• Joe Biden a declarat că este dispus să accepte separarea ajutorului pentru Ucraina de finanțarea suplimentară Covid-19, cerând Congresului să adopte o lege de finanțare suplimentară pentru Ucraina imediat.
  • „Sunt convins că Putin a crezut că poate rupe NATO, că a crezut că poate rupe Uniunea Europeană”, a spus Biden, luni, la o strângere de fonduri pentru Comitetul Național Democrat din Maryland.
  • Camera Reprezentanților din SUA va vota marți un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE 23:00

Autoritățile ucrainene au confirmat că Odesa a fost lovită de rachete.

Trei explozii au fost auzite din centrul orașului. Prima a fost atât de puternică încât a zguduit ferestrele și a pornit alarmele mașinilor.

Autoritățile nu au oferit momentan alte informații.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Un drapel ucrainean rupt încă mai rezistă deasupra combinatului siderurgic Azovstal, atacat în mod constant de forțele ruse.

Grecia şi-a redeschis ambasada la Kiev

Grecia şi-a redeschis luni ambasada la Kiev, „într-un gest extrem de simbolic” pentru a-i sprijini pe „ucrainenii şi comunitatea greacă” trăind în această ţară, a anunţat ministrul grec de externe Nikos Dendias.

Trupele ruse cer liste cu apartamentele goale din Kherson

Potrivit BBC, trupele ruse au solicitat liste cu apartamentele goale din orașul Kherson.

Primarul a confirmat informația, însă susține că nu este sigur pentru ce vor fi folosite acele liste, nu știe dacă apartamentele vor fi date militarilor ruși.

Serviciile de informații ale Ucrainei susțin, pe de altă parte, că locuințele vor găzdui trupe și agenți de informații ruși.

De asemenea, au existat zvonuri potrivit cărora armata rusă se pregătește pentru un referendum, însă primarul neagă acest lucru, explicând că este interzis susținerea unuia în timp de legea marțială este aplicată.

UPDATE 22:00

Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”

SUA au calificat luni drept „absurditate flagrantă” şi “insultă” adusă victimelor afirmaţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora invazia rusă în Ucraina este „preventivă”.

Ambasador SUA la ONU: Președintele Putin „a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”

Președintele Putin „a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”, a declarat pentru CNN ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, făcând referire la lipsa unui anunț major despre războiul din Ucraina în discursul său de Ziua Victoriei.

„Nu a existat niciun motiv pentru a declara victoria sau pentru a declara războiul pe care îl duce de mai mult de două luni”, a spus aceasta.

„Eforturile sale în Ucraina nu au avut succes. Nu a fost capabil să intre în Ucraina, să-i pună în genunchi în câteva zile și să-i facă să se predea”, a adăugat ambasadorul.

Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că rușii duc cu forța ucraineni în Rusia.

„Avem indicii care ne sugerează că ucrainenii sunt duși în Rusia împotriva voinței lor”, a declarat oficialul.

UPDATE 21:00

Cele mai noi informații oferite de Pentagon cu privire la războiul din Ucraina

Cele mai noi informații oferite de Pentagon cu privire la războiul din Ucraina:

Câștigurile Rusiei în regiunea Donbas au fost inegale în ultimele zile

Rezultatul a fost „un progres de câțiva kilometri” pentru Moscova

Trupele Kremlinului au încercat să avanseze din Izium înspre Lyman și să atace Sloviansk

În legătură cu situația din sud, Rusia nu a întregistrat niciun progres, deoarece multe dintre trupele care fuseseră angajate în ofensiva din Mariupol, se luptau să avanseze spre nord, până în orașul Velyka-Novosilka.

În ciuda eforturilor Rusiei de a captura orașul, Ucraina încă deține controlul asupra Harkovului, iar treupele sale rezistă cu succes atacurilor.

Pentagonul a mai menționat că 85 din cele 90 de obuze pe care America le-a promis Ucrainei se află acum în țară.

Statele Unite au văzut anumite rapoarte conform cărora unele trupe ruse din Ucraina refuză să se supună ordinelor, scrie The Guardian.

