• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe comandantul adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, Ruslan Dzyuba.
  • Măsura este cea mai recentă remaniere a conducerii guvernului lui Zelenski.
  • Schimbarea de personal a fost privită, în general, ca o încercare de a eradica corupția.

UPDATE ORA 24.00

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat, că rușii au lansat duminică seară cel puțin o dronă UAV de recunoaștere și mai multe baloane cu reflectoare unghiulare deasupra regiunii Dnipropetrovsk, conform Ukrinform.

Apărarea antiaeriană a comandamentului aerian „Est” a tras împotriva UAV-ului inamic. Rezultatul este în curs de verificare”, se arată în mesaj.

Anterior, Mikola Lukașuk, șeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk. a anunțat că dronele inamice încearcă din nou să atace regiunea Dnipropetrovsk.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Drone din nou. Gardienii cerului sunt în defensivă. Fii atent, ai grijă de tine” , a scris Mikola Lukașuk.

O alertă aeriană a fost declarată duminică în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Poltava și Luhansk.

UPDATE ORA 23.00

Silvio Berlusconi îl atacă pe Volodimir Zelenski

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid face parte din coaliția guvernamentală a Giorgiei Meloni, a lansat duminică, 12 februarie 2023, un atac în toată regula la adresa președintelui ucrainean VolodImIr ZelenskI.

Întrebat despre întâlnirea de joi, la Bruxelles, dintre Giorgia Meloni și Volodymyr Zelensky, el a răspuns: ,,Eu să vorbesc cu ZelenskI? Dacă aș fi fost președinte al Consiliului, nu m-aș fi dus niciodată acolo” .

El și-a explicat apoi motivele: ,,Tot ce trebuia să facă (Volodimir Zelenski) era să înceteze să mai atace cele două republici autonome din Donbass și toate acestea nu s-ar fi întâmplat, așa că judec foarte, foarte negativ comportamentul acestui domn”, a spus el, care tocmai votase la alegerile regionale din Lombardia.

Silvio Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin pe vremea când acesta era la putere, nu este la prima declarație polemică pe tema conflictului din Ucraina, deși a fost mai tăcut de la victoria în alegeri din septembrie a coaliției formate din partidul său Forza Italia, Liga lui Matteo Salvini și formațiunea Fratelli d’Italia a Giorgiei Meloni.

Giorgia Meloni, care a avut joi o întâlnire față în față cu Volodymyr Zelenski la Bruxelles, a discutat cu acesta despre o viitoare vizită la Kiev, care este ,,în curs de organizare” .

Opoziția de stânga, prin vocea senatorului Partidului Democrat (PD) Dario Parrini, a criticat și ea ,,enumeratele declarații pro-Putin și anti-Ucraina” ale lui Berlusconi. ,,Suntem o anomalie absolută: nici Germania, nici Franța, nici Spania sau Portugalia nu au în majoritatea lor guvernamentală lideri politici cu asemenea poziții delirante „, a deplâns el pe Facebook.

UPDATE ORA 22.00

CREDIT SUISSE

Potrivit SonntagsZeitung, banca Credit Suisse a înghețat active rusești în valoare de peste 19 miliarde de dolari, la cererea mai multor state, printre care și Suedia.

UPDATE ORA 21.00

HARKOV

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că armata rusă a atacat atelierele ,,de asamblare a vehiculelor blindate de lângă uzina de construcții de mașini Malyshev” din Harkov.

UPDATE ORA 20.00

UCRAINA SANCȚIONEAZĂ 200 DE PERSOANE

Potrivit cotidianului Kyiv Independent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat o serie de sancțiuni împotriva a 199 de ruși și a unui ucrainean. Ucraineanul vizat de aceste sancțiuni este Iuri Cerniciuk, care ar fi acceptat să devină director al centralei nucleare din Zaporojie la cererea rușilor.

UPDATE ORA 19.00

WAGNER REVENDICĂ CAPTURAREA ORAȘULUI DIN EST

Șeful grupului paramilitar rus Wagner a declarat duminică că trupele sale au cucerit orașul ucrainean Krasna Hora, la câțiva kilometri nord de Bakhmut, pe care Moscova încearcă să-l cucerească de mai multe luni.

Astăzi, unitățile de asalt ale lui Wagner au cucerit orașul Krasna Hora” , a declarat Evgheni Prigoin,j citat de serviciul său de presă.


