• Bulgaria a precizat că ia în considerare interzicerea importurilor de cereale din Ucraina pentru a-și proteja propriul sector agricol.
  • Acțiunile asupra comerțului din partea statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat executivul blocului, după deciziile unor țări de a aplica interdicții asupra importurilor de cereale din Ucraina.
  • Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a cerut înființarea unui grup de țări care nu sunt implicate în războiul dintre Rusia și Ucraina pentru a intermedia pacea.

UPDATE ORA 23.00Ministerul ucrainean al Apărării: Rusia intensifică loviturile aeriene și atacurile de artilerie asupra Bahmutului

Trupele ruse au sporit intensitatea atacurilor aeriene și de artilerie în zona orașului Bahmut, din regiunea Donețk, a anunțat luni ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, potrivit The Kyiv Independent.

„Inamicul pur și simplu rade clădirile și structurile din Bahmut”, a afirmat Maliar, într-o postare pe Telegram.

Acțiunile ofensive „nereușite” ale Rusiei continuă în sectoarele de front de la Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka, orașe din regiunea estică Donețk, potrivit oficialului ucrainean.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Forțele ruse au efectuat o operațiune de asalt în zona orașului Kupiansk din regiunea Harkov, dar și aceasta a fost de asemenea „nereușită” , a mai susținut Maliar.

Orașele Bahmut și Marinka rămân „în epicentrul ostilităților”, a adăugat oficialul guvernamental ucrainean.

UPDATE ORA 22.00 Zelenski avertizează că fiecare întârziere în livările de armament înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni, într-un discurs, că se fac pregătiri pentru o nouă întâlnire în format Ramstein, el așteptându-se ca în cadrul reuniunii să fie luate „decizii temeinice” .

Potrivit acestuia, fiecare întârziere în ceea ce priveşte livrarea de armament înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană.

UPDATE ORA 21.00 Secretarul general adjunct al NATO: Următoarele câteva luni vor fi mai intense din punct de vedere militar în Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că războiul din Ucraina va mai continua şi a precizat că NATO încearcă să îl scurteze prin sprijinirea Ucrainei. Geoană crede că următoarele luni vor fi mai intense din punct de vedere militar, în Ucraina, scrie presa locală.

Întrebat, luni seară, când se va sfârşi războiul din Ucraina, Mircea Geoană a explicat că nici măcar NATO nu poate răspunde „precis” la această întrebare.

„Răspunsul este că poate să dureze mai mult, mai puţin. Anticipăm în următoarele luni o contra-ofensivă ucrainiană bazată pe pregătirea pe care trupele ucrainiene au primit-o din partea ţărilor NATO, training, echipamente noi, forţe proaspete. Pentru că dincolo de antrenament, au nevoie şi dânşii de o pauză, pentru că un an de război înseamnă mult. Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu rămâne în continuare un pericol. De aceea credem că următoarele câteva luni vor fi intense din punct de vedere militar în Ucraina şi poate după şase luni de zile vom avea o imagine puţin mai clară” , a declarat Mircea Geoană.

UPDATE ORA 20.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit distincții de stat pentru 127 de apărători ai Ucrainei, dintre care 68 post-mortem, informează Ukrinform.

Șeful statului ucrainean i-a decorat pe militarii ucraineni „pentru curaj” și „pentru serviciu militar impecabil”.

UPDATE ORA 19.00 Ambasadoarea SUA la Moscova l-a vizitat în închisoare pe jurnalistul Wall Street Journal arestat

Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, l-a vizitat luni pe reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost arestat în Rusia, a anunțat ambasada americană, într-un mesaj publicat pe Twitter, potrivit CNN.

„L-am vizitat astăzi pe Evan Gershkovich de la WSJ la închisoarea Lefortovo – prima dată când ni s-a permis accesul la el după reținerea abuzivă a acestuia de acum mai bine de două săptămâni”, a scris Tracy, în mesaj.

„El este sănătos și rămâne puternic. Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea lui imediată”, mai scrie în postare.

Statele Unite l-au desemnat pe Gershkovich anterior în cursul acestei luni ca fiind o victimă a „detenției arbitrare” , ceea ce oferă o susținere suplimentară afirmațiilor guvernului american și ale Wall Street Journal potrivit cărora acuzațiile de spionaj împotriva reporterului sunt nefondate. De asemenea, această catalogare va permite administrației Biden să exploreze căi precum un schimb de prizonieri pentru a încerca să obțină eliberarea lui Gershkovich.

