• Armata ucraineană a doborât cinci drone lansate asupra Zaporojie.
  • „În această seară, forțele noastre de apărare aeriană s-au descurcat magistral în Zaporojie” , a declarat pe Telegram Anatolii Kurtev.
  • Șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, Yurii Malashko, a spus că dronele „inamice” au fost doborâte cu succes de armată.

UPDATE ORA 23.00. Procurorul general al Ucrainei spune că biroul său a înregistrat aproximativ 80.000 de incidente cu potențiale crime de război

Procurorul general ucrainean Andriy Kostin le-a declarat miercuri parlamentarilor americani că biroul său a înregistrat aproximativ 80.000 de incidente de potențiale crime de război și, până în prezent, a condamnat 31 de ruși pentru crime de război în instanțele ucrainene.

Kostin le-a spus parlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei că biroul său a identificat, de asemenea, 310 potențiali autori ai crimelor și a „terminat cazurile împotriva a 152 de potențiali criminali de război”.

El a spus că unele dintre cazuri „sunt ținute în lipsă pentru că am identificat autorii, avem un set complet de probe, dar abia așteptăm să le surprindem într-o zi, dar procedura cazurilor în lipsă este puțin mai lungă. din cauza limitărilor procedurale.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE ORA 22.00. Administrația Biden va anunța asistență suplimentară pentru securitatea Ucrainei, inclusiv muniție

Administrația Biden urmează să anunțe asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, marcând cea de-a 36-a retragere a ajutorului pe fondul războiului în desfășurare al Rusiei.

Pachetul este de așteptat să fie anunțat de Pentagon și Departamentul de Stat miercuri, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Asistența de securitate este „parte a eforturilor noastre continue de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a spus Jean-Pierre.

UPDATE ORA 21.00. Un adolescent ucrainean trimis cu forța în Rusia și-a eliberat un nou certificat de naștere, potrivit reprezentantului său

Un tânăr ucrainean de 16 ani a fost trimis cu forța în Rusia „pentru vacanță” și a fost plasat într-o familie care a încercat să-l îndoctrineze cu propagandă pro-rusă, a declarat un reprezentant al adolescentului Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA.

Luna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și un alt oficial rus de vârf, Maria Lvova-Belova, pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

UPDATE ORA 20.00. Soldații ruși „m-au forțat să-mi sap propriul mormânt”: o femeie ucraineană le vorbește parlamentarilor americani despre tortură

O femeie ucraineană din Herson a povestit miercuri parlamentarilor Camerei Reprezentanților SUA cum a fost bătută de forțele ruse la începutul acestui an.

Lyubov, 57 de ani, al cărui nume de familie a fost ascuns și chipul nu a fost afișat, a lucrat ca contabil și a trăit sub ocupația rusă mai mult de un an.

„În ianuarie a acestui an, au venit după mine”, a spus ea Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei prin intermediul unui traducător. Lyubov a spus că soldații ruși au intrat cu forța în casa ei, susținând că caută arme și au confiscat „o hartă a Ucrainei, steagul Ucrainei, magneți suveniruri cu imagini ale Ucrainei și un jeton cu panglică albastră și galbenă care simbolizează victimele lumii. Al Doilea Război”. „Acestea au fost dovezile lor împotriva mea”, a spus ea.

UPDATE ORA 19.00. Rusia nu va scăpa de responsabilitatea pentru atrocitățile comise în Ucraina, spune procurorul general adjunct al SUA

Procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, a declarat că Departamentul de Justiție are un angajament neclintit de a urmări penal crimele de război rusești în timpul mărturiei sale în fața Comitetului Judiciar al Senatului, marți dimineață.

„Faptele sunt clare: Rusia a comis crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina”, a spus Monaco în declarația sa de deschidere.

„Nu putem – nu vom – lăsa criminalii de război să scape de răspunderea pentru agresiunea și atrocitățile pe care le-au comis în Ucraina”, a adăugat ea.

UPDATE ORA 18.00. Autoritățile susținute de Rusia din sudul Ucrainei încep să confiște ambarcațiuni, afirmă presa de stat

Autoritățile locale din zona controlată de ruși a regiunii Herson din sudul Ucrainei spun că au început să confiște bărci pentru uzul armatei. Agenția de știri de stat rusă TASS a declarat că șeful interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, a ordonat confiscarea bărcilor civile din regiune pentru militari.

„Săptămâna trecută am dat un ordin de a strânge numărul posibil de nave mici și ambarcațiuni de care are nevoie armata noastră”, a declarat Saldo TASS la o ședință a guvernului regional. Saldo a spus că proprietarii de bărci vor primi despăgubiri dacă mijloacele de existență le-ar fi afectate, iar bărcile vor fi returnate după „un anumit timp”.

