• Coordonatorul video al Agenției France-Presse în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marți, 9 mai, de tiruri de rachete în apropiere de Chasiv Yar.
  • Arman Soldin și colegii săi de la Agenția France-Presse (AFP) au fost ținta unor focuri de armă.
  • Echipa AFP a fost atacată cu rachete Grad în timp ce se afla cu un grup de soldați ucraineni.

UPDATE ORA 23:00. Italia le cere cetățenilor săi să părăsească Ucraina

Italia le-a spus miercuri cetățenilor săi încă aflați în Ucraina să părăsească țara „imediat” înainte de o anticipată contraofensivă ucraineană împotriva forțelor ruse.

„Atacuri cu rachete asupra întregii țări continuă. Toți compatrioții încă prezenți sunt sfătuiți să părăsească imediat Ucraina. Risc de colaps a infrastructurii energetice”, a declarat ambasada Italiei la Kiev pe site-ul său.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că „va avea loc” o contraofensivă, în timp ce a susținut orice dată exactă de începere.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UPDATE ORA 22:00

Bombardamentele rusești au ucis o femeie în districtul Kakhovskyi din regiunea Kherson, pe râul Nipru, a informat procuratura ucraineană în 10 mai.

Forțele ruse au bombardat districtul în jurul orei 17.00 Atacul a afectat și clădirile rezidențiale și fermele din zonă. O anchetă este în curs de desfășurare, iar biroul procurorului general a declarat că a fost lansată o anchetă pentru crime de război.

UPDATE ORA 21:00

Raportorul special al ONU a cerut Rusiei să-i ofere asistență medicală „urgentă și cuprinzătoare” liderului opoziției, Alexei Navalnîi, în urma unor informații potrivit cărora starea sa de sănătate se deteriorează.

Susținătorii lui Navalnîi au declarat că acesta suferă de dureri de stomac semnificative în închisoare, despre care au spus că ar putea fi un semn al unei otrăviri cu acțiune lentă.

UPDATE ORA 20:00. Au fost aduse omagii jurnalistului AFP, care a fost ucis în Ucraina.

Arman Soldin a fost ucis când o echipă AFP a fost atacată de rachete Grad în timp ce se afla cu un grup de soldați ucraineni în apropiere de Bakhmut, epicentrul luptelor de luni de zile.

Moartea sa ridică la cel puțin 11 numărul jurnaliștilor și al șoferilor echipelor de presă uciși de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu mai bine de un an, potrivit grupurilor de susținere.

UPADTE ORA 19:00

Vladimir Putin a semnat un decret de convocare a rezerviștilor militari pentru antrenamente în 2023, potrivit unui document publicat miercuri pe un site guvernamental.

Instruirea acestor cetățeni ruși, aflați în rezerva forțelor armate, este un eveniment anual planificat. Rezerviștii au fost mobilizați parțial în luna septembrie a anului trecut, Kremlinul încercând să își consolideze forțele în contextul unei contraofensive rapide a trupelor ucrainene.

UPADTE ORA 18:00. Prigojin se plânge din nou că mercenarii săi nu primesc suficientă muniție în Bakhmut

Șeful mercenarilor ruși Wagner, Evgheni Prigojin, s-a plâns miercuri că luptătorii săi încă nu primesc suficiente obuze de la ministerul oficial al apărării pentru a sprijini ceea ce el susține că este avansul lor în orașul Bakhmut din estul Ucrainei.

UPADTE ORA 17:00

Ucraina susține că a distrus parțial brigada care atacă Bahmut

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au avariat grav cea de-a 72-a brigadă independentă de pușcași motorizați a Rusiei de lângă Bahmut și că orașul din est rămâne ținta principală a Moscovei.

Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al trupelor ucrainene din est, a declarat că situația rămâne „dificilă” în Bahmut, dar că Moscova a fost din ce în ce mai forțată să folosească unități ale armatei obișnuite din cauza pierderilor grele din grupul armatei private Wagner.

