• Oficialii care supraveghează exporturile ucrainene de cereale și îngrășăminte prin Marea Neagră nu au reușit să ajungă la un acord pentru a autoriza noi nave.
  • Declarația a fost făcută vineri de un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite.
  • Oficialii ruși, ucraineni, turci și ONU fac parte din grupul cunoscut sub numele de Centrul Comun de Coordonare.

UPDATE ORA 23.00

O explozie de mașină a rănit un blogger militar rus și a provocat moartea șoferului său sâmbătă, potrivit presei de stat. Aceasta a fost a doua explozie recentă în care a fost implicat unul dintre scriitorii naționaliști ai țării, atrăgând și mai mult atenția asupra rolului pe care aceștia îl joacă în mașina de propagandă a Moscovei.

UPDATE ORA 22.00

Prima doamnă ucraineană spune că sirenele fac parte acum din viața de zi cu zi, potrivit omologului american. Prima doamnă a SUA a declarat că Zelenska a mulțumit, de asemenea, SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Prințesa de Wales, Kate, s-a întâlnit cu Biden și Zelenska în timpul recepției șefilor de stat de la Palatul Buckingham, vineri seara. Prima doamnă ucraineană a vizitat anterior Londra în noiembrie 2022, ținând un discurs în fața parlamentarilor britanici care a subliniat problema violenței sexuale față de femei și copii în Ucraina în timpul războiului.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

UPDATE ORA 21.00

Rusia a anunțat că forțele sale au doborât o rachetă ucraineană deasupra peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o Ucrainei în 2014, în contextul în care se așteaptă o ofensivă a Kievului.

UPDATE ORA 20.00

Scriitorul pro-Kremlin Zakhar Prilepin a fost rănit în explozia unei mașini, afirmă Rusia.
Un important scriitor pro-Kremlin și naționalist rus a fost rănit într-o „explozie” de mașină, iar o altă persoană a fost ucisă, a anunțat Ministerul de Interne de la Moscova, după o serie de aparente atacuri cu drone în Rusia, pe fondul luptelor din Ucraina.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina a confirmat întoarcerea a 45 de luptători din Batalionul Azov capturați în timpul bătăliei pentru Mariupol, în timp ce Rusia a declarat că trei dintre piloții săi au fost eliberați de Kiev, dar niciuna dintre părți nu a oferit un bilanț complet al aparentului schimb de prizonieri, relatează Reuters.

Printre prizonierii ucraineni eliberați se numără 42 de bărbați și trei femei din batalionul Azov, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodymyr Zelenskiy.

UPDATE ORA 18.00

Armata ucraineană acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor în Bakhmut. Armata ucraineană a împărtășit imagini filmate cu drona care par să arate Bakhmut în flăcări, în timp ce asupra orașului plouă cu fosfor alb.

UPDATE ORA 17.00

Rusia este în continuare nemulțumită de modul în care este rezolvată problema exporturilor agricole rusești ca parte a acordului privind cerealele din Marea Neagră, a declarat sâmbătă agenția de presă TASS, care l-a citat pe ministrul adjunct de externe, Serghei Vershinin, după ultimele discuții cu un înalt oficial ONU.

UPDATE ORA 16.00. Un blogger militar rus a fost rănit în explozia unei mașini, relatează presa de stat

Un blogger militar rus a fost rănit, iar șoferul său a fost ucis după ce mașina lor a fost aruncată în aer în regiunea Nijni Novgorod din Rusia, a anunțat sâmbătă agenția de presă de stat TASS.

Zakhar Prilepin a fost spitalizat cu o rană la picior, dar serviciul său de presă „a dat asigurări că se simte bine”, a precizat TASS.

Comitetul rus de anchetă a declarat că a deschis un dosar penal.

Vladimir Rogov, un membru al administrației militaro-civilă numită de Rusia în Zaporizhzhia ocupată, a afirmat într-o postare pe Telegram că fiica lui Prilepin era cu el în momentul incidentului, dar nu a fost rănită.

Nijni Novgorod este situat la est de Moscova, pe râul Volga.

