• Două componente ale unei baterii Patriot au fost avariate în atacul rusesc de marți.
  • Sistemul „nu a fost niciodată deconectat”, potrivit unui oficial american.
  • Generatorul Patriot și o parte din componentele electronice ale sistemului au fost afectate.

UPDATE ORA 24.00. Zelenskyy va participa duminică la o reuniune a G-7 pe tema Ucrainei, spune Kishida din Japonia

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy va participa la o reuniune despre Ucraina duminică, în cadrul summitului liderilor G-7.

Kishida a declarat că reuniunea privind Ucraina a fost programată inițial pentru vineri.

Liderul japonez a mai spus că, în timpul unei întâlniri bilaterale cu președintele Joe Biden, cei doi au discutat despre „angajarea unei cooperări strânse cu națiunile G-7 pentru a lua măsuri severe împotriva Rusiei”, potrivit unui raport al NBC News.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE ORA 23.00. Zelenski spune că brigăzile ofensive se pregătesc, dar nu oferă detalii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întâlnire cu comandanții de rang înalt, lăsând să se înțeleagă după aceea că brigăzile ofensive ale armatei sale se pregătesc de luptă, dar nu a oferit informații concrete.

„Brigăzile ofensive se descurcă bine, ne pregătim, dar fără detalii”, a declarat Zelenski. Ucraina a obținut câștiguri semnificative de-a lungul liniilor de front ale conflictului în ultimele zile, ceea ce a stârnit speculații potrivit cărora contraofensiva sa foarte așteptată ar putea fi deja în curs de desfășurare.

UPDATE ORA 22.00. Ucraina a folosit cu succes rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, afirmă un oficial britanic

Ucraina a folosit rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie împotriva forțelor rusești, a declarat joi un oficial britanic din domeniul apărării.

„Tot ceea ce pot confirma este că a fost folosită cu succes, aceasta este informația pe care am primit-o de la ucraineni și mă bucur că îi ajută să își apere țara”, a declarat secretarul britanic al apărării Ben Wallace pentru CNN.

Rachetele Storm Shadow, cea mai lungă rază de acțiune din arsenalul ucrainean, au fost oferite recent Kievului înaintea unei contraofensive anticipate împotriva armatei ruse. Racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune are capacități invizibile și o rază de tragere de peste 250 km.

UPDATE ORA 21.00. Bateria de rachete Patriot avariată în Ucraina este acum reparată, anunță Pentagonul

O baterie de rachete Patriot avariată de un baraj de rachete rusești împotriva Kievului a fost reparată, a anunțat joi Pentagonul.

„Un sistem Patriot a fost avariat, dar acum a fost reparat și este complet înapoi și operațional”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

UPDATE ORA 20.00. Guvernatorul rus spune că 2 civili au fost uciși de focul ucrainean în apropiere de graniță

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod spune că doi civili au fost uciși de focul ucrainean într-un district din apropierea graniței.

Viaceslav Gladkov a declarat pe Telegram că două persoane au fost ucise și o persoană a fost internată în stare critică în districtul Shebekinsky.

„Forțele armate ucrainene au ucis acești civili în timp ce se aflau în grădina lor de legume și plantau cartofi”, a declarat Gladkov.

UPDATE ORA 19.00. Rachetele Storm Shadow au fost folosite în Ucraina, afirmă ministrul britanic al apărării

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că rachetele Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, care au fost furnizate Ucrainei de către Marea Britanie, au fost folosite de când a fost anunțată desfășurarea.

În cadrul unei conferințe de presă susținute joi la Londra, alături de omologul său norvegian Bjørn Arild Gram, Wallace a declarat că nu va oferi mai multe detalii operaționale.

„Tot ce pot spune este că am înțeles că a fost folosit de când am anunțat desfășurarea sa în Ucraina, dar nu voi intra în alte detalii”, a spus el.

UPDATE ORA 18.00. Brigada ucraineană revendică o descoperire la periferia vestică a orașului Bakhmut

În timp ce luptele intense continuă în orașul Bakhmut din estul Ucrainei și în jurul acestuia, o unitate ucraineană afirmă că a făcut mai multe progrese la periferia vestică a orașului.

Brigada a treia de asalt separat a declarat că recentele sale „acțiuni ofensive” au ajutat-o să își stabilească o poziție puternică înainte de contraofensiva anticipată a Ucrainei. Liderii brigăzii au declarat că avansarea a avut loc într-o zonă cu o lățime de aproximativ 2.000 de metri și o adâncime de 700 de metri (puțin mai puțin de jumătate de milă).

