• Ucraina se așteaptă ca Rusia să mobilizeze până la o jumătate de milion de soldați suplimentari în următoarele luni, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații.
  • Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de persoane pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023″ , a spus acesta.
  • Oficialii ruși au negat în mod constant că ar fi planificată o altă mobilizare.

UPDATE ORA 22:00

Tancurile de luptă Leopard 2 din Germania vor fi gata de utilizare de către Ucraina la sfârșitul lunii martie, a anunțat marți armata germană într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a vizitat marți Kievul, unde s-a întâlnit cu soldații care vor merge în curând în Germania pentru a se antrena pe tancurile Leopard 2. El a declarat că a fost profund impresionat de determinarea și fețele solemne ale soldaților ucraineni.

UPDATE ORA 21:00

Parlamentul ucrainean a aprobat numirea unui nou ministru de interne și a unui nou șef al Serviciului de Securitate.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Noul ministru de interne este Ihor Klymenko, fost șef al poliției naționale. Acesta a ocupat funcția de ministru interimar după ce Denis Monastyrsky, fostul ministru de interne, a fost ucis luna trecută într-un accident de elicopter la periferia Kievului.

UPDATE ORA 20:00

Germania, Olanda și Danemarca vor furniza 100 de tancuri Leopard 1 Ucrainei
Germania, Danemarca și Olanda au anunțat că intenționează să furnizeze Ucrainei cel puțin 100 de tancuri de luptă Leopard 1 recondiționate. Într-o declarație comună, miniștrii apărării din cele trei țări au declarat că transportul de tancuri Leopard 1 mai vechi face parte dintr-un efort de a sprijini Ucraina în eforturile sale de a rezista agresiunii rusești.

UPDATE ORA 19:00

Rusia a avut „cele mai mortale 24 de ore de la începutul războiului”, susține Ucraina
Armata ucraineană a afirmat că ultimele 24 de ore au fost cele mai mortale din timpul războiului pentru trupele rusești, mărindu-și bilanțul militarilor ruși morți cu 1.030 de morți în timpul nopții, ajungând la 133.190.

Cifra, care nu a putut fi verificată în mod independent, marchează cea mai mare creștere a numărului de decese zilnice ale militarilor ruși de la începutul războiului, în februarie anul trecut. De asemenea, Rusia a declarat că a ucis un număr mare de soldați ucraineni în ultimele săptămâni, afirmând că a provocat 6.500 de victime ucrainene în luna ianuarie.

UPDATE ORA 18:00

Ihor Klymenko a fost numit ministru al afacerilor interne al Ucrainei
Parlamentul ucrainean a aprobat numirea lui Ihor Klymenko în funcția de ministru al afacerilor interne al țării. Klymenko, fost șef al poliției naționale ucrainene, a ocupat funcția de ministru interimar de interne după ce fostul ministru, Denys Monastyrskiy, a fost ucis luna trecută într-un accident de elicopter la periferia Kievului.

Monastyrskiy, adjunctul său și alți cinci oficiali de rang înalt au fost uciși când elicopterul lor s-a prăbușit într-o grădiniță din Brovary, la nord-est de capitală. Alte șapte persoane au fost de asemenea ucise, inclusiv un copil. După cum s-a relatat anterior, parlamentul ucrainean l-a aprobat, de asemenea, pe Vasili Malyuk ca nou șef al serviciilor de securitate ale țării, cunoscute sub numele de SBU.

UPDATE ORA 17:00

Explozii puternice au fost raportate în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, potrivit lui Petro Andriușcenko, un consilier al primarului orașului exilat.

Într-o declarație pe Telegram, Andriușcenko a declarat că exploziile au fost auzite în districtul Prmorsky. El a scris: „Cinci explozii puternice la rând în cartierul Prymorskyi din Mariupol. Oamenii noștri raportează că au răsunat în zona portului maritim. Este exact locul unde ocupanții au desfășurat recent echipamente militare și sisteme de apărare antiaeriană.”

UPDATE ORA 16:00

Rusia cere SUA să nu se mai amestece în afacerile sale într-o notă de protest

Ministerul de Externe al Rusiei a înmânat o notă Ambasadei Statelor Unite, cerând Washingtonului să înceteze să se mai amestece în afacerile de stat ale Moscovei, a relatat marți TASS citând surse din minister.

