• Rusia vrea să își prelungească invazia în speranța de a epuiza forțele Kievului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • De asemenea, el a reînnoit solicitările pentru livrările de arme din partea aliaților.
  • El a comentat, de asemenea, situația de pe linia frontului, în special în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 23.00

Kremlinul neagă că Putin l-a amenințat pe Boris Johnson cu o rachetă
Kremlinul a declarat că fostul premier britanic Boris Johnson a mințit atunci când a afirmat că președintele rus l-a amenințat cu un atac cu rachetă în timpul unei convorbiri telefonice în perioada premergătoare a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

UPDATE ORA 22.00

Franța și Australia au anunțat că intenționează să producă împreună muniție pentru Ucraina.

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a declarat că cele două țări au convenit să coopereze pentru a fabrica câteva mii de obuze de 155 milimetri pentru a ajuta Ucraina, care speră că ar putea începe să fie livrate în primul trimestru al acestui an. Lecornu a vorbit după ce s-a întâlnit cu omologul său australian Richard Marles, în contextul în care cele două țări încearcă să consolideze cooperarea în domeniul apărării. Australia va furniza pulberea, în timp ce Nexter din Franța va produce muniția.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

UPDATE ORA 21.00

Crimeea „nu va mai face niciodată parte din Ucraina”, afirmă președintele croat
Președintele Croației, Zoran Milanović, a criticat țările occidentale pentru că au furnizat Ucrainei tancuri grele și alte arme și a declarat că Crimeea „nu va mai face niciodată parte din Ucraina”. Vorbind cu reporterii la Zagreb, Milanović a declarat că este „împotriva trimiterii de arme letale” către Kiev, argumentând că furnizarea de arme Ucrainei nu face decât să „prelungească războiul”.

Sprijinul militar occidental pentru Ucraina „este profund imoral, deoarece nu există nici o soluție (la război)”, a spus el, adăugând că sosirea tancurilor germane în Ucraina nu ar face decât să ducă Rusia mai aproape de China.

UPDATE ORA 20.00

FMI: Exporturile rusești nu vor fi afectate de plafonul prețului petrolului
Analiștii de la Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră că plafonul prețului petrolului rusesc stabilit de țările G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Franța, Japonia și Statele Unite) nu va afecta negativ exporturile de țiței. Este raportat de „RIA Novosti” cu referire la prognoza pe scară largă a FMI.

„Este de așteptat ca, odată cu plafonul actual al prețului petrolului stabilit de G7, exporturile de țiței rusești să nu fie afectate în mod semnificativ, deoarece comerțul rusesc este redirecționat din țările care au adoptat sancțiuni către țări care nu le-au impus”, reiese din prognoză. a fondului.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina poate obține până la 100 de tancuri occidentale în trei luni – adjunct al ministrului de externe
În următoarele trei luni, Ucraina poate primi până la 100 de tancuri occidentale, în primul rând „leoparzi” germani, a spus ministrul adjunct de externe al Ucrainei Andriy Melnyk, în emisiunea teletonului canalelor ucrainene.

„Leopard” este ceva ce poate fi livrat rapid din Polonia, din Germania, din alte state. Sper că pe baza lor vom obține cel puțin 100 de tancuri. Este realist să obținem dacă vorbim despre această perioadă de trei luni”, a spus Melnyk, citat de Ukrinform.

Săptămâna trecută, guvernul german a decis să transfere 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina și a anunțat că va permite transferul acestor tancuri în alte țări.

UPDATE ORA 18.00

Trupe suplimentare sunt dislocate în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina
În zilele următoare, un contingent militar suplimentar va sosi în regiunea Kursk, a declarat guvernatorul regiunii, Roman Starovoit.

„Este necesar să se acorde un sprijin cuprinzător pentru primirea și desfășurarea de forțe și mijloace suplimentare, astfel încât personalul militar să înceapă cât mai repede posibil să îndeplinească sarcini de protejare a frontierei de stat și de a asigura securitatea regiunii Kursk”, a spus el.

Autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că regiunea Kursk este bombardată de Ucraina. Trupe suplimentare au fost deja transferate în regiune de două ori – primăvara și toamna, notează Kommersant. Ziarul mai relatează că în regiune există centre de formare pentru Wagner PMC.