UPDATE ORA 17.00. Zelenski vizitează granița dintre Ucraina și Belarus pentru a vedea pregătirile defensive

În vizita sa la granița de nord-vest a Ucrainei, împărtășită cu Polonia și Belarus, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a analizat pregătirile de apărare în curs.

„Pentru a respinge o posibilă invazie a inamicului de pe teritoriul Belarusului, se construiesc bariere de inginerie, fortificații și sisteme de supraveghere video la distanță”, se arată într-un raport din biroul lui Zelenski.

„Din poziția postului de observare, a fost demonstrat modul în care sistemele de supraveghere video de la distanță sunt folosite pentru a monitoriza linia de frontieră non-stop”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 16.00

Criticul Kremlinului, Ilya Yashin, a pierdut apelul împotriva a ceea ce susținătorii săi spun că a fost o decizie motivată politic de a-l încarcera timp de opt ani și jumătate pentru că a criticat atacul Moscovei asupra Ucrainei, într-un caz care are ecouri ale încarcerării de luni a lui Vladimir Kara-Murza.

Recursul fostului consilier din Moscova a fost respins, în timp ce autoritățile continuă să reprime libertățile în Rusia, cu mass-media independente închise și cu personalități cheie ale opoziției în spatele gratiilor sau în exil.

În fața instanței, Iașin a declarat că a fost pus după gratii pentru că „a spus adevărul” cu privire la acțiunile Moscovei în Ucraina și Rusia.

„Sentința pronunțată împotriva mea este uimitoare: opt ani și jumătate pentru un discurs de 20 de minute pe internet”, a spus el, potrivit Agenției France Presse (AFP).

UPDATE ORA 15.00. Sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina

Sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe care guvernul ucrainean le-a cerut pentru a ajuta țara să se apere de atacurile aeriene au sosit, potrivit ministrului ucrainean al apărării.

Oleksii Reznikov a postat pe Twitter că „cerul nostru frumos devine mai sigur, deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au ajuns în Ucraina”.

UPDATE ORA 14.00

Bulgaria a devenit cea mai recentă țară care a introdus o interdicție temporară asupra importurilor de cereale din Ucraina, cu excepția celor aflate în tranzit, a anunțat miercuri Radio Bulgaria pe site-ul său, citându-l pe premierul interimar Galab Donev.

„Pe parcursul anului trecut, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în țară și a perturbat lanțurile alimentare”, a declarat Donev, potrivit Reuters, citat în raport.

„Suntem forțați să adoptăm această măsură națională deoarece autoritățile europene încă iau în considerare o măsură adecvată”.

UPDATE ORA 13.00

Rusia desfășoară un program de supraveghere care vizează infrastructura energetică în apele nordice din jurul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei, potrivit unei noi investigații realizate de companiile media din regiune.

DR, postul public de televiziune din Danemarca, raportează: „Potrivit serviciilor de informații și experților, un program militar rusesc cartografiază în prezent parcurile eoliene offshore, gazoductele și cablurile de electricitate și internet din apele din jurul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei”.

UPDATE ORA 12.00

Inspecțiile navelor din acordul privind cerealele se reiau după două zile de pauză
Inspecțiile navelor sunt reluate în cadrul unui acord negociat de ONU privind exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov.

Potrivit Reuters, el a scris pe Facebook că „inspecțiile navelor sunt reluate, în ciuda încercărilor Federației Ruse de a întrerupe acordul”.

Agenția rusă de știri RIA a raportat, de asemenea, citând biroul de presă al coordonatorului ONU, că inspecțiile au fost reluate.

UPDATE ORA 11.00. Rusia acuză Ucraina de corupție în legătură cu inițiativa privind cerealele din Marea Neagră

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a sabotat acordul privind cerealele din Marea Neagră, cerând mită de la armatori pentru a înregistra noi nave și a efectua inspecții.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la această acuzație, lansată de Ministerul rus de Externe. Rusia nu a prezentat nicio dovadă care să susțină acuzația.

Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat miercuri că sunt în curs de desfășurare discuții cu privire la statutul acordului și că este nevoie de timp pentru a vedea cum decurg acestea. De asemenea, un oficial ucrainean a declarat că transporturile au fost reluate astăzi, după ce au fost reținute de luni.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat într-o declarație că centrul comun de coordonare (JCC) de la Istanbul, care supraveghează acordul, întâmpina dificultăți în ceea ce privește înregistrarea de noi nave și inspecțiile.

