• Parlamentarii americani au cerut administrației Biden să adopte o poziție mai dură față de China, acuzând companiile chineze că sprijină Rusia în războiul din Ucraina.
  • „Trebuie să fim mult mai duri” cu China, a declarat senatorul democrat Bob Menendez.
  • Republicanul James Risch a declarat că sancțiunile împotriva companiilor chineze ar trebui „consolidate”.

ORA 23:00

MACRON SPUNE CĂ VA CONTINUA SĂ DISCUTE CU RUSIA

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că va continua să ,,vorbească cu Rusia”, în pofida criticilor, dar a cerut, de asemenea, Chinei să se pronunțe împotriva ,,războiului imperialist” din Ucraina.

El a afirmat că va continua să ,,vorbească cu Rusia” în pofida criticilor, dar a cerut și Chinei să se pronunțe împotriva „războiului imperialist” din Ucraina. ,,Toate țările noastre au o poziție de susținut, aceea de a respecta suveranitatea și integritatea teritorială (…) oricare ar fi prieteniile, alianțele pe care le putem cultiva” , a declarat el la o recepție la Palatul Élysée cu ocazia Anului Nou al calendarului lunar.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

,,Unii, în alte momente, mi-au reproșat poate că am vorbit cu Rusia și voi continua să vorbesc cu Rusia”, a adăugat Emmanuel Macron, unul dintre puținii șefi de stat occidentali care au păstrat legătura cu stăpânul Kremlinului, Vladimir Putin, după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022.

,,Dar cine ar putea apăra posibilitatea unei ordini internaționale libere și stabile dacă închidem ochii la un război imperialist?” , a spus el, referindu-se în special la China.

ORA 22:00

TANCURI GERMANE, FRANCEZE SAU POLONEZE: ,,ESTE UN SEMN CLAR AL PARTICIPĂRII EUROPEI LA ACEST RĂZBOI” , SPUNE VICEPREȘEDINTELE DUMEI RUSE

,,Tancuri germane, poloneze sau franceze vor fi arse pe teritoriul ucrainean de către armata rusă” , a asigurat vineri Piotr Tolstoi, vicepreședintele rus al Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, a dat asigurări vineri pentru LCI. ,,Ce se schimbă? Prelungește războiul, aduce mai mulți morți” , a spus el.

,,În orice caz, Rusia va câștiga războiul. Cu sau fără tancuri germane, ucrainenii vor pierde. Pentru mine, acesta este un semn clar al implicării Europei în acest război. Acum furnizăm tancuri, iar următoarea cerere a Kievului este de avioane și apoi de rachete” , a adăugat el.

ORA 21:00

CELE PATRU REGIUNI UCRAINENE ANEXATE DE RUSIA VOR FI LA ORA MOSCOVEI

Anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene (Zaporojie, Herson, Lugansk și Donețk) a fost anunțată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii septembrie. Vinerea aceasta, o agenție guvernamentală a anunțat că va trece la ora Moscovei.

ORA 20:00

Zelenski: Livrarea tancurilor Abrams în august este „prea târziu

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat vineri, într-un interviu acordat postului Sky News, că un termen prelungit de livrare a tancurilor occidentale ar fi inoportun pentru țara sa, potrivit baha news.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist dacă o eventuală livrare în august a tancurilor Abrams promise de SUA ar fi tardivă, președintele a confirmat răspunzând ,,prea târziu”. Totuși, Zelenski a continuat spunând că nu cunoaște ,,situația reală deocamdată” în ceea ce privește datele de livrare vizate de Washington și de țările europene.

Liderul le-a mulțumit aliaților occidentali pentru că au dat undă verde planurilor de ajutor militar în cauză, menționând în special SUA și Marea Britanie, menționând totodată că va avea o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre furnizarea de tancuri Leopard în cursul zilei.

PUTIN ACUZĂ NEONAZIȘTII DIN UCRAINA DE COMITEREA DE CRIME ÎMPOTRIVA CIVILILOR

Vladimir Putin i-a acuzat vineri pe neonaziștii din Ucraina” de comiterea de crime împotriva civililor cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului, o retorică pe care o folosește pentru a apăra ofensiva militară a Rusiei.

