• Ucraina se pregătește pentru o escaladare majoră din partea Rusiei – posibil chiar în următoarele două-trei săptămâni, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei.
  • Acesta a precizat că cele mai grele lupte urmează să vină și a spus că următoarele câteva luni vor fi cruciale pentru cursul războiului.
  • El a îndemnat aliații occidentali să trimită mai multe arme, inclusiv avioanele Typhoon ale Royal Air Force din Marea Britanie și avioane de luptă de la alți parteneri.

ORA 23.00

Un lider militar din autoproclamata Republică Populară Luhansk a declarat miercuri presei ruse că forțele Moscovei au încercuit practic orașul cheie din estul Ucrainei, Bakhmut, iar luptele active sunt în desfășurare.

„Bakhmut a fost practic îmbrățișat din trei părți, o bătaie intensă de eliminare a inamicului este în curs de desfășurare (…)”, a declarat colonelul Vitaly Kiselev, potrivit presei de stat TASS.

ORA 22.00

Viitorul pachet de ajutor militar al Italiei pentru Ucraina va include probabil „arme de apărare împotriva atacurilor cu rachete rusești”, a declarat miercuri ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, la CNN.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Crosetto a subliniat că Italia s-a angajat să satisfacă solicitările Ucrainei de arme pentru a-și consolida apărarea, dar a refuzat să ofere detalii. Ministrul apărării a mai spus că orice decizie privind apărarea aeriană va fi luată împreună cu Parisul.

Guvernul italian lucrează la cel de-al șaselea pachet de sprijin militar pentru această țară devastată de război, a declarat pentru CNN un birou de presă al Ministerului italian al Apărării.

ORA 21.00

Marea Britanie exclude posibilitatea de a trimite din nou avioane de luptă britanice în Ucraina
În timp ce Boris Johnson face presiuni asupra liderilor occidentali pentru a furniza avioane de luptă Ucrainei, Downing Street a continuat să excludă furnizarea de avioane britanice Kievului.

Călătoria lui Johnson la Washington în această săptămână pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina a fost „în calitatea sa proprie și nu în numele guvernului britanic”, a declarat un purtător de cuvânt al No 10.

Rishi Sunak, premierul, este „încântat” că predecesorul său „își continuă sprijinul ferm pentru eforturile Regatului Unit de a ajuta Ucraina să asigure o pace durabilă”, au adăugat ei.

ORA 20.00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că a avut o conversație „sinceră și productivă” cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu privire la „nevoile operaționale urgente de autoapărare” ale țării sale.

Franța este alături de Ucraina, a postat Reznikov pe Twitter, în timp ce i-a mulțumit lui Macron și țării sale pentru „leadership și sprijin neclintit”.

ORA 19.00

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ministerului său apărării să acorde prioritate protejării teritoriului rus de bombardamentele forțelor ucrainene.

Vorbind la o videoconferință privind restaurarea infrastructurii rezidențiale, Putin a spus că, locuințele rezidențiale din regiunile rusești Belgorod, Bryansk și Kursk – precum și Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014 – au fost „avariate sau distruse” de armata ucraineană, referindu-se la aceasta. în ceea ce privește „bombajarea de către formațiuni neonaziste”.

ORA 18.00

Biroul de Stat de Investigații (SBI) a afirmat că a evitat un complot de detonare a unor explozibili la o centrală electrică din estul Ucrainei.

„Un oficial al uneia dintre agențiile de aplicare a legii din regiune a început să colaboreze cu inamicul”, a declarat SBI. „El a ascuns dispozitivele explozive, muniția și mijloacele de inițiere a exploziei într-o ascunzătoare special amenajată în apropierea centralei electrice [TPP] în avans, dar pe teritoriul controlat de Ucraina”.

ORA 17.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat miercuri asupra necesității de a spori sancțiunile împotriva Rusiei, afirmând că „statul terorist trebuie să simtă prețul terorii”.

„Am subliniat necesitatea de a crește sancțiunile împotriva Rusiei, iar echipa noastră a subliniat că statul terorist trebuie să simtă prețul terorii, iar capacitatea sa de a continua agresiunea trebuie limitată”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă după întâlnirea cu președintele austriac Alexander Van der Bellen la Kiev.

