• Volodimir Zelenski a declarat luni că a ordonat întărirea pozițiilor din interiorul orașului Bakhmut, explicând că nu există nici o parte a Ucrainei care să poată fi abandonată.
  • Polonia va trimite mai multe tancuri în Ucraina în această săptămână, a declarat marți ministrul apărării din această țară.
  • Armata ucraineană a identificat marți un soldat despre care a spus că a fost împușcat mortal de invadatorii ruși” într-o înregistrare video difuzată pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 23:00

TRANSPORTURI DE CEREALE CĂTRE AFRICA: KIEVUL SOLICITĂ MENȚINEREA CĂILOR MARITIME DESCHISE

Ucraina a solicitat marți eforturi internaționale pentru a menține deschise rutele maritime din Marea Neagră, folosite pentru transportul a milioane de tone de cereale către țările africane.

Un emisar ucrainean a declarat la summitul țărilor cel mai puțin dezvoltate de la Doha că 2,7 milioane de tone de cereale au fost transportate din noiembrie, când Kievul a lansat programul ,,Cereale din Ucraina” , în principal către țările africane mai sărace.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Ucraina intenționează să trimită cel puțin încă 60 de nave ,,către țările cele mai afectate de foamete și secetă din Africa și Asia” , a adăugat Maksym Subkh, trimisul special al Ucrainei pentru Orientul Mijlociu și Africa.

UPDATE ORA 22:00

CANADA PRELUNGEȘTE MISIUNEA DE INSTRUIRE

Canada își va prelungi până în octombrie misiunea de formare a inginerilor ucraineni și de instruire în domeniul medicinei de luptă, a anunțat marți premierul Justin Trudeau.

,,Astăzi anunț că vom prelungi pregătirea inginerilor în cadrul Operațiunii Unify cel puțin până în toamnă și vom desfășura instructori medicali pentru a ajuta forțele ucrainene în medicina de luptă” , a declarat Trudeau într-o conferință de presă.

El a vorbit alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la baza militară Kingston, în apropiere de Ottawa.

UPDATE ORA 21:00

ȘEFUL ONU ÎN UCRAINA SE VA ÎNTÂLNI MIERCURI CU ZELENSKI

Șeful ONU, Antonio Guterres, se află marți în Ucraina, urmând să se întâlnească miercuri la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski, în cea de-a treia călătorie a sa în această țară devastată de război de la invadarea acesteia de către Rusia în urmă cu un an, a anunțat Organizația Națiunilor Unite.

Secretarul general a sosit marți dimineață în Polonia, de unde a continuat în Ucraina, unde se va întâlni miercuri cu șeful statului ucrainean pentru a discuta despre reînnoirea unui acord internațional privind exporturile de cereale ucrainene din vara anului trecut, au declarat cei doi purtători de cuvânt ai săi, Stephane Dujarric și Farhan Haq.

UPDATE ORA 20.00

HEINEKEN ÎȘI CERE SCUZE PENTRU CĂ NU A PĂRĂSIT ÎNCĂ RUSIA

Producătorul olandez de bere Heineken și-a cerut scuze marți pentru că a creat ,,ambiguitate” în jurul promisiunii sale de a părăsi Rusia după invazia din Ucraina, insistând că încă plănuiește să facă acest lucru.

Grupul, al doilea cel mai mare producător de bere din lume după AB InBev, a declarat în februarie că își propune să părăsească Rusia ,,în 2023″ , după ce a fost acuzat de un site olandez de investigații că își menține operațiunile în această țară, deși și-a anunțat retragerea în 2022, după invazia rusă din Ucraina.

Heineken spune că nu a găsit încă un cumpărător pentru operațiunile sale din Rusia din cauza condițiilor dificile și a birocrației.

BELARUS: ARESTĂRI DUPĂ PRESUPUSUL SABOTAJ AL UNUI AVION MILITAR RUSESC

Peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus în legătură cu presupusul sabotaj al unui avion militar rusesc luna trecută pe un aerodrom de lângă Minsk, a declarat marți liderul țării, Alexander Lukașenko.

Principalul suspect, descris ca fiind un ruso-ucrainean care lucrează pentru serviciile speciale ale Kievului, și ,,peste 20 de complici ai acestuia care se aflau pe teritoriul belarus” au fost arestați până în prezent, a declarat Lukașenko, citat de agenția de presă de stat Belta.

Potrivit serviciului de securitate belarus, KGB, bărbatul identificat ca fiind Nikolai Chvets a fost arestat în urma unei ,,operațiuni speciale de amploare” .

UPDATE ORA 19.00

RUSIA ÎȘI MENȚINE OBIECTIVUL DE A CUCERI BAHMUT

Rusia a declarat marți că va lupta până când va cuceri Bahmut, epicentrul a luni de lupte mortale în estul Ucrainei, afirmând că orașul este crucial pentru ofensiva sa în curs, în ciuda unei apărări acerbe a Ucrainei.