Uitarea lecțiilor istoriei duce la repetarea unor tragedii teribile. Dovada este în crimele împotriva civililor, epurarea etnică (și) acțiunile punitive organizate de neonaziști în Ucraina” , a denunțat președintele rus într-un comunicat. Împotriva acestui rău luptă cu curaj soldații noștri”, a adăugat el.

ORA 19:00

MOSCOVA ÎI CERE AMBASADORULUI LETON SĂ PĂRĂSEASCĂ RUSIA

Moscova i-a cerut vineri ambasadorului leton să părăsească Rusia ,,în termen de două săptămâni” , la patru zile după ce Riga i-a ordonat omologului său rus din Letonia să părăsească țara, pe fondul tensiunilor diplomatice extreme legate de Ucraina.

,,Ambasadorului leton, (Maris) Riekstins, i s-a ordonat să părăsească Federația Rusă în termen de două săptămâni” , a anunțat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, deplângând ,,rusofobia totală” de la Riga, care „poartă întreaga responsabilitate pentru situația actuală” , potrivit TF1INFO.

ORA 18:00

HOLOCAUST: ,,PUTIN CONSTRUIEȘTE NOI LAGĂRE ÎN EST”, AFIRMĂ PREMIERUL POLONEZ

Premierul polonez l-a acuzat vineri pe președintele rus Vladimir Putin că ,,construiește noi lagăre în est”, la 78 de ani de la eliberarea de către Armata Roșie a lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau, o zi în care este cinstită memoria victimelor Holocaustului.

,,În ziua eliberării lagărului de exterminare german al lui Hitler de la Auschwitz-Birkenau, să ne amintim că Putin construiește noi lagăre în est” , a scris Mateusz Morawiecki pe site-ul său de Facebook, făcând apel la sprijin pentru Ucraina pentru ca istoria ,,să nu se încheie” , potrivit TF1INFO.

ORA 17:00

LOVITURI ÎN APROPIEREA CENTRALEI NUCLEARE DIN ZAPOROJIE: UN NOU AVERTISMENT AL IAEA

Noi explozii au fost observate de AIEA în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, controlată de forțele rusești. La LCI, șeful AIEA, Rafael Grossi, și-a exprimat din nou temerile legate de un accident nuclear. Prin urmare, el a cerut ca un scut de protecție să fie pus în jurul zonei cât mai curând posibil.

BELGIA VA FURNIZA RACHETE ȘI MITRALIERE

Guvernul belgian a anunțat vineri că va oferi Ucrainei noi fonduri pentru ajutor civil și pentru furnizarea de rachete, mitraliere, muniții și vehicule blindate.

Acestea includ rachete antiaeriene, rachete antitanc, mitraliere, grenade și multe alte echipamente militare care vor permite Ucrainei să continue să se apere împotriva invaziei rusești” , a declarat ministrul Apărării, Ludivine Dedonder, în cadrul unei conferințe de presă, conform TF1INFO.

Cu toate acestea, Belgia nu este în măsură să furnizeze tancuri, așa cum a solicitat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cererea a fost satisfăcută prin promisiuni din partea a jumătate de duzină de parteneri occidentali, inclusiv Statele Unite, Germania, Canada și Regatul Unit, în această săptămână.

ORA 16:00

Rusia blochează site-urile de internet ale CIA şi FBI, acuzate de răspândire de informaţii false”

Autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat vineri că a blocat accesul din Rusia la site-urile de internet ale CIA (Agenţia Centrală de Informaţii) şi FBI (Biroul Federal de Investigaţii) din Statele Unite, pe motiv că acestea răspândesc informaţii false, potrivit Reuters.

Roskomnadzor afirmă că site-urile respective au publicat materiale şi informaţii inexacte care au discreditat forţele armate ruse.

Reuters nu a reuşit să obţină imediat un comentariu din partea Washingtonului.

