• Drona doborâtă la Kiev reprezintă al patrulea atac asupra capitalei în ultimele patru zile, a declarat șeful biroului lui Volodimir Zelenski.
  • A fost emisă o alertă de raid aerian în tot orașul.
  • Un incendiu ar fi rezultat în urma prăbușirii dronei.

UPDATE ORA 23.00.

Vineri, canalele locale Telegram ale orașelor din regiunea Zaporizhzhia au raportat că au fost văzute autobuze de evacuare și au afirmat că autoritățile locale îi informează pe locuitori că trebuie să-și facă bagajele și să-și scoată copiii din grădinițe.

UPDATE ORA 22.00.

Balitsky a susținut că evacuările sunt o „măsură necesară” menită să asigure siguranța locuitorilor din teritoriile din linia întâi. Oficialii ucraineni au declarat că forțele rusești au folosit evacuările ca mijloc de deportare forțată a ucrainenilor.

UPDATE ORA 21.00. În plină dispută cu Wagner, ministrul rus al apărării inspectează trupele și promite provizii militare

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat vineri trupe și echipamente militare în districtul militar din sudul Rusiei, a anunțat armata rusă, pe fondul unei dispute foarte publice cu șeful companiei militare private Wagner.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Comunicatul a precizat că Șoigu a dat instrucțiuni „pentru a ține sub control special problemele legate de aprovizionarea continuă și ritmică a grupurilor de trupe din zonele de desfășurare a operațiunii militare speciale cu toate armele și echipamentele militare necesare”.

UPDATE ORA 20.00.

Șeful Wagner îi acuză pe liderii apărării ruse pentru „zeci de mii” de victime în grupul de mercenari.

Șeful companiei militare private Wagner i-a acuzat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful forțelor armate, generalul Valeri Gerasimov, că poartă responsabilitatea pentru „zeci de mii” de combatanți uciși și răniți, continuându-și campania de critici la adresa conducerii militare a Rusiei.

UPDATE ORA 19.00.

Capitala Ucrainei, Kiev, și majoritatea regiunilor ucrainene au anunțat vineri alerte aeriene, au declarat oficialii.

Numărul alertelor aeriene a crescut brusc în ultimele zile, iar numai Kievul a emis șase alerte în ultimele trei zile, avertizând asupra unor atacuri rusești.

UPDATE ORA 18.00.

Rusia plănuiește să evacueze 70.000 de persoane din regiunea ocupată Zaporizhzhia, scrie un raport. O agenție de știri rusă, Tass, relatează că planul de evacuare a civililor din apropierea liniei frontului în regiunea ocupată Zaporizhzhia presupune mutarea a 70.000 de civili.

UPDATE ORA 17.00.

Rusia evacuează satele de pe linia frontului din Zaporizhzhia ocupată Guvernatorul impus de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporizhzhia, Evgheni Balițki, a declarat vineri că a ordonat evacuarea satelor din apropierea liniei de front cu forțele ucrainene de acolo, afirmând că bombardamentele s-au intensificat în ultimele zile.

UPDATE ORA 16.00.

Raiffeisen Bank International, una dintre băncile din Europa cele mai expuse la Rusia, a anunțat vineri că profitul său în această țară a crescut de peste trei ori în primul trimestru, în parte datorită creșterii veniturilor din dobânzi.

Banca Centrală Europeană a făcut presiuni asupra RBI pentru a-și lichida afacerile extrem de profitabile din Rusia, au declarat pentru Reuters persoane din domeniu, iar banca austriacă spune că lucrează la o soluție.

„Grupul va continua să progreseze în privința unor potențiale tranzacții care ar duce la vânzarea sau separarea Raiffeisenbank Russia”, a transmis RBI la momentul publicării profitului peste așteptări.

UPDATE ORA 15.00.

Guvernul german intenționează să cumpere 50 de vehicule de luptă Puma în valoare totală de 1,5 miliarde de euro pentru forțele sale armate, a declarat vineri o sursă din domeniul apărării pentru Reuters.

Puma, construit de KMW și Rheinmetall, este destinat să înlocuiască vechile vehicule de luptă de infanterie Marder ale Germaniei.