Cu o zi înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, negând speculațiile privind o retragere tactică, a ordonat trimiterea de întăriri în orașul practic distrus, în ciuda avansurilor recente ale Rusiei și a amenințării de încercuire.

Ucrainenii intenționează să reziste pentru a obosi și mai mult forțele ofensive rusești, în pregătirea unei contraofensive pe care o vor lansa cu armamentul greu și blindatele moderne promise de Occident.


1.000 DE SOLDAȚI RUȘI UCIȘI PE 6 MARTIE

,,Într-o singură zi, 6 martie, au fost eliminați 1.060 de soldați inamici” , a anunțat marți pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării. ,,Cu încredere și mare dragoste pentru patria lor, apărătorii noștri zdrobesc în mod constant hoardele rusești malefice” , a adăugat acesta.

RECRUȚI UCRAINENI INSTRUIȚI ÎN MAREA BRITANIE

Regatul Unit continuă să formeze voluntari ucraineni prin intermediul programului Interflex. Nouă forțe internaționale fac parte din acest program, inclusiv Canada și Norvegia. Scopul este de a oferi ,,recruților voluntari cu experiență militară redusă sau inexistentă competențele necesare pentru a fi eficienți în lupta din prima linie” , precizează Ministerul britanic al Apărării. De la începutul său, Operațiunea Interflex a antrenat peste 10 000 de recruți.

UPDATE ORA 18.00

UCRAINA PROMITE SĂ RĂZBUNE SOLDATUL CAPTURAT

Armata ucraineană a promis marți că își va răzbuna soldatul care, în calitate de prizonier, pare să fi fost ucis de o ploaie de gloanțe după ce a strigat ,,Glorie Ucrainei!” într-o înregistrare video cu execuția care a devenit virală. ,,Potrivit datelor preliminare, persoana decedată este militarul brigăzii 30 mecanizate Timofiy Mykolayovych Shadura” , a precizat armata ucraineană pe Telegram, la o zi după ce videoclipul a apărut pe rețelele de socializare.

Purtătorul de cuvânt al brigăzii, Anatoli Iavorski, a declarat pentru AFP că soldatul în vârstă de 41 de ani, care a fost înrolat în decembrie, era originar din regiunea central-vestică Zhytomyr. Corpul soldatului se află pe teritoriul ocupat, iar identificarea ,,finală” a acestuia va fi posibilă doar după recuperarea și expertizarea sa, a precizat armata, în timp ce presa a menționat identitatea unui alt bărbat.

,,Răzbunarea eroului nostru va fi inevitabilă”, a promis armata, precizând că decedatul este dat dispărut din 3 februarie, când a luptat în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei.

RĂZBOIUL DIN UCRAINA VA FI RESIMȚIT TIMP DE GENERAȚII, SPUNE ONU

Amploarea distrugerilor provocate de Rusia în Ucraina se va resimți în drepturile generațiilor viitoare, a declarat marți Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

,,Războiul din Ucraina a dus la victime civile și la distrugeri la o scară șocantă” , a declarat Turk în discursul său în cadrul sesiunii Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva.

,,Drepturile ucrainenilor vor fi afectate pentru generațiile viitoare, iar impactul războiului asupra prețurilor la combustibili și alimente, precum și tensiunile geopolitice, afectează oamenii din toate regiunile lumii” , a spus el.

UPDATE ORA 17.00

O înregistrare video care arată execuția unui prizonier de război ucrainean a circulat pe rețelele de socializare. Deși nicio sursă independentă nu a putut confirma sau infirma autenticitatea acesteia, Kievul susține că a identificat victima ca fiind unul dintre soldații săi care a dispărut în timpul luptelor de lângă Bahmut la începutul lunii februarie. Bărbatul, care este auzit spunând ,,Glorie Ucrainei” înainte de a fi secerat de gloanțe, este ridicat la rangul de erou național.

UPDATE ORA 16.00

Polonia va trimite 10 tancuri în Ucraina în această săptămână

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marți că Polonia va trimite 10 tancuri în Ucraina în această săptămână. Varșovia a livrat deja patru tancuri Leopard 2 de când decizia a fost aprobată de Germania, care le produce.

Blaszczak a adăugat că va discuta problema pieselor de schimb pentru tancuri cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. Aceasta este o problemă care poate fi rezolvată în primul rând de industria germană de armament. Industria poloneză de apărare este, de asemenea, pregătită să producă astfel de piese” , a declarat el reporterilor. El a mai spus că Polonia este pregătită să deschidă un centru de servicii pentru a repara tancurile folosite în Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Poliția dă numele fetei ucrainene de 14 ani, care a murit după ce a fost găsită inconștientă pe o plajă din sudul Devonului

O fată ucraineană în vârstă de 14 ani care a murit după ce a fost găsită inconștientă sâmbătă pe o plajă din sudul Devonului a fost numită Albina Yevko, relatează Sky News, citând o declarație a poliției.