TANCURI POLONEZE PENTRU UCRAINA

Polonia va livra Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană, aproximativ 60 de tancuri, dintre care 30 de tancuri PT-91, o versiune modernizată a T-72 sovietic, decizie salutată vineri de președintele ucrainean. Tipul celorlalte 30 de rezervoare nu a fost specificat.

ORA 15.00

Tatăl lui Djokovic răspunde criticilor după ce s-a pozat cu un fan care purta simbolul „Z” pro-Rusia: Tatăl starului tenisului Novak Djokovic a răspuns criticilor după ce miercuri a apărut o înregistrare video în care acesta, la Australian Open, pozează cu fanii care poartă steaguri rusești, exprimându-și astfel sprijinul pentru Rusia. Într-o declarație de vineri, care nu a ajuns la scuze, Srdjan Djokovic a spus că se afla la Melbourne „doar pentru a-l susține pe fiul meu” și că „nu a avut nicio intenție de a provoca astfel de titluri sau perturbări”.

ORA 14.00

Regiunile ucrainene anexate vor fi trecute la ora Moscovei: Părțile ocupate din patru regiuni ucrainene – regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – pe care Rusia a declarat că le-a anexat în septembrie vor primi ordin să folosească ora Moscovei, potrivit unei postări pe canalul Telegram al Ministerului rus al Industriei și Comerțului.

ORA 13.00

Mass-media de stat strict controlată din Rusia a reacționat cu furie la transporturile de tancuri occidentale promise Ucrainei în această săptămână – iar această furie este împărtășită de unii locuitori ai Moscovei.

Tancurile ucrainene „vor împiedica trupele noastre”, a declarat Serghei pentru CNN în capitala Rusiei. „Dar vom învinge oricum. Nu face decât să lărgească conflictul”, a spus el, repetând narațiunea Kremlinului potrivit căreia Ucraina este un guvern marionetă a Occidentului.

ORA 12.00

Matt Hancock a donat până în prezent doar 3% din onorariul pe care l-a primit pentru participarea la emisiunea I’m a Celebrity… Get Me Out of Here! în scopuri caritabile, a fost dezvăluit.

Fostul ministru al sănătății a primit 320.000 de lire sterline pentru participarea la reality show, din care 10.000 de lire sterline au fost donate în scopuri caritabile, potrivit registrului de interese financiare ale parlamentarilor.

Ca urmare a apariției, el a pierdut biciul conservator. Primul ministru, Rishi Sunak, s-a declarat „dezamăgit” de decizia lui Hancock de a călători în Australia.

ORA 11.00

Partidul Laburist a reacționat la informațiile conform cărora Nadhim Zahawi se confruntă cu presiuni pentru a dezvălui sursa a aproximativ 30 de milioane de lire sterline din împrumuturile negarantate acordate companiei imobiliare a soției sale din Marea Britanie.

După cum am relatat ieri, aceste împrumuturi au fost folosite pentru a finanța părți dintr-un portofoliu imobiliar mare din Marea Britanie, raportat anul trecut ca fiind în valoare de aproximativ 100 de milioane de lire sterline, și au fost declarate în conturile companiei care acoperă o perioadă cuprinsă între 2017 și 2021, dar nu oferă nicio informație despre cine sunt creditorii.

ORA 10.00

Controversatele puteri propuse pentru ca poliția să interzică preventiv protestele despre care consideră că ar putea provoca perturbări grave” ar putea fi eliminate în Camera Lorzilor dacă laburiștii își vor vota împotrivă, a declarat Jenny Jones, membră a Partidului Verzilor.

Puterile, descrise ca fiind un cec în alb pentru a opri disidența”, au fost introduse de guvern luna aceasta, în cadrul unor amendamente de ultimă oră la un proiect de lege privind ordinea publică care include deja o serie de măsuri anti-protest.

Potrivit grupului pentru drepturile civile Liberty, propunerile oferă poliției puteri extinse pentru a restricționa protestele despre care consideră că vor avea un impact mai mult decât minor” asupra activităților zilnice. De asemenea, acestea le oferă ofițerilor superiori puterea de a trata mai multe proteste ca pe o singură demonstrație, permițându-le să impună condiții tuturor acestora în mod colectiv.