UPDATE ORA 17.00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, în regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei, și a discutat, de asemenea, despre impactul rachetelor rusești și al atacurilor cu drone.

Cei doi au trecut în revistă starea infrastructurii energetice a regiunii, mijloacele de protecție a acesteia și ritmul de recuperare”, a postat Zelenski pe Telegram. Imaginile îl arată pe Zelenski salutându-l pe Frederiksen pe o stradă înzăpezită înainte de a intra într-un spital unde s-au întâlnit cu soldații răniți în invazia Rusiei.

UPDATE ORA 16.00

Kremlinul avertizează că trimiterea mai multor arme în Ucraina duce la o escaladare semnificativă
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că furnizarea de noi arme Ucrainei de către Occident nu va duce decât la o escaladare semnificativă” a conflictului. Kievul cere din ce în ce mai multe arme”, a declarat Peskov într-o convorbire cu reporterii, după ce ministrul adjunct de externe ucrainean, Andriy Melnyk, a cerut Germaniei să trimită țării sale un submarin.

UPDATE ORA 15.00

Volodimir Zelenski a cerut ca armele occidentale să fie furnizate mai rapid, în timp ce forțele rusești au continuat atacurile asupra pozițiilor de pe linia frontului din apropierea orașelor Bakhmut și Donețk din est.

Vorbind în discursul său de seară, președintele ucrainean a declarat că Rusia speră să prelungească războiul, care se îndreaptă deja spre pragul de un an, și să epuizeze capacitatea țării sale de a rezista invadatorilor.

UPDATE ORA 14.00

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a acuzat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) că este un promotor al războiului, al crimelor și al distrugerii”, după ce comitetul a declarat că va lua în considerare modalități prin care sportivii ruși să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

CIO oferea Rusiei o platformă pentru a promova genocidul & încurajează continuarea crimelor lor”, a scris Podolyak pe Twitter.

UPDATE ORA 13.00

Marea Britanie ar trebui să fie foarte mândră că este lider mondial” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, afirmă Sunak

Marea Britanie ar trebui să fie cu adevărat mândră” de faptul că a fost lider mondial în susținerea Ucrainei și că a ținut piept agresiunii rusești, a declarat premierul Rishi Sunak.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a anunțat că va trimite 14 tancuri proprii Challenger 2, fiind prima dată când o națiune occidentală trimite că va oferi propriile blindate grele Kievului. De atunci, o coaliție de națiuni occidentale, inclusiv Germania și SUA, au confirmat că sunt dispuse să furnizeze tancuri de luptă.

UPDATE ORA 12.00

O rachetă a lovit o clădire de apartamente din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, provocând moartea unei persoane și rănirea altor trei, potrivit guvernatorului regional. Oleh Synehubov a declarat că racheta a lovit duminică centrul orașului și că trupul unei femei în vârstă a fost scos din dărâmături.

UPDATE ORA 11.00

Volodimir Zelenski și-a intensificat campania pentru a-i împiedica pe sportivii ruși să participe la Jocurile de la Paris din 2024. Președintele Ucrainei a declarat că i-a trimis o scrisoare lui Emmanuel Macron și că a permite Rusiei să concureze ar echivala cu a arăta că teroarea este cumva acceptabilă”.

UPDATE ORA 10.00

Kremlinul a declarat luni că fostul premier britanic Boris Johnson a mințit atunci când a afirmat că Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete în timpul unei convorbiri telefonice în perioada premergătoare invaziei din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că ceea ce a spus Johnson nu este adevărat sau, mai exact, este o minciună”.

Johnson, care a fost acuzat în repetate rânduri de lipsă de onestitate în timpul carierei sale politice, vorbea pentru BBC pentru un documentar și a spus că liderul rus l-a amenințat cu un atac cu rachete care nu ar dura decât un minut”.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul rus de Externe a publicat o transcriere a unei lungi întrebări și răspunsuri cu ministrul de externe, Serghei Lavrov, în care acesta afirmă că Rusia anticipează că Polonia și statele baltice ar putea întrerupe complet legăturile diplomatice. În ultimele săptămâni, o serie de mișcări de tip tit-for-tat au dus la reducerea relațiilor diplomatice dintre Rusia și vecinii săi baltici.