Adolescenta a fost găsită pe plaja orașului Dawlish, în apropiere de locul în care locuia, sâmbătă seara, după o căutare la care au participat un elicopter al poliției și Garda de Coastă HM.

UPDATE ORA 14.00

Armata ucraineană a identificat marți un soldat despre care a spus că a fost împușcat mortal de invadatorii ruși” într-o înregistrare video difuzată pe rețelele de socializare și l-a salutat ca pe un erou a cărui moarte va fi răzbunată.

Într-o postare pe Facebook, Brigada 30 Mecanizată l-a numit pe bărbat drept Tymofiy Shadura. Reuters relatează: Nu am avut nici o reacție. Aceasta a precizat că el a fost dat dispărut din 3 februarie, după ostilitățile din jurul orașului Bakhmut din estul țării, scena unora dintre cele mai grele lupte din războiul din Ucraina.

Potrivit informațiilor preliminare, persoana decedată este un militar al brigăzii 30 mecanizate separate, Tymofiy Mykolayovych Shadura”, se arată în postarea de pe Facebook a brigăzii.

UPDATE ORA 13.00

Polonia va trimite mai multe tancuri în Ucraina în această săptămână, a declarat marți ministrul apărării din această țară.

Patru tancuri sunt deja în Ucraina, alte 10 vor merge în Ucraina în această săptămână”, a declarat Mariusz Blaszczak într-o conferință de presă. Polonia promisese să trimită în total 14 tancuri Leopard 2.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că preluarea Bahmut, în estul Ucrainei, va permite forțelor Moscovei să organizeze noi operațiuni ofensive.

UPDATE ORA 11.00

Jan Gagin, un consilier al liderilor instalați de Rusia în porțiunea ocupată din Donețk, a afirmat că forțele rusești controlează aproximativ jumătate din Bahmut și dețin controlul asupra tuturor drumurilor asfaltate din zonă. Niciuna dintre afirmațiile privind situația din Bahmut nu a fost verificată în mod independent.

UPDATE ORA 10.00

Guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol, în Crimeea, a negat informațiile potrivit cărora s-au auzit explozii în apropierea bazei aeriene Belbek. Mihail Razvozhaev a postat pe Telegram pentru a spune: Publicul scrie din nou despre un fel de explozie în apropierea aerodromului. Aceasta este o minciună. Echipajele navelor se antrenează în drumul exterior. Totul este calm în oraș”.

UPDATE ORA 09.00

Belarus a reținut marți ceea ce a declarat că este un grup terorist” ucrainean care lucrează cu serviciile de informații ale Kievului în legătură cu o tentativă de sabotaj la un aerodrom belarus. Luna trecută, activiștii antiguvernamentali belaruși au declarat că au aruncat în aer un avion sofisticat de supraveghere militară rusesc într-un atac cu dronă pe un aerodrom din apropierea capitalei belaruse Minsk, afirmație contestată de Moscova și Minsk.

UPDATE ORA 08.00

Forțele ruse au efectuat 50 de lovituri aeriene și cinci lovituri cu rachete în cursul nopții, iar forțele ucrainene au respins 37 de atacuri în zona din jurul Bahmut, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei. Forțele ucrainene susțin că au efectuat 15 lovituri aeriene împotriva forțelor ruse, inclusiv o lovitură asupra unui sistem antiaerian. De asemenea, a afirmat că a doborât un avion SU-25, nouă drone Shaheed și alte opt drone.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul de externe al Chinei echivalează posibila furnizare de arme către Rusia cu sprijinul militar al SUA pentru Taiwan

Qin a declarat că este absurd” ca înalți oficiali americani” să intervină în problema Taiwanului, despre care a spus că este o problemă a poporului chinez”. Nicio altă țară nu are dreptul să intervină în ea”, a spus el.

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, consideră Taiwanul democratic ca făcând parte din teritoriul său, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată, iar liderul chinez Xi Jinping a refuzat în mod repetat să excludă folosirea forței pentru reunificarea” acestuia cu China continentală.

Qin a reiterat marți poziția de lungă durată a Beijingului, refuzând să excludă utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

UPDATE ORA 06.00

Un tribunal din Moscova prelungește arestul preventiv al politicianului de opoziție Kara-Murza

Un tribunal din Moscova a prelungit luni arestul preventiv al politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, încarcerat, care este acuzat că a răspândit informații false” despre armata rusă.