„SĂ AȘTEPTĂM ȘI SĂ VEDEM”.

Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a declarat că să așteptăm și să vedem”, ca răspuns la comentariile președintelui polonez care au pus la îndoială faptul că aliații donează avioane Ucrainei.

UPDATE ORA 18.00

AVION DOBORÂT LÂNGĂ BAHMUT

Statul Major ucrainean a anunțat pe Telegram că polițiștii de frontieră au doborât un avion rusesc în apropiere de Bahmut.

UPDATE ORA 17.00

ARMELE ȘI VEHICULELE MILITARE BRITANICE AR PUTEA FI FABRICATE ÎN UCRAINA, POTRIVIT SUNDAY TELEGRAPH

Oficiali britanici de rang înalt din industria britanică de apărare, care nu au fost numiți, ar fi discutat planurile cu omologii lor de la Kiev, relatează Sunday Telegraph.

Se spune că directorii britanici au vizitat țara în vederea înființării unor societăți mixte care să producă arme și vehicule pe plan local sub licență.

UPDATE ORA 16.00

Forțele ucrainene mențin apărarea de-a lungul liniei frontului din Donețk

Forțele ucrainene mențin apărarea de-a lungul liniei frontului din Donețk, inclusiv a orașului asediat Bakhmut, cele mai crâncene lupte fiind purtate pentru orașele Vuhledar și Maryinka, a declarat sâmbătă comandantul militar suprem al Kievului, relatează Reuters.

Valeriy Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că Rusia desfășoară zilnic aproximativ 50 de atacuri în Donețk, o regiune din sud-estul Ucrainei pe care Moscova încearcă să o ocupe în totalitate.

UPDATE ORA 15.00

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, au discutat despre prioritățile”, inclusiv apărarea aeriană și artileria, pentru următoarele reuniuni ale aliaților Kievului la Bruxelles, au declarat ambele părți sâmbătă seara târziu.

După ce a obținut promisiunea a zeci de tancuri de luptă moderne, inclusiv M1 Abrams din SUA, Leopard 2 din Germania și Challenger 2 din Marea Britanie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și alți oficiali de la Kiev au cerut aliaților să trimită avioane de luptă.

UPDATE ORA 14.00

Mercenarii wagnerieni susțin că au capturat un sat la nord de Bahmut, aflat în război

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner din Rusia, a declarat că forța de mercenari a cucerit satul Krasna Hora, situat la marginea de nord a orașului Bahmut, aflat în conflict, în regiunea ucraineană Donețk, relatează Reuters.

Într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă pe aplicația de mesagerie Telegram, Prigozhin a spus Astăzi, așezarea Krasna Hora a fost cucerită de trupele de asalt ale companiei militare private Wagner”.

UPDATE ORA 13.00

Decizia privind avioanele către Ucraina nu este ușoară, susține președintele polonez

În cadrul emisiunii Sunday with Laura Kuenssberg” de la BBC, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a pus sub semnul întrebării posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă.

Duda a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o decizie foarte serioasă” care nu este ușor de luat”.

UPDATE ORA 12.00

Rusia suferă cele mai multe victime din prima săptămână de invazie, anunță serviciile secrete britanice

Cea mai recentă actualizare a informațiilor de apărare de la Ministerul britanic al Apărării afirmă că, în ultimele două săptămâni, Rusia a suferit probabil cea mai mare rată de pierderi de vieți omenești din prima săptămână de la invazia Ucrainei.

UPDATE ORA 11.00

Forțele rusești au continuat în weekend să bombardeze orașele ucrainene, în contextul în care încearcă să acapareze mai multe terenuri în estul țării, relatează Associated Press.

O persoană a fost ucisă și o alta a fost rănită duminică dimineața de bombardamentul asupra orașului Nikopol, un oraș din regiunea sud-estică Dnipropetrovsk, a raportat guvernatorul Serhii Lysak. Bombardamentele au avariat patru clădiri rezidențiale, o școală profesională și o instalație de tratare a apei.

În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, o persoană a fost rănită după ce trei rachete rusești S-300 au lovit peste noapte instalații de infrastructură, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov.