SUA consideră că trupele ruse și „ofițerii de grad mediu de la diferite niveluri, chiar și până la nivel de batalion” refuză să se supună ordinelor de a avansa în noua ofensivă asupra Donbasului.

UPDATE 20:00

Sirenele antiaeriene sună la Kiev

Sirenele antiaeriene sună la Kiev, luni seară.

Petro Poroshenko a descris parada de Ziua Victoriei ca fiind un „marș al înfrângerii”

Fostul președinte rus, Petro Poroshenko, a descris parada de Ziua Victoriei din Rusia ca fiind un „marș al înfrângerii”.

„Asta este încă o dovadă că Putin este complet nebun. Trăiește într-o lume paralelă, într-un alt univers”, a spus Petro Poroshenko.

Un hotel de lux din Odesa a fost distrus de ruși

Un hotel de lux din Odesa, îndrăgit de elitele Rusiei, a fost distrus în timpul bombardamentelor rusești.

Președintele SUA Joe Biden le-ar fi spus oficialilor din securitatea națională că informațiile americane pe care le transmit Ucrainei nu sunt utile și trebuie să se oprească, potrivit unor surse NCB News.

Președintele Consiliului European, la Odesa: Kremlinul „nu are nicio şansă să suprime spiritul vostru de libertate”

charles michel

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis luni un mesaj de sprijin ferm ucrainenilor, în cadrul unei vizite-surpriză efectuate la Odesa.

Cel puțin cinci femei din Kiev ar fi fost violate de militarii ruși

Cel puţin cinci femei din regiunea Kiev au depus plângeri la Poliţie acuzând că au fost victime ale violurilor militarilor ruşi, a declarat, luni, pentru AGERPRES, şeful Poliţiei Regionale Kiev, Andrei Nebitov.

UPDATE 16:00

ONU: Peste opt milioane de persoane strămutate în Ucraina

Peste opt milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, conform ONU. 

Un sondaj realizat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a arătat, de asemenea, că aproape jumătate dintre acești oameni, 44%, au în vedere relocarea ulterioară din cauza amplorii crizei umanitare din țară, notează Al Jazeera.

Rusia va ajuta Belarus să creeze o rachetă de tip Iskander, declară Lukaşenko

Moscova a acceptat să ajute Minskul să producă rachete, între care rachete de tip Iskander, a declarat, marţi, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă Belta, în timp ce Belarus caută să-şi consolideze capacităţile militare, potrivit Reuters.

În cadrul unei reuniuni cu responsabili din domeniul apărării din ţara sa, Lukaşenko a spus că evenimentele din Ucraina au demonstrat importanţa de a avea trupe dotate cu armament modern şi de înaltă eficacitate, subliniind totodată importanţa logisticii, notează Agerpres.

Lukaşenko a spus că şi-a asigurat sprijinul preşedintelui rus, Vladimir Putin, în această privinţă la o reuniune care a avut loc în Extremul Orient rus, la care responsabili implicaţi în producţia de rachete în Rusia au putut să ia cunoştinţă de „dezvoltările” belaruse în acest domeniu.

„Dezvoltăm o nouă rachetă”, a spus preşedintele belarus, citat de Belta. „O rachetă foarte eficientă, similară modelului Iskander. Există sprijin deplin”, a adăugat el.


Premierul britanic Boris Johnson promite că va rămâne un „prieten de neclintit” al Ucrainei

Premierul britanic Boris Johnson a promis că va rămâne un „prieten de neclintit al Ucrainei, în timp ce ţara îşi continuă lupta eroică împotriva invaziei Rusiei”, într-un preambul scris al discursului Reginei Elizabeth a II-a, susţinut în deschiderea Parlamentului, marţi, potrivit CNN.

Această ţară s-a confruntat cu provocări fără precedent în istoria recentă. Am deschis calea în răspunsul la atacul brutal al lui Putin asupra Ucrainei, adunând lumea împotriva agresiunii sale (n.r. Rusiei) şi impunând sancţiuni pentru a pedepsi Rusia”, a mai afirmat Johnson.

Discursul Reginei este un eveniment semnificativ atât în calendarul regal, cât şi în cel politic.