ORA 16.00

În luna ianuarie, prin mașina de tocat a războiului din Ucraina, au trecut zilnic, în medie, 700 de soldați trimiși de Putin să extindă teritoriul Rusiei sub masca așa-zisei „de-nazificări” a națiunii ucrainene.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei estimează că pierderile pe care le-a provocat în rândul efectivelor rusești în 342 de zile efective de război se ridică la 128.420 de militari. Din aprilie 2022, considerată luna în care Ucraina a reușit să oprească invazia pe scară largă, Rusia a început să piardă trupe în mod sistematic, cu o rată medie lunară de aproape 14%. Pierderile rușilor au crescut cel mai mult în perioada iulie-septembrie (cu o rată de aproape 30%, de la o lună la alta).

Este de așteptat ca ritmul acestor pierderi să fie oglindit în decizii ale Kremlinului de a mobiliza noi trupe (voluntari, rezerviști, militari în termen cărora li se vor propune contracte de militari profesioniști, dar și contractori privați – gen PMC Wagner care au „mână liberă” să recruteze din penitenciare).

ORA 15.00

„Ceea ce este foarte important este că pregătim noi reforme în Ucraina”, a declarat Zelenski. „Sunt reforme care, în multe aspecte, vor schimba realitățile sociale, juridice și politice, făcându-le mai umane, mai transparente și mai eficiente.”

ORA 14.00

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a cerut liderilor occidentali să furnizeze avioane de luptă Ucrainei „cât mai repede posibil”.

Aliații occidentali ai Ucrainei par să se fi retras în ultimele zile de la furnizarea de F-16 și alte avioane de luptă occidentale către Ucraina, Marea Britanie și SUA anulând speranțele Kievului de a obține avioanele la scurt timp după ce Occidentul a fost de acord să-i trimită tancuri.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat ieri că furnizarea de avioane occidentale nu este practică. „Acestea sunt echipamente sofisticate”, au declarat aceștia. „Nu credem că este practic să trimitem aceste avioane în Ucraina”.

ORA 13.00

Rusia și China se apropie și reprezintă o amenințare pentru Europa, afirmă Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că relația din ce în ce mai strânsă dintre Rusia și China reprezintă o amenințare nu doar pentru Asia, ci și pentru Europa.

Într-un discurs ținut la Universitatea Keio din Tokyo, șeful NATO a subliniat importanța unei cooperări mai puternice și a mai multor „prieteni” pentru NATO în regiunea Indo-Pacific, adăugând că războiul din Ucraina a demonstrat „modul în care securitatea este interconectată”.

China investește din ce în ce mai mult în arme nucleare și rachete cu rază lungă de acțiune fără a oferi transparență sau fără a se angaja într-un dialog semnificativ privind controlul armelor atomice, a spus el.

ORA 12.00

Proeminentul jurnalist rus Alexandr Nevzorov a fost condamnat miercuri în contumacie la opt ani de închisoare de către un tribunal din Moscova, care l-a găsit vinovat de răspândirea de știri false despre armata rusă.

Potrivit Reuters, anchetatorii au deschis anul trecut un dosar împotriva lui Nevzorov pentru postări pe rețelele de socializare în care acesta acuza forțele armate ruse că ar fi bombardat în mod deliberat o maternitate din orașul ucrainean Mariupol, o afirmație despre care Moscova a spus că este falsă.

ORA 11.00

Ucraina ar trebui să poată adera la NATO de îndată ce războiul se va încheia, a declarat pentru BBC noul președinte ales al Cehiei, Petr Pavel.

Generalul NATO în retragere a declarat într-un interviu că Ucraina ar fi „pregătită din punct de vedere moral și practic” să devină parte a alianței odată ce conflictul se va încheia.

Pavel a susținut, de asemenea, faptul că Occidentul furnizează arme Ucrainei, spunând: „Sunt mândru că țara mea a fost una dintre primele care a oferit Ucrainei un ajutor militar semnificativ. Probabil că foarte puțini oameni și-ar putea imagina că țările occidentale ar fi dispuse să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale moderne, artilerie cu rază lungă de acțiune sau sisteme antiaeriene”.

ORA 10.00

În buletinul său zilnic de știri privind situația din timpul războiului, televiziunea de stat ucraineană Suspilne raportează că peninsula Kinburn, o fâșie de pământ care iese din partea sudică a regiunii Herson, pe malul stâng al râului Nipru, se află în „zona gri”, fără ca armata ucraineană sau cea rusă să controleze în totalitate acest teritoriu.

ORA 09.00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean din Donețk, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a făcut o actualizare a situației pe Telegram, afirmând că în ultimele 24 de ore „rușii au ucis patru locuitori din regiunea Donețk și au rănit alți șase”. El a raportat bombardamente pe scară largă în comunitățile din regiunea Bakhmut.

