• Forțele rusești se pregătesc pentru o mobilizare mascată” în estul regiunii Donețk.
  • Trupele rusești continuă „recunoașterea activă și pregătirea pentru o ofensivă în mai multe direcții”, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Oficialii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că Rusia plănuiește să se folosească de anexiunile revendicate ca pretext pentru a recruta ucraineni în zonele ocupate.

ORA 23:00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că noile tancuri furnizate de aliații din NATO vor servi drept mână de fier” într-o contraofensivă a Kievului pentru a străpunge liniile defensive rusești.

Livrările occidentale de artilerie de 155 mm vor fi vitale pentru Ucraina pentru a descuraja atacurile rusești în sud și în est, a declarat Reznikov la o conferință de presă comună cu omologul său polonez, Mariusz Błaszczak.

ORA 22:00

Franța și Italia au finalizat discuțiile tehnice pentru livrarea comună a sistemului de apărare antiaeriană SAMP/T către Ucraina în primăvara anului 2023, a anunțat Ministerul francez al Apărării.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Într-o declarație făcută după o convorbire telefonică între ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, și omologul său italian, Guido Crosetto, ministerul a precizat că: Acest lucru va permite Ucrainei să se apere împotriva atacurilor cu drone, rachete și avioane rusești, prin acoperirea unei părți semnificative a teritoriului ucrainean.”

ORA 21:00

AJUTOR MILITAR

Statele Unite au anunțat vineri un nou ajutor militar de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei rusești.

Aceasta include capacități critice de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să-și apere populația, precum și vehicule blindate de infanterie”, muniție pentru sistemul de rachete Himars și rachete cu rază de acțiune mai lungă, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

ORA 20:00

JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS 2024

Guvernul danez a declarat vineri că se opune ca sportivii ruși să concureze sub un steag neutru la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, afirmând că estede neînțeles” faptul că Comitetul Internațional Olimpic ia în considerare acest lucru în ciuda invaziei Moscovei în Ucraina.

Este poziția oficială a Danemarcei – și este și poziția mea ca ministru – că nu trebuie să oscilăm în poziția noastră față de Rusia. Linia guvernului este clară. Rusia trebuie să fie interzisă din toate sporturile internaționale atâta timp cât continuă atacurile sale asupra Ucrainei”, a declarat ministrul Sportului, Jakob Engel-Schmidt.

Acest lucru este valabil și pentru sportivii ruși care concurează sub un steag neutru. Este total de neînțeles că, aparent, există îndoieli cu privire la această linie în cadrul CIO” , a declarat membrul guvernului într-un interviu acordat agenției daneze Ritzau.

Zakharova: Ucraina va adera la UE în ani-lumină

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat vineri reporterilor că va fi nevoie de ani lumină” pentru ca Ucraina să fie acceptată în Uniunea Europeană, a dezvăluit ministerul pe site-ul său.

Este imposibil să nu observi că regimul de la Kiev exploatează în mod deschis mitul ‘victimei agresiunii’ [și] se angajează într-o dependență totală. În același timp, [regimul] continuă anapoda neonazistă care încalcă grosolan Constituția Ucrainei și obligațiile sale internaționale în domeniul drepturilor și libertăților fundamentale” , a subliniat Zakharova.

Purtătoarea de cuvânt a declarat că, dacă blocului îi pasă cu adevărat de cetățenii săi, va înceta să mai arunce bani pe apa sâmbetei” și nu se va ocupa de gaura neagră” pe care o reprezintă Ucraina. Ea a subliniat că fondurile acordate Kievului reprezintă o povară grea pentru un cetățean obișnuit al UE”.

ORA 19:00

UE și Kievul sprijină centrul de la Haga pentru „crimele de război” ale Rusiei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a dezvăluit vineri că Uniunea Europeană și Kievul susțin în continuare înființarea unui centru internațional de urmărire penală la Haga pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele de agresiune” din Ucraina.

Pe lângă tragerea la răspundere, este logic ca Rusia să plătească pentru a reconstrui Ucraina” , a subliniat Michel în timpul conferinței de presă de la Kiev, asigurând că blocul comunitar va continua să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului”. Un al zecelea pachet este în curs de elaborare pentru a frâna și mai mult mașina de război a Rusiei. Aceste sancțiuni funcționează, slăbind economia Rusiei și privând-o de tehnologii critice” , a subliniat Michel, conform Baha.

Cu o zi înainte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că următorul pachet de sancțiuni ar trebui să fie gata până la 24 februarie, zi în care se va comemora începutul acțiunii militare a Rusiei în Ucraina.

ORA 18:00

CEREREA DE ADERARE A UCRAINEI LA UE

,,UE a recunoscut eforturile considerabile pe care Ucraina le-a depus în ultimele luni pentru a atinge obiectivele care stau la baza statutului său de candidat” , au declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație după un summit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ORA 17:00

Ucraina va ,,lupta cât de mult timp va putea” în ,,fortăreața” Bakhmut, a declarat vineri, 3 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ORA 16:00

RUȘII LA OLIMPIADA DE LA PARIS?

Sportivii nu ar trebui să sufere […] din cauza unor decizii care nu îi privesc” , a declarat vineri Tony Estanguet, președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, referindu-se la chestiunile legate de participarea rușilor și bielorușilor la Jocurile de la Paris.

Rolul meu în calitate de organizator este de a oferi sportivilor din întreaga lume cele mai bune condiții de organizare și securitate. Indiferent de delegațiile cărora li se permite să participe, acestea trebuie să fie în siguranță”, a declarat el pentru AFP.

Apoi, este într-adevăr responsabilitatea Comitetului Internațional și a Comitetului Internațional Olimpic Paralimpic și a federațiilor internaționale să califice sportivii și să decidă ce delegație este eligibilă sau nu pentru a participa la Jocuri. „

ORA 15.00

Norvegia a confirmat că va comanda 54 de noi tancuri Leopard 2 de fabricație germană pentru armata sa de la grupul Krauss-Maffei Wegmann, cu opțiunea de a cumpăra ulterior alte 18 tancuri.

ORA 14.00

Poliția norvegiană a declarat că intenționează să continue să interogheze un fost comandant al grupului de mercenari ruși Wagner, care a cerut azil în Norvegia după ce a luptat în Ucraina.

Andrey Medvedev, care declarase anterior pentru The Guardian că se temea pentru viața sa și că a fost martor la uciderea sumară a luptătorilor Wagner, a predat unele materiale digitale” poliției, a precizat serviciul național de poliție criminală din Norvegia, Kripos, într-un comunicat. Materialul este în curs de examinare, a adăugat aceasta.

ORA 13.00

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află la Kiev, împreună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și 15 comisari europeni, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski pentru ceea ce ei descriu ca fiind o reuniune la vârf.

Vizita extrem de simbolică este prima misiune politică a UE de acest fel într-o țară aflată în război și are loc în momentul în care blocul comunitar se pregătește să adopte un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

ORA 12.00

Germania aprobă livrările de tancuri Leopard 1 către Ucraina

Germania a aprobat o livrare de tancuri de luptă principale Leopard 1 către Ucraina din stocurile industriale, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit.

Hebestreit a confirmat că a fost emisă o licență de export” pentru livrarea de către un producător privat de armament a tancurilor sale Leopard 1 mai vechi, dar nu a oferit mai multe detalii.

Süddeutsche Zeitung raportase că guvernul german a aprobat planurile producătorului german de armament Rheinmetall de a vinde 88 de Leoparduri mai vechi Ucrainei pentru un cost total de peste 100 de milioane de euro.

ORA 11.00

NATO a cerut Rusiei să își îndeplinească obligațiile asumate în cadrul tratatului de reducere a emisiilor nucleare Start, se arată într-o declarație de vineri.

ORA 10.00

UE s-a angajat să dubleze un program de ajutor militar pentru Ucraina prin antrenarea a încă 15 000 de soldați, în cadrul unei serii de anunțuri menite să arate că va fi alături de Ucraina pe termen lung”. Von der Leyen a reiterat, de asemenea, că UE va limita prețul produselor petroliere rusești, ca parte a unui plan mai amplu al G7 de a restricționa veniturile din petrol disponibile pentru mașina de război a Kremlinului.

ORA 09.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în această dimineață că războiul va continua în Ucraina deoarece Donbasul nu este încă pe deplin protejat”.

ORA 08.00

Parchetul general al Ucrainei a depus o plângere penală împotriva lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner care luptă de partea rusă în Ucraina. Prigozhin a fost acuzat de invadarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei și de purtarea unui război de agresiune împotriva Ucrainei.

ORA 07.00

Fost luptător rus: Majoritatea trupelor din Ucraina știu că războiul este greșit și nu cred în fabulațiile lui Putin”

Președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare la sfârșitul lunii septembrie, după ce Rusia a suferit o serie de eșecuri majore pe câmpurile de luptă. Oficialii au declarat că obiectivul proiectului de recrutare a 300.000 de oameni a fost atins în noiembrie.

Yefremov a declarat că aproape toată lumea” din forțele rusești știe că misiunea este greșită. Ei chiar nu cred în fabulațiile lui Putin despre amenințarea de invazie a Ucrainei”, a spus el.

În schimb, ei se află în Ucraina pentru că nu au de ales. Ori familia și copiii lor ajung pe străzi, ori trebuie să fie în tranșee”, a declarat Yefremov pentru Erin Burnett de la CNN.