Aproape două treimi dintre cei 3,5 milioane de locuitori ai Kievului s-au întors, afirmă primarul Vitali Kliciko

„Aproape două treimi” dintre cei 3,5 milioane de locuitori ai Kievului s-au întors până la momentul actual în capitala Ucrainei. Majoritatea locuitorilor Kievului au părăsit oraşul la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat marţi, primarul Vitali Kliciko, relatează Le Figaro.

„Înainte de război erau 3,5 milioane de locuitori în Kiev, aproape două treimi s-au întors deja”, a declarat primarul Vitali Kliciko, conform News.ro.

„Dacă aceste limitări nu vă sperie, chiar puteţi să vă întoarceţi”, a adăugat primarul Kievului, cu privire la interdicţiile de circulaţie şi starea de asediu.

El a cerut până acum locuitorilor să aibă răbdare.

ORA 14:00

Potrivit ONU, au fost raportate încălcări ale drepturilor omului în Ucraina „care pot fi considerate crime de război”, inclusiv omoruri, violențe sexuale și dispariții, informează BBC.

Șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner, a declarat că a primit rapoarte de violuri, nuditate forțată și amenințări cu violența sexuală după ce a vizitat 14 orașe din regiunile Kiev și Cernigău.

Femeile și fetele sunt victimele cel mai frecvent citate”, spune ea.

De la invazia din februarie, ONU spune că a documentat 204 cazuri de dispariție forțată.

Pe lângă evidențierea actelor comise de forțele rusești, informarea ONU adaugă: „Am primit informații credibile privind tortura, relele tratamente și aplicarea detenției de către forțele armate ucrainene a prizonierilor de război aparținând forțelor armate ruse și grupurilor armate afiliate”.

Rusia și Ucraina „trebuie să investigheze prompt și eficient” aceste acuzații și „să dea instrucțiuni forțelor lor” pentru a pune capăt altor încălcări, afirmă Bogner.

ONU spune că a înregistrat, de asemenea, sute de facilități educaționale și medicale și aproximativ 50 de lăcașuri de cult care au fost avariate sau distruse pe teritoriul Ucrainei.

În cadrul unei conferințe de presă la Geneva, Bogner spune că numărul civililor uciși este cu „mii de persoane mai mare” decât cifra de 3.381 dată inițial, iar ratele de mortalitate s-au înrăutățit, deoarece oamenii nu pot avea acces la ajutor medical.

Misiunea de monitorizare a ONU în Ucraina a documentat încălcări ale dreptului umanitar și ale legislației privind drepturile omului de la începutul invaziei, la 24 februarie.

ORA 13:00

Peste 1.000 de soldați ucraineni în uzina siderurgică Azovstal, spun ucrainenii, informează BBC.

Oficialii ucraineni spun că peste 1.000 de soldați ucraineni, mulți dintre ei răniți, sunt încă blocați în vasta oțelărie Azovstal din orașul portuar Mariupol, situat în sudul țării.

Combinatul siderurgic se află sub tiruri intense din partea Rusiei, după evacuarea civililor săptămâna trecută, și se crede că cel puțin 100 de civili sunt încă blocați acolo.

Sute de oameni sunt răniți. Există persoane cu răni grave care necesită o evacuare urgentă. Situația se deteriorează pe zi ce trece”, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk pentru agenția de presă AFP.

BBC spune că nu a putut să verifice independent aceste afirmații.


Bilanțul victimelor civile este cu „mii de morți”, mai mare decât estimările inițiale

Mii de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, în plus față de estimările anterioare, a declarat șeful misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în această țară.

Matilda Bogner a declarat că numărul persoanelor ucise este mult mai mare decât cifra de 3.381 de persoane dată inițial.

Am lucrat la estimări, dar tot ceea ce pot spune deocamdată este că numărul e cu mii de persoane mai mare decât cifrele pe care vi le-am dat în prezent. Marea gaură neagră este într-adevăr Mariupol, unde ne-a fost dificil să accesăm pe deplin și să obținem informații pe deplin coroborate”, a declarat ea în cadrul unui briefing de presă la Geneva.


Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a sosit în Ucraina într-o călătorie neanunțată, fiind cel mai înalt oficial guvernamental german care a vizitat țara de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

Baerbock – care s-a întâlnit cu locuitorii din Bucea, unde armata rusă a fost acuzată că a comis crime de război – este ultima dintr-o serie de diplomați și lideri străini care au vizitat orașul de lângă Kiev.

Moscova a negat că au fost comise crime în Bucea, în ciuda faptului că sute de ucraineni au fost uciși în timp ce orașul s-a aflat sub control rusesc timp de o lună, iar o groapă comună a fost descoperită la biserică după eliberarea orașului.

ORA 12:00

Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol se află din nou sub focuri grele, după ce săptămâna trecută au fost evacuați civilii.

Luptătorii din batalionul Azov au rămas blocați în interior, continuând să apere ultimul punct militar al orașului devastat.

Detașamentul din Mariupol al batalionului a declarat pe Telegram că peste 34 de zboruri rusești, dintre care opt bombardiere strategice, au ajuns la Azovstal în ultimele 24 de ore, relatează BBC.

Eforturile militare rusești, au precizat ei, au continuat să „efectueze asalturi zilnice” asupra uzinei.


Seimas-ul (n.red. Parlamentul unicameral al Lituaniei) a declarat Rusia drept stat terorist.

Parlamentul lituanian a sprijinit în unanimitate rezoluția, cu 128 de voturi pentru.

ORA 11:00

Grecia și-a redeschis ambasada de la Kiev, alăturându-se astfel listei țărilor care au început să opereze misiuni diplomatice în Ucraina.

Personalul se retrăsese din Kiev la scurt timp după invazia Rusiei din 24 februarie, diplomații fiind în schimb recrutați la consulatul Greciei din estul Ucrainei, unde locuiesc aproximativ 150.000 de etnici greci.

Ambasada va fi condusă de Manolis Androulakis, care, în calitate de consul general al Greciei la Mariupol, a fost ultimul emisar al UE care a părăsit orașul de coastă asediat în martie.


Cel puțin 100 de civili au rămas în oțelăria Azovstal – oficial ucrainean

În vasta oțelărie Azovstal din orașul portuar ucrainean Mariupol, devastat, se află încă cel puțin 100 de civili blocați, potrivit unui consilier al primarului orașului.

Prezența civililor „nu reduce densitatea atacurilor din partea ocupanților [ruși]”, a declarat consilierul primarului Petro Andryushchenko, citat de agenția de știri Reuters pe aplicația de mesagerie Telegram.

Combinatul siderurgic, pe care Rusia îl atacă de săptămâni întregi, se află sub focuri intense.

Luptătorii din batalionul Azov, prinși în interior, au promis că nu se vor preda Rusiei, relatează BBC.

ORA 10:00

Cadavrele a 44 de civili au fost găsite sub dărâmăturile unor clădiri din Izyum

Cadavrele a 44 de civili au fost găsite sub dărâmăturile unor clădiri de cinci etaje din Izyum, care a fost distrusă de forțele rusești în martie, potrivit unui oficial ucrainean.

Cadavrele a 44 de civili au fost găsite în Izyum, ocupat temporar, de sub dărâmăturile unei clădiri de cinci etaje, care a fost distrusă de ocupanți în prima decadă a lunii martie”, a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

Aceasta este o altă crimă de război oribilă a armatei ruse împotriva populației civile”, a declarat el pe Telegram.


Ucraina și UE au discutat despre luarea de „măsuri imediate pentru deblocarea porturilor ucrainene pentru exporturile de cereale”, după ce blocada impusă de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră i-a forțat pe exportatorii de cereale să caute alternative pentru a-și transporta marfa.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a discutat despre prevenirea „unei crize alimentare globale declanșate de acțiunile agresive ale Rusiei” cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în timpul vizitei sale de luni la Odesa.

Înainte de război, Ucraina exporta prin porturile sale 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună -12% din grâul mondial, 15% din porumb și 50% din uleiul de floarea-soarelui, relatează agenția de presă AFP.