Luptătorii ucraineni susțin că au ucis cel puțin 50 de soldați ruși și au rănit încă 100, luând încă patru ruși prizonieri. Acest lucru a redus semnificativ rezervele inamicului în zonă, a declarat brigada.

UPDATE ORA 17.00. Moscova afirmă că a lovit depozite de arme ucrainene în lovituri cu rachete în timpul nopții

Moscova a afirmat joi că a lovit depozite de „arme și echipamente de fabricație străină” în loviturile de peste noapte asupra Ucrainei, folosind rachete de „înaltă precizie”.

Ministerul rus al Apărării a declarat în informarea sa zilnică: „Astăzi, în timpul nopții, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat lovituri de grup cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, pe mare și în aer, împotriva unor depozite mari de arme și echipamente de fabricație străină, precum și împotriva rezervelor inamice. Ținta a fost atinsă. Toate obiectele alocate au fost lovite.”

UPDATE ORA 16.00

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a acuzat joi unitățile regulate ale armatei ruse că s-au retras cu 570 de metri la nord de orașul Bakhmut din estul Ucrainei, lăsând flancurile luptătorilor săi expuse.

UPDATE ORA 15.00.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova a fost de acord să reînnoiască acordul privind cerealele din Marea Neagră pentru două luni, chiar dacă nu a văzut rezultate în ceea ce privește punerea în aplicare a părților din acesta care se aplică Rusiei.

Vorbind la o conferință de presă cu omologul său ugandez, Lavrov a declarat că acordul a avut ca scop consolidarea securității alimentare a celor mai săraci oameni din lume.

UPDATE ORA 14.00. Fostul premier britanic Boris Johnson l-a descris pe Emmanuel Macron ca fiind „grețos”

Johnson l-a descris, de asemenea, pe Macron ca fiind „lingăul lui Putin”, a declarat Guto Harri la cea mai recentă ediție a Unprecedented, podcastul său despre perioada petrecută la No 10.

Harri lucra ca șef de comunicare al lui Johnson la acea vreme. El a spus: „Au existat tensiuni la început, când oameni precum Emmanuel Macron din Franța a mers la Moscova pentru a vorbi cu Putin. Cred că Boris a descris-o în privat ca fiind „grețoasă”. Și, între timp, cred că Macron simțea tensiunea provocată de Boris care părea să facă curse cu ajutorul militar pentru Ucraina”.

UPDATE ORA 13.00

Kremlinul a anunțat joi că o delegație a țărilor africane care speră să prezinte inițiativa lor de a pune capăt conflictului din Ucraina va vizita Moscova.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova ar fi gata să asculte „orice propunere” care să ajute la rezolvarea conflictului.

UPDATE ORA 12.00

Republica Moldova nu mai folosește gazele naturale și energia electrică rusească, după ce și-a redus dependența de la începutul războiului din Ucraina, a declarat joi premierul Dorin Recean.

„Dacă la începutul războiului 100% din energia consumată în Republica Moldova provenea din Rusia, astăzi Moldova poate exista fără absolut niciun gaz natural sau electricitate din Rusia”, a declarat acesta, potrivit Reuters, la o conferință de securitate la București.

UPDATE ORA 11.00.

Jack Teixeira, membrul Gărzii Naționale Aeriene a SUA ESTE acuzat că se află în spatele așa-numitei scurgeri de documente militare strict secrete de la Pentagon.

UPDATE ORA 10.00. Deraierea unui tren în Crimeea a fost cauzată de „intervenția unor persoane din afară”

Traficul feroviar a fost suspendat între Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, și orașul Sevastopol, după ce un tren de marfă care transporta cereale a deraiat, a anunțat joi liderul regiunii, instalat în Rusia.

UPDATE ORA 09.00. China și Ucraina au decis să colaboreze, anunță Ministerul chinez de Externe

China și Ucraina au căzut de acord că ar trebui să lucreze împreună pentru a-și continua respectul reciproc și pentru a-și menține cooperarea în continuare, a declarat joi Ministerul chinez de Externe în cadrul unei declarații.

Declarația vine după ce trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei.

„China a jucat întotdeauna un rol constructiv în ameliorarea situației umanitare din Ucraina în felul său și va continua să ofere asistență Ucrainei în limita capacității sale”, a declarat ministerul de externe.

UPDATE ORA 08.00. Un mort în orașul portuar Odesa, rachete doborâte deasupra Kievului

Cel puțin o persoană a fost ucisă de un atac cu rachete rusești asupra unei instalații industriale din orașul Odesa, situat în sudul Ucrainei, astăzi.

