• Premierul britanic Rishi Sunak și premierul olandez Mark Rutte lucrează pentru a crea o „coaliție internațională” pentru a ajuta Ucraina.
  • Sunak „și-a reiterat convingerea că locul de drept al Ucrainei este în NATO, iar liderii au convenit asupra importanței ca aliații să ofere asistență de securitate pe termen lung Ucrainei.
  • În urma vizitei sale de luni cu premierul britanic, Zelensky a lăsat să se înțeleagă că Ucraina este mai aproape de a primi F-16.

UPDATE ORA 23.00

Imaginile din satelit arată amploarea distrugerilor din orașul ucrainean Bakhmut, aflat în conflict cu Ucraina

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a oferit miercuri evaluarea Kievului cu privire la situația de pe teren, afirmând că forțele ucrainene se mențin în zone importante din jurul Bakhmut, pe care susține că le-a recuperat de la trupele rusești.

Înainte

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

După

UPDATE ORA 22.00

Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au lansat rachete S-300 asupra Bakhmut, adăugând că au avut loc atacuri aeriene în mai multe locații din jurul orașului.

„Luptele grele pentru Bakhmut continuă. În plus, în cursul zilei, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive nereușite în direcția Ivanivske”, a declarat Statul Major al armatei.
Ivanivske este un sat situat la vest de Bakhmut.

Între timp, înregistrările video care apar din Bakhmut arată bombardamente intense și distrugeri grele în partea de vest a orașului, ultima zonă în care forțele ucrainene sunt prezente.

UPDATE ORA 21.00

Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, a restabilit parțial controalele la granița cu vecinul său, a declarat miercuri ministrul belarus de externe, Serghei Aleinik.

UPDATE ORA 20.00

Secretarul general al ONU, António Guterres, a apreciat procesul de prelungire cu încă 60 de zile a unui acord care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina în Marea Neagră, menționând că rămân probleme nerezolvate pe care Rusia, Ucraina, Turcia și ONU vor continua să le discute.

„Continuarea este o veste bună pentru lume”, a declarat Guterres reporterilor.

„Privind în viitor, sperăm că exporturile de alimente și îngrășăminte, inclusiv amoniac, din Federația Rusă și Ucraina vor putea ajunge în lanțurile de aprovizionare globale în siguranță și în mod previzibil”.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina susține prelungirea acordului de export de cereale din Marea Neagră, dar nu trebuie să îi se permită Rusiei să saboteze acordul și trebuie să înceteze să folosească alimentele „ca armă și șantaj”, a declarat miercuri un oficial ucrainean de rang înalt.

„Salutăm continuarea Inițiativei, dar subliniem că aceasta trebuie să funcționeze eficient”, a declarat vicepremierul Oleksandr Kubrakov pe Facebook.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul din Marea Neagră pentru o perioadă inițială de 120 de zile în iulie anul trecut, pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale, agravată de invazia Moscovei în Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

UPDATE ORA 18.00

Purtătorul de cuvânt al armatei, Serhiy Cherevatyi, a afirmat că țara sa a făcut noi progrese miercuri în luptele grele din apropierea orașului Bakhmut, din estul țării.

Cherevatyi „Conducem cu succes o operațiune defensivă, contraatacăm și în cursul acestei zile unitățile noastre au pătruns până la 500 de metri în unele părți ale frontului Bakhmut”.

El a mai spus că forțele ucrainene nu au văzut niciun semn că rușii ar fi avut „foame de obuze”, în ciuda acuzațiilor din ultimele zile ale liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora forțele sale din oraș ar fi fost private de muniție de către forțele armate ale Federației Ruse.

UPDATE ORA 17.00

„Avem nevoie ca Bosnia-Herțegovina să fie aliatul nostru”, a declarat Oliver Varhelyi, comisarul european pentru extindere, într-o conferință de presă la Sarajevo, referindu-se la necesitatea unui front comun în fața invaziei Rusiei în Ucraina.

