• Olena Zelenska a fost inclusă în clasamentul Time 100 al celor mai influente persoane din lume.
  • UE acordă Ucrainei încă 1 miliard de euro pentru muniție.
  • Toate orașele ucrainene și Crimeea trebuie și vor face parte din nou din Ucraina.

UPDATE ORA 23.00. Olena Zelenska a fost inclusă în clasamentul Time 100 al celor mai influente persoane din lume

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, figurează în topul întocmit de revista americană Time al celor mai influente persoane din lume, alături de ucraineanca Oleksandra Matviichuk, laureată a premiului Nobel pentru Pace și activistă pentru drepturile omului, relatează Ukrainska Pravda.

Zelenska și Matviichuk au fost incluse în categoria „Lideri” , din care fac parte, printre alții, președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz și jurnalistul Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal, arestat recent în Rusia.

View this post on Instagram

A post shared by TIME (@time)

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

UPDATE ORA 22.00. Un bărbat suspectat de implicare în atentatul cu bombă de la cafeneaua din Sankt Petersburg, plasat în arest la domiciliu

Un tribunal rus a plasat în arest la domiciliu un bărbat suspectat de implicare în atentatul cu bombă de la Sankt Petersburg, în care a murit bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, potrivit unui comunicat al instanței citat de presa de stat de la Moscova, relatează CNN.

Tribunalul districtual Leninsky din Sankt Petersburg a transmis că „a dat curs solicitării anchetei și a anunțat decizia sa de a impune arestul la domiciliu ca măsură de constrângere împotriva lui Dmitri Kasintsev, care este acuzat de comiterea unei infracțiuni în conformitate cu articolul 205.6 din Codul penal al Federației Ruse”. Infracțiunea la care se face referire este cea de „omisiunea de a raporta o infracțiune”.

Agenția rusă de știri de stat TASS a relatat joi că Kasintsev ar fi „ascuns-o” pe Daria Trepova în apartamentul său după explozia din cafeneaua din Sankt Petersburg. Daria Trepova, o protestatară anti-război în vârstă de 26 de ani, a fost reținută de autoritățile ruse pe 3 aprilie, fiind acuzată că a fost implicată în explozia care l-a ucis pe bloggerul militar.

Soțul Dariei Trepova, Dmitri Rylov, a declarat pentru o publicație rusă independentă că este convins că i s-a înscenat totul.

UPDATE ORA 21.00. General american: Este „puțin probabil” ca scurgerea de informații de la Pentagon să aibă un impact asupra contraofensivei Ucrainei

Generalul american în retragere Ben Hodges consideră că scurgerea de documente de la Pentagon nu va afecta contraofensiva pregătită de Ucraina.

Într-un interviu pentru serviciul georgian al Vocii Americii, citat de The Kyiv Independent, fostul comandant al armatei americane în Europa a declarat că partea ucraineană ar trebui să fie mai puțin „supărată” de posibilele consecințe ale scurgerii de informații decât partea americană, care, în opinia sa, și-a demonstrat „vulnerabilitatea”.

Principalul prejudiciu, potrivit lui Hodges, a fost cauzat de informațiile despre presupusele interceptări telefonice ale Coreei de Sud făcute de Statele Unite, deși serviciile de informații sud-coreene au declarat deja că aceste informații din documente sunt „incorecte” și „fabricate”.

Scurgerea de documente militare și de informații americane a fost observată pentru prima dată pe platforma media online Discord.

Informațiile din documentele publicate în mediul online acoperă mai multe subiecte, inclusiv o predicție potrivit căreia războiul din Ucraina va continua „mult dincolo” de 2023.

UPDATE ORA 20.00. UE acordă Ucrainei încă 1 miliard de euro pentru muniție

Consiliul European a aprobat un miliard de euro pentru a furniza muniție Ucrainei, în cadrul Facilității europene pentru pace, un fond interguvernamental creat de state în afara bugetului european și folosit încă de la începutul războiului pentru aprovizionarea cu arme către Ucraina, scrie TF1Info

„Această măsură va permite UE să ramburseze statelor membre muniția donată Ucrainei din stocurile existente sau prin re-prioritizarea comenzilor pe care le aveau deja în perioada 9 februarie – 31 mai 2023”, precizează instituția într-un comunicat de presă .

„Nu există o modalitate mai bună de a demonstra determinarea și voința comună a țărilor UE de a continua să susțină dreptul legitim al Ucrainei la autoapărare, împotriva unui brutal agresor rus”, s-a bucurat în comunicatul de presă șeful diplomației europene, Josep Borrell.