Și pentru că trupele au fost recrutate, mulți nu pot demisiona, altfel vor fi încarcerați, a spus el. Deci, practic, nu există nicio alegere. Ei trebuie fie să rămână acolo, fie să găsească modalități de a fugi. Așa că, așa cum am spus deja, circumstanțele sunt cumplite”, a spus el.

ORA 06.00

Cel puțin șapte persoane au fost rănite după ce Rusia a vizat din nou orașul Kramatorsk din estul țării cu o ploaie de rachete, la o zi după ce cel puțin trei persoane au murit într-un atac care a lovit ținte civile.

ORA 05.00

Ucraina formează brigăzi de asalt pentru a elibera teritoriul, afirmă ministrul de interne

Ucraina a început să alcătuiască brigăzi de asalt cu scopul de a elibera teritoriul luat de Rusia, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne într-un comunicat.

Decizia de a crea brigăzi de asalt a fost luată de lucrătorii noștri care au suficientă furie pentru a învinge inamicul. Mulți dintre militarii noștri, care ne-au apărat și ne apără țara, au luat inițiativa de a recruta oameni în astfel de unități. Prin urmare, s-a decis ca toți cei care au dorința, care sunt patrioți, care și-au pierdut casele sau rudele din cauza războiului, să fie uniți în astfel de brigăzi. Am început deja să formăm unități menite să ne elibereze teritoriile”, a declarat joi Ihor Klymenko, ministrul interimar al Afacerilor Interne al Ucrainei.

ORA 04.00

Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au condamnat eforturile Comitetului Olimpic Internațional de a permite sportivilor ruși și belaruși să revină în competițiile internaționale, după ce le-a interzis accesul în momentul în care Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an.

Miniștrii fac apel la organismele sportive internaționale să le urmeze exemplul. Apreciem foarte mult toate organizațiile și federațiile sportive internaționale care au eliminat sportivii și reprezentanții Rusiei și Belarusului din competițiile și organizațiile internaționale și le îndemnăm să nu-și schimbe poziția până când Rusia și Belarusul nu-și vor înceta agresiunea împotriva Ucrainei.”

ORA 03.00

Un grup bipartizan de senatori l-a îndemnat pe președintele Joe Biden să amâne vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia până când Ankara va accepta să permită Suediei și Finlandei să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Suedia și Finlanda așteaptă ca Turcia să aprobe admiterea lor în NATO, din care Turcia este membră. Surse din Congres au declarat anterior pentru CNN că administrația Biden se pregătește să ceară parlamentarilor să aprobe vânzarea de avioane F-16 către Turcia, care ar fi una dintre cele mai mari vânzări de arme din ultimii ani.

ORA 02.00

Volodimir Zelenski a declarat că a ajuns la înțelegeri reciproce importante” cu președintele Comisiei Europene în ceea ce privește candidatura Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Zelenski a declarat că a avut joi discuții productive cu liderul comisiei, Ursula von der Leyen, și cu membrii Colegiului Comisiei Europene.

Discuțiile au arătat că toate părțile au înțeles faptul că Ucraina are nevoie de sprijin constant și deplin în apărarea împotriva Rusiei”, a declarat președintele ucrainean în discursul său de joi seara.

ORA 01.00

Se așteaptă ca SUA să includă rachete cu rază mai lungă de acțiune într-un nou pachet de securitate pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației și mai multor oficiali americani.

Pachetul va include un angajament de a furniza Ucrainei bomba de diametru mic lansată de la sol, o rachetă ghidată cu o rază de acțiune de 90 de mile, au declarat doi oficiali.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele rusești se pregătesc pentru o mobilizare mascată” în estul regiunii Donețk, a anunțat joi, pe pagina sa oficială de Facebook, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În teritoriile ocupate temporar din regiunea Donețk, Rusia se pregătește pentru o mobilizare mascată. În special, în orașul Horlivka, toate instituțiile bugetare și comunale au primit ordin să prezinte comisariatului militar de ocupație listele cu persoanele necesare. Toate aceste persoane vor fi examinate de comisii speciale ale inamicului, cu înrolarea ulterioară în rândurile inamicului”, se arată în comunicat, potrivit CNN.

Forțele rusești continuă „recunoașterea activă și pregătirea pentru o ofensivă în mai multe direcții”, a precizat aceasta, adăugând că operațiunile ofensive” continuă spre Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv.

Oficialii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că Rusia plănuiește să se folosească de anexiunile revendicate ca pretext pentru a recruta ucraineni în zonele ocupate. În octombrie, armata a declarat că forțele rusești efectuau verificări „din ușă în ușă” în zonele ocupate, căutând tineri de vârstă de recrutare.