• Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Sloviansk din estul Ucrainei a crescut la 11.
  • Armata ucraineană a declarat că forțele pro-Kiev continuă să reziste pe fondul unor „lupte sângeroase și aprige”, iar Rusia pretinde că a făcut progrese în orașul din estul țării, aflat în conflict.
  • Un bloc de locuințe a fost grav avariat, iar echipele de salvare continuau sâmbătă să încerce să salveze persoanele prinse sub dărâmături.

UPDATE ORA 23.00

Armata ucraineană raportează sute de atacuri zilnice pe linia frontului din est. Mercenarii wagnerieni susțin că au obținut câștiguri graduale în Bakhmut, o zonă intens disputată.

UPDATE ORA 22.00 Putin s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării la Moscova, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit duminică la Moscova cu ministrul chinez al apărării Li Shangfu, ambele părți salutând cooperarea militară strânsă, potrivit Kremlinului.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Putin a declarat că recenta vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia a fost „foarte productivă”, iar relațiile dintre Rusia și China se dezvoltă bine în toate domeniile, inclusiv în departamentele militare, a precizat Kremlinul.

UPDATE ORA 21.00 Bilanțul victimelor atacurilor rusești asupra Slovianskului a crescut la 15 morți, potrivit unui oficial ucrainean

Bilanțul morților în urma barajului de rachete rusești de vineri asupra clădirilor rezidențiale din Sloviansk, Ucraina, a ajuns la 15, potrivit unui oficial regional ucrainean.

Alte 24 de persoane au fost rănite în urma loviturilor, față de totalul de 22 raportat anterior, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, într-o postare pe Telegram duminică.

Kyrylenko a precizat că salvatorii au scos de sub dărâmături cinci persoane, inclusiv o fată de 14 ani. Corpurile a 10 dintre victime au fost recuperate.

UPDATE ORA 20.00 Lupte de stradă în bătălia „fără precedent” pentru Bakhmut

Orașul Bakhmut – în prezent scena celor mai aprige lupte dintre Rusia și trupele ucrainene – a fost zguduit de aproape 100 de bombardamente în ultimele 24 de ore, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN.

Aproximativ 30 de schimburi de focuri au avut loc în timp ce ambele armate duc o luptă stradă cu stradă – și chiar casă cu casă – pentru controlul orașului, a declarat Serhii Cherevatyi, din cadrul Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene.

ORA 19.00 Bulgaria ia în considerare oprirea importurilor de cereale din Ucraina

Bulgaria ia în considerare oprirea importurilor de cereale din Ucraina, relatează Reuters, după ce Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole.

Măsura luată de Polonia și Ungaria a provocat o dispută în cadrul Uniunii Europene, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene declarând pentru Reuters că astfel de „acțiuni unilaterale” sunt „inacceptabile”.

Duminică, agenția locală BTA a raportat că ministrul bulgar al agriculturii, Yavor Gechev, a declarat că țara sa se gândește la o interdicție similară.

UPDATE ORA 18.00 Rusia încearcă să deporteze copiii ucraineni din regiunea ocupată Zaporizhzhia, susține un oficial

Forțele rusești încearcă să îndepărteze copiii de familiile lor în sud-estul ocupat al Ucrainei, în încercarea de a „intimida oamenii”, a afirmat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Avertismentul oficialului, Oleksii Dmytrashkivskyi, transmis la televiziunea națională ucraineană, a făcut ecoul afirmațiilor unor grupuri locale de pe Telegram din Enerhodar, un oraș din regiunea ocupată Zaporizhzhia.

Utilizatorii au împărtășit rapoarte neverificate despre copii care au fost deportați în Crimeea ocupată de Rusia, folosind ca mijloc de transport autobuzele centralei nucleare din Zaporizhzhia.

UPDATE ORA 17.00 Ucraina spune că piloții primesc rapid pregătire de luptă pe elicopterele americane Black Hawk

Antrenamentul forțelor speciale ucrainene pe elicopterele Black Hawk de fabricație americană s-a dovedit imediat promițătoare, a declarat duminică Ministerul ucrainean al Apărării.

Elicopterele Black Hawk sunt superioare elicopterelor pe care Ucraina le folosea până acum, Mi-8 și Mi-24, în „aproape toate aspectele”, potrivit ministerului.

Piloții ucraineni au fost impresionați de „fiabilitatea, ușurința de operare și capacitatea de supraviețuire în luptă” a aeronavei, a declarat presa de stat Ukrinform, citând un inginer de zbor al elicopterului.

UPDATE ORA 16.00. Se iscă o dispută în legătură cu decizia Poloniei și a Ungariei de a interzice importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că o acțiune unilaterală în domeniul comerțului din partea statelor membre ale Uniunii Europene este „inacceptabilă”.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările pentru fermierii locali.

UPDATE ORA 15.00. Mai multe despre prizonierii eliberați

Cel mai puternic grup de mercenari din Rusia, Wagner, a trimis cel puțin 100 de prizonieri de război ucraineni înapoi la forțele ucrainene pentru a marca Paștele ortodox, potrivit unui videoclip postat duminică de fondatorul grupului, Evgheni Prigozhin.

„Pregătiți-i pe toți, hrăniți-i și adăpați-i, verificați-i pe răniți”, a fost arătat Prigozhin într-o înregistrare video postată pe Telegram de către serviciul său de presă.

Un grup de prizonieri ucraineni a fost apoi arătat în timp ce li se spunea că vor fi trecuți înapoi la forțele ucrainene pentru a marca Paștele ortodox.