UPADTE ORA 16:00

Franța i-a cerut Chinei să clarifice Rusiei că Moscova se află într-un „impas” în războiul său cu Ucraina, deoarece Beijingul încearcă să medieze în conflict.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat la o reuniune a cabinetului că Beijingul ar trebui să îndemne Rusia să „reîntoarcă la pace”, potrivit unui briefing de presă post-cabinet, a raportat Reuters.

„Este necesar ca China să-și folosească relațiile cu Rusia pentru a face Rusia să înțeleagă mai bine că se află într-un impas și pentru a-i spune Rusiei să revină la fire”, a spus ea.

UPADTE ORA 15:00

Ucraina susține că Rusia blochează evacuarea din Zaporojie

Armata ucraineană a susținut că Rusia îi oprește pe muncitori și rudele acestora să părăsească Zaporojie, în ciuda faptului că le-a organizat plecarea din centrală.

Miercuri, compania energetică de stat a Ucrainei Energoatom a declarat că i s-a spus că aproximativ 3.100 de persoane urmau să fie retrase din orașul din Enerhodar, inclusiv 2.700 care au semnat contracte cu o companie instalată din Rusia.

UPADTE ORA 14:00

Punctul de alimentare al conductei petroliere ruse a fost atacat într-un incident „terorist”.

Operatorul de conducte petroliere din Rusia, Transneft, a declarat că un punct de umplere al conductei Druzhba, care se îndreaptă spre Europa, într-o zonă de graniță dintre Rusia și Ucraina, a fost vizat de un atac „terorist”, potrivit agenției de presă Tass.

Transneft a declarat că nimeni nu a fost rănit în incident, pe care l-a numit „atac terorist”, potrivit Reuters. „Da, într-adevăr, în această dimineață devreme a existat o încercare de a comite un act terorist împotriva sistemului de conducte de petrol Druzhba la stația de alimentare din Bryansk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Transneft pentru Tass.

UPADTE ORA 13:00

Doi soldați ruși din Kamchatka, în estul îndepărtat al Rusiei, au fost condamnați la doi ani și jumătate de închisoare pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a anunțat miercuri grupul pentru drepturile omului OVD-Info.

În hotărâri separate, bărbații, identificați în documentele instanței militare drept Alexander Stepanov și Andrei Mihailov, au fost găsiți vinovați de refuzul ordinului de a intra în luptă în timpul războiului, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin a modificat anul trecut codul penal pentru a include pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru refuzul de a lupta.

UPADTE ORA 12:00

Kremlinul a refuzat să comenteze progresul discuțiilor care vizează extinderea acordului cu cereale la Marea Neagră, care facilitează exportul de cereale din porturile ucrainene.

Moscova a amenințat că va renunța la acord când acesta se încheie pe 18 mai, cu excepția cazului în care ceea ce numește obstacole în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte nu vor fi ridicate.

Miercuri mai devreme, agenția de presă rusă Tass a sugerat că un acord este aproape (vezi ora 9.46). Ucraina a căutat o prelungire pe termen mai lung și a sugerat că ar dori să vadă porturi suplimentare incluse în acord.

UPADTE ORA 11:00

Guvernatorul regiunii ruse Voronej a declarat miercuri că două drone au încercat să atace o instalație militară din regiunea sa, dar nu au reușit.

Ca urmare a măsurilor de intervenție, una dintre ele a deviat de la curs și a căzut, în timp ce a doua a fost distrusă de focuri de armă”, a declarat pe Telegram guvernatorul Alexander Gusev, relatează Reuters.

UPADTE ORA 10:00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a luat cuvântul la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a comitetului militar al NATO. El a declarat că alianța trebuie să „își dubleze eforturile” pentru a asigura securitatea celor 1 miliard de oameni din țările NATO, citând ceea ce a afirmat că este o serie de amenințări în creștere. El le-a spus liderilor militari:

UPADTE ORA 09:00

Trupele ucrainene au doborât trei drone Shahed lansate de armata rusă deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a anunțat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Serhii Lisak.

„Agresorul a tras din nou cu drone asupra regiunii Dnipropetrovsk. În jurul orei 00:00, unitățile Comandamentului operațional „Est” au distrus trei avioane de luptă fără pilot”, a spus Lisak.