Kara-Murza a fost acuzat de înaltă trădare, a declarat serviciul de presă al tribunalului pentru agenția de presă de stat rusă TASS. Audierea s-a desfășurat cu ușile închise, deoarece conținea materiale confidențiale, a precizat agenția de presă.

Într-o scurtă înregistrare video difuzată de instanță, un judecător poate fi auzit în afara camerei de luat vederi informându-l pe inculpat: Instanța a decis să rezerve măsura arestului preventiv pentru inculpatul Kara-Murza, care a fost prelungită până la 27 august 2023″.

UPDATE ORA 05.00

Producătorul german de armament Rheinmetall, care produce, printre altele, tancul de luptă Leopard, speră să deschidă o fabrică de tancuri în Ucraina, potrivit directorului său general. În ianuarie, producătorul de armament a declarat că are 139 de Leoparduri în stoc, dar dintre acestea, doar 29 de Leoparduri 2 vor fi gata de luptă pentru a fi livrate în primăvara acestui an. Acele 29 au fost deja teoretic promise altor țări ca parte a unui schimb de tancuri.

UPDATE ORA 04.00

SUA și Lituania se angajează să sprijine Kievul până când Ucraina va învinge”, cerând în același timp altor aliați să facă același lucru

Statele Unite și Lituania s-au angajat luni să sprijine în continuare Kievul până când Ucraina va învinge” și au făcut apel la alți aliați să facă același lucru – un mesaj aparent tacit adresat liderilor care ar putea încerca să caute ieșiri în timp ce războiul continuă fără semne de diminuare.

Într-o declarație comună după întâlnirea lor de la Washington, secretarul de stat Antony Blinken și ministrul de externe Gabrielius Landsbergis au declarat că țările lor vor continua să ajute Ucraina pentru a ușura suferința poporului său și pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”.

UPDATE ORA 03.00

Garda Națională Aeriană din Arizona efectuează o evaluare a piloților ucraineni pentru o posibilă pregătire F-16, spun oficialii

Un grup de piloți ucraineni se află în Statele Unite pentru evaluări efectuate de Garda Națională Aeriană din Arizona, potrivit a doi oficiali americani.

162nd Fighter Wing, care pilotează avioane de luptă F-16, are baza pe Aeroportul Internațional Tucson și antrenează echipaje internaționale pe avioanele de a patra generație, potrivit oficialilor. Pe site-ul web al escadrilei se precizează că aceasta a antrenat piloți din 25 de țări care operează în prezent F-16.

Unul dintre oficiali a declarat că alți 10 piloți ucraineni ar putea veni în SUA pentru aceeași evaluare și apreciere.

UPDATE ORA 02.00

Oficialii ucraineni au atacat Moscova după ce o înregistrare video a arătat că unul dintre soldații țării, care s-ar afla în captivitate în Rusia, este executat aparent de soldați ruși.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a dat vina pe Rusia și a declarat că este o dovadă” suplimentară că invazia Moscovei în Ucraina a fost genocidară”.

UPDATE ORA 01.00

Președintele Volodimir Zelenski a promis că Ucraina îi va găsi pe cei responsabili de uciderea unui soldat ucrainean neînarmat.

Comentariile sale de luni au fost un răspuns la o înregistrare video care arată un soldat neînarmat, îmbrăcat în uniforme de luptă ucrainene, fumând o țigară în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă. Bărbatul este apoi arătat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând Slavă Ucrainei” (Glorie Ucrainei), înainte ca luptătorii din afara camerei să tragă mai multe focuri de armă asupra lui.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că a ordonat întărirea pozițiilor din interiorul orașului Bakhmut, explicând că nu există nici o parte a Ucrainei care să poată fi abandonată. Președintele a spus că a luat această decizie după ce s-a consultat cu personalul militar, scrie CNN.

I-am spus șefului de stat major să găsească forțele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bakhmut. Nu există o astfel de parte a Ucrainei care să poată fi abandonată”, a declarat Zelenski. Nu există tranșee ucrainene în care rezistența și eroismul soldaților noștri să nu fie valoroase”.

De asemenea, Zelenski a părut să abordeze zvonurile privind o retragere ucraineană din orașul din estul țării, referindu-se la acestea ca fiind mesaje de dezinformare”, venite din partea celor care nu au avut acces la ședințele confidențiale de informare pentru luarea deciziilor în cadrul cărora ar fi trebuit să se ia o astfel de decizie.

Zelenski a declarat că Ucraina va apăra fiecare centimetru din țara sa: Apărăm și vom continua să apărăm fiecare parte a Ucrainei”, a spus el. Când va veni timpul, vom elibera fiecare oraș și sat din țara noastră. Și îl vom face pe ocupant să răspundă pentru fiecare împușcătură împotriva Ucrainei, pentru fiecare act josnic împotriva ucrainenilor.”