„Sper că nu veți cădea înapoi în mâinile noastre”, a fost auzit un soldat înarmat al Wagner spunându-le bărbaților înainte de a li se ordona să urce într-un camion, unii dintre ei încărcând pachete cu sticle de apă.

UPDATE ORA 14.00. Polonia va interzice importurile de cereale ucrainene pentru a-și proteja propriul sector agricol.

Interzicerea de către Polonia a importurilor de cereale și alte produse alimentare ucrainene se va aplica și tranzitului acestor produse prin țară, a declarat ministrul dezvoltării și tehnologiei, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 13.00.

„Un comandant rus care a fost demis din războiul din Ucraina a revenit, foarte probabil, la un rol important în această țară, într-o mișcare care sugerează tensiuni interne intense cu privire la abordarea militară a Rusiei în acest război”, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ORA 12.00.

Sediul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, un organism temporar înființat de autoritățile ucrainene, a publicat imagini cu prizonierii eliberați în cadrul schimbului, prin intermediul agenției de presă Reuters.

UPDATE ORA 11.00. Prizonierii eliberați s-au întors acasă

A avut loc schimbul de prizonieri „Marele Paște”, spune un oficial ucrainean.
Aproximativ 130 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și s-au întors acasă în cadrul unui „mare schimb de Paște”, a declarat duminică, în ziua Paștelui ortodox, un înalt oficial prezidențial ucrainean.

Forțele ucrainene și cele rusești au organizat schimburi regulate de prizonieri în timpul invaziei Moscovei, aflată acum în a 14-a lună, relatează Reuters.

„Aducem înapoi 130 dintre oamenii noștri. Acesta (schimbul) a avut loc în mai multe etape în ultimele zile”, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenskiy, Andriy Yermak, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Nu a fost clar câți ruși au fost trimiși înapoi în sens invers.

UPDATE ORA 10.00. Vladimir Putin a participat la slujba de Paște

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, s-au înghesuit în vasta catedrală Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujbele de Paște conduse de Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, un susținător al acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.

Slujbele au început sâmbătă târziu și urmau să se prelungească mult timp până duminică, în timp ce falange de clerici în robe albe circulau prin catedrală legănând cenzuri fumegânde, iar un cor cânta și psalmodia, a relatat Associated Press.

UPDATE ORA 9.00. Lupte sângeroase în orașul Bakhmut. Forțele continuă să reziste

Forțele armate ucrainene și ruse duc lupte sângeroase în orașul Bakhmut, aflat în ruină în estul țării, dar forțele pro-Kiev continuă să reziste, afirmă armata ucraineană.

Ministerul rus al Apărării a declarat mai devreme sâmbătă că luptătorii din grupul de mercenari Wagner au capturat alte două zone din Bakhmut, principala țintă a ofensivei Moscovei în estul Ucrainei.

Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei, a declarat: „Lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii au loc în mijlocul zonei urbane a orașului”.

UPDATE ORA 8.00

Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile Wagner au cucerit două zone de la periferia nordică și sudică a orașului. Unitățile de parașutiști ale armatei ruse sprijină înaintarea revendicată prin reținerea forțelor ucrainene pe flancuri, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 07.00

Un nou pachet internațional de sprijin economic în valoare de 115 miliarde de dolari oferă Ucrainei mai multă încredere că poate învinge forțele rusești, în contextul în care se recunoaște din ce în ce mai mult că războiul ar putea continua mai mult decât se aștepta, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de finanțe.

UPDATE ORA 06.00

Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja fermierii locali, au declarat sâmbătă oficiali din ambele țări. Exporturile de cereale ale Ucrainei tranzitează Uniunea Europeană către alte țări de când rutele ucrainene din Marea Neagră au fost blocate de invazia Rusiei, ceea ce a dus la scăderea prețurilor.

UPDATE ORA 05.00

Un oficial rus a afirmat că patru persoane au fost ucise și 10 rănite în bombardamentele ucrainene asupra unui oraș din Donețk, controlat de Rusia. Denis Pușilin a declarat că o fetiță în vârstă de șapte ani se numără printre persoanele rănite în Yasynuvata.

UPDATE ORA 04.00

Rusia a folosit drone pentru a ataca poliția ucraineană din Kherson, potrivit forțelor de poliție din regiune. Aceasta a declarat că o mașină de poliție a fost atacată în zona Korabel, rănind doi ofițeri și deteriorând mașina, în timp ce în Beryslav un ofițer a fost rănit și mașini au fost avariate.

UPDATE ORA 03.00

Zelenski a vorbit sâmbătă cu președintele francez, Emmanuel Macron. În două tweet-uri, președintele ucrainean a spus că au discutat despre recenta vizită a lui Macron în China pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping.

UPDATE ORA 02.00

O nouă lege rusă a eliminat un obstacol care a permis unor bărbați să se sustragă de la încorporare și sugerează că Moscova anticipează un conflict de lungă durată în Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării. Vladimir Putin ar fi semnat vineri un proiect de lege pentru a crea un sistem digital de recrutare, facilitând mobilizarea rușilor în armată și stârnind noi temeri în țară.

UPDATE ORA 01.00

Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat că SUA ar trebui să înceteze să mai „încurajeze războiul” în Ucraina „și să înceapă să vorbească despre pace”. În acest fel, comunitatea internațională ar putea „convinge” președinții celor două țări că „pacea este în interesul întregii lumi”, a declarat Lula reporterilor la Beijing, la finalul unei vizite în cadrul căreia s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping.