• Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că noile tancuri furnizate de NATO vor servi drept mână de fier” în contraofensiva Kievului.
  • Ambasadorul Kievului în Franța, a declarat că numeroase țări au confirmat acordul lor de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”.
  • SUA s-au angajat să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6.

UPDATE ORA 23:00

Ministerul britanic al Apărării a împărtășit imagini cu echipaje ucrainene care se antrenează pe tancurile britanice Challenger 2, scriind că cursanții învață rapid să folosească vehiculele de luptă.

„Echipajele de tancuri din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au reușit să stăpânească rapid comenzile puternicului Challenger 2 în această săptămână”, a scris sâmbătă Ministerul Apărării într-un tweet.

Marea Britanie s-a angajat să trimită 14 tancuri pentru a ajuta forțele Kievului, iar echipajele de tancuri ucrainene au sosit pentru antrenament la sfârșitul săptămânii trecute.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UPDATE ORA 22:00

Rusia a criticat Uniunea Europeană pentru că a participat vineri, la Kiev, la un summit cu Ucraina, unde membrii au promis o nouă rundă de sancțiuni împotriva Kremlinului.

Sprijinul acordat de blocul comunitar Ucrainei nu face decât să servească „aspirațiile hegemonice” ale SUA și NATO, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, întrebată de răspunsul Moscovei la summit. Zakharova a spus că participanții caută să slăbească Rusia.

UPDATE ORA 21:00

Autoritățile au avertizat că reparațiile ar putea dura săptămâni întregi după incendiul produs sâmbătă la o substație electrică supraîncărcată din orașul portuar ucrainean Odesa, care a lăsat aproape 500.000 de persoane fără curent electric.

Guvernul a declarat că va apela la ajutorul Turciei și a ordonat ca stocurile de generatoare de mare putere ale Ministerului Energiei să fie trimise în oraș. Directorul general al operatorului rețelei de stat, Volodymyr Kudrytskyi, a declarat că echipamentele critice care au fost deja avariate de mai multe ori de loviturile rachetelor rusești au luat foc când nu au mai putut „rezista la sarcină”.

UPDATE ORA 20:00

Mai mult de 18,1 milioane de treceri de frontieră au avut loc în afara Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite.

Cifra reflectă mișcările transfrontaliere în afara țării și nu persoanele fizice. Aproape 10 milioane de persoane au trecut înapoi pe teritoriul ucrainean din 24 februarie anul trecut.

UPDATE ORA 19:00

Jumătate de milion de oameni au rămas fără curent electric în urma unui accident „semnificativ” la o substație electrică din Odessa, în sudul Ucrainei.

Maksym Marchenko, un colonel ucrainean, a scris pe Telegram: „Un accident grav a avut loc la una dintre instalațiile energetice ale NPC Ukrenergo, care a provocat un incendiu. Din această cauză, regiunea Odesa și orașul Odesa au fost aproape complet dezenergizate. Începând de acum, aproape 500.000 de abonați nu au energie electrică.”

UPDATE ORA 18:00

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății privind criza umanitară din Ucraina a declarat că 17,7 milioane de persoane au rămas în nevoie de asistență, iar 7,5 milioane de refugiați ucraineni au fost strămutați în Europa.

Raportul a declanșat o dispută între SUA și Rusia, Kremlinul afirmând că este motivat politic, iar Washingtonul a spus că trebuie actualizat, relatează Reuters. Raportul directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost prezentat consiliului executiv al organizației, din care fac parte atât Rusia, cât și Statele Unite.

UPDATE ORA 17:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă cu premierul britanic Rishi Sunak

Zelenski a declarat că i-a mulțumit lui Sunak pentru instruirea trupelor ucrainene, astfel încât acestea să poată folosi tancurile britanice Challenger.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al No 10 a spus „Primul ministru a spus că se concentrează pe asigurarea faptului că echipamentul militar defensiv al Regatului Unit ajunge pe linia frontului cât mai repede posibil”.

UPDATE ORA 16:00

Procuratura ucraineană a deschis un dosar penal împotriva șefului grupării Wagner

Procurorul general al Ucrainei a deschis un dosar penal împotriva șefului și fondatorului grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, informează Al Jazeera.

Potrivit unui comunicat publicat pe Telegram, Prigojin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, este acuzat de „uzurparea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei” și de „purtarea unui război agresiv” .