„Aliații noștri nu merg la Rusia, acesta este mesajul meu”, a spus Varhelyi ca răspuns la întrebarea unui reporter privind vizita lui Dodik, relatează Reuters. „Cine vrea să fie aliatul nostru, nu se duce în Rusia”.

UPDATE ORA 16.00

Ministrul olandez de externe a declarat că nu există niciun progres în discuțiile internaționale privind posibila livrare de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

„Nu am ajuns încă la o soluție”, a declarat miercuri Wopke Hoekstra, ca răspuns la întrebările privind discuțiile anunțate anterior de Olanda cu Marea Britanie, Danemarca, Belgia și alți parteneri pentru o eventuală livrare de F-16 către Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Ungaria va bloca următoarea tranșă de sprijin militar al Uniunii Europene pentru Ucraina și orice nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei dacă Kievul nu va elimina banca ungară OTP de pe lista sponsorilor de război, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

UPDATE ORA 14.00

Guvernul german analizează mecanisme pentru a asigura despăgubiri de război pentru invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv posibilitatea de a folosi active rusești pentru a compensa țara, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

UPDATE ORA 13.00

Șase „bloggeri” din Kiev au fost înregistrați în proceduri penale de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, în urma postării pe rețelele de socializare a fotografiilor și înregistrărilor video care prezintă sistemele de apărare aeriană ale țării în timpul atacului cu rachete rusești de astăzi, relatează CNN.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina a negat că o rachetă hipersonică rusă ar fi distrus un sistem de apărare antirachetă Patriot, fabricat în SUA, în timpul unui atac aerian asupra Kievului.

Ministerul rus al Apărării a făcut această afirmație marți, după un atac aerian efectuat în cursul nopții asupra capitalei ucrainene. Doi oficiali americani au declarat ulterior că un sistem Patriot a suferit probabil pagube, dar că nu pare să fi fost distrus.

UPDATE ORA 11.00

Guvernul ucrainean a declarat că a ridicat restricțiile impuse asupra exportului anumitor materii prime agricole, care au fost impuse în anul 2022 în contextul invaziei rusești. Această decizie a fost anunțată într-un efort de a restabili fluxul liber al comerțului și de a stimula sectorul agricol în Ucraina.

UPDATE ORA 10.00

Statele Unite au anunțat că vor oferi o recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pentru capturarea unui hacker rus suspectat de comiterea unor atacuri cibernetice asupra poliției din Washington, școlilor și spitalelor.

UPDATE ORA 09.00

În ciuda faptului că alte guverne anunță în mod frecvent echipamente militare trimise în sprijinul Ucrainei în fața invaziei ruse care a început în urmă cu aproximativ un an și 3 luni, România a ales să nu facă public ajutorul său acordat țării vecine. Cu toate acestea, au apărut imagini pe rețelele de socializare care arată trupe ucrainene folosind pe front un obuzier fabricat la Reșița, pe baza unui model sovietic.

UPDATE ORA 08.00

Potrivit unui purtător de cuvânt al ONU, miercuri urmează să plece dintr-un port din Ucraina ultima navă încărcată cu grâne în cadrul acordului actual care permite exportul în siguranță al cerealelor ucrainene în Marea Neagră.

UPDATE ORA 07.00

Coreea de Sud și Ucraina au semnat un acord miercuri, prin care Ucraina primește un pachet de ajutor financiar în valoare de 130 de milioane de dolari. Acordul a avut loc la scurt timp după vizita primei-doamne a Ucrainei, care se confruntă cu un război devastator, și care a solicitat sprijin militar.

Ministerul Finanțelor din Seul a anunțat că ministrul Choo Kyung-ho și ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svîrîdenko, care se afla în Seul pentru a participa la o conferință, au semnat acordul referitor la pachetul de ajutor, care va consta atât în donații, cât și în împrumuturi.