UPDATE ORA 14.00. Trei din cele 16 radare de apărare aeriană, cumpărate din donații, au ajuns din Lituania în Ucraina

Primele trei din cele 16 radare de apărare aeriană pe care Lituania le-a finanțat prin crowdfunding pentru Ucraina au fost livrate, a anunțat organizația non-profit Blue/Yellow, miercuri, 4 mai, potrivit The Kyiv Independent.

„Alte radare sunt pregătite pentru expediere, documentele sunt în ordine. Din cauza situației extrem de sensibile a apărării aeriene din Ucraina, nu putem dezvălui încă alte informații. Informațiile vor fi actualizate”, a scris organizația.

Lituania a marcat aniversarea de un an de la invazia rușilor în Ucraina prin strângerea a 14 milioane de euro din donații pentru radare destinate sistemelor de apărare aeriană ucrainene.

Campania a fost lansată de Radioteleviziunea națională lituaniană și de o coaliție de alte organizații lituaniene pe 30 ianuarie, sperând inițial să strângă 5 milioane de euro.

Radarele sunt necesare pentru a monitoriza spațiul aerian din jurul siturilor strategice din Ucraina.

UPDATE ORA 13.00.

Ultima estimare ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 620 de soldați, 3 tancuri, 8 alte blindate, 30 de diferite vehicule, 16 piese de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 echipamente speciale și 17 drone.

UPDATE ORA 12.00. Atacurile rusești au ucis 2 persoane în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore

Două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite de atacurile rusești în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernatorul Pavlo Kyrylenko, vineri, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit lui Kyrylenko, o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite în satul New York.

În Bahmut, care a fost epicentrul luptelor dintre forțele ucrainene și cele rusești în ultimele nouă luni, o altă persoană a fost ucisă.

Alte două persoane au fost rănite în orașul Torețk și, respectiv, în satul Nikolaevka.

Un total de 1.491 de persoane au fost raportate oficial ca fiind ucise și alte 3.474 rănite în regiunea Donețk de la începutul invaziei rusești la scară largă, a scris Kyrylenko.

Cu toate acestea, cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, deoarece nu includ ratele victimelor din Volnovakha și Mariupol ocupate, care sunt în prezent imposibil de calculat.

UPDATE ORA 11.00. Accidente feroviare tot mai dese în Rusia, la granița cu Ucraina, cauzate de sabotori neidentificați

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, aceste evenimente au „cauzat aproape sigur o perturbare locală pe termen scurt a circulației feroviare militare rusești”, scrie The Guardian.

„O creștere recentă a numărului de accidente feroviare rusești în zonele de la granița cu Ucraina, atribuită sabotajului comis de actori necunoscuți, a cauzat aproape sigur o perturbare localizată pe termen scurt a circulației feroviare militare rusești” , a transmis Ministerul britanic.

„Deși brigăzile sale de trupe feroviare sunt capabile să restabilească liniile rapid, aceste incidente vor crește presiunea asupra forțelor de securitate internă ale Rusiei, care vor rămâne foarte probabil în imposibilitatea de a proteja pe deplin rețelele feroviare vaste și vulnerabile ale Rusiei împotriva atacurilor.”

UPDATE ORA 10.00. Forțele ruse au atacat cu rachete și drone regiunea Dnipropetrovsk, peste noapte

Armata ucraineană a doborât două drone deasupra regiunii Dnipropetrovsk în noaptea de joi spre vineri, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, pe Telegram, potrivit The Kyiv Independent.

Forțele rusești au bombardat, de asemenea, orașul Nikopol, situat peste râul Nipru de orașul Enerhodar, ocupat de Rusia, unde se află centrala nucleară Zaporojie.

Din cauza bombardamentelor, 10 case, garduri și o anexă au fost avariate. O linie electrică și două conducte de gaz au fost rupte, a precizat Lysak. Nu au fost raportate victime.

La 3 mai, un atac cu drone rusești a avariat o clădire administrativă din capitala regională a regiunii, Dnipro.

Anterior, pe 30 aprilie, un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost ucis în urma unui atac cu artilerie grea rusă. asupra orașului Nikopol.