„Procurorii au interogat deja doi astfel de luptători care se află în UE. O anchetă privind implicarea în crime de război a unui alt membru al PMK (Grupul de mercenari Wagner, n.r.), care se află în Norvegia, este în derulare” , precizează procuratura ucraineană, în comunicat.

UPDATE ORA 15:00

Ce spune Dmitri Medvedev despre armamentul avansat promis de SUA Ucrainei

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că furnizarea de către SUA de armament avansat pentru Ucraina nu va determina Moscova să negocieze cu Kievul, relatează agenția Reuters.

,,Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde” , a spus Medvedev, citat de jurnalista Nadana Fridrikhson, căreia i-a acordat un interviu. Întrebat dacă livrarea de arme cu rază mai lungă de acţiune ar face ca Rusia să fie dispusă să negocieze cu Ucraina, Medvedev a răspuns că ,,rezultatul va fi exact opus” , precizează Fridrikhson, pe canalul său de Telegram.

,,Numai nebunii morali, dintre care sunt destui în ambele, Casa Albă şi Capitoliu, pot susţine aşa ceva” , a adăugat fostul președinte al Rusiei.

De asemenea, întrebat ce s-ar întâmpla dacă armamentul avansat promis de SUA Ucrainei va lovi peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, Medvedev a răspuns: ,,Nu ne impunem nicio limită şi, în funcţie de natura ameninţărilor, suntem gata să folosim toate tipurile de arme. În conformitate cu documentele noastre doctrinare, inclusiv Fundamentele Descurajării Nucleare. Pot să vă asigur că răspunsul va fi rapid, dur şi convingător” .

UPDATE ORA 14:00

Germania anunță că are numeroase dovezi despre crimele de război din Ucraina

Procurorul general al Germaniei, Peter Frank, a declarat într-un interviu pentru ziarul Welt am Sonntag, că Berlinul a adunat dovezi ale unor crime de război comise în Ucraina, relatează The Guardian.

,,În prezent, de exemplu, ne concentrăm asupra crimelor în masă de la Bucha sau asupra atacurilor împotriva infrastructurii civile ucrainene” , a declarat Peter Frank, adăugând că numărul elementelor de probă strânse de procurori este format din „trei cifre”.

Germania a început să colecteze probe în martie 2022 pentru a urmări în justiție posibile crime de război.

„Ne pregătim pentru un posibil proces ulterior – fie că este vorba despre noi, în Germania, fie că este vorba despre partenerii noștri străini, fie că este vorba despre o instanță internațională” , a mai precizat procurorul german.

UPDATE ORA 13:00

116 militari ucraineni s-au întors în țară în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia

Cei 116 militari ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă și s-au întors în Ucraina în cadrul unui schimb de prizonieri, a anunțat șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, sâmbătă, 4 februarie, relatează The Kyiv Independent.

Printre prizonierii de război ucraineni eliberați se numără membri ai forțelor armate, unităților de apărare teritorială, forțelor navale, Serviciului de pază a frontierei de stat, Gărzii Naționale, Poliției Naționale și forțelor pentru operațiuni speciale. Doi dintre cei 116 erau ofițeri, iar restul erau soldați și sergenți.

Am reușit să aducem înapoi 116 dintre oamenii noștri, apărători ai Mariupolului, partizani din Herson, lunetiști din direcția Bahmut și alți eroi” , a precizat oficialul ucrainean. Împreună cu prizonierii de război, au fost transferate trupurile voluntarilor britanici Andrew Bagshaw și Chris Parry, precum și corpul lui Evhen Kulyk, un soldat voluntar care a luptat în Legiunea Străină Franceză, dar care s-a întors să apere Ucraina după 24 februarie, a adăugat Yermak.

UPDATE ORA 12:00

Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei

Premierul portughez Antonio Costa a anunțat sâmbătă, 4 februarie, că țara sa va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, fără a preciza despre câte vehicule grele de luptă este vorba, relatează The Guardian.

Potrivit oficialului, Portugalia poartă discuții cu Germania pentru a obține piesele necesare pentru repararea tancurilor Leopard inutilizabile din forțele armate portugheze.

