• O rachetă rusă a lovit marți o clădire a unui muzeu dintr-un oraș ucrainean.
  • În urma impactului, aceasta a omorât cel puțin două persoane și a rănit alte 10.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat o înregistrare video de la fața locului care arată clădirea în ruină și echipele de intervenție care examinează pagubele.

UPDATE ORA 23.00. Ucraina este „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă, spune un înalt oficial militar american

Ucrainenii sunt „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă împotriva armatei ruse, a declarat miercuri comandantul militar american în Europa în fața unei comisii a Congresului.

„Conform modelelor pe care le-am urmărit cu mare atenție, ucrainenii sunt într-o poziție bună”, a spus șeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, adăugând că SUA au lucrat cu ei la un posibil atac surpriză.

Cavoli a mai spus că forța terestră a Rusiei de astăzi este mai mare „decât era la începutul conflictului”, în ciuda faptului că a suferit numeroase pierderi în războiul său împotriva Ucrainei.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Forța terestră rusă a fost oarecum afectată de acest conflict, deși este mai mare astăzi decât era la începutul conflictului”, a declarat Cavoli.

UPDATE ORA 22.00.

În după-amiaza zilei de 26 aprilie, trupele ruse au bombardat orașul Orehov, regiunea Zaporojie. Drept urmare, un civil a decedat. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Regională din Zaporojie.

„Miliștii statului agresor, nerespectând normele dreptului internațional umanitar, au bombardat din nou orașul Orehov. În urma unui atac inamic, un localnic în vârstă de 46 de ani a fost ucis” , se arată în mesaj.

UPDATE ORA 21.00. Un jurnalist ucrainean a fost împușcat mortal de lunetiști ruși în Herson, în timp ce unul italian a fost rănit

Un reporter ucrainean care lucra ca fixer, o persoană-ghid-translator care ajută jurnaliștii străini la documentare, pentru cotidianul italian La Repubblica a fost împușcat mortal de lunetişti în Herson, în timp ce colegul său italian a fost rănit, a anunțat miercuri ziarul, citat de The Guardian.

„Corespondentul nostru Corrado Zunino și fixerul său Bogdan Bitik au fost victimele unei ambuscade a lunetistilor ruși astăzi la periferia orașului Herson, în sudul Ucrainei” , a transmis La Repubblica.

Din păcate, Bitik a fost ucis. El lasă în urmă o soție și un fiu. Corrado, care a fost rănit la umăr, se află la spitalul civil din Herson” , mai precizează ziarul italian. Ambii reporteri, care au acoperit pe larg conflictul care se desfășoară de peste 14 luni, purtau vestă antiglonț pe care scria „PRESS” .

UPDATE ORA 20.00.

Presa rusă scrie că un avion militar MiG-31 s-a prăbușit în regiunea Murmansk din Federația Rusă. Videoclipul căderii sale a devenit viral pe rețelele de socializare.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat că avionul MiG-31 a căzut în timp ce efectua un zbor de antrenament. Acesta s-a prăbușit în regiunea Murmansk, ambii piloți fiind ejectați. Ulterior, aceștia au fost evacuați de un elicopter al serviciului de căutare și salvare. „La moment nimic nu le amenință viața și sănătatea”, a menționat ministerul, transmite TASS.

UPDATE ORA 19.00. SUA „salută” apelul telefonic dintre Zelensky și Xi, dar sunt precauți cu privire la un posibil plan de pace

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, Statele Unite „salută” conversația telefonică dintre Volodymyr Zelensky și Xi Jinping, scrie Le Monde. 

John Kirby, totuși, și-a exprimat o mare precauție cu privire la posibilitatea unui plan de pace sau a unei mișcări diplomatice în această direcție.

Oficialul american a repetat sloganul obișnuit al administrației Biden: 

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina” . 

Potrivit lui John Kirby, orice plan negociat trebuie să rezulte din voința autorităților de la Kiev și să se bazeze pe principiile suveranității și integrității teritoriale.

UPDATE ORA 18.00. Reacția Moscovei, după apelul dintre Zelenski și Xi Jinping

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Moscova a luat act de disponibilitatea Chinei de a facilita negocierile cu Ucraina în urma conversației telefonice dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite CNN.

„Observăm disponibilitatea părții chineze de a depune eforturi pentru a stabili procesul de negociere”, a spus Zaharova în timpul unei conferințe de presă.

