• Administrația Biden a anunțat luni noi cifre estimative privind numărul de victime în urma ofensivei de iarnă a Rusiei în Ucraina.
  • Rusia ar fi depășit 100.000 de victime din decembrie, iar numărul „uimitor” este un semnal cheie că efortul Moscovei „a dat greș”, spune SUA.
  • Oficialul Casei Albe, John Kirby, a declarat luni reporterilor că Rusia „și-a epuizat stocurile militare și forțele armate”.

UPDATE ORA 23.00

Armata ucraineană a promis marți că nu va renunța la orașul Bakhmut din estul țării, în timp ce se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor rusești. Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a subliniat importanța pe care Kievul o acordă păstrării Bakhmut, în timp ce continuă pregătirile pentru un contraatac care speră să schimbe dinamica războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 22.00

Atenția Marii Britanii „nu a fost în niciun moment deturnată de la grupul Wagner”, a precizat guvernul, în contextul în care se pune întrebarea dacă gruparea de mercenari ruși a avut vreo implicare în revolta din Sudan.

UPDATE ORA 21.00.

Lunetiști ai armatei ucrainene își schimbă poziția în fața trupelor rusești în apropiere de Bakhmut, regiunea Donețk.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UPDATE ORA 20.00 Un monument creat ca un „simbol al speranței” pentru Ucraina a fost expus în Liverpool, în timp ce orașul se pregătește să găzduiască concursul Eurovision în numele țării.

Statuia de 4,5 metri, reprezintă un bărbat care ține în mână o carte, un porumbel și un steag ucrainean. Aceasta va fi expusă pentru fanii Eurovision care vizitează orașul înainte de finala concursului din 13 mai.

UPDATE ORA 19.00

Suspilne, televiziunea de stat din Ucraina, informează că primăria din Pavlohrad a alocat 9 milioane de grivne pentru a ajuta victimele atacurilor cu rachete din noaptea de 1 mai.

„Decizia a fost luată de deputați în cadrul unei sesiuni extraordinare. Comitetul executiv va decide care va fi suma și procedura de primire a banilor”.

UPDATE ORA 18.00

Danemarca va dona Ucrainei 200 de milioane de lire sterline în scopuri militare, a declarat marți ministrul interimar al apărării din această țară, Troels Lund Poulsen, relatează Reuters.

UPDATE ORA 17.00

Relațiile Rusiei cu Polonia s-au înrăutățit, agențiile de știri de stat raportând astăzi că însărcinatul cu afaceri al Poloniei a fost convocat pentru a protesta față de ceea ce Moscova a numit „confiscarea” școlii ambasadei sale din Varșovia.

Reuters relatează că Rusia a promis un răspuns „dur” după ce poliția poloneză a închis sâmbătă școala, spunând că sediul aparținea statului polonez.

UPDATE ORA 16.00

Relațiile Rusiei cu Polonia s-au înrăutățit, agențiile de știri de stat raportând astăzi că însărcinatul cu afaceri al Poloniei a fost convocat pentru a protesta față de ceea ce Moscova a numit „confiscarea” școlii ambasadei sale din Varșovia.

Reuters relatează că Rusia a promis un răspuns „dur” după ce poliția poloneză a închis sâmbătă școala, spunând că sediul aparținea statului polonez.

UPDATE ORA 15.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că armele furnizate de Germania au fost deja folosite în regiunea Donbas, pe care Rusia a declarat-o ca fiind a sa, un pas pe care Ucraina și Occidentul l-au respins ca fiind ilegal.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat luni că Germania a insistat, la fel ca alte țări membre NATO, ca armele pe care le furnizează Ucrainei să nu fie folosite împotriva teritoriului rusesc, relatează Reuters.

UPDATE ORA 14.00. Vladimir Putin a fost avertizat că va fi arestat dacă va participa la summitul liderilor

Vladimir Putin ar putea fi arestat dacă va participa la o reuniune a principalilor lideri economici care va avea loc în Africa de Sud în luna august, potrivit unor rapoarte.

Autoritățile din această țară ar fi declarat că ar fi obligate să îl rețină pe liderul rus dacă acesta va participa la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), după ce în martie a fost emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională (CPI).

Ziarul Sunday Times din Africa de Sud, citând surse din guvernul națiunii, a declarat că o comisie specială a fost înființată de președintele Cyril Ramaphosa pentru a analiza mandatul de arestare.

UPDATE ORA 13.00. Rusia ar putea folosi civili și jurnaliști pentru a spiona Danemarca – serviciile de informații daneze

Serviciul de informații al Danemarcei se așteaptă ca Rusia să recruteze civili și să folosească jurnaliști și oameni de afaceri pentru a spiona țara, ca alternativă la diplomații ruși care au fost expulzați anul trecut sub suspiciunea de spionaj.

