• Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a declarat că forțele rusești nu mai sunt capabile de acțiuni ofensive pe scară largă și sunt în principal în defensivă.
  • Purtătorul de cuvânt al Defense Intelligence, Andriy Iusov, a declarat luni la televiziunea ucraineană că Rusia „este în defensivă” atunci când vine vorba de discuții pe „întreaga linie de front”.
  • Iusov a declarat că scopul atacurilor cu rachete rusești s-a schimbat, iar intensitatea lor a scăzut față de iarna în care au avut loc atacuri de mare amploare asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

UPDATE ORA 24.00. Marea Britanie și Olanda lucrează la crearea unei coaliții internaționale pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze avioane de luptă F-16

Premierul britanic Rishi Sunak și premierul olandez Mark Rutte lucrează pentru a crea o „coaliție internațională” pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze avioane de luptă F-16 „în acest moment crucial al rezistenței la invazia lui Putin”, potrivit citirii de pe Downing Street a întâlnirii de marți a liderilor.

„Prim-ministrul și premierul Rutte au convenit că vor lucra pentru a construi o coaliție internațională pentru a oferi Ucrainei capacități aeriene de luptă, sprijinind cu orice, de la antrenament la procurarea de avioane F16″, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, după întâlnirea dintre Sunak și Rutte la summitul Consiliului Europei din Islanda.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

UPDATE ORA 23.00. Ministrul rus al apărării neagă că Ucraina a doborât 6 rachete Kinzhal

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a negat că Ucraina a doborât nu mai puțin de șase rachete hipersonice Kinzhal în primele ore ale zilei de marți.

„Federația Rusă nu a lansat atâtea Kinzhal câte se presupune că doboară de fiecare dată când face declarații”, a declarat Șoigu pentru presa rusă de stat RIA Novosti.

El a precizat că numărul de interceptări revendicate de Ucraina este „de trei ori mai mare decât [rachetele] pe care le lansăm”.

UPDATE ORA 22.00. Cancelarul german spune că este nevoie de un „registru de daune” pentru Ucraina în urma războiului cu Rusia

Un „registru al daunelor” care să enumere toate prejudiciile cauzate de Rusia în timpul războiului din Ucraina este important pentru reconstrucția țării devastate de război, a declarat marți, la sosirea la un summit al Consiliului Europei la Reykjavik, Islanda, cancelarul german Olaf Scholz.

Registrul a fost „condiția prealabilă” pentru ca aliații Ucrainei să lucreze la un plan comun de reconstrucție a țării, a declarat Scholz, adăugând că este de „cea mai mare importanță” pentru viitorul Ucrainei.

Liderii europeni s-au reunit la Reykjavik pentru un summit al COE, organismul european care guvernează drepturile omului pe continent. Este doar al patrulea summit al organismului în cei aproape 75 de ani de la înființarea sa.

UPDATE ORA 21.00. SUA evaluează potențialele pagube ale sistemului de apărare antirachetă Patriot în urma atacului rusesc din apropierea Kievului

Un sistem Patriot fabricat în SUA a fost probabil avariat, dar nu distrus, în urma unui baraj de rachete rusești în interiorul și în jurul Kievului marți dimineață devreme, ora locală, a declarat un oficial american pentru CNN.

Statele Unite încă evaluează amploarea pagubelor, a precizat oficialul. Aceasta va determina dacă sistemul trebuie retras în întregime sau pur și simplu reparat la fața locului de către ucraineni.

UPDATE ORA 20.00. Consiliul Europei afirmă că „prioritatea sa principală” în timpul summitului este sprijinirea Ucrainei

Principalul organism european care guvernează drepturile omului pe continent se reunește marți în cadrul celui de-al patrulea summit în aproape 75 de ani, având ca „prioritate absolută” sprijinirea Ucrainei împotriva războiului Rusiei.

Consiliul Europei, care a fost înființat în 1949, în urma celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a promova „drepturile omului, democrația și statul de drept” în întreaga Europă, a organizat primul său summit în 1993, după căderea Zidului Berlinului. Nu a mai organizat niciun summit din 2005.

Secretarul general al COE, Marija Pejčinović Burić, a declarat că războiul din Ucraina „trebuie să fie în centrul atenției” la summit.

UPDATE ORA 19.00. Rusia susține că a lovit un sistem de apărare antiaeriană Patriot de fabricație americană, în timp ce Ucraina spune că a interceptat toate rachetele

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de fabricație americană, la Kiev, într-un atac cu rachete în această dimineață.