UPDATE ORA 10.00. Un fost mercenar Wagner a recunoscut că a ucis și torturat zeci de prizonieri de război ucraineni

Alexey Savichev, în vârstă de 49 de ani, un fost deținut rus recrutat de Wagner în septembrie anul trecut, a declarat pentru The Guardian într-un interviu telefonic că a participat la execuții sumare ale prizonierilor de război ucraineni în timpul celor șase luni de luptă în estul Ucrainei.

„Ni s-a spus să nu luăm prizonieri și să îi împușcăm pe loc”, a spus el.

Într-un caz, în timp ce lupta în apropierea orașului Soledar din estul Ucrainei, în toamna anului trecut, Savichev a declarat că a participat la uciderea a 20 de soldați ucraineni care erau înconjurați. „I-am împroșcat cu gloanțele noastre”, a spus el. „Este război și nu regret niciun lucru pe care l-am făcut acolo. Dacă aș putea, m-aș întoarce”.

UPDATE ORA 09.00. Coreea de Sud își arată disponibilitatea de a furniza drone Ucrainei

Coreea de Sud și-ar putea extinde sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, semnalând pentru prima dată o schimbare a poziției sale împotriva înarmării Ucrainei.

Într-un interviu acordat Reuters înaintea vizitei sale de stat în SUA de săptămâna viitoare, Yoon a declarat că guvernul său a explorat modalitățile de a ajuta la apărarea și reconstrucția Ucrainei, la fel cum Coreea de Sud a primit asistență internațională în timpul războiului coreean din 1950-53.

UPDATE ORA 08.00 Hackerii ruși vizează infrastructura critică occidentală, avertizează Marea Britanie

Agenția britanică de apărare cibernetică a avertizat cu privire la o amenințare emergentă la adresa infrastructurii naționale critice occidentale, reprezentată de hackeri care simpatizează cu Rusia și cu războiul acesteia din urmă împotriva Ucrainei.

„Hacktiviștii” aliniați Rusiei au desfășurat campanii online în mare parte inofensive care au defăimat site-uri publice importante sau le-au scos din funcțiune. Cu toate acestea, unele dintre aceste grupuri au pus la cale în mod activ modalități de a provoca mai multe pagube în lumea reală, a declarat într-o alertă Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC), care face parte din agenția de spionaj GCHQ.

UPDATE ORA 07.00 Rusia lansează în timpul nopții drone pe Odesa

Forțele rusești au lansat în cursul nopții drone asupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei, declanșând un incendiu la o instalație de infrastructură, a declarat astăzi șeful comandamentului militar al regiunii Odesa, Iuri Kruk.

Nu au fost raportate victime imediate la locul atacului, iar pompierii lucrau la fața locului.

UPDATE ORA 06.00 SUA îndeamnă NATO să urmărească semnele conform cărora Rusia ar putea folosi o arma nucleară

Aliații din NATO trebuie să rămână în alertă pentru semnele că Vladimir Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică într-o escaladare „gestionată” a războiului său din Ucraina, a îndemnat cel de-al doilea cel mai înalt diplomat american.

Adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman a lansat avertismentul în timpul sesiunii de deschidere a unei conferințe anuale a NATO privind controlul armelor, care a avut loc în America de Nord pentru prima dată de la înființarea sa în 2004.

„Cu toții am urmărit și ne-am îngrijorat că Vladimir Putin va folosi ceea ce el consideră o armă nucleară tactică non-strategică sau va folosi un efect demonstrativ pentru a escalada, dar într-o escaladare cu risc controlat”, a declarat Sherman. „Este foarte important să rămânem atenți la acest lucru”.

UPDATE ORA 05.00 Casa Albă: Brazilia greșește când susține că SUA încurajează războiul din Ucraina

Brazilia greșește când susține că Statele Unite încurajează războiul din Ucraina, iar tonul său nu este unul de neutralitate, a declarat Casa Albă.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a respins comentariile președintelui Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană că prelungesc conflictul prin furnizarea de arme ucrainenilor.

Ea a declarat că oficialii americani au fost „loviți de tonul” comentariilor lui Lula și a adăugat: „bineînțeles că ne dorim ca acest război să se încheie”.

„Tonul nu a fost neutru și nu este adevărat și vom continua să vorbim despre asta”, a spus ea.

UPDATE ORA 04.00 Șeful instalat de Rusia în Donețk se întâlnește cu președintele Belarusului

Șeful instalat de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii ucrainene Donețk s-a întâlnit marți la Minsk cu președintele belarus Alexander Lukașenko și a declarat că a discutat despre modalitățile de stimulare a comerțului.