La 7 februarie anul acesta, o notă oficială a fost înmânată Ambasadei SUA la Moscova, cerând să înceteze acțiunile ireconciliabile cu statutul misiunii diplomatice, care echivalează cu o ingerință în afacerile interne ale Federației Ruse”, a declarat sursa citată de agenție. Potrivit TASS, Kremlinul îi va expulza pe toți diplomații americani care vor fi găsiți că desfășoară activități subversive” , menționând că ambasada vorbește în mod nepotrivit împotriva conducerii ruse.

Lynne Tracy, noul ambasador al SUA în Rusia, a sosit la Moscova la sfârșitul lunii ianuarie, după ce Senatul a confirmat nominalizarea sa pentru această funcție în decembrie 2022.

UPDATE ORA 15:00

SANREMO: DISCURSUL LUI ZELENSKI A FOST ANULAT

Apariția live a președintelui ucrainean la festivalul de muzică Sanremo a fost anulată. Mai mulți lideri din dreapta spectrului politic italian au cerut ca Volodimir să nu vorbească în direct la deschiderea celebrului festival, transmis ieri în direct de RAI, al cărui program este cel mai urmărit în fiecare an. Vicepremierul populist Matteo Salvini, de exemplu, a declarat că discursul președintelui ucrainean a fost ,,deplasat” .

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a sugerat cu răceală că Zelenski ,,ar fi putut câștiga concursul cu un rap” .

UPDATE ORA 14:00

HIDALGO: NICIUN SPORTIV RUS LA OLIMPIADĂ

Primarul Parisului, gazda Jocurilor Olimpice din 2024, a declarat că se opune acum prezenței sportivilor ruși la competiție – atât timp cât există război” în Ucraina, a anunțat marți anturajul său după un interviu acordat postului France Info.

Într-un interviu anterior, la sfârșitul lunii ianuarie, Anne Hidalgo se declarase în favoarea participării lor sub un steag neutru” pentru a nu-i priva pe sportivi de competiție” , compromis pe care îl consideră acum indecent”.


Șoigu spune că SUA vor să prelungească conflictul din Ucraina

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acuzat marți Statele Unite și aliații săi că ,,prelungesc” în mod deliberat conflictul din Ucraina, conform baha news.

Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să captureze teritoriile noastre” , a subliniat ministrul apărării în timpul conferinței telefonice, adăugând că astfel de acțiuni atrag” statele membre NATO în conflictul care ar putea duce la un „nivel imprevizibil de escaladare a acestuia” .

Potrivit lui Shoygu, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au pierdut peste 6.500 de soldați, 26 de avioane și 7 elicoptere în luna ianuarie a acestui an.

UPDATE ORA 13:00

„IMPREVIZIBIL”

Sprijinul occidental pentru Ucraina face ca escaladarea conflictului să fie imprevizibilă” , potrivit ministrului rus al apărării, care consideră, de asemenea, că ofensiva armatei sale pe frontul de est se desfășoară cu succes” .

În prezent, luptele se desfășoară cu succes în zonele Bakhmut și Vugledar” , a declarat Serghei Șoigu, avertizând Occidentul să nu-și mărească ajutorul acordat Ucrainei, ceea ce, în opinia sa, ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare” a conflictului.

UPDATE ORA 12:00

Ucraina avertizează în legătură cu desfășurarea de trupe rusești în estul țării

Rusia trimite întăriri în estul Ucrainei în așteptarea unei posibile ofensive, a declarat un guvernator ucrainean, dar serviciile secrete britanice au declarat marți că este puțin probabil ca Rusia să aibă suficiente forțe pentru a influența semnificativ războiul în câteva săptămâni.

Ucraina anticipează o ofensivă rusă majoră din motive ,,simbolice” în jurul aniversării invaziei rusești din 24 februarie, pe care Moscova insistă să o numească ,,operațiune militară specială”.

UPDATE ORA 11:00

MOBILIZAREA RUSĂ

Potrivit directorului adjunct al serviciilor secrete ucrainene, Moscova pregătește noi ofensive în primăvară și se așteaptă să mobilizeze între 300.000 și 500.000 de oameni până atunci.

UPDATE ORA 10:00

Proprietăți din Marea Britanie deținute în mod opac de oligarhi

Aproape 52.000 de proprietăți sunt încă deținute în mod anonim în Marea Britanie, unele de către cleptocrați și oligarhi” , în ciuda normelor care îi obligă să își dezvăluie identitatea, potrivit unui raport publicat marți de Transparency International.