„Forțele armate ale Federației Ruse au lansat o lovitură concentrată cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, aeriene și maritime, asupra punctelor de desfășurare a forțelor armate ale Ucrainei, precum și asupra locurilor de depozitare a munițiilor, armelor și echipamentelor militare livrate din țările occidentale”, a precizat acesta într-o postare pe Telegram. „Scopul loviturii a fost atins. Toate obiectele alocate au fost lovite”.

Cu toate acestea, Ucraina a declarat că a interceptat toate cele 18 rachete rusești lansate spre țară în primele ore ale dimineții de marți, inclusiv șase rachete Kinzhal.

UPDATE ORA 18.00. Eșecul acordului privind cerealele ar putea crește numărul persoanelor subnutrite la 19 milioane, potrivit Comitetului Internațional de Salvare

Reînnoirea Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră este esențială pentru a limita „viitoarele șocuri” pentru securitatea aprovizionării cu alimente la nivel mondial, a declarat marți Comitetul Internațional de Salvare într-o declarație.

„Expirarea iminentă a acordului privind cerealele din Marea Neagră riscă să provoace o instabilitate suplimentară a pieței alimentare într-un moment de insecuritate alimentară record, a declarat organizația umanitară. „În condițiile în care se estimează că 349 de milioane de persoane din 79 de țări se vor confrunta cu o insecuritate alimentară acută în acest an, acordul privind cerealele din Marea Neagră trebuie prelungit.

Inițiativa privind cerealele, care urmează să expire la 18 mai dacă nu va fi reînnoită, este un acord între Rusia și Ucraina care permite exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

UPDATE ORA 17.00. Exporturile de petrol ale Rusiei cresc în urma invaziei din Ucraina

Rusia a exportat 8,3 milioane de barili pe zi de țiței și petrol rafinat în aprilie, a precizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul său lunar privind petrolul. O creștere a exporturilor de țiței a compensat cu o scădere a exporturilor de produse rafinate, a adăugat agenția.

India a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc de când Moscova a invadat Ucraina și trimite o mare parte din acesta înapoi în Europa sub formă de combustibil rafinat.

„Rusia pare să aibă probleme în a găsi cumpărători dispuși pentru țițeiul și produsele sale petroliere”, a declarat AIE în raportul său.

UPDATE ORA 16.00.

Rusia susține că a lovit un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de fabricație americană, în timp ce Ucraina spune că a interceptat toate rachetele.

„Forțele armate ale Federației Ruse au lansat o lovitură concentrată cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, aeriene și maritime, asupra punctelor de desfășurare a forțelor armate ale Ucrainei, precum și asupra locurilor de depozitare a munițiilor, armelor și echipamentelor militare livrate din țările occidentale”.

Cu toate acestea, Ucraina a declarat că a interceptat toate cele 18 rachete rusești lansate spre țară în primele ore ale dimineții de marți, inclusiv șase rachete Kinzhal.

UPDATE ORA 15.00. Forțele ucrainene recuperează mai mult teritoriu în Bakhmut

În ultimele zile, forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20 de km pătrați de teritoriu în jurul Bakhmut, a declarat ministrul adjunct al apărării al țării.

Cu toate acestea, trupele rusești „încă avansează într-o oarecare măsură” în orașul din estul țării, iar luptele grele au continuat, a declarat Hanna Maliar.

„Faptul că apărarea Bakhmut durează de atâtea luni și că există progrese în anumite zone reprezintă forța luptătorilor noștri și nivelul ridicat de profesionalism al comandamentului de apărare”.

UPDATE ORA 14.00.

Rusia și Ucraina au fost de acord să primească o misiune din partea liderilor africani cu privire la un potențial plan de pace, a declarat președintele Africii de Sud.

Cyril Ramaphosa a avut discuții separate cu Vladimir Putin și Volodymyr Zelenskyy despre acest plan, în cadrul cărora ambii președinți au fost de acord să primească grupul.

„Discuțiile mele cu cei doi lideri au demonstrat că amândoi sunt pregătiți să îi primească pe liderii africani și să discute despre cum se poate pune capăt acestui conflict”, a declarat el într-o conferință de presă.

UPDATE ORA 13.00. Olena Zelenska cere Coreei de Sud echipamente militare neletale

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a solicitat echipamente militare neletale în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Seul cu președintele Yoon Suk Yeol, potrivit unui purtător de cuvânt al președinției.