UPADTE ORA 08:00.

În noaptea de marți spre miercuri, 9-10 mai, forțele ruse au efectuat o serie de atacuri cu rachete împotriva Ucrainei. Forțele ruse au efectuat atacuri terestre la nord-est de Kupeansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, susțin analiștii Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW) într-un nou raport.

Conform ISW, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au continuat să obțină câștiguri nesemnificative în orașul Bahmut și au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk.

UPADTE ORA 07:00. Rușii evacuează din orașul Enerhodar familiile muncitorilor de la centrala nucleară Zaporojie – autoritățile ucrainene

Sub pretextul „evacuării”, rușii au dus membrii familiilor angajaților de la centrala nucleară Zaporojie în regiunea Rostov din Rusia, precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

„La Enerhodar, ocupanții ruși au organizat așa-numita «evacuare» pentru membrii familiilor angajaților centralei nucleare din Zaporojie. Mai mult, angajaților centralei le este interzis să părăsească orașul” , a transmis Statul Major în raportul său de miercuri dimineață.

Potrivit acestuia, autoritățile instalate de Rusia în regiune au anunțat evacuarea oamenilor din Berdiansk și Kirillovka spre centre de recreere și hoteluri. Cei care au fost de acord au fost duși în regiunea ruși Rostov și plasați în tabere de corturi, mai precizează autoritățile ucrainene.

UPADTE ORA 06:00. Zelenski: Lucrăm cu partenerii internaționali la furnizarea unor pachete suplimentare de sprijin militar

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina lucrează cu partenerii săi internaționali la furnizarea unor pachete suplimentare de sprijin militar, scrie Ukrainska Pravda.

„Există un nou pachet de apărare din partea Statelor Unite. Suma totală este de 1,2 miliarde de dolari. Aceasta include artilerie, apărare împotriva rachetelor și a dronelor teroriștilor și alte lucruri menite pentru a ne întări apărătorii. De asemenea, lucrăm cu alți parteneri la pachete de apărare suplimentare – adăugăm noi oportunități pentru soldații noștri” , a spus liderul ucrainean, în discursul său video de seară, adresat națiunii.

Zelenski a mulțumit președintelui american Joe Biden, Congresului SUA și fiecărei familii americane pentru sprijinul lor continuu și pentru „puterea americană care contribuie la puterea” Ucrainei.

UPADTE ORA 05:00. Cancelaria lui Zelenski: 37 de țări au organizat un summit privind înființarea unui tribunal pentru crimele de agresiune ale Rusiei

Cele 37 de state membre ale așa-numitului Grup de Bază au organizat un summit online pentru a discuta despre înființarea unui tribunal pentru crimele de agresiune ale Rusiei comise în Ucraina, a anunțat marți biroul președintelui ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.

În discursul său, președintele Volodimir Zelenski a reiterat faptul că este nevoie de un tribunal internațional deoarece Curtea Penală Internațională (CPI) nu are jurisdicție asupra crimelor de agresiune rusești comise în Ucraina.

Făcând o paralelă cu procesele de la Nürnberg, care au avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial, Zelenski a evidențiat modul în tribunalul a cuprins inițial doar patru state, înainte de a se extinde la 24.

„Acum suntem mult mai numeroși și nu doar țările europene se află printre noi. Munca noastră comună dovedește că lupta pentru justiție este globală”, a declarat Zelenski.

Potrivit lui Zelenski, Centrul Internațional pentru Urmărirea Penală a Crimei de Agresiune a Rusiei își va începe activitatea la Haga până în vară, „un pas practic pentru un tribunal în procesarea probelor”.

CPI a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, oficialul rus care ar fi supervizat deportările forțate a mii de copii ucraineni în Rusia.

UPADTE ORA 04:00. Guvernator: Forțele ruse au lansat rachete asupra orașului Kupiansk, rănind cel puțin 3 persoane

Forțele ruse au lansat marți mai multe rachete asupra orașului Kupiansk din regiunea Harkov, rănind cel puțin trei persoane, a anunțat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.