UPDATE ORA 15.00. Kievul anunţă că a doborât pentru prima dată o rachetă hipersonică rusă Kinjal

Generalul ucrainean Mikola Oleşciuk a anunţat, sâmbătă, că Ucraina a doborât pentru prima dată o rachetă hipersonică rusă Kinjal, în timpul atacurilor Moscovei din noaptea de miercuri spre joi, scrie Ukrainska Pravda.

„Felicit poporul ucrainean pentru acest eveniment istoric. Da, am doborât racheta Kinjal”, a notat Oleşciuk, pe canalul său de Telegram.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, racheta a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană Patriot, deasupra Kievului, la ora locală 02:30.

UPDATE ORA 14.00.

Ucraina i-a trimis la încoronarea Regelui Charles pe prima doamnă Olena Zelenska și pe premierul Denis Șmihal.

UPDATE ORA 13.00.

Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 560 de soldați, 7 tancuri, 14 alte blindate, 14 piese de artilerie, 2 echipamente speciale, 2 sisteme antiaeriene, 20 diferite vehicule și 14 drone.

UPDATE ORA 12.00.

Vladimir Putin i-a spus lui Bill Clinton, 76 de ani, cu trei ani înainte de a anexa ilegal Crimeea, că nu se simţea legat de Memorandumul de la Budapesta, care fusese încheiat de fostul lider rus Boris Elţîn şi care garanta integritatea teritorială a Ucrainei, a dezvăluit fostul preşedinte american (1993-2001), care susţine că şi-a dat seama în 2011 că liderul de la Kremlin va ataca Ucraina, scrie The Guardian.

Dezvăluirea ridică semne de întrebare dacă SUA şi aliaţii europeni n-ar fi trebuit, în aceste condiţii, să fie mai pregătiţi pentru atacul din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi a atacat Donbasul.

UPDATE ORA 11.00. Parlamentul elvețian a aprobat o solicitare a autorităților ucrainene de a se adresa președintelui Volodymyr Zelenskiy

Invitația, anunțată într-o declarație făcută vineri seara târziu, vine pe fondul presiunilor asupra guvernului elvețian de a renunța la o tradiție seculară de neutralitate și de a pune capăt interdicției de a exporta arme elvețiene în zonele de conflict, cum ar fi Ucraina.

Până în prezent, guvernul a refuzat să schimbe această politică, potrivit Reuters.

Subiectul discursului lui Zelenskiy, care va fi primul prin video al unui lider străin în fața legislativului, nu este cunoscut. Ea este programată pentru sesiunea de vară care începe la 30 mai.

În timpul acestei sesiuni, legislatorii urmează, de asemenea, să cântărească o moțiune pentru a oferi Ucrainei un sprijin de 5 miliarde de franci elvețieni (5,6 miliarde de dolari) pe o perioadă de 5-10 ani.

UPDATE ORA 10.00. Temerile Kremlinului cu privire la atacuri au influențat anularea paradei de Ziua Victoriei, afirmă Ministerul britanic al Apărării

Îngrijorările liderilor ruși cu privire la vulnerabilitatea sa la atacuri și la potențialul de proteste publice în legătură cu războiul din Ucraina au contribuit la decizia de a anula multe parade de Ziua Victoriei, invocând probleme de securitate, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

În ultima sa informare de informații, ministerul a declarat că șase regiuni rusești, Crimeea ocupată și 21 de orașe și-au anulat marți paradele care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

Ministerul a declarat:

„Momentul în care a avut loc atacul UAV [dronă] asupra Kremlinului, cu câteva zile înainte de Ziua Victoriei, arată vulnerabilitatea tot mai mare a Rusiei la astfel de atacuri și a crescut aproape sigur percepția de amenințare a conducerii rusești cu privire la evenimentele de la Ziua Victoriei.

Potențialul de proteste și nemulțumirea cu privire la războiul din Ucraina sunt, de asemenea, susceptibile de a fi influențat calculul conducerii ruse.”

UPDATE ORA 09.00. Atacurile asupra Rusiei, văzute ca un preludiu la contraofensiva din Ucraina

Atacurile asupra infrastructurii rusești, inclusiv atacurile cu drone asupra rafinăriilor și sabotajul trenurilor, s-au înmulțit în ultimele săptămâni, experții sugerând că acestea fac parte din pregătirile Ucrainei pentru o așteptată ofensivă de primăvară.