UPDATE ORA 10.00

Primele informații indică faptul că trei rachete rusești S-300 au lovit orașul Harkov din estul Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, a scris guvernatorul regional Oleh Sinehubov pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 09.00

Galina Danilchenko, primarul instalat de Rusia în orașul ucrainean Melitopol din sud-estul regiunii Zaporizhzhia, a declarat sâmbătă că un civil a murit în timpul bombardamentelor efectuate peste noapte de forțele ucrainene asupra orașului Melitopol. De asemenea, două persoane au fost rănite, a scris ea pe aplicația de socializare Telegram.

UPDATE ORA 08.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, își va încheia mandatul în octombrie, așa cum era prevăzut, a declarat un purtător de cuvânt al alianței, după ce un ziar a anunțat că se pregătește o nouă prelungire.

UPDATE ORA 07.00

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au efectuat vineri o lovitură masivă” asupra unor instalații energetice de importanță critică ale complexului militar-industrial ucrainean. Ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, a declarat că Rusia a lovit cu rachete și drone instalații energetice din șase regiuni, provocând pene de curent în cea mai mare parte a țării.

Trei mari regiuni ucrainene și capitala Kiev vor putea evita întreruperile de energie electrică duminică, a declarat sâmbătă principalul producător DTEK, în timp ce autoritățile se străduiau să repare rețelele electrice avariate de o lovitură majoră a Rusiei.

UPDATE ORA 06.00

Galina Danilchenko, primarul instalat de Rusia în orașul ucrainean Melitopol din sud-estul regiunii Zaporojie, a declarat sâmbătă că un civil a murit în timpul bombardamentelor efectuate peste noapte de forțele ucrainene asupra orașului Melitopol. De asemenea, două persoane au fost rănite, a scris ea pe aplicația de socializare Telegram.

UPDATE ORA 05.00

Primele informații indică faptul că trei rachete rusești S-300 au lovit orașul Harkov din estul Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, a scris guvernatorul regional Oleh Sinehubov pe aplicația de mesagerie Telegram. O instalație de infrastructură a fost avariată. Informațiile privind victimele și amploarea distrugerilor sunt în curs de clarificare”, a precizat el.

UPDATE ORA 04.00

Autoritățile de imigrare din Argentina iau măsuri drastice împotriva femeilor din Rusia care, de la invazia Ucrainei, au început să călătorească la Buenos Aires pentru a naște în scopul de a obține cetățenia argentiniană pentru copiii lor.

UPDATE ORA 03.00

O rezoluție propusă spre adoptare de către Adunarea Generală a ONU a subliniat nevoia de pace care să asigure suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei. Proiectul de rezoluție din partea susținătorilor Ucrainei, în ajunul primei aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina, este mai larg și mai puțin detaliat decât planul de pace în 10 puncte anunțat de Zelenski în noiembrie.

UPDATE ORA 02.00

Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matytsin, a declarat că solicitarea Ucrainei de a interzice sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 este inacceptabilă”, relatează presa de stat. El a descris apelul drept o dorință flagrantă de a distruge unitatea sportului internațional și a mișcării olimpice internaționale”.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care un grup de 35 de țări va cere ca sportivilor ruși și bieloruși să le fie interzis accesul la Jocurile Olimpice din 2024, potrivit ministrului lituanian al sportului, Jurgita Šiugždinienė.

UPDATE ORA 01.00

Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar fără condiții prealabile, a declarat, potrivit presei de stat, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Vershinin. Într-un interviu acordat televiziunii de stat Zvezda, Vershinin a declarat că nu Ucraina, ci SUA și UE ar trebui să ia decizia privind discuțiile cu Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe comandantul adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, Ruslan Dzyuba. Un decret a fost publicat pe site-ul președintelui, fără alte detalii.

Măsura este cea mai recentă remaniere a conducerii guvernului lui Zelenski. Deși nu a fost oferit niciun motiv pentru demiterea lui Dzyuba, schimbarea de personal a fost privită, în general, ca o încercare de a eradica corupția și de a îmbunătăți candidatura țării pentru admiterea în Uniunea Europeană, scrie CNN.

Adjunctul șefului de cabinet al președintelui, Kyrylo Tymoshenko, și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii trecute. Ministrul adjunct al apărării, procurorul general adjunct, miniștrii adjuncți ai dezvoltării regionale și ministrul adjunct al politicii sociale din Ucraina au fost invitați să demisioneze sau au demisionat în ultimele săptămâni.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, se confruntă, de asemenea, cu zvonuri că ar putea fi înlocuit, deși liderul parlamentar al țării a declarat că nu va fi înlocuit în această săptămână.