ORA 08.00

În ultimele 24 de ore, unii aliați occidentali par să se fi răcit în privința ideii de a furniza avioane de luptă F-16 și alte avioane de luptă Ucrainei. Joe Biden, președintele SUA, întrebat la Casa Albă, luni târziu, dacă țara sa va furniza avioane F-16, a răspuns simplu nu, deși a subliniat marți dimineață că va continua să discute cu Ucraina despre cererile sale de armament.

ORA 07.00

Zelenski semnalează „reforme” înaintea summitului UE de la Kiev

Volodimir Zelenski a făcut remarci marți seară că administrația sa plănuiește să introducă schimbări ca parte a încercărilor de a continua negocierile neobișnuit de rapide și complexe pentru a asigura aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters. Ucraina poartă vineri discuții „la vârf” cu oficialii UE.

„Ceea ce este foarte important este că pregătim noi reforme în Ucraina”, a spus el. „Sunt reforme care, în multe aspecte, vor schimba realitățile sociale, juridice și politice, făcându-le mai umane, mai transparente și mai eficiente.”

ORA 06.00

Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care se așteaptă să includă pentru prima dată rachete cu rază de acțiune mai mare, precum și alte muniții și arme, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani informați în acest sens.

ORA 05.00

Cel mai important consilier al lui Zelenski a sugerat luni că Polonia este dispusă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16. Andriy Yermak a declarat că Ucraina a primit „semnale pozitive” de la Varșovia, deși premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a avut grijă să sublinieze că țara sa va acționa doar în urma consultării cu aliații din NATO.

ORA 04.00

Ucraina a declarat că va continua să facă lobby, argumentând că Occidentul a refuzat în mod repetat să furnizeze arme, cum ar fi tancuri, înainte de a ceda în timp. Oleksii Reznikov, ministrul apărării, a declarat în cadrul unei vizite la Paris: „Toate tipurile de asistență au trecut la început prin etapa de refuz. Acest lucru înseamnă nu începând de astăzi”.

ORA 03.00

Ucraina se așteaptă să primească 120-140 de tancuri într-un „prim val” de livrări din partea unei coaliții de 12 țări, a declarat ministrul de externe. Dmytro Kuleba a adăugat că prima tranșă va include tancurile germane Leopard 2, britanice Challenger 2 și americane M1 Abrams, și că Ucraina „contează foarte mult” și pe acordul de livrare a tancurilor franceze Leclerc.

ORA 02.00

Trupele rusești au dezvoltat probabil „atacuri de sondare” în jurul orașelor Pavlivka și Vuhledar într-un atac mai „concertat”, a declarat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor.

Comandanții ruși urmăresc probabil să dezvolte o nouă axă de avansare în regiunea Donețk, aflată sub control ucrainean, și să deturneze forțele ucrainene din sectorul Bakhmut, puternic contestat.

ORA 01.00

Un oficial occidental a declarat că numărul victimelor militare din ambele părți în război a ajuns la aproximativ 200.000, cu un număr similar de morți și răniți de ambele părți. O proporție mai mare de ruși au fost uciși, a adăugat oficialul, deoarece aceștia au fost în ofensivă, ceea ce înseamnă că „au suferit mai multe pierderi de vieți omenești decât ucrainenii, per total”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina se pregătește pentru o escaladare majoră din partea Rusiei – posibil chiar în următoarele două-trei săptămâni, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, citat de Sky News.

Acesta a precizat că cele mai grele lupte urmează să vină și a spus că următoarele câteva luni vor fi cruciale pentru cursul războiului.

El a îndemnat aliații occidentali să trimită mai multe arme, inclusiv avioanele Typhoon ale Royal Air Force din Marea Britanie și avioane de luptă de la alți parteneri.

„Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă” , a declarat Danilov. El nu a exclus posibilitatea ca președintele Vladimir Putin să încerce un alt atac dinspre nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat la 24 februarie 2022 – poate chiar să coincidă cu aniversarea.

„Înțelegem că totul este pe masă… Pot spune că nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni. ”

El a spus că armata ucraineană se pregătește pentru toate posibilitățile și că de data aceasta are un sprijin semnificativ mai mare din partea partenerilor occidentali, precum Marea Britanie, decât în urmă cu 12 luni.

Danilov a declarat că se așteaptă ca aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldați mobilizați de Rusia în septembrie anul trecut să fie implicați în cel de-al doilea val.