• În cazul în care Rusia ar obține rachete balistice iraniene pentru a le folosi în războiul său din Ucraina, forțele aeriene ucrainene au avertizat că nu au mijloacele necesare pentru a se apăra împotriva lor.
  • În noiembrie, Iranul se pregătea să trimită încă aproximativ 1.000 de arme, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-sol și mai multe drone de atac.
  • Ihnat a declarat că, pentru a „învinge amenințările balistice”, Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană precum Patriot PAC-3 american de ultimă generație și SAMP/T.

ORA 23:00

Rușii transformă Bahmut într-o ruină totală” , afirmă autoritățile locale ucrainene

Rușii vor fi trași la răspundere pentru tot” , a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, ca răspuns la luptele în curs de desfășurare din Bakhmut.

Orașul din estul Ucrainei se află în centrul luptelor de mai multe săptămâni și a fost transformat într-o ruină totală” de către trupele ruse, potrivit oficialului ucrainean.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

ORA 22:00

Washingtonul acuză Rusia de nerespectarea ultimului tratatului nuclear

Statele Unite au declarat astăzi că Rusia nu respectă Tratatul New Start, cel mai recent acord de dezarmare nucleară dintre cele două țări.

Diplomații americani au acuzat Moscova că a suspendat inspecțiile și a anulat discuțiile în cadrul tratatului, dar nu au acuzat-o că și-a extins arsenalul nuclear dincolo de limitele convenite.

ORA 21:00

JOCURILE OLIMPICE 2024

Polonia și statele baltice (Lituania, Letonia, Estonia) se vor opune prezenței sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris-2024, chiar și sub un drapel neutru, a declarat marți ministrul leton de externe.

Săptămâna trecută, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declanșat furia Ucrainei propunând o foaie de parcurs pentru a organiza întoarcerea sportivilor interziși sub un steag neutru, cu condiția ca aceștia ,,să nu fi sprijinit în mod activ războiul din Ucraina”.

Kievul a acuzat imediat organismul olimpic că ,,promovează războiul” și a amenințat că va boicota Jocurile de la Paris dacă rușii vor participa.

ORA 20:00

Premierul Denîs Șmîhal a confirmat marți că un summit Ucraina-UE va avea loc vineri la Kiev, la o zi după ce ,,consultări interguvernamentale” între Kiev și Comisia Europeană vor avea loc ,,pentru prima dată în istoria noastră” .

,,Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic atât pentru parteneri, cât și pentru inamici”, a declarat Denîs Șmîhal în cadrul unei ședințe de guvern, precizând că ,,se așteaptă ca summitul să fie o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre de integrare europeană” .

ORA 19:00

SPRIJIN AMERICAN

Președintele american Joe Biden a declarat marți că va ,,discuta” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre cererile acestuia din urmă pentru mai mult ajutor militar.

,,Vom discuta” , a declarat el unui grup de reporteri la Casa Albă, după ce a fost întrebat despre cererile președintelui ucrainean de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

ORA 18:00

Vladimir Putin a ordonat prin decret verificarea mașinilor pentru depistarea armelor şi explozibililoe, în regiunile din Rusia cu un nivel ridicat de ameninţare teroristă, potrivit Reuters.

Documentul, care a fost făcut public pe site-ul Executivului, spune că „inspecţiile vehiculelor cu ajutorul mijloacelor tehnice de detectare a armelor şi explozibililor” vor începe în regiunile în care ,,a fost confirmat un nivel de ameninţare teroristă”.

De la începutul războiului din Ucraina, guvernul rus a ridicat la ,,galben” nivelul de ameninţare teroristă, care corespunde unor informaţii confirmate despre un act terorist planificat, într-o serie de regiuni care se învecinează sau sunt în apropiere de Ucraina.

Oficialii ruşi au descris în mod repetat atacurile de artilerie şi aeriene împotriva teritoriului rusesc drept ,,terorism” din partea Ucrainei. Ca regulă, Kievul nu confirmă, dar nici nu a neagă rolul său în loviturile asupra teritoriului rusesc.

ORA 17:00

Franța va oferi 12 tunuri Caesar suplimentare Ucrainei și va trimite 150 de soldați în Polonia pentru a instrui 600 de ucraineni pe lună și pentru a antrena un total de 2.000 de soldați ucraineni până în vară, a anunțat ministrul forțelor armate Sebastien Lecornu.

Șeful parlamentului ucrainean reafirmă dorința Kievului de a face parte din Uniunea Europeană

Ruslan Ștefănescu, președintele parlamentului ucrainean, a vorbit din nou despre dorința Kievului de a deveni membru al Uniunii Europene și al NATO.

În luna iunie a anului trecut, liderii celor 27 de state membre ale UE i-au recunoscut statutul de candidat la aderarea la UE.