Agenția France-Presse relatează că Kievul nu a revendicat niciunul dintre actele denunțate de Moscova ca fiind „sabotaje” ucrainene de un „avânt fără precedent”, dar majoritatea par să vizeze lanțurile de aprovizionare ale armatei ruse în regiunile de frontieră și în Crimeea anexată, o bază pentru trupele ruse.

UPDATE ORA 08.00

Oficialii ucraineni au respins izbucnirea șefului Wagner ca fiind teatrală, raportând că mercenarii Wagner au întărit pozițiile din Bakhmut din alte părți ale frontului pentru a încerca să cucerească orașul înainte ca Moscova să marcheze Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial pe 9 mai.

UPDATE ORA 07.00

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhii Cherevatyi, a declarat că forțele ruse din Bakhmut nu duceau lipsă de muniție. „Numai astăzi au fost trase 520 de focuri de artilerie de diferite tipuri în Bakhmut și în zona înconjurătoare”, a declarat el.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat că a obținut mai multe arme pentru țara sa după ce s-a întors din vizitele la Helsinki, în Finlanda, și Haga, în Olanda. Zelenskyy a declarat că a obținut „o întărire puternică a armelor pentru soldații noștri – pe uscat, în aer și pe mare” ca urmare a discuțiilor sale cu aliații.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite nu au reușit să autorizeze noi transporturi de cereale în cadrul unui acord care va expira în curând și care a permis trecerea transporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Ritmul expedierilor de cereale din Ucraina în cadrul inițiativei susținute de ONU a încetinit pe măsură ce cresc îngrijorările legate de posibilitatea ca navele să rămână blocate într-o zonă de conflict dacă acordul nu este reînnoit la sfârșitul acestei luni.

UPDATE ORA 04.00

Ministrul afacerilor externe al Bahrainului, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, s-a întâlnit cu Zelenskyy în timpul unei vizite de stat la Kiev, a declarat biroul prezidențial al Ucrainei. Zelenskyy a mulțumit Bahreinului pentru sprijinul său neclintit în război, spunând: „Acesta este un semnal important de cooperare și sprijin între țările noastre”.

UPDATE ORA 03.00

Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a declarat că Beijingul va continua să promoveze discuțiile de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina și este „dispus să mențină comunicarea și coordonarea cu Rusia pentru a aduce contribuții tangibile la soluționarea politică a crizei”.

UPDATE ORA 02.00

Campionatele Mondiale de Judo se deschid duminică în capitala Qatarului, Doha, și vor fi prima competiție internațională majoră care îi va primi înapoi pe sportivii ruși și belaruși, care au fost excluși de la majoritatea evenimentelor sportive de când Moscova a invadat Ucraina în 2022.

UPDATE ORA 01.00

Site-ul Senatului francez a fost scos din funcțiune după ce hackeri pro-ruși au pretins că l-au dezactivat, în cel mai recent atac cibernetic de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut. Un grup care se autointitulează NoName pe Telegram a revendicat responsabilitatea, afirmând că a acționat deoarece „Franța lucrează cu Ucraina la un nou pachet id, care ar putea include arme”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Acordul pentru export a fost intermediat de ONU și Turcia și a fost semnat de reprezentanții Rusiei și Ucrainei în iulie, anul trecut. Acesta promitea deblocarea porturilor de la Marea Neagră pentru a permite trecerea în siguranță a cerealelor și a semințelor. Erau urmate rute identificate de piloții ucraineni pentru a evita minele și aveau opriri la Istanbul pentru a se asigura că nu sunt introduse arme în țară.

Deocamdată, grupul a declarat că va continua să inspecteze navele aprobate anterior, dar încurajează țările să continue să negocieze în privința noilor nave, scrie CNN.

„După cum vă amintiți, secretarul general a comunicat tuturor părților propunerea sa privind calea de urmat în vederea îmbunătățirii, extinderii și extinderii Inițiativei, luând în considerare pozițiile exprimate de părți. Îndemnăm toate părțile să își continue discuțiile, să depășească provocările operaționale și să lucreze în vederea punerii în aplicare și continuării depline a Inițiativei”, a declarat Farhan Haq, adjunctul purtătorului de cuvânt al ONU.