Denis Pușilin, scriind pe Telegram, a declarat că este interesat de echipamente de carieră, tractoare și autobuze, precum și de produse de construcții și mobilier.

În schimb, regiunea sa era pregătită să exporte cereale în Belarus, pe lângă transporturile existente de semințe de floarea-soarelui.

Așa-numita Republică Populară Donețk este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a proclamat ca fiind ale sale în septembrie anul trecut, în cadrul unui exercițiu pe care Ucraina și aliații săi l-au numit un referendum „simulat” și coercitiv.

UPDATE ORA 03.00 Un activist rus a fost arestat pentru „justificarea terorismului” în cazul morții unui blogger pro-război

Un activist local din Rusia a fost arestat după ce a scris că nu a „simțit nici o umbră de tristețe” în legătură cu moartea lui Vladlen Tatarsky, un blogger pro-război care a fost ucis într-un atentat cu bombă la un eveniment într-o cafenea din Sankt Petersburg luna aceasta.

Autoritățile ruse de aplicare a legii au deschis un dosar penal împotriva lui Iaroslav Șirshikov, acuzându-l de justificarea terorismului, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Într-o postare pe Telegram, Shirshikov a scris, în parte, lui „Tatarsky, care a vrut să ucidă și să jefuiască pe toată lumea, așa cum i-a plăcut, îi doresc lână de sticlă căptușindu-i mormântul, precum și celor care au venit de bună voie la seara creativă a acestui gunoi din Sankt Petersburg”.

UPDATE ORA 02.00 SUA vor analiza opțiunile pentru a aduce reporterul WSJ acasă, spune un oficial.

Statele Unite vor analiza „opțiuni creative și uneori destul de provocatoare” pentru a încerca să-l aducă acasă pe reporterul deținut de Wall Street Journal, Evan Gershkovich, dar procesul ar putea dura mult timp, a declarat marți un oficial de rang înalt al administrației pentru CNN.

La o audiere de marți la un tribunal din Moscova, lui Gershkovich i-a fost respins un apel pentru a schimba termenii detenției sale.

Gershkovich, cetățean american, a fost arestat în Rusia luna trecută. El este deținut într-un centru de detenție preventivă din cadrul celebrei închisori Lefortovo până cel puțin la 29 mai și riscă până la 20 de ani de închisoare pentru acuzații de spionaj. Wall Street Journal a negat vehement acuzațiile de spionaj care i se aduc, iar Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat oficial ca fiind deținut pe nedrept de Rusia.

UPDATE ORA 01.00 Biden prelungește ordinul care blochează accesul navelor afiliate Rusiei în porturile americane

Președintele Joe Biden a prelungit interdicția de acces în porturile americane pentru navele afiliate Rusiei. Ordinul, publicat inițial în aprilie anul trecut, urma să expire săptămâna aceasta.

„Politicile și acțiunile guvernului Federației Ruse de a continua războiul premeditat, nejustificat, neprovocat și brutal împotriva Ucrainei continuă să constituie o urgență națională din cauza unei perturbări sau a unei amenințări de perturbare a relațiilor internaționale ale Statelor Unite”, a scris Biden într-o scrisoare adresată Congresului. „Prin urmare, am stabilit că este necesar să continui urgența națională declarată în Proclamația 10371”.

UPDATE ORA 24.00 Rusul care a declarat că a fost un fost luptător Wagner pare să se dezică de afirmația că a ucis civili

Un rus care a declarat că a ucis copii și alți civili în timp ce lucra în cadrul companiei militare private Wagner în Ucraina pare să fi revenit asupra afirmației, sugerând că a fost șantajat pentru a o face.

Azamat Uldarov, un fost deținut, și-a făcut retractarea într-o convorbire video cu agenția rusă de știri RIA-FAN. Nu este clar dacă interviul a fost condiționat.

El și un alt fost deținut, Alexey Savichev, au acordat anterior interviuri lungi și incoerente grupului rus pentru drepturile omului Gulagu.net, spunând că se numără printre zecile de mii de luptători wagnerieni recrutați din închisorile rusești pentru a lupta în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cinci drone tip Shahed au fost doborâte marți seară în regiunea Zaporojie, a anunțat Andrii Iermak, șeful biroului președintelui Zelenski, citat de CNN.

„În această seară, forțele noastre de apărare aeriană s-au descurcat magistral în Zaporojie” , a declarat pe Telegram Anatolii Kurtev, secretarul Consiliului municipal din Zaporojie.

La rândul său, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, Yurii Malashko, a spus că dronele „inamice” au fost doborâte cu succes de armată.