Zelenska a cerut Coreei de Sud să furnizeze echipamente militare neletale, inclusiv detectoare de mine, echipamente și vehicule de prim ajutor. Ea și-a exprimat, de asemenea, speranța că firmele sud-coreene vor participa la procesul de reconstrucție a Ucrainei, a precizat Lee.

De asemenea, Zelenska s-a întâlnit separat cu prima doamnă a Coreei de Sud, Kim Keon Hee, care a lăudat eforturile „curajoase și devotate” pe care Zelenska le-a făcut în mijlocul unui război, a declarat Lee.

UPDATE ORA 12.00. Două persoane ucise ca urmare a unui atac cu obuze rusești

Un bărbat și o femeie au fost uciși într-un atac cu obuze rusești în regiunea nord-estică Harkov, iar un alt alt bărbat a fost spitalizat cu răni grave, a declarat un oficial ucrainean.

În orașul Vovchansk, cel puțin trei proprietăți rezidențiale, clădiri agricole și spitalul local au fost avariate. Serviciul de stat pentru situații de urgență a neutralizat 99 de obiecte explozive în urma loviturilor.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a efectuat atacuri de „înaltă precizie” asupra unităților ucrainene, a munițiilor și a locurilor de depozitare.

UPDATE ORA 11.00. Trei persoane, rănite în Kiev ca urmare a atacului rusesc

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că resturile căzute după atacul cu rachete rusești au incendiat mai multe mașini și au deteriorat o clădire din districtul Solomianski din vestul capitalei.

Trei persoane au fost rănite. Klitschko a spus că la sud de Borispil, sistemele de apărare aeriană au respins un atac cu drone. Borispil, un oraș la sud-est de Kiev, găzduiește principalul aeroport de pasageri al capitalei, care este acum închis.

Pagubele din alte districte nu au fost semnificative și nu au existat informații imediate despre potențiale victime acolo, a transmis administrația militară.

UPDATE ORA 10.00. Cel puțin 6 civili, uciși ca urmare a bombardamentelor rușilor din Harkov și Donețk

Cel puțin 6 persoane au fost ucise și alte 5 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din regiunile Donețk și Harkov.

„Pe 15 mai, rușii au ucis 4 locuitori ai regiunii Donețk – în Avdiivka. În plus, cadavrul unei persoane care a murit în timpul ocupației a fost exhumat la Bogorodichnoi. Încă 4 persoane au fost rănite în regiune”, a declarat guvernator din Donețk, Pavlo Kirilenko.

La rândul său, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov a anunțat două morți în urma bombardamentelor artileriei ruse. Un civil și o femeie au fost uciși în satul Dvorichna din districtul Kupiansk.

Un alt bărbat a fost rănit de schije și a fost internat în spital. În seara zilei de 15 mai, rușii au bombardat masiv orașul Vovchansk, iar cel puțin 3 clădiri rezidențiale, clădiri agricole, un spital local au fost avariate, iar mai multe obuze au lovit o zonă deschisă.

În satul Tishchenkovka, districtul Kupiansk, în urma bombardamentelor de la mai multe lansatoare de rachete, cel puțin 4 clădiri rezidențiale și clădiri comerciale au fost avariate și au izbucnit incendii.

UPDATE ORA 09.00. Toate rachete lansate de Rusia au fost doborâte

Ucraina a doborât toate rachetele lansate în timpul nopții, a anunțat șeful Forțelor Armate ucrainene, Valeri Zalujni pe Telegram.

Un total de 18 „rachete aeriene, maritime și terestre de diferite tipuri” au fost lansate asupra țării, a precizat Valeri Zalujni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Toate cele 18 rachete au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Forțelor Aeriene ale armatei Ucrainei”, a scris el.

UPDATE ORA 08.00

Institutul pentru Studiul Războiului a analizat un raport al Washington Post, bazat pe informații americane, potrivit căruia șeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a oferit să dezvăluie pozițiile rusești în schimbul retragerii ucrainenilor din orașul devastat Bakhmut în ianuarie.

Grupul de reflecție afirmă că o încercare de a coopera cu serviciile secrete ucrainene ar fi făcut parte din dușmănia sa cu Ministerul rus al Apărării (MoD), mai degrabă decât un atac la adresa președintelui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 07.00

Agențiile încep să trimită câteva imagini din Kiev, unde locuitorii s-au grăbit să se adăpostească.