,,Lucrăm în prezent pentru a putea aloca o parte din tancurile noastre. Știu câte tancuri vor fi (trimise în Ucraina), dar acest lucru va fi anunțat la momentul potrivit” , a declarat Costa pentru agenția de presă Lusa, în timpul unei călătorii în Republica Centrafricană.

Amiralul António Silva Ribeiro, șeful forțelor armate portugheze, a declarat luna trecută că Portugalia avea 37 de tancuri Leopard 2, dar presa locală a relatat că cele mai multe dintre ele sunt inoperabile.

UPDATE ORA 11:00

Odesa și suburbiile sale, fără electricitate

În dimineața zilei de 4 februarie, la substația NPC Ukrenergo a avut loc al doilea accident de mare amploare din ultimele 24 de ore, din cauza căruia orașul Odesa și o parte din regiunea cu același nume au rămas fără energie electrică, relatează Ukrainska Pravda.

,,Odesa și o parte din regiunea Odesa sunt temporar fără energie electrică. Inginerii energeticieni depun toate eforturile pentru a alimenta infrastructura critică” , anunță grupul energetic DTEK.

Pe 3 februarie, la substația Ukrenergo din Odesa a avut loc un accident de amploare, în urma căruia unele zone din oraș și o parte din regiunea au rămas fără energie electrică

UPDATE ORA 10:00

Bilanțul victimelor Rusiei în Ucraina depășește 130 de mii de morți, potrivit Kievului

Statul major al forțelor armate ucrainene a afirmat sâmbătă că a lichidat” cel puțin 130.590 de soldați ruși de la începutul operațiunii militare a Moscovei în Ucraina.

Potrivit bilanțului ucrainean, 720 de soldați ruși ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore.

De asemenea, în ultima zi, țara sa ar fi pierdut cel puțin 3 tancuri, 6 vehicule blindate protejate, 5 sisteme de artilerie, 3 sisteme de luptă antiaeriană, 4 vehicule aeriene fără pilot la nivel tactic, 13 camioane și cisterne și 1 unitate de echipament special.

UPDATE ORA 09:00

Ucraina: Rusia a efectuat 20 de lovituri aeriene într-o singură zi

În ultimele 24 de ore, Rusia a efectuat 20 de lovituri aeriene, trei atacuri cu rachete și peste 90 de atacuri cu lansatoare de rachete, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Unele dintre atacuri au vizat infrastructura civilă din regiunile Harkov și Mykolaiv, provocând victime civile. Între timp, Ucraina a efectuat opt lovituri, distrugând patru drone rusești Orlan-10.

Inamicul a început măsurile de evacuare a populației din teritoriile ocupate temporar. Potrivit informațiilor disponibile, colaboratorii cu familiile lor sunt pregătiți pentru plecare în districtul Troițki din regiunea Luhansk” , a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 08:00

RACHETE CU RAZĂ LUNGĂ DE ACȚIUNE

Statele Unite s-au angajat vineri să livreze rachete cu rază mai mare de acțiune Ucrainei. Noul ajutor militar american în valoare de 2,2 miliarde de dolari include rachete care ar putea aproape dubla raza de acțiune a forței de atac a Ucrainei, a declarat Pentagonul.

Printre acestea se numără rachete lansate de la sol care pot atinge o țintă aflată la o distanță de 150 km și care pot amenința astfel pozițiile rusești din spatele liniilor de front. Cu cât raza de acțiune a armelor noastre este mai mare și cu cât trupele noastre sunt mai mobile, cu atât mai repede agresiunea brutală a Rusiei va lua sfârșit” , a reacționat seara șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 07:00

WASHINGTON

Procurorul general al SUA a anunțat vineri primul transfer de fonduri rusești confiscate pentru a ajuta Ucraina, potrivit CNN. Anunț astăzi că am autorizat primul transfer de fonduri rusești confiscate vreodată către Ucraina” , a declarat Merrick Garland, precizând că bunurile confiscate au fost rezultatul punerii sub acuzare a oligarhului Konstantin Malofeyev în aprilie.

Cele 5,4 milioane de dolari vor merge la Departamentul de Stat pentru a sprijini poporul ucrainean” , a spus el.