Cu toate că Coreea de Sud este un important producător de obuze de artilerie, țara a declarat că nu va furniza arme letale Ucrainei, invocând relațiile sale cu Rusia.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Ucrainei și-a exprimat aprecierea pentru anunțul făcut de Marea Britanie și Olanda cu privire la formarea unei „coaliții internaționale” pentru a oferi sprijin Ucrainei cu avioane de luptă. El a considerat că este un pas pozitiv și a făcut referire la sprijinul Franței pentru această coaliție, de asemenea.

Zelenski a descris angajamentul coaliției ca fiind un „bun început” și și-a exprimat recunoștința față de toți cei implicați. Marți, premierul britanic Rishi Sunak și premierul olandez Mark Rutte și-au luat angajamentul de a înființa această coaliție.

UPDATE ORA 05.00

Volodimir Zelenski a informat că cele 18 rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei au fost interceptate și doborâte de sistemul de apărare antiaeriană. Acesta a exprimat recunoștința sa față de partenerii externi care au furnizat echipamentele necesare pentru apărarea antiaeriană. De asemenea, Zelenski a subliniat că Ucraina va primi și avioane, după o discuție productivă cu liderii din Marea Britanie, Olanda și Franța.

În Marea Britanie, în întâlnirea mea cu prim-ministrul Rishi Sunak, am convenit să lucrăm la formarea unei coaliții pentru avioane de luptă – instruire, echipamente și rezultate. Această inițiativă a fost sprijinită de președintele francez Emmanuel Macron ieri și, astăzi, a primit sprijin și din partea premierului olandez Mark Rutte. Este un început promițător pentru coaliție! Vă mulțumesc tuturor!”, a transmis Zelenski.

UPDATE ORA 02.00

Un sistem antiaerian american Patriot a suferit avarii, dar nu a fost complet distrus, în urma raidului cu rachete lansat de Rusia asupra capitalei ucrainene, Kiev, în noaptea de luni. Evaluarea exactă a pagubelor este încă în desfășurare, iar în funcție de rezultat se va decide dacă sistemul va fi complet retras sau reparat de către ucraineni pe teren.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că, în timpul raidului de luni noaptea, un sistem antiaerian Patriot din zona Kievului a fost lovit de o rachetă hipersonică numită Kinjal. În replică, autoritățile ucrainene au susținut că au interceptat toate rachetele rusești lansate în acel raid, inclusiv cele șase rachete Kinjal.

Știre inițială

Premierul britanic Rishi Sunak și premierul olandez Mark Rutte lucrează pentru a crea o „coaliție internațională” pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze avioane de luptă F-16 „în acest moment crucial al rezistenței la invazia lui Putin”, potrivit citirii de pe Downing Street a întâlnirii de marți a liderilor, scrie CNN.

„Premierul și premierul Rutte au convenit că vor lucra pentru a construi o coaliție internațională pentru a oferi Ucrainei capacități aeriene de luptă, sprijinind-o cu orice, de la instruire la procurarea de avioane F16”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, după întâlnirea dintre Sunak și Rutte la summitul Consiliului Europei din Islanda.

De asemenea, Sunak „și-a reiterat convingerea că locul de drept al Ucrainei este în NATO, iar liderii au convenit asupra importanței ca aliații să ofere asistență de securitate pe termen lung Ucrainei pentru a garanta că pot descuraja viitoarele atacuri”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Luând cuvântul luni în Marea Britanie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a salutat promisiunile de ajutor militar nou din partea liderilor europeni – dar și-a reînnoit cererile de a primi avioane de luptă moderne. Ucraina tânjește după avioane F-16 de fabricație americană pentru a contribui la securizarea cerului său, dar unii dintre aliații săi au fost reticenți în a oferi arme care ar permite Kievului să ajungă pe teritoriul rusesc.

În urma vizitei sale de luni cu premierul britanic, Zelensky a lăsat să se înțeleagă că Ucraina este mai aproape de a primi F-16, afirmând că Ucraina și Marea Britanie „continuă să lucreze la coaliția de avioane de luptă” și „avansăm în mod activ”.

Zelensky a mulțumit, de asemenea, Marii Britanii pentru că a acceptat să antreneze piloți ucraineni.