ORA 16:00

Într-un raport de marți, organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a publicat o hartă a Ucrainei fără Crimeea.

De fapt, pe această hartă, Crimeea a fost marcată cu aceeași culoare cenușie ca și Rusia. După un val de proteste pe Twitter, ONG-ul a eliminat imaginea din textul articolului, fără a menționa eroarea.

ORA 15.00

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, și noul ambasador al SUA la Moscova, Lynne Tracy, au avut astăzi o întrevedere în cadrul căreia au discutat chestiuni legate de controlul armamentului, potrivit Ministerului rus de Externe.

Cei doi „au discutat în cadrul întâlnirii unele probleme presante privind controlul armelor”, a precizat acesta.

Aceasta a fost a doua întâlnire a lui Ryabkov cu Tracy de când aceasta a preluat funcția de ambasador al SUA la Moscova, a relatat agenția de știri de stat Tass. Cei doi s-au mai întâlnit și ieri, când Tracy a intrat în ministerul de externe pentru a prezenta copii ale acreditărilor sale diplomatice.

ORA 14.00

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că respinge „declarațiile defăimătoare” ale consilierului prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, care a acuzat comitetul de a fi un „promotor al războiului, al crimelor și al distrugerii”, după ce comitetul a declarat că va lua în considerare modalități prin care sportivii ruși să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

ORA 13.00

Rusia se pregătește pentru o ofensivă „iminentă” în Ucraina

Forțele rusești se pregătesc pentru un nou atac iminent în Ucraina, cea mai probabilă cale de acțiune fiind o ofensivă în următoarele luni, potrivit analiștilor.

Citând surse occidentale, ucrainene și rusești, thinktank-ul american Institute for the Study of War scrie că Moscova se pregătește pentru o ofensivă iminentă”.

În ultima sa actualizare, postată aseară, institutul amintește remarcile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că nu există niciun semn” că Vladimir Putin „se pregătește pentru pace”.

ORA 12.00

Dmitri Medvedev, un aliat de lungă durată al lui Vladimir Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, s-a lăudat că sancțiunile au un efect redus asupra economiei rusești. Pe Telegram, el a scris:

„Țările inamice nu au curajul să recunoască faptul că sancțiunile lor infernale au eșuat lamentabil. Nu funcționează. Marea majoritate a produselor industriale și a bunurilor de consum au fost înlocuite cu cele proprii, rusești, iar cele lipsă – cu mărci asiatice. De asemenea, funcționează importurile paralele, din care noi obținem aceleași mărci occidentale, iar proprietarii lor nu primesc nimic. Așadar, totul este ca întotdeauna: americanii fac bani pe seama unei Europe umilite. Europa zdrobită rezistă și pierde bani. În același timp, chiar și FMI preconizează o creștere economică în Rusia în acest an”

ORA 11.00

Ministerul rus de Externe a declarat că președintele Vladimir Putin a vorbit cu prințul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman în cadrul unei convorbiri telefonice.

Într-o citire a convorbirii, ministerul de externe a declarat: S-a discutat despre dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale în sectoarele politic, comercial, economic și energetic, precum și despre cooperarea în cadrul grupului Opec Plus pentru a asigura stabilitatea pieței globale a petrolului”.

ORA 10.00

Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat marți pe președintele croat, Zoran Milanović, pentru că a afirmat că Crimeea nu va reveni niciodată sub control ucrainean, calificând comentariul său ca fiind inacceptabil.

ORA 09.00

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, și premierul japonez Fumio Kishida s-au angajat marți să consolideze legăturile, afirmând că invazia Rusiei în Ucraina și cooperarea militară tot mai intensă cu China au creat cel mai tensionat mediu de securitate de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Comentariile au fost făcute într-o declarație emisă în timpul călătoriei lui Stoltenberg în Japonia, după o vizită în Coreea de Sud, în cadrul căreia a îndemnat Seulul să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei și a făcut avertismente similare cu privire la creșterea tensiunii cu China.

ORA 08.00

Pădurile de pini din apropierea orașului Kreminna au devenit una dintre cele mai fierbinți zone de luptă în războiul din estul Ucrainei. Aproape toate armele par să fie la lucru aici, artilerie, obuziere, tancuri și mortiere. Dar poate cea mai importantă este cea mai mică: Drona de recunoaștere.

Forțele ucrainene și rusești luptă aici de aproape două luni. Dacă ucrainenii reușesc să străpungă liniile rusești și să ajungă la Kreminna, pot întrerupe rutele de aprovizionare rusești.

Dar este o propunere mult mai dificilă decât era la sfârșitul anului trecut. Liniile defensive ale Rusiei au fost întărite cu arme grele și artilerie cu rază lungă de acțiune.

ORA 07.00

Un fost mercenar Wagner spune că brutalitatea la care a fost martor în Ucraina l-a împins în cele din urmă să dezerteze.