Totuși, ea a menționat că în condițiile actuale negocierile sunt puțin probabile și a învinuit Kievul pentru respingerea inițiativelor Moscovei.

UPDATE ORA 17.00. Zelenski: Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea

Dezastrul de la Cernobîl a lăsat o „cicatrice uriaşă”, iar Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea, a declarat miercuri preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ziua în care se împlinesc 37 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie, relatează CNN.

„Trebuie să facem totul pentru a împiedica statul terorist să folosească instalaţiile de energie nucleară pentru a şantaja Ucraina şi lumea” , a scris Zelenski pe Twitter, notând că în ceea ce priveşte Cernobîlul, s-a împlinit deja un an de când forţele ucrainene au reuşit să preia din nou controlul asupra instalaţiilor de acolo pe care forţele ruse le-au ocupat în primele zile ale invaziei.

UPDATE ORA 16.00 Ministerul chinez de Externe numește un reprezentant care va vizita Ucraina

Într-o informare de miercuri, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că trimisul său în Ucraina și în „alte țări” va fi Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice.

Li este fostul ambasador al Chinei în Rusia, care a ocupat această funcție între 2009 și 2019.

Într-o convorbire telefonică cu Zelensky, Xi a declarat că trimisul va călători în Ucraina și în alte țări pentru a ajuta la realizarea unei „comunicări aprofundate” cu toate părțile pentru o soluționare politică a crizei ucrainene.

UPDATE ORA 15.00 Președintele chinez Xi Jinping vorbește cu Zelensky

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că a vorbit la telefon cu președintele chinez Xi Jinping pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Am avut o convorbire telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a declarat Zelensky.
În cadrul convorbirii telefonice, Xi și Zelensky au făcut un schimb de opinii cu privire la criza ucraineană, Xi reafirmând sprijinul Chinei pentru negocierile de pace, potrivit guvernului chinez.

Xi a declarat că China va trimite un emisar special în Ucraina și în alte țări pentru a ajuta la realizarea unei „comunicări aprofundate” cu toate părțile pentru o soluționare politică a crizei ucrainene, a precizat guvernul, adăugând că Xi a mai spus că China este dispusă să continue să ofere asistență umanitară Ucrainei.

China „nu va privi focul de cealaltă parte, nici nu va adăuga combustibil la foc, cu atât mai puțin nu va profita de oportunitatea de a profita”, a declarat Xi, recunoscând că criza a avut un „impact major” la nivel internațional și că „singura cale de ieșire fezabilă” este „dialogul și negocierea”.

Apelul a fost „un dialog important”, a declarat șeful Biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 14.00 Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a șantaja lumea, spune Zelensky la aniversarea Cernobîlului

Dezastrul de la Cernobîl a lăsat o „cicatrice uriașă”, iar Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a șantaja lumea, a declarat miercuri președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cu ocazia celei de-a 37-a aniversări a celui mai grav dezastru nuclear din istorie.

„Trebuie să facem totul pentru a împiedica statul terorist să folosească instalațiile de energie nucleară pentru a șantaja Ucraina și lumea”, a scris Zelensky pe Twitter.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că „tăcerea și minciunile regimului totalitar sovietic cu privire la această tragedie au dus la consecințe teribile care au depășit cu mult granițele Ucrainei moderne” .

UPDATE ORA 13.00 Navalny are la dispoziție 10 zile pentru a se familiariza cu documentele în dosarul de extremism împotriva sa, a decis un judecător

Un judecător a decis că opozantul rus Alexey Navalny, încarcerat, are la dispoziție 10 zile pentru a se „familiariza” cu documentele în cazul de extremism împotriva sa, potrivit purtătorului său de cuvânt Kira Yarmysh pe Twitter.

Decizia a fost luată în cadrul unei audieri cu ușile închise la tribunalul districtual Basmanny din Moscova, în Rusia.

Agenția de presă de stat rusă TASS a precizat că există 196 de volume de documente legate de acest caz. TASS a precizat că instanța va examina din nou problema după data de 5 mai.

Fiica lui Navalny, Daria Navalnaya, a declarat marți pentru Jim Sciutto de la CNN că în „fiecare volum există 250 de pagini cu spațiere dublă”.