Conform lui Sinegubov, două femei și un bărbat au fost răniți. O persoană a primit asistență medicală la fața locului, în timp ce alte două au fost transportate la spital.

Infrastructura civilă și cel puțin cinci clădiri rezidențiale private au fost, de asemenea, avariate, a scris guvernatorul regiunii Harkov, într-un mesaj publicat pe Telegram.

La începutul lunii martie, oficialii locali au ordonat o evacuare parțială, a familiilor cu copii și a rezidenților cu dizabilități fizice din Kupiansk, din cauza frecvenței bombardamentelor rusești.

Kupianskul a fost eliberat de sub ocupația rusă în septembrie 2022. Orașul și alte zone înconjurătoare din regiunea Harkov, din cauza apropierii lor de granița cu Rusia, au fost supuse unor atacuri constante după începutul invaziei.

UPADTE ORA 03:00. Pentagonul confirmă că Ucraina a doborât o rachetă rusă folosind sistemul antiaerian Patriot

Armata ucraineană a doborât o rachetă rusă cu ajutorul sistemului de apărare antirachetă Patriot, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, potrivit CNN.

„Pot confirma că au doborât o rachetă rusă prin utilizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot”, a spus Ryder.

„După cum știți, acest sistem face parte dintr-o gamă mai largă de capacități de apărare antiaeriană pe care Statele Unite și comunitatea internațională le-au oferit Ucrainei”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Ryder a precizat că SUA și partenerii săi vor continua să „grăbească livrarea capacităților de apărare antiaeriană la sol și munițiile pentru a ajuta Ucraina să-și controleze cerul suveran și pentru a ajuta Ucraina să-și apere cetățenii în fața Rusiei”.

UPADTE ORA 02:00. Marea Britanie se pregătește să impună sancțiuni Grupării Wagner – presă

​Marea Britanie este pe cale să califice în mod oficial forța de mercenari ruși Wagner Group drept organizație teroristă, ceea ce ar atrage sancțiuni financiare și alte măsuri, ca o modalitate de a crește presiunea asupra Rusiei, notează The Times și Reuters.

Ministerul britanic de Interne a pregătit dosarul timp de două luni, iar sancțiunea este „iminentă”, fiind vorba de săptămâni, a relatat The Times, citând o sursă guvernamentală.

Dacă va fi aprobat, va fi o infracțiune penală să aparții Wagner, să participi la întâlnirile sale, să încurajezi sprijinul pentru acesta sau să porți logo-ul său în public, a precizat ziarul.

UPADTE ORA 01:00. Țările UE discută un nou pachet de sancțiuni

Statele UE vor purta miercuri o primă discuție privind noile sancțiuni ce vor fi impuse în legătură cu agresiunea rusă, care ar urma să vizeze firme chineze și iraniene și să limiteze exporturile către țări terțe care încalcă restricțiile comerciale existente.

Discuțiile între emisarii UE încep la ora 08.00 GMT (11:00 în România) și se anunță a fi aprinse, potrivit unui diplomat, existând țări supărate că măsurile nu merg destul de departe, dar și altele care se tem să nu-și afecteze legăturile internaționale.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancțiuni se vor concentra pe combaterea eludării restricțiilor comerciale impuse deja Rusiei și au fost concepute „în foarte strânsă coordonare” cu națiunile din Grupul celor Șapte (G7).

ȘTIRE INIȚIALĂ

Arman Soldin și colegii săi de la Agenția France-Presse (AFP) au fost ținta unor focuri de armă în estul Ucrainei, în timp ce se aflau cu un grup de soldați ucraineni, scrie Le Monde.

Coordonatorul video al Agenției France-Presse în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marți, 9 mai, de tiruri de rachete în apropiere de Chasiv Yar, în estul Ucrainei, au declarat jurnaliștii AFP care au asistat la incident. Atacul a avut loc în jurul orei 16:30 la periferia orașului din apropiere de Bakhmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei de mai multe luni.

Echipa AFP a fost atacată cu rachete Grad în timp ce se afla cu un grup de soldați ucraineni. Soldin, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis când o rachetă a lovit aproape de locul în care se afla. Restul echipei nu a fost rănit.