Luptătorii Wagner erau adesea trimiși în luptă fără prea multe indicații, iar tratamentul aplicat de companie recruților reticenți era nemilos, a declarat Andrei Medvedev pentru Anderson Cooper de la CNN, din capitala Norvegiei, Oslo, unde el cere azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări dinspre Rusia.

ORA 06.00

Ministrul ucrainean al apărării, așteptat la Paris pentru a-i cere lui Macron avioane de luptă

Ministrul ucrainean al apărării este așteptat marți la Paris pentru a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron, pe fondul unei dezbateri între aliații Kievului cu privire la furnizarea de avioane de luptă pentru războiul său împotriva Rusiei, după ce președintele american Joe Biden a exclus oferirea de avioane F-16.

ORA 05.00

Biden afirmă că SUA nu vor furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei

Statele Unite nu vor furniza avioane de luptă F-16 pe care Ucraina le-a solicitat în lupta sa împotriva Rusiei, a declarat luni președintele Joe Biden.

Ucraina plănuia să facă presiuni pentru avioane de luptă occidentale de generația a patra, precum F-16, după ce a obținut săptămâna trecută livrări de tancuri de luptă principale, a declarat vineri un consilier al ministrului ucrainean al apărării. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că piloților săi le va lua aproximativ o jumătate de an pentru a se antrena pe astfel de avioane de luptă.

ORA 04.00

Zelenski a cerut ca armele occidentale să fie furnizate mai rapid. În discursul său de seară, președintele ucrainean a declarat că Rusia speră să prelungească războiul și să epuizeze capacitatea țării sale de a rezista invadatorilor.

ORA 03.00

Forțele rusești au continuat atacurile asupra pozițiilor de pe linia frontului din apropierea orașelor Bakhmut și Donețk din estul țării. Trupele Moscovei au bombardat Bakhmut în Donbas timp de mai multe luni, dar în ultimele zile invadatorii par să fi deschis un nou efort pentru a câștiga teren în jurul satului Vuhledar, la 50 km sud-vest de orașul Donețk.

ORA 02.00

Atât armata ucraineană, cât și grupul militar privat Wagner din Rusia susțin că dețin controlul în zona Blahodatne, în estul regiunii Donețk.

ORA 01.00

Luni, guvernul rus a interzis exportatorilor interni de petrol și organismelor vamale să adere la plafoanele de preț impuse de Occident pentru țițeiul rusesc. Măsura a fost emisă pentru a contribui la aplicarea decretului președintelui Vladimir Putin din 27 decembrie, care a interzis furnizarea de țiței și produse petroliere de la 1 februarie timp de cinci luni, către națiunile care respectă plafoanele.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În cazul în care Rusia ar obține rachete balistice iraniene pentru a le folosi în războiul său din Ucraina, forțele aeriene ucrainene au avertizat că nu au mijloacele necesare pentru a se apăra împotriva lor.

Rusia este în continuare dispusă să primească UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot), rachete Fateh și Zolfaghar din Iran. Acestea sunt rachete balistice. Nu avem mijloace pentru a le învinge”, a declarat luni Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, la televiziunea ucraineană.
În noiembrie, Iranul se pregătea să trimită încă aproximativ 1.000 de arme, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-sol și mai multe drone de atac, pentru ca Rusia să le folosească în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat atunci pentru CNN oficiali dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului.

În octombrie, Reuters a citat doi oficiali iranieni și doi diplomați iranieni pentru a relata că Teheranul a promis că va furniza Rusiei aceste arme. Rușii ceruseră mai multe drone și acele rachete balistice iraniene cu precizie îmbunătățită, în special familia de rachete Fateh și Zolfaghar”, a declarat pentru Reuters unul dintre diplomații iranieni, care a fost informat despre călătorie. Guvernul iranian a recunoscut în noiembrie că a trimis un număr limitat de drone Rusiei în lunile de dinaintea începerii invaziei sale în Ucraina, dar a negat că a furnizat echipamente militare pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Rusia are rachete de tip Kinzhal care lovesc pe traiectorie balistică”, a declarat luni Ihnat. „Au rachete Kh-22 care lovesc pe traiectorie balistică și au rachete S-300 și S-400 care lovesc pe traiectorie balistică. Acestea sunt provocări și amenințări cu care ne confruntăm în acest moment”.

Ihnat a declarat că, pentru a „învinge amenințările balistice”, Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană precum Patriot PAC-3 american de ultimă generație și SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre) de fabricație franceză. SUA nu au anunțat detalii despre sistemul de apărare aeriană Patriot pe care intenționează să îl furnizeze Ucrainei. Soldații ucraineni urmau să înceapă, la începutul acestei luni, antrenamentul cu sistemul de rachete Patriot.