UPDATE ORA 12.00 Wimbledon este gata să facă o donație de 500.000 de lire sterline pentru Ucraina

Wimbledon va oferi un sprijin financiar substanțial jucătorilor și cauzelor ucrainene în această vară, după ce a anulat interdicția impusă sportivilor ruși și bieloruși, relatează Eleanor Crooks.

La conferința de presă de primăvară pentru a anunța planurile pentru turneul din această vară, organizatorii au dezvăluit că o liră sterlină pentru fiecare deținător de bilet – care se așteaptă să fie mai mult de 500.000 de lire sterline în total – va fi donată pentru ajutorarea Ucrainei.

UPDATE ORA 11.00 Șeful Wagner spune că relațiile cu militarii ruși nu s-au îmbunătățit

Șeful mercenarului rus Wagner Group, Evgheni Prigojin, a negat că relațiile cu armata rusă s-au îmbunătățit, după ce evaluările serviciilor de informații au indicat că Vladimir Putin și armata Moscovei au lucrat la conflictul lor intern.

Șeful grupului privat de mercenari Wagner Group, susținut de Kremlin, Evgheni Prigozhin, a calificat evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului drept „falsă” , a raportat think tank-ul pe 25 aprilie.

UPDATE ORA 10.00 Serghei Lavrov avertizează că UE devine acum militarizată ca NATO

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Uniunea Europeană „se militarizează într-un ritm record” și devine agresivă în obiectivul său de a limita Rusia.

Dl Lavrov a declarat că nu are nicio îndoială că acum există „foarte puține diferențe” între UE și NATO.

Vladimir Putin s-a plâns mult timp de expansiunea NATO, în special către țara sa, și a folosit parțial acest lucru ca justificare pentru invadarea Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00 FBI și companii americane colectează probe de crime de război în Ucraina

Ucraina colaborează cu Biroul Federal de Investigații al SUA și cu companii americane pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de ruși, cum ar fi informații de geolocalizare și de telefonie mobilă, au declarat oficiali de rang înalt.

Autoritățile ucrainene colectează informații digitale de pe câmpurile de luptă și din orașele ucrainene devastate de război de când Rusia a invadat țara în februarie anul trecut, a declarat Alex Kobzanets, un agent special al FBI care a lucrat anterior ca atașat juridic al agenției în Ucraina.

UPDATE ORA 08.00

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că îmbunătățirea și prelungirea unui acord privind exportul de cereale poate avea succes doar dacă comunitatea internațională face presiuni asupra Rusiei. Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a scris președintelui rus, Vladimir Putin, propunând o „cale de urmat care să vizeze îmbunătățirea, extinderea și extinderea” acordului.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul pentru impasul în care se află acordul privind cerealele din Marea Neagră, afirmând că Moscova nu a văzut „practic niciun rezultat” din acest pact pentru exporturile sale de cereale și îngrășăminte.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Cyril Ramaphosa a declarat că Africa de Sud a decis să părăsească Curtea Penală Internațională (CPI) din cauza presupusului tratament incorect al Curții față de anumite țări. Apelul său vine la o lună după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, sub acuzația că Rusia a deportat ilegal copii ucraineni.

UPDATE ORA 05.00

Forțele ruse au lovit un muzeu din orașul ucrainean Kupiansk, omorând cel puțin două persoane și rănind 10, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

UPDATE ORA 04.00

Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, a anunțat agenția de presă de stat RIA.

UPDATE ORA 03.00

Forțele ucrainene de pe malul vestic al râului Nipru au efectuat raiduri frecvente asupra trupelor rusești de pe malul estic al râului, în apropiere de orașul Kherson, a declarat un oficial regional.

UPDATE ORA 02.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că lumea este „probabil” în pragul unui nou război mondial, riscurile unei confruntări nucleare fiind în creștere.

UPDATE ORA 01.00

Agenția rusă de știri TASS a relatat că țara ar putea renunța la moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază intermediară și cu rază scurtă de acțiune.

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Țara teroristă face totul pentru a ne distruge complet”, a declarat Zelenski. „Istoria noastră, cultura noastră, poporul nostru. Ucide ucraineni cu metode absolut barbare”.

Zelenskyy a declarat că un lucrător al muzeului a fost ucis, iar guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov, a raportat ulterior că trupul unei alte victime a fost scos de sub dărâmături.