UPDATE ORA 08.00

Autoritățile slovene au reținut doi presupuși spioni ruși care au folosit o agenție care se ocupa de imobiliare și antichități ca paravan pentru activitățile lor, a anunțat luni presa locală.

UPDATE ORA 07.00

Loviturile cu rachete rusești au ucis trei persoane în Herson

Loviturile cu rachete rusești au ucis trei persoane în orașul Herson, din sudul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni.

Astăzi, armata rusă a bombardat în mod atroce Herson toată ziua”, a declarat Zelenski în discursul său de duminică seara. Două femei, asistente medicale, au fost rănite în spital. Până în acest moment, există informații despre șase răniți și trei morți.”

UPDATE ORA 06.00

Ucraina cere o aprovizionare mai rapidă cu arme

Volodimir Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să accelereze furnizarea de armament nou pentru a ajuta forțele sale să învingă invazia Rusiei.

Președintele ucrainean a spus că timpul ar trebui folosit ca armă în discursul său de duminică seara.Viteza de aprovizionare a fost și va fi unul dintre factorii cheie în acest război. Rusia speră să prelungească războiul, să ne epuizeze forțele. Așa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm aprovizionarea și deschiderea de noi opțiuni de armament necesare pentru Ucraina.”

UPDATE ORA 05.00

Bombardamentele rusești asupra zonelor rezidențiale din orașul Kherson, din sudul Ucrainei, s-au soldat cu cel puțin trei morți și cinci răniți, au anunțat autoritățile locale. Administrația militară regională din Kherson a declarat pe canalul său Telegram că forțele ruse au vizat un spital, o școală, o stație de autobuz, un oficiu poștal, o bancă și clădiri rezidențiale într-un atac duminică.

UPDATE ORA 04.00

Atât armata ucraineană, cât și grupul militar privat Wagner din Rusia susțin că dețin controlul în zona Blahodatne, în estul regiunii Donețk. Unități ale forțelor de apărare ale Ucrainei au respins atacurile ocupanților în zonele … Blahodatne … din regiunea Donețk”, a raportat armata ucraineană, adăugând că forțele sale au respins, de asemenea, atacurile în alte 13 localități din regiunea Donețk.

UPDATE ORA 03.00

Kievul și aliații săi occidentali sunt implicați în discuții rapide” privind posibilitatea de a dota Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, a declarat un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean. Mykhailo Podolyak a declarat că susținătorii Ucrainei din vest înțeleg cum evoluează războiul” și necesitatea de a furniza avioane capabile să ofere acoperire pentru vehiculele blindate pe care SUA și Germania le-au promis.

UPDATE ORA 02.00

Vladimir Putin s-a arătat deschis la contacte cu cancelarul german, Olaf Scholz, deși nu a fost programată nicio convorbire telefonică, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului pentru agenția de presă de stat Ria Novosti. Scholz a declarat pentru cotidianul berlinez Tagesspiegel: De asemenea, voi vorbi din nou cu Putin – pentru că este necesar să vorbim”.

UPDATE ORA 01.00

Oficialii militari americani ar fi îndemnat Pentagonul să furnizeze avioane F-16 Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra mai bine de rachetele și dronele rusești.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia vrea să își prelungească invazia în speranța de a epuiza forțele Kievului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de duminică. Zelenski a spus că țara sa trebuie să facă din timp arma sa”. De asemenea, el a reînnoit solicitările pentru livrările de arme din partea aliaților, scrie CNN.

Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm furnizarea și deschiderea de noi opțiuni de armament necesare pentru Ucraina”, a spus el. Zelenski a făcut aluzie la un raport al șefului său de informații despre posibila schimbare a situației în viitorul apropiat”, dar nu a oferit detalii specifice.

Facem totul pentru a ne asigura că presiunea noastră depășește capacitățile de asalt ale ocupanților”, a spus el.

El a comentat, de asemenea, situația de pe linia frontului, în special în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Situația este foarte dură”, a spus el. Bakhmut, Vuhledar și alte zone din regiunea Donețk sunt supuse în mod constant atacurilor rusești”.

El a spus că rușii „încearcă în mod persistent să străpungă apărarea ucraineană din zonă, în ciuda numeroaselor victime”. Fiecare pas împiedicat al inamicului acolo înseamnă zeci de pași împiedicați ai ocupanților în alte direcții”, a declarat președintele.