Invazia Rusiei în Ucraina a intensificat nevoia Moscovei de colectare de informații în țările NATO, a declarat marți, într-un raport, Serviciul danez de securitate și informații (PET).

UPDATE ORA 12.00. Șoigu: Am luat măsuri pentru a accelera producția de armament

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, afirmă că Rusia a luat măsuri pentru a accelera producția de armament pentru a satisface cerințele campaniei sale din Ucraina și că atacă cu succes depozitele ucrainene care stochează arme occidentale, au relatat agențiile de presă rusești.

UPDATE ORA 11.00

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat marți guvernului său să clarifice procedura prin care companiile rusești pot efectua plăți de dividende către acționarii din așa-numitele țări neprietenoase.

Rusia consideră că toate țările care au lovit-o cu sancțiuni din cauza campaniei sale militare din Ucraina sunt neprietenoase. Ea a ripostat cu propriul pachet de contra-sancțiuni și controale de capital care limitează capacitatea companiilor și investitorilor din aceste țări de a transfera profituri sau dividende în țară.

UPDATE ORA 10.00

Agenția de știri rusă de stat Tass relatează că, potrivit serviciilor de urgență ale Federației Ruse, opt soldați ai forțelor armate ale Ucrainei au fost uciși și patru au fost răniți în urma tirurilor de artilerie rusești care au distrus tunuri autopropulsate ucrainene și un mortier în regiunea Kherson.

Kherson este una dintre regiunile parțial ocupate ale Ucrainei pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat anul trecut.

UPDATE ORA 09.00

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, John Kirby, nu a detaliat modul în care SUA au calculat pierderile Rusiei, dar a declarat că aproximativ jumătate dintre cei care au murit luptau sub comanda grupului de mercenari Wagner, mai degrabă decât cu armata rusă. Aceștia erau trimiși în luptă fără o pregătire sau o conducere adecvată, a adăugat el.

Fondat de un apropiat al lui Putin, grupul a recrutat masiv în închisori, oferind o amnistie condamnaților care supraviețuiesc șase luni pe linia sângeroasă a frontului. Cifrele SUA subliniază ce risc mortal fac cei care acceptă.

UPDATE ORA 08.00

Casa Albă a estimat că 20.000 de soldați ruși au murit în ultimele cinci luni de lupte.

UPDATE ORA 07.00

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a efectuat peste noapte atacuri cu rachete asupra unor situri militare ucrainene, inclusiv depozite de arme și fabrici de muniții.

UPDATE ORA 06.00

Forțele aeriene ucrainene au doborât 15 din cele 18 rachete lansate între Kiev și Dnipro în primele ore ale zilei de luni, a anunțat armata.

UPDATE ORA 05.00

Atacurile cu rachete asupra orașului Pavlohrad din estul țării au ucis două persoane și au rănit 40, a declarat președintele Volodymyr Zelenskyy. Președintele a precizat că un băiat de 14 ani a fost, de asemenea, ucis în apropierea școlii sale, când aceasta a fost lovită de o bombă în regiunea Cernihiv, aproape de granița cu Rusia.

UPDATE ORA 04.00

Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei ca fiind „barbare”.

UPDATE ORA 03.00

Șeful Grupului Wagner a făcut apel la Ministerul rus al Apărării pentru a crește livrările de muniție către trupele sale care luptă în Bakhmut, Ucraina. Într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram, Evgheni Prigozhin a declarat că are nevoie de cel puțin 300 de tone de proiectile de artilerie pe zi în încercarea sa de a cuceri orașul.

UPDATE ORA 02.00

Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat că situația din Bakhmut a rămas „dificilă”, dar că soldații au lansat un contraatac în unele părți ale orașului în ruină.

UPDATE ORA 01.00

Jucătorii ucraineni au declarat că nu vor participa la Campionatele Mondiale de Judo din Qatar, care vor avea loc luna aceasta, ca urmare a deciziei Federației Internaționale de Judo de a-i readmite pe ruși și bieloruși ca neutrali.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Din decembrie, SUA estimează că Rusia a suferit peste 100.000 de victime, inclusiv peste 20.000 de morți în luptă. SUA definesc termenul „victimă” atât ca fiind rănit, cât și ca fiind ucis.

Kirby, care ocupă funcția de coordonator al Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, a precizat că „aproape jumătate” dintre aceste victime au fost luptători din cadrul companiei rusești private Wagner, despre care CNN a relatat că au trăit experiențe îngrozitoare pe câmpul de luptă în urma unei pregătiri minime și a unei conduceri reduse.

Kirby a criticat o afirmație recentă a liderului Wagner, Evgheni Prigozhin, care a declarat duminică că grupul său a suferit doar 94 de pierderi, Kirby calificând-o drept „pur și simplu o afirmație ridicolă”.