UPDATE ORA 06.00. Alerta aeriană a fost reaplicată la Kiev

O alertă aeriană a fost anunțată la Kiev, la doar 20 de minute după ce s-a încheiat ultima.

„Rugăm pe toată lumea să meargă de urgență la adăposturile protecției civile!”, a anunțat administrația de stat a orașului Kiev.

Aceasta este cea de-a treia alertă aeriană din Kiev în ultimele 12 ore.

UPDATE ORA 05.00. Oficialii anunță că totul este în regulă la Kiev

Alerta aeriană de la Kiev a fost oprită, iar oficialii au anunțat că „totul este în regulă” pentru moment.

Administrația de stat a orașului Kiev le-a cerut locuitorilor să „fie atenți la rapoarte și să se întoarcă la adăpost dacă sirena sună din nou”.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, continuă să avertizeze cu privire la resturile de rachete care au căzut în mai multe locuri din oraș, rănind cel puțin trei persoane.

UPDATE ORA 04.00

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, spune că resturi de rachete au căzut în districtele Solomyan, Shevchenkivskyi și Darnytsia și a avertizat locuitorii să rămână în adăposturi într-o serie de mesaje pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a spus că mai multe mașini au luat foc în Solomyan și că o clădire a fost avariată. Salvatorii se aflau la fața locului, a precizat el. Mașini au fost, de asemenea, avariate în Darnytsia. În Shevchenkivskyi, resturi de rachete căzuseră pe grădina zoologică.

UPDATE ORA 03.00

Oficialii CIA implicați în proiect au declarat că invazia Rusiei în Ucraina a creat o deschidere istorică „pentru ca rușii să vină la noi și să ne furnizeze informații de care Statele Unite au nevoie”.

Mesajul, a spus un oficial, pe care speră să îl transmită rușilor care lucrează în domenii sensibile și au acces la informații valoroase este: „Vă înțelegem, poate mai bine decât credeți”.

UPDATE ORA 02.00

CIA lansează o campanie online pentru recrutarea de spioni ruși.

UPDATE ORA 01.00

Tabloul lui Banksy a fost scos din clădirea distrusă și mutat într-o nouă locație din Irpin, anunță presa de stat ucraineană.

O pictură a artistului stradal britanic Banksy, care înfățișa o gimnastă fluturând o panglică în aer, a fost îndepărtată dintr-o clădire distrusă din Irpin, Ucraina, și mutată într-o altă locație din același oraș, potrivit presei ucrainene.

Pictura murală și un segment din zidul de care era atașată au fost demontate de pe strada Severynivska și plasate în noua locație pe o perioadă de două săptămâni.

Știrea inițială

Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a declarat că forțele rusești nu mai sunt capabile de acțiuni ofensive pe scară largă și sunt în principal în defensivă – dar Moscova este capabilă să susțină ritmul actual al atacurilor cu rachete, scrie CNN.

Purtătorul de cuvânt al Defense Intelligence, Andriy Iusov, a declarat luni la televiziunea ucraineană că Rusia „este în defensivă” atunci când vine vorba de discuții pe „întreaga linie de front” și că nu au resurse „pentru a repeta acțiuni ofensive pe scară largă”.

„Ei s-au pregătit pentru apărare în tot acest timp, iar acesta este un factor serios pe care comandamentul ucrainean îl ia în considerare cu siguranță atunci când se pregătește pentru dezobstrucția teritoriilor ucrainene”, a adăugat oficialul.

Iusov a declarat că scopul atacurilor cu rachete rusești s-a schimbat, iar intensitatea lor a scăzut față de iarna în care au avut loc atacuri de mare amploare asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Rușii au avut o penurie de anumite tipuri de rachete, cum ar fi Kalibr, a afirmat el.

„Ei caută în mod activ modalități de a compensa și de a schimba nu numai Shaheds [drone de atac de fabricație iraniană]. … Ei caută arme în toată lumea. Până în prezent, nu au avut prea mult succes”, a declarat el.

În ciuda acestui fapt, Iusov a declarat că rușii sunt „capabili să susțină intensitatea atacurilor”, cel puțin pentru moment. El a estimat că aceștia dispun încă de stocuri mari de rachete S-300, care sunt capabile de distrugeri considerabile. S-300 a fost concepută ca armă antiaeriană, dar rușii au folosit-o frecvent în modul sol-sol, în care nu este foarte precisă.