UPDATE ORA 06:00

Ursula Von der Leyen: UE va aloca 1 miliard de euro pentru reconstrucția Ucrainei

În urma summitului UE-Ucraina de vineri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că se lucrează la alocarea unei finanțări de un miliard de euro pentru Ucraina în vederea refacerii infrastructurii distruse în urma atacurilor și bombardamentelor rusești, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit acesteia, este esențial să se înceapă imediat reconstrucția rapidă a țării. „Reconstrucția locuințelor, a drumurilor, a infrastructurii, a școlilor și a spitalelor este o muncă de zi cu zi care trebuie făcută” , a declarat ea, adăugând că acest efort este la fel de important ca și „repararea pagubelor pe care bombele lui Putin le provoacă infrastructurii energetice” .

Canada impune noi sancțiuni împotriva unor grupuri media și artiști care propagă „dezinformările” Rusiei

UPDATE ORA 05:00

Canada a impus sancțiuni împotriva a 38 de persoane și a 16 entități despre care spune că sunt „complice la propagarea dezinformării și propagandei rusești” , relatează Al Jazeera.

Printre cei vizați se află grupul media rus de stat MIA Rossiya Segodnya și cântărețul Nikolay Victorovici Baskov, care a susținut un concert pro-război la Moscova, a precizat Ministerul canadian de Externe, într-un comunicat de presă.

De când a început invazia pe scară largă a Rusiei și până în prezent, UE a oferit Ucrainei un ajutor în valoare totală de 49 de miliarde de euro.

UPDATE ORA 04:00

Noile sancțiuni UE vor afecta comerțul și tehnologia Rusiei, afirmă Ursula von der Leyen

Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Moscovei va afecta comerțul și tehnologia care sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul summitului UE-Ucraina de la Kiev, potrivit The Guardian.

UPDATE ORA 03:00

Protestele anti-război din Rusia au luat forma comemorării victimelor ucrainene, în timp ce rușii au început să depună flori la la statuile unor scriitori ucraineni din zeci de orașe rusești, relatează The Moscow Times.

UPDATE ORA 02:00

O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite, a declarat vineri un oficial american, relatează Reuters.

UPDATE ORA 01:00

Zelenski: Vom lupta cât vom putea de mult pentru a păstra Bahmutul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că Ucraina va lupta pentru a păstra orașul „fortăreață” Bahmut cât de mult va putea și i-a îndemnat pe aliații occidentali să furnizeze țării sale arme cu rază lungă de acțiune care să ajute la respingerea forțelor ruse, relatează Al Jazeera, CNN și The Guardian.

„Nimeni nu va renunța la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut ca fiind fortăreața noastră” , a declarat Zelenski, într-o conferință de presă la Kiev la care au participat și înalți oficiali ai blocului comunitar, la finalul summitului UE-Ucraina.

„Ucraina ar fi capabilă să țină Bahmutul și să elibereze Donbasul ocupat dacă ar primi arme cu rază lungă de acțiune”, a mai spus președintele Zelenski.

„Dacă livrările de arme vor fi accelerate, în special cele cu rază lungă de acțiune, nu numai că nu vom părăsi Bahmutul, dar vom începe și eliberarea Donbasului, care este ocupat din 2014”, a adăugat Zelenski. Orașul Bahmut din estul regiunii Donbas a devenit punctul central al rezistenței ucrainene și al eforturilor intense ale Moscovei de a recâștiga avântul pe câmpul de luptă.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat vineri că noile tancuri furnizate de NATO vor servi drept mână de fier” în contraofensiva Kievului împotriva forțelor rusești din Ucraina.

Avem nevoie de o coaliție de tancuri cu principalele tancuri ale țărilor NATO pentru o contraofensivă. Adică, le vom folosi ca pumn de oțel” pentru a sparge linia lor de apărare”, a declarat Reznikov la o conferință de presă comună cu omologul său polonez, scrie CNN.

Pentru a descuraja o eventuală nouă ofensivă rusă în sud și în est, Forțele Armate ale Ucrainei vor folosi în primul rând artileria de 155 mm”, printre alte arme, a adăugat el. „De aceea spunem astăzi că prioritatea pe câmpul de luptă rămâne artileria de 155 mm și obuze pentru aceasta”.

Recent, Vadym Omelchenko, ambasadorul Kievului în Franța, a declarat că numeroase țări au confirmat acordul lor de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”.

El nu a precizat ce țări vor furniza tancurile și nici nu a oferit o defalcare a modelelor. SUA s-au angajat să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6. Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera Ucrainei o parte din propriile sale Leopard 2 de fabricație germană.