UPDATE ORA 18.00

Slovacia a suspendat temporar importurile de cereale din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului slovac pentru CNN.

Decizia a fost luată după ce Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina.

„Un grup de lucru se va întâlni astăzi pentru a discuta acest subiect. Rezultatul întâlnirii va fi comunicat ulterior”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Polonia și-a anunțat sâmbătă interdicția, cu scopul de a „proteja piața agricolă poloneză împotriva destabilizării”, a precizat biroul premierului polonez într-un comunicat.

Ucraina a reacționat la această măsură spunând că „regretă decizia omologilor săi polonezi”, adăugând că este pregătită să coopereze cu Polonia în cadrul unei anchete privind orice posibile abuzuri.

Ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, a anunțat duminică că Budapesta va interzice temporar importul de cereale, semințe oleaginoase și alte produse agricole din Ucraina.

Când Rusia a invadat Ucraina, a blocat porturile și rutele maritime folosite pentru exportul de cereale ucrainene către Africa și Orientul Mijlociu. De teama unei foamete generalizate, Uniunea Europeană a ridicat taxele pe cerealele din Ucraina pentru a facilita distribuția pe aceste piețe globale. De atunci, grânele ucrainene au intrat în Polonia, dar o mare parte din ele au rămas în țară, ceea ce a dus la scăderea prețului și la pierderi financiare semnificative pentru fermierii polonezi.

UPDATE ORA 17.00 Miniștrii de externe din Ucraina și Irak au discutat despre război și comerț

Ministrul irakian de externe, Fuad Hussein, a discutat despre ultimele evoluții din Ucraina cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, care se află în vizită la Bagdad, scrie Al Jazeera.

Cei doi miniștri au trecut în revistă chestiuni legate de regiune, dimensiunile economice ale războiului și modul în care pot continua relațiile comerciale dintre cele două țări.

Hussein a mai spus că Irakul dorește să fie parte a soluționării prin dialog a conflictului.

UPDATE ORA 16.00 S-a format o alianță de cinci țări care urmărește să diminueze influența Rusiei pe piața mondială a energiei nucleare.

Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia și Franța au ajuns la un acord în cadrul forumului privind energia nucleară din cadrul summitului G7 de la Sapporo, Japonia.

Potrivit unui comunicat al guvernului britanic de duminică, grupul va folosi „resursele și capacitățile respective” ale centralelor lor nucleare pentru a submina controlul Rusiei asupra lanțurilor de aprovizionare.

UPDATE ORA 15.00 Aproape 500 de copii au fost uciși în Ucraina de la invazia Rusiei, potrivit unui raport al procurorului general ucrainean.

Acesta a precizat că, începând de luni, un total de 1.418 copii au fost afectați. Au fost numărați 470 de copii uciși și 948 care au fost răniți – deși departamentul crede că numărul copiilor răniți este mai mare.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în regiunea Donețk (451), regiunea Harkov (275), regiunea Kiev (127), regiunea Kherson (94), regiunea Zaporizhzhia (89), relatează site-ul de știri Ukrinform.

Printre cele mai recente victime juvenile se numără un tânăr de 17 ani care a fost ucis duminică într-un atac cu rachete în regiunea Mykoliav.

UPDATE ORA 14.00. Șeful ONU pentru drepturile omului îi cere lui Putin să o elibereze pe Kara-Murza

Volker Türk, șeful ONU pentru drepturile omului, a cerut Moscovei să îl elibereze pe Vladimir Kara-Murza, critic de lungă durată al Kremlinului, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru acuzații care includ trădare.

Türk a declarat: „Kara-Murza a fost judecat pe baza unor acuzații care par să aibă legătură cu exercitarea legitimă a dreptului său la libertatea de opinie, de exprimare și de asociere, inclusiv cu criticile sale publice la adresa atacului armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

„Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că și-a exercitat drepturile omului și fac apel la autoritățile ruse să îl elibereze fără întârziere”.

UPDATE ORA 13.00. Slovacia va opri importurile de cereale din Ucraina

Slovacia va opri temporar importurile de cereale și alte produse selectate din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului, relatează Reuters.