ORA 09.00

Jeremy Hunt a semnalat că reducerile de impozite vor veni doar „la momentul potrivit” și vor fi însoțite de „restricții în materie de cheltuieli”, încercând să tempereze așteptările deputaților conservatori reticenți înainte de bugetul din martie.

Cu toate acestea, cancelarul a declarat că speră să injecteze ceea ce el a descris ca fiind un optimism foarte necesar în ceea ce privește viitorul țării, afirmând că dorește ca Marea Britanie „să aibă cel mai competitiv regim fiscal dintre toate țările mari”.

ORA 08.00

Boris Johnson a primit un avans de peste 500.000 de lire sterline pentru viitorul său volum de memorii, potrivit registrului de interese financiare al parlamentarilor.

Cea mai recentă mențiune a lui Johnson în registru spune că „a primit 510.000 de lire sterline ca avans pentru o carte care urmează să fie publicată” – chiar dacă până acum a lucrat doar 10 ore la această carte.

Acest lucru vine după ce joi parlamentarii au fost informați că contribuabilii ar putea fi nevoiți să plătească o factură de peste 222.000 de lire sterline pentru a acoperi cheltuielile de judecată suportate de Johnson pentru a se apăra în cadrul anchetei Partygate.

ORA 07.00

Oficialii ucraineni susțin că Rusia intensifică ostilitățile în partea de sud-est a regiunii Donețk, în jurul orașelor Avdiivka și Vuhledar.

Deși Bahmut rămâne zona în care luptele sunt cele mai crâncene, Avdiivka a devenit aproape la fel de controversată, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

ORA 06.00

Guvernul suedez a promis joi 1.947.000 de dolari Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a sprijini misiunea de securitate nucleară a acesteia în Ucraina.

ORA 05.00

Explozii au fost auzite în apropierea centralei nucleare din Zaporojie în timpul loviturilor de joi, anunță agenția nucleară a ONU

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că observatorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelurile pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei.

Însă Renat Karchaa, un consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a declarat că aceste comentarii sunt nefondate și le-a numit provocare.

În trecut, Rusia a reacționat la succesele ucrainene prin atacuri aeriene masive care au lăsat milioane de oameni fără lumină, căldură sau apă.

ORA 04.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și mai multe arme pentru Ucraina, după ce loviturile rusești de joi s-au soldat cu 11 morți și 11 răniți.

ORA 03.00

Skeletonistul ucrainean Vladyslav Heraskevych a criticat joi Comitetul Internațional Olimpic pentru că ia în considerare posibilitatea de a permite sportivilor ruși și belaruși să revină în competițiile internaționale.

ORA 02.00

Marea Britanie speră ca tancurile Challenger 2 pe care le furnizează Ucrainei să ajungă în această țară la sfârșitul lunii martie, a declarat joi ministrul departamentului de apărare, Alex Chalk.

ORA 01.00

Rezervele valutare ale băncii centrale ucrainene vor fi de aproximativ 30 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat joi viceguvernatorul Yuri Heletiy, potrivit Reuters.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Parlamentarii americani au cerut joi administrației Biden să adopte o poziție mai dură față de China, acuzând companiile chineze că sprijină Rusia în războiul din Ucraina.

Trebuie să fim mult mai duri” cu China, a declarat senatorul democrat Bob Menendez, care prezidează Comisia pentru relații externe a Senatului, citând dovezi că societățile chineze furnizează tehnologie cu dublă utilizare, inclusiv semiconductori” necesari pentru ghidarea rachetelor, de exemplu.

Mi se pare că nu ar trebui să renunțăm la potențialul de a impune sancțiuni împotriva Chinei dacă furnizează asistență critică și nu ar trebui să se poată ascunde în spatele unor companii” , a spus el.

Colegul său republican James Risch a declarat că China acționează cu impunitate” și că sancțiunile împotriva companiilor chineze ar trebui consolidate”, relatează presa franceză.