Alte două persoane au fost rănite în atacul din Odesa, a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al administrației militare, Serhiy Bratchuk.

Oficialii au declarat că resturile căzute în timpul raidului aerian au declanșat două incendii în cartierele din estul Kievului.

UPDATE ORA 07.00. Capitala Ucrainei a fost atacată de Putin pentru a noua oară în această lună

Rusia a lansat al nouălea atac cu rachete asupra Kievului în această lună. Scriind pe Telegram, Vitali Klitschko a declarat că incendiul a izbucnit într-un garaj din zona Darnitsya din Kiev, dar a adăugat că nimeni nu a fost rănit.

Explozii au fost auzite și în centrul Ucrainei, în regiunile Vinnîțea, Hmelnîțkîi și Jîtomîr. Administrația militară de la Kiev a declarat că informațiile preliminare indică faptul că toate rachetele primite au fost distruse.

UPDATE ORA 06.00

În încercarea de a responsabiliza mai mult Rusia pentru pierderile, daunele și prejudiciile cauzate de invazia sa în Ucraina, Consiliul Europei a înființat primul său „Registru al daunelor”.

„Este una dintre primele decizii obligatorii din punct de vedere juridic pentru a trage Rusia la răspundere pentru actele sale”, a declarat Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului.

UPDATE ORA 05.00. Conturile bancare ale Finlandei din Rusia au fost înghețate

Conturile bancare de la ambasada și consulatul Finlandei din Rusia au fost înghețate, a anunțat miercuri Ministerul de Externe al Finlandei.

În fața reporterilor, Pekka Haavisto, ministrul finlandez de externe, a declarat: „Conturile ambasadelor finlandeze au fost înghețate în Rusia și în acest moment nu pot fi folosite”.

UPDATE ORA 04.00. Wagner nu se confruntă cu niciun fel de criză de muniție, afirmă Ucraina

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că nu există niciun semn că forțele rusești s-ar confrunta cu un deficit de muniție, contrazicând declarațiile lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner care conduce asaltul Bakhmut.

UPDATE ORA 03.00. Belarus restabilește parțial controlul asupra frontierelor

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, Belarus, a recăpătat parțial controlul asupra frontierei sale cu Rusia.

Serghei Aleinik, ministrul belarus de externe, a împărtășit miercuri această veste.

Este pentru prima dată în 28 de ani când au fost efectuate controale la această frontieră, care se întinde pe 770 de mile, potrivit AP.

UPDATE ORA 02.00

Un oficial maghiar afirmă că ar fi dificil pentru Ungaria să sprijine următoarea rundă de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, în contextul războiului din cauza includerii pe lista neagră a unei bănci maghiare de către Ucraina.

Agenția națională ucraineană pentru prevenirea corupției (NAZK) a inclus banca maghiară OTP pe lista sa de „sponsori internaționali ai războiului”.

UPDATE ORA 01.00

După ce liderul naționalist sârb bosniac Milorad Dodik a anunțat că va vizita Moscova, șeful organismului UE responsabil cu extinderea UE a avertizat că „aliații UE nu vizitează Rusia”.

Bosnia-Herțegovina a depus cererea de aderare la UE în 2016 și a primit în cele din urmă statutul de candidat în decembrie anul trecut, în urma îngrijorărilor legate de faptul că războiul ar putea destabiliza regiunea balcanică.

Știrea inițială

Pagubele suferite de un sistem de apărare antiaeriană Patriot în urma unui atac cu rachete rusești în apropiere de Kiev, marți dimineață, sunt minime, au declarat trei oficiali americani pentru CNN, unul dintre aceștia descriind-o ca fiind o pagubă „minoră”.

SUA au trimis inspectori pentru a examina sistemul după ce au fost informați de forțele ucrainene că acesta pare să fi fost avariat, a declarat un oficial. Sistemul în sine este încă operațional, au spus oficialii, iar componenta radar a Patriot, unul dintre cele mai importante elemente ale sale, nu a fost avariată. Oficialii americani nu cred că Patriot va trebui să fie scos de pe câmpul de luptă pentru reparații.

O baterie Patriot completă are șase componente majore: generatoare, un set radar, o stație de control, antene, o stație de lansare și rachete interceptoare. Componentele funcționează împreună pentru a lansa o rachetă Patriot și pentru a o ghida cu succes către țintă.

Nu este clar dacă a fost avariat de o lovitură reală de rachetă sau de resturi care au căzut. Ucrainenii au declarat că au interceptat cu succes toate cele șase rachete rusești Kinzhal marți dimineață.