UPDATE ORA 19.00. Premierul polonez: „China va ataca Taiwanul dacă Rusia va câștiga”

Dacă Rusia ar câștiga războiul din Ucraina, China ar ataca Taiwanul imediat a declarat de prim-ministrul polonez Morawiecki, vorbind la Washington la Consiliul Atlantic, scrie La Repubblica 

„Doamne ferește, dacă Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, a doua zi China ar putea ataca Taiwan”, a spus Morawiecki. 

„Văd cele două situații foarte conectate, situația din Ucraina și situația din Taiwan”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18.00 Un ucrainean care și-a dat foc în fața consulatului ucrainean din Cracovia a fost internat în această dimineață la spital cu răni care îi pun viața în pericol

Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, „stătea la coadă în fața consulatului ucrainean când a început să strige ceva în ucraineană, a scos o sticlă cu o substanță inflamabilă, s-a stropit cu ea și și-a dat foc”, a declarat pentru AFP ofițerul de presă al poliției Piotr Szpiech.

El a adăugat: „Un ofițer aflat în patrulare și un martor au stins focul. Bărbatul a fost transportat la spital în stare gravă, în pericol de moarte”.

UPDATE ORA 17.00 Suedia acuză un bărbat de răspândirea de informații despre instalații militare care „pot afecta securitatea națională”

Pocurorii suedezi au anunțat joi că au acuzat un bărbat în vârstă de 52 de ani de deținere ilegală și răspândire de informații secrete și sensibile despre un număr mare de instalații militare.

„Consider că este vorba de o crimă gravă, deoarece privește un număr mare de instalații care sunt importante pentru capacitatea Suediei de a se apăra în caz de război”, a declarat, potrivit Reuters, procurorul principal Lars Hedvall, într-o declarație.

„Divulgarea informațiilor poate afecta securitatea națională„, a adăugat el. Nelly Kronstrand relatează pentru site-ul suedez de știri Aftonbladet că „nu există nicio suspiciune că bărbatul ar avea legături cu o putere străină”.

UPDATE ORA 16.00 Decizia Norvegiei de a expulza din țară diplomați ruși despre care se spune că erau suspectați de spionaj în timp ce lucrau la ambasada rusă din Oslo.

Rușii declarați persona non grata „trebuie să părăsească Norvegia în scurt timp”, a declarat ministrul norvegian de externe, Anniken Huitfeldt, adăugând: „Nu vom acorda vize ofițerilor de informații care solicită o viză pentru Norvegia”.

Ea a mai spus: „Nu este vorba despre diplomați obișnuiți, ci despre ofițeri de informații sub acoperire diplomatică. Activitățile lor reprezintă o amenințare la adresa intereselor norvegiene”.

Ea a refuzat să spună dacă expulzările au fost un răspuns la un incident specific.

UPDATE ORA 15.00 Kremlinul a negat un raport potrivit căruia Vladimir Putin ar fi aprobat arestarea lui Evan Gershkovici, reporterul de la Wall Street Journal încarcerat în Rusia.

Potrivit unui raport al Bloomberg, care citează surse anonime, președintele rus a aprobat personal arestarea lui Gershkovici pentru spionaj. Inițiativa a venit din partea „șoimilor din rândul înalților oficiali ai serviciilor de securitate ale Rusiei”, se arată în raport.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Nu, nu este prerogativa președintelui, ci a serviciilor speciale care își fac treaba. Încă o dată, aș dori să vă reamintesc că acest jurnalist a fost prins în flagrant”.

UPDATE ORA 14.00 O mină rusească a explodat la centrala nucleară din Zaporoje

Compania ucraineană de energie nucleară a susținut într-un comunicat că o mină rusească a explodat în apropierea unuia dintre reactoarele centralei nucleare Zaporoje (ZNPP).

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, aceasta este ocupată de forțele rusești din martie 2022, atât Ucraina, cât și Rusia susținând că cealaltă parte a bombardat centrala, riscând un accident nuclear.

În declarația sa, Energoatom a declarat: „În acest moment, Energoatom a declarat că o mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a celei de-a patra unități de putere de la ZNPP. Ocupanții ruși continuă să transforme ZNPP într-o bază militară, minând perimetrul din jurul centralei. Iar aceste acțiuni nu pot să nu aibă consecințe”.

UPDATE ORA 13.00 Rusia spune că nu se vor mai purta discuții privind acordul cerealelor din Marea Neagră până când nu vor fi eliminate „obstacolele” din calea exporturilor rusești

Ministerul rus de Externe a emis într-un comunicat de presă că „Rusia își reafirmă poziția conform căreia nu se poate discuta despre Inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră după data de 18 mai fără progrese în ceea ce privește cele cinci probleme sistematice” care, potrivit acestuia, blochează exportul produselor agricole rusești.