UPDATE ORA 09.00. SUA „se concentrează foarte mult” pe furnizarea de mijloace de apărare aeriană pentru Ucraina

Potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, armata ucraineană a doborât majoritatea rachetelor de croazieră lansate de Rusia asupra Ucrainei în ultimele 48-72 de ore, folosind capacitățile de apărare aeriană furnizate de SUA și de Occident.

Potrivit Kyiv Indepedent, Rusia a lansat o serie de atacuri în masă cu drone și rachete asupra Ucrainei în ultimele zile. Forțele aeriene ucrainene au raportat că au doborât majoritatea țintelor.

În ceea ce privește contraofensiva anticipată de primăvară a Ucrainei, Kirby a declarat că SUA nu știu când va începe contraofensiva ucraineană, dar că este încrezător că SUA și aliații săi au făcut tot ce au putut pentru a se asigura că Ucraina este pregătită.

Potrivit lui Kirby, SUA au furnizat 98% din ceea ce Ucraina a cerut din punct de vedere material pentru a trece la ofensivă, inclusiv blindate, artilerie, apărare aeriană, muniție și instrucție pentru forțele armate ucrainene din afara țării.

„Am făcut tot ce am putut. Asta nu înseamnă că ne vom opri. Veți vedea un sprijin continuu din partea Statelor Unite în continuare” , a spus el.

„Dar, în ceea ce privește executarea efectivă a oricărui tip de contraofensivă de primăvară, asta va depinde de președintele Zelenski”.

UPDATE ORA 08.00. Rusia avertizează asupra unui „conflict armat” cu SUA, în timp ce Casa Albă respinge afirmațiile „ridicole” privind atacul cu drone

Statele Unite au respins acuzațiile „ridicole” ale Rusiei, potrivit cărora s-ar afla în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, în timp ce adjunctul ministrului de externe de la Moscova a avertizat că cele două puteri se află „în pragul unui conflict armat deschis”.

„Facem eforturi pentru a preveni ca relațiile cu SUA să plonjeze în abisul unui conflict armat deschis. Deja ne aflăm pe margine, pe marginea acestei prăpastii”, a declarat joi ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov la postul rusesc Channel One, potrivit agenției media de stat TASS.

Comentariile sale vin după ce Moscova a făcut afirmații nefondate potrivit cărora SUA s-ar afla în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului și a unei tentative de asasinat împotriva președintelui Vladimir Putin la începutul acestei săptămâni. Kievul și Washingtonul au negat aceste acuzații.

UPDATE ORA 07.00 China va „menține comunicarea și coordonarea cu Rusia”, afirmă ministrul de externe

Ministrul chinez de externe i-a spus joi omologului său rus că Beijingul va „menține comunicarea și coordonarea” cu Moscova în timpul eforturilor de a ajunge la o „soluționare politică” a conflictului din Ucraina.

„China este dispusă să mențină comunicarea și coordonarea cu Rusia pentru a aduce contribuții politice tangibile la soluționarea politică a crizei”, i-a spus Qin Gang lui Serghei Lavrov în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din cadrul OCS din Goa, India, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul chinez de Externe.

Până în prezent, Beijingul a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina sau să ceară retragerea trupelor sale, îndemnând în schimb la reținere din partea „tuturor părților” și acuzând NATO că alimentează conflictul. De asemenea, a continuat să aprofundeze legăturile diplomatice și economice cu Moscova.

UPDATE ORA 06.00 Este puțin probabil ca Rusia să se confrunte cu critici la reuniunea din Asia Centrală

Este puțin probabil ca Rusia să se confrunte cu reacții negative în legătură cu războiul său din Ucraina la viitoarea reuniune a miniștrilor de externe din Asia Centrală și, în schimb, și-ar putea exercita influența asupra grupului regional, scrie The Independent.

Reuniunea miniștrilor Organizației de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc vineri în pitorescul stat indian Goa, este cea mai recentă cale prin care națiunea gazdă își poate pune în valoare acreditările geopolitice, în timp ce încearcă să se consolideze ca actor global important.

UPDATE ORA 05.00 Artiștii către Rusia: „Focul nostru este mai puternic decât bombele voastre”

În timp ce artistele ucrainene Jenya Polosina și Anna Ivanenko priveau rachetele care se prăbușeau asupra țării lor, cele două au decis să își folosească creativitatea pentru a riposta la invazia Rusiei. Lucrând în primele zile ale războiului din buncăre sau uneori fără electricitate și apă în Kiev, ele și alți artiști au început să deseneze.

