că oficialii germani au precizat în privat că Leopards erau condiționate de un angajament similar din partea SUA.

UPDATE ORA 06.00

Germania va aproba, de asemenea, ca și alte țări europene să furnizeze tancuri Leopard 2 de fabricație germană din propriile stocuri. Finlanda, Spania și Olanda vor contribui cu același model, potrivit presei germane. Un al doilea batalion va fi alcătuit din tancuri Leopard 2A4 din Polonia și Norvegia.

UPDATE ORA 05.00

Oferta Germaniei a determinat guvernul ucrainean să ceară mai multe blindate grele. Zelenski și miniștrii săi încearcă, de asemenea, să spargă un tabu în ceea ce privește furnizarea de avioane, cum ar fi avioanele F16 fabricate în SUA. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a vorbit cu ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, despre un ajutor militar suplimentar, inclusiv avioane de luptă, o solicitare care a fost înaintată în mod repetat aliaților din NATO, fără succes.

UPDATE ORA 04.00

Ambasada Rusiei în Germania a acuzat Berlinul că a dus conflictul din Ucraina la un nou nivel de confruntare. Decizia de a aproba livrarea de tancuri Leopard către Ucraina înseamnă refuzul final al guvernului german de a-și recunoaște responsabilitatea istorică față de Moscova, a declarat ambasadorul Serghei Nechayev într-un comunicat.

UPDATE ORA 03.00

Kremlinul a minimalizat impactul pe care îl vor avea tancurile occidentale, spunând că ajutorul militar acordat Ucrainei va arde ca toate celelalte. În declarațiile făcute în fața reporterilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat transferul așteptat de tancuri Leopard 2 și Abrams către armata ucraineană drept un plan eșuat.

UPDATE ORA 02.00

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhiy Cherevatyi, a declarat că forțele ucrainene s-au retras din orașul estic Soledar din regiunea Donețk, potrivit postului public de televiziune al țării, Suspilne. Retragerea forțelor a fost făcută pentru a păstra viețile personalului de serviciu, a spus el. Comentariile sale sunt prima confirmare ucraineană a capturării orașului Soledar de către forțele rusești.

UPDATE ORA 01.00

O persoană a fost ucisă în regiunea Herson din cauza bombardamentelor rusești, alte șase persoane au fost rănite, iar alte 10 au fost rănite în regiunea Donețk, potrivit postului de radio și televiziune de stat ucrainean Suspilne. Aceasta a precizat că în ultimele 24 de ore, Federația Rusă a efectuat patru raiduri cu rachete și 26 de atacuri aeriene, precum și peste 100 de bombardamente cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în Ucraina.

Știrea inițială

Rusia a denunțat miercuri seară includerea centrului istoric al orașului Odesa pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol.

O decizie politică” , potrivit Moscovei.

Un grup de țări aparținând «Occidentului colectiv» , cu ajutorul flagrant al Secretariatului UUNESCO, care și-a pierdut imparțialitatea, a grăbit o decizie politică” , a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează presa franceză.