Ministerul de Externe al Rusiei susține că ultimele declarații ale ONU cu privire la acest acord „distorsionează datele și faptele” și că „în ciuda tuturor declarațiilor grandilocvente făcute despre securitatea alimentară globală și asistența acordată țărilor aflate în nevoie, inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a servit exporturilor comerciale ale Kievului exclusiv în interesul țărilor occidentale”.

UPDATE ORA 12.00 Autoritățile din Rusia au identificat un alt suspect în cazul exploziei care l-a ucis pe bloggerul militar Vladlen Tatarski într-o cafenea din Sankt Petersburg

Citând autoritățile, acesta scrie că atacul a fost „pregătit de un membru al grupării ucrainene de sabotaj și terorism, cetățeanul ucrainean Iuriy Denisov, născut în 1987, care, prin intermediul unui serviciu de curierat rapid, printr-un intermediar, i-a transferat la Moscova un dispozitiv exploziv camuflat ca bustul din ghips al unui comisar militar”.

Agenția rusă de stat Tass a adăugat că „a fost inițiată procedura de înscriere a acestuia pe lista de urmărire internațională”.

UPDATE ORA 11.00 Viețile britanicilor au fost puse în pericol de scurgerea unor documente secrete ale serviciilor secrete americane

Tobias Ellwood, care conduce Comisia pentru apărare, a declarat că scurgerile de informații din SUA ar putea „pune în pericol vieți”.

„Având în vedere avantajul nostru de lungă durată în ceea ce privește amploarea și capacitatea atunci când vine vorba de forțele de elită, nu va fi o surpriză faptul că forțele noastre speciale fac mare parte din munca grea”, a spus el.

„Această dezvăluire pe scară largă a unor materiale sensibile ar putea pune cu ușurință în pericol vieți și ar trebui să determine o revizuire urgentă a persoanelor care au acces la informații sensibile și a modului în care acestea sunt împărtășite”.

UPDATE ORA 10.00 Armata rusă a bombardat regiunea Kherson: o persoană a murit, două au fost rănite

Noaptea, trupele rusești au atacat Slovyansk din regiunea Donețk cu rachete S-300: școala, clădirile rezidențiale și canalul de apă al orașului au fost avariate. În ultima zi, o persoană a murit în regiune, iar alte două au fost rănite.

În regiunea ocupată Donețk, armata rusă a întărit inspecțiile și filtrările locale, crescând numărul de puncte de control și patrule pentru a ascunde informații despre locația armatei ruse, a raportat statul major ucrainean.

UPDATE ORA 9.00 Toate orașele ucrainene și Crimeea trebuie și vor face parte din nou din Ucraina

O pace reală ar veni prin restabilirea granițelor țării, a declarat joi ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Nu există nicio diferență între… orice oraș ucrainean, toate trebuie să fie și vor fi din nou Ucraina”, a declarat el, scrie Reuters, vorbind prin intermediul unei legături video la o conferință de securitate la Marea Neagră, la București.

Kuleba a mai spus că toată lumea din Ucraina a fost „devastată” de videoclipul „oribil” care a apărut și care pare să arate forțele ruse decapitând un prizonier de război ucrainean.

UPDATE ORA 8.00 Ministerul rus de Externe spune că accesul lui Evan Gershkovici este luat în considerare

Accesul reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, reținut în Rusia sub suspiciunea de spionaj, este luat în considerare și va fi elaborat în timp util, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„În ceea ce privește vizita lui Evan Gershkovici de către reprezentanții Ambasadei SUA la Moscova, vă informăm că problema este luată în considerare și va fi rezolvată în timp util, în conformitate cu practica consulară și cu legislația rusă. Statutul care i-a fost atribuit de autoritățile americane în acest caz nu are nicio importanță”, a declarat Zakharova într-un comunicat publicat miercuri de minister.

Zakharova a declarat că „zgomotul” pus în scenă în presa occidentală în jurul detenției unui jurnalist „prins în flagrant” este „un exemplu de ipocrizie flagrantă” .

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul ucrainean al apărării, despre scurgerea de informații din SUA: Nici ce era adevărat nu mai e relevant

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a declarat, miercuri, că setul de documente secrete ale Pentagonului, care a ajuns pe internet, este un amestec de adevăr și fals. 

Vorbind la Madrid, Oleksiy Reznikov a declarat că documentele militare americane presupus secrete, care au început să fie discutate în rețelele de socializare și mass-media, conțin un amestec de informații adevărate și false.

Ministrul ucrainean al apărării a precizat că „orice informație care era adevărată în acele dosare nu mai este relevant”.

Oleksiy Reznikov consideră că scurgerea de informații este o operațiune de informare în beneficiul „Rusiei și al aliaților săi”.