Unele dintre posterele lor de război sunt acum expuse în New Hampshire. În expoziția intitulată „Focul nostru este mai puternic decât bombele voastre”, posterele lui Ivanenko arată copii care învață într-un adăpost antiatomic și ucraineni care fug din țară la scurt timp după începerea războiului. Desenele lui Polosina celebrează o gimnastă și un tânăr matematician care au fost uciși în urma atacurilor cu rachete.

UPDATE ORA 04.00 UE vrea să intensifice producția de muniție pentru a ajuta Ucraina

Uniunea Europeană a anunțat noi planuri de a intensifica producția pe scară largă de muniție, încercând atât să aducă beneficii Ucrainei în timp ce țara se află în război cu Rusia, cât și să îmbunătățească credibilitatea geopolitică a blocului.

Ucraina este pregătită să lanseze o contraofensivă planificată în primăvară pentru a recupera teritoriul ocupat de Rusia, dar țara a consumat muniția într-un ritm furibund, potrivit analiștilor. Aliații occidentali au furnizat muniție, iar guvernul de la Kiev le-a cerut să furnizeze mult mai multă muniție.

„Să dăm mai întâi, să livrăm mai întâi ceea ce Ucraina are nevoie imediat. Pentru că, din nou, știm exact ce se întâmplă pe teren”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

UPDATE ORA 03.00 Convoiul care transportă vehicule de pompieri și truse de salvare în Ucraina pleacă din Liverpool

Un convoi care transportă vehicule de pompieri și de salvare din Marea Britanie și alte echipamente de salvare a vieților este în drum spre Ucraina.

Chris Philp, ministrul pompierilor, a declarat că este „extrem de mândru de contribuțiile noastre continue”, care includ 21 de vehicule de pompieri și de salvare, precum și alte 8.000 de echipamente, convoiul urmând să ajungă vineri în Polonia.

UPDATE ORA 02.00 Zelensky spune că lumea are „responsabilitatea istorică” de a-l condamna pe Putin pentru crime de război

Vladimir Putin trebuie să răspundă în fața justiției pentru crimele de război din Ucraina, a declarat Volodymyr Zelensky în timpul unei vizite la Haga – sediul Curții Penale Internaționale (CPI).

„Cu toții vrem să vedem un alt Vladimir aici, la Haga, cel care merită să fie sancționat pentru acțiunile sale criminale aici, în capitala dreptului internațional”, a declarat președintele ucrainean, referindu-se la liderul rus. „Agresorul trebuie să simtă întreaga putere a justiției. Aceasta este responsabilitatea noastră istorică”. Dl Zelensky a adăugat că este sigur că „vom vedea că acest lucru se va întâmpla atunci când vom câștiga… Și vom câștiga”.

UPDATE ORA 01.00 Autoritățile din Rusia vizează piesele de teatru în cel mai recent semn de represiune

Autoritățile ruse au reținut joi artiști implicați într-o piesă de teatru pusă în scenă la Moscova, demonstrând din nou că își extind represiunea împotriva disidenței.

Grupul pentru drepturile omului OVD-Info a raportat pe Telegram că regizorul de teatru Zhenya Berkovich a fost reținut la Moscova sub acuzația de justificare a terorismului din cauza piesei sale „Finist, șoimul cel viteaz”.

Mama sa a raportat că apartamentul ei a fost percheziționat în Sankt Petersburg. Dramaturgul Svetlana Petriychuk a fost, de asemenea, reținută și interogată în calitate de suspect în acest caz, potrivit OVD-Info. Directorul teatrului care a pus în scenă piesa ar fi fost, de asemenea, interogat.

Justificarea terorismului este o infracțiune penală în Rusia, care se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că un incendiu a izbucnit în cartierul Solomyanskyi din vestul Kievului. Ar putea exista resturi de fragmente de drone, a adăugat el, precizând că echipele de urgență se află la fața locului. Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a raportat, de asemenea, că o dronă a fost doborâtă, scrie Sky News.