Decizia, care va fi discutată în cadrul unei reuniuni care va avea loc în cursul zilei de luni, urmează unor măsuri similare luate de Polonia și Ungaria.

În altă ordine de idei, trimișii țărilor membre ale UE la Bruxelles vor discuta demersul Poloniei și Ungariei, a declarat luni un oficial de rang înalt.

Oficialul, care a vorbit pentru Reuters sub protecția anonimatului, a declarat că prețurile scăzute la nivel mondial și cererea scăzută au făcut ca cerealele să rămână în bloc mai degrabă decât să fie vândute.

UPDATE ORA 12.00. Activistul rus Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că s-a opus invaziei în Ucraina

Kara-Murza, tată a trei copii, care deține cetățenie rusă și britanică și a studiat la Universitatea din Cambridge, a fost reținut în aprilie 2022 și acuzat de răspândirea de informații false despre armata rusă din Ucraina. Ulterior, el a fost acuzat și de „înaltă trădare” pentru o serie de discursuri publice pe care le-a ținut în care a criticat politicile Kremlinului și războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 11.00

Gazprombank din Rusia și-a extins legăturile cu băncile din India pentru a accelera schimburile comerciale între cele două țări în monedele naționale, a declarat luni un director important pentru Reuters, în condițiile în care Rusia a devenit anul acesta cel mai mare furnizor de petrol al Indiei.

Comerțul dintre India și Rusia a crescut de când Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina anul trecut, ceea ce a modificat fluxurile de petrol și alte bunuri.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul ucrainean al agriculturii a spus despre Kiev că va încerca să asigure redeschiderea tranzitului de alimente și cereale prin Polonia ca un „prim pas” în cadrul discuțiilor de luni de la Varșovia, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interdicții asupra unor importuri din Ucraina.

Ministrul agriculturii, Mykola Solsky, a declarat, de asemenea, că vor avea loc discuții suplimentare în această săptămână în România, miercuri, și în Slovacia, joi. Potrivit Reuters, comentariile ministrului au fost publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Ministerul Agriculturii.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul britanic al Apărării a publicat informarea zilnică a serviciilor de informații cu privire la situația din Ucraina: „Va fi nevoie probabil de cel puțin un deceniu pentru a curăța Ucraina de mine”.

UPDATE ORA 08.00

De asemenea, Bulgaria a precizat că are în vedere interzicerea importurilor de cereale și alimente din Ucraina pentru a-și proteja propriul sector agricol.

UPDATE ORA 07.00

Se iscă o dispută în legătură cu decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că o acțiune unilaterală asupra comerțului din partea statelor membre ale Uniunii Europene este „inacceptabilă”.

UPDATE ORA 06.00

Forțele ucrainene găsesc un număr tot mai mare de componente din China în armele rusești folosite în Ucraina, a declarat pentru Reuters un consilier de rang înalt din biroul președintelui Volodymyr Zelenskiy. China a negat în mod repetat trimiterea de echipamente militare către Rusia.

UPDATE ORA 05.00

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu. Putin a declarat că cele două țări „lucrează în mod activ prin intermediul departamentelor noastre militare” și fac schimb regulat de „informații utile”, în timp ce Li a declarat că legăturile dintre cele două țări au „intrat deja într-o nouă eră” și au depășit „alianțele politico-militare din perioada războiului rece”.

UPDATE ORA 04.00

Un tribunal rus urmează să dea un verdict în cazul opozantului Vladimir Kara-Murza, care este judecat pentru trădare din cauza criticilor aduse ofensivei din Ucraina și riscă până la 25 de ani de închisoare.

UPDATE ORA 03.00

Jucătorii naționalei de hochei pe gheață a Ucrainei au fost nevoiți să se antreneze cu sirenele de raid aerian care întrerupeau antrenamentele, trimițându-i sub pământ pentru a se adăposti. Antrenorul Konstantin Simchuk a declarat: 1Trebuie să jucăm hochei și trebuie să arătăm probabil întregii lumi că suntem încă în viață”.

UPDATE ORA 02.00.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, va vizita luni Bagdadul, în prima sa călătorie în Irak de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

UPDATE ORA 01.00.

Mii de persoane s-au adunat duminică la o demonstrație la Praga, scandând „demisia” și „rușine”. Protestatarii au cerut o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina, îndemnând Cehia să părăsească NATO.