Organizația a identificat peste 6,7 miliarde de lire sterline de proprietăți din Marea Britanie cumpărate cu fonduri suspecte” , majoritatea fiind deținute prin intermediul unor companii offshore opace, în special proprietăți de lux în Londra. Mai mult de 20% din această sumă a provenit din Rusia, în special în beneficiul unor persoane „supuse unor sancțiuni și apropiate Kremlinului” , a precizat ONG-ul.

UPDATE ORA 09:00

Kamala Harris va participa la conferința de securitate de la Munchen la mijlocul lunii februarie

Vicepreședintele american Kamala Harris va călători în Germania între 16 și 18 februarie pentru a participa la Conferința anuală de securitate de la Munchen, a anunțat luni purtătoarea sa de cuvânt. Ea va folosi evenimentul, care reunește lideri mondiali și are loc la aproape un an de la începutul „invaziei brutale și neprovocate a Rusiei” , pentru a sublinia unitatea și hotărârea transatlantică” , potrivit unei declarații a lui Kirsten Allen, potrivit France Presse.

De asemenea, călătoria Kamalei Harris este menită să demonstreze „leadershipul global al SUA” și angajamentul său de durată de a sprijini Ucraina” . Vicepreședinta va ține un discurs și se va întâlni cu liderii ca o modalitate de a continua (angajamentul diplomatic)” al SUA cu privire la războiul din Ucraina și „alte probleme regionale și globale” , a declarat purtătoarea sa de cuvânt.

Cea de-a 59-a ediție a Conferinței de Securitate de la München va avea loc între 17 și 19 februarie.

UPDATE ORA 08:00

Avansarea trupelor rusești este „puțin probabilă” în următoarele săptămâni

În ultima lor informare privind situația din Ucraina, serviciile secrete britanice consideră că este „foarte probabil ca Rusia să încerce să reia operațiuni ofensive majore în Ucraina de la începutul lunii ianuarie 2023. Obiectivul său operațional este aproape sigur de a cuceri părțile rămase în mâinile ucrainenilor din regiunea Donețk.

Forțele rusești au reușit să câștige doar câteva sute de metri de teritoriu pe săptămână. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că Rusia nu dispune de muniția și de unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes.

Rămâne puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să acumuleze forțele necesare pentru a influența semnificativ rezultatul războiului în următoarele săptămâni.

UPDATE ORA 07:00

Zelenski a demis o serie de oficiali de nivel înalt în acest an, în cadrul unei epurări menite să pună capăt corupției. Reznikov fusese supus la presiuni din cauza unui scandal de corupție în minister.

UPDATE ORA 06:00

Ucraina a trimis mesaje contradictorii cu privire la soarta ministrului apărării Oleksii Reznikov, lăsând un post cheie sub semnul întrebării. Situația neclară a lui Reznikov este primul semn public de destabilizare a conducerii de război a Ucrainei, notează Reuters. 

Zelenski a părut să facă aluzie la o schimbare a lui Reznikov: „Vom combina experienţa militară a oamenilor noştri cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală”

UPDATE ORA 05:00

Papa Francisc spune că vrea să se întâlnească cu Zelenski și Putin Papa

Francisc a declarat duminică, într-un interviu acordat pentru Corriere della Sera, că este deschis să se întâlnească atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Kyiv Independent.

Papa a spus că nu a mers anterior la Kiev pentru că atunci nu a fost posibil să vină în capitala Ucrainei. Acesta a adăugat că voia să meargă la Moscova pentru a discuta cu Putin la începutul invaziei, dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a amânat vizita.

UPDATE ORA 04:00

Parlamentul Ucrainei recunoaște grupul Wagner ca organizație criminală internațională

Parlamentul Ucrainei a recunoscut luni grupul de mercenari Wagner ca organizație criminală internațională și a cerut guvernelor străine să facă același lucru, transmite Kyiv Independent.

Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat pe 26 ianuarie grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă” și a impus sancțiuni rețelei sale de sprijin din întreaga lume.

UPDATE ORA 03:00

Rusia susţine că anchetează folosirea de către Ucraina a armelor chimice

Comitetul pentru Anchete din Rusia a anunţat luni că investighează presupusa utilizare de către Ucraina a unor arme chimice în apropierea oraşelor ucrainene Soledar şi Bahmut, transmite Reuters.

Comitetul a susținut că Republica Populară Doneţk, înfiinţată în teritoriile din Ucraina ocupate de forţele ruse, a raportat că mai multe drone ucrainene au folosit arme chimice în două locuri.

„Prin urmare, militarii din forţele armate ruse resimt o degradare a stării de sănătate şi simptome caracteristice de otrăvire”, a transmis comitetul, fără să dea detalii sau să numească substanţele presupus implicate.

UPDATE ORA 02:00

Regiunea Dnipropetrovsk, bombardată de forțele ruse

Trupele ruse au bombardat luni după-amiază două districte din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Mikola Lukashuk, șeful consiliului regional, citat de Kyiv Independent. Atacurile au distrus trei case, trei ferme, o mașină, panouri solare, conducte de gaz și linii electrice în comunitatea Mirove de lângă Nikopol

UPDATE ORA 01:00

Zelenski, aşteptat joi la Bruxelles pentru un summit al UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un „viitor summit” al UE, a anunţat luni Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel, fără a da alte detalii. Charles Michel „l-a invitat pe (Volodimir) Zelenski să participe personal la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nu vor fi dezvăluite informaţii suplimentare” , a transmis pe Twitter Barend Leyts.

Cu toate acestea, mai multe surse europene au indicat o posibilă vizită a lui Zelenski la Bruxelles, joi, 9 februarie, cu ocazia unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima vizită a preşedintelui ucrainean în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva ţării sale, la 24 februarie 2022.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina se așteaptă ca Rusia să mobilizeze până la o jumătate de milion de soldați suplimentari în următoarele luni, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații. Vadym Skibitskyi, adjunctul șefului Serviciului de informații al apărării ucrainene, a afirmat într-un interviu că Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de persoane pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023″.

Acești 500.000 se adaugă la cei 300.000 mobilizați în octombrie 2022″, a spus Skibitskyi. „Acest lucru dovedește că Kremlinul lui Putin nu are nicio intenție de a pune capăt acestui război. Ofensiva rusă ar putea avea loc în regiunile Donețk și Luhansk și, posibil, în regiunea Zaporojie. Trupele rusești vor trece în defensivă în regiunea Herson și în Crimeea. Acest nou val de mobilizare va dura până la două luni.”

Oficialii ruși au negat în mod constant că ar fi planificată o altă mobilizare. Dar, la o conferință din decembrie a șefilor militari ruși, ministrul apărării Serghei Șoigu a propus creșterea forțelor armate la 1,5 milioane de oameni de luptă, de la 1,15 milioane în prezent, pe o perioadă de trei ani. Acest lucru era necesar pentru a garanta rezolvarea problemelor legate de securitatea militară a Rusiei„, a declarat Shoigu.

Skibytskyi a mai spus că, la începutul anului 2022, serviciile de informații ale Apărării erau la curent cu faptul că o „invazie la scară largă urma să înceapă la începutul lunii februarie sau puțin mai târziu….În ianuarie am văzut că trupele din Districtul Militar de Est al Rusiei au început să sosească în Belarus”, precum și pregătiri în Crimeea, scrie CNN.

La vremea respectivă, Ucraina a minimalizat public perspectiva unei invazii rusești. În interviul acordat publicației Tehnologii și strategii ucrainene”, Skibytskyi a declarat că primele zile de război au fost nefavorabile pentru noi, inamicul a avansat până la Mariupol. Dar rezistența de la Mariupol este cea care a ruinat planurile rusești în sudul țării”.

El a spus că apărarea Mariupolului a împotmolit 10.000-12.000 de trupe inamice care fuseseră alocate pentru o ofensivă spre nord pentru a încercui forțele ucrainene care apără regiunea Donbas. Mariupol și-a jucat rolul 100 la sută”, a spus Skibytskyi.

De asemenea, el a afirmat că rușii au acum probleme considerabile cu rachetele”. Ei obișnuiau să producă nu mai mult de 200 de rachete pe an, în funcție de un tip. Acum pot produce doar patru rachete Iskander pe lună. În ceea ce privește rachetele Kh-101, poate fi ceva de genul 20-30, în funcție de stocurile de componente importate”.

Iskander este o rachetă de croazieră puternică și relativ precisă. Analiștii occidentali au declarat, de asemenea, că estimează că Rusia are stocuri reduse de anumite rachete. Skibytskyi a oferit, de asemenea, o analiză ucraineană a programului de drone ofensive al Rusiei. Până în prezent au folosit aproximativ 660 de drone Shahed. Contractul prevede 1.750 de unități. De asemenea, livrarea și pregătirea durează ceva timp. Potrivit datelor noastre, urmează să aibă un alt lot pentru livrare”.