Dar invazia a paralizat capacitatea sa de export, Rusia distrugând infrastructura de transport și blocând Odesa, principalul port pentru exportul de cereale.

„În portul Odesa, am văzut silozuri pline de cereale, grâu și porumb, pregătite pentru export”, a declarat Michel.

„Aceste alimente atât de necesare sunt blocate din cauza războiului rusesc și a blocadei porturilor de la Marea Neagră, cauzând consecințe dramatice pentru țările vulnerabile. Avem nevoie de un răspuns global”, a adăugat el.


ONU va organiza în această săptămână o sesiune specială privind Ucraina

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va organiza săptămâna aceasta o sesiune specială privind Ucraina, după ce Kievul a cerut o revizuire a situației din această țară, a declarat purtătorul de cuvânt Rolando Gomez.

Asta după ce Evgheniia Filipenko, ambasadorul Ucrainei la ONU, a redactat o scrisoare prin care a îndemnat organizația să ia în considerare „rapoartele recente privind crime de război și încălcări pe scară largă în orașul Bucea… și rapoartele în curs de desfășurare privind victimele în masă din orașul Mariupol”.

Marea Britanie, SUA și Germania s-au numărat printre cele 55 de țări care au semnat documentul.

Reuniunea, care este așteptată să aibă loc joi, ar putea include o rezoluție care să însărcineze comisia de anchetă nou formată privind războiul cu furnizarea unui raport detaliat consiliului în cursul acestui an.

ORA 09:00

Rusia a subestimat rezistența Ucrainei, afirmă Marea Britanie, conform BBC.

Subestimarea de către Rusia a rezistenței ucrainene l-a împiedicat pe președintele rus Vladimir Putin să anunțe un succes militar semnificativ în Ucraina la parada de Ziua Victoriei din Rusia de ieri, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Acesta spune că este „foarte probabil” ca planul de invazie al Rusiei să se fi bazat pe presupunerea greșită că va întâmpina o rezistență limitată și că va putea să încercuiască rapid și să ocolească centrele de populație.

Această presupunere a determinat forțele rusești să își deschidă atacul cu „o abordare ușoară și precisă, menită să obțină o victorie rapidă cu costuri minime”, afirmă Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare.

Calculul greșit al Rusiei a dus la „pierderi nesustenabile și la o reducere ulterioară a concentrării operaționale a Rusiei”, se arată în comunicat.


Fostul comandant Azov spune că se pregătește o operațiune militară de blocare a Mariupolului

Potrivit lui Maksym Zhorin, se desfășoară activități relevante cu conducerea de vârf a forțelor armate ucrainene. De asemenea, este în curs de elaborare un plan diplomatic.

Cu toate acestea, pe lângă procesul diplomatic, există un proces paralel de pregătire a unei operațiuni militare de blocare a orașului. Ar putea fi mai multe etape, cu alte orașe eliberate preliminar, care se regrupează”, a explicat el.


Capacitățile de apărare ale regiunii nordice ar fi consolidate dacă Suedia și Finlanda ar adera la NATO, a declarat marți ministrul suedez al apărării la radioul suedez.

„Va exista efectul că ne vom folosi reciproc punctele forte și avantajele și ne vom completa pe deplin și vom realiza și planificarea operațională”, a delarat ministrul apărării, Peter Hultqvist, potrivit Reuters.

Dacă este așa, efectul va fi că vom deveni mai puternici împreună. Este ceva ce se poate întâmpla dacă alegem să ne alăturăm NATO”, a declarat el la postul public de radio al națiunii.

Suedia are deja acorduri de apărare cu vecinii săi nordici. Rusia a avertizat în repetate rânduri cu privire la consecințele pe care le-ar avea dacă Finlanda și Suedia s-ar alătura NATO și ar amplasa rachete nucleare mai aproape de granițele Rusiei.

ORA 08:00

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că s-au înregistrat progrese în discuțiile cu Ungaria privind sancțiunile împotriva Rusiei.

Ursula von der Leyen a mers personal să facă presiuni asupra premierului ungar Orban în legătură cu embargoul petrolier impus Rusiei.

„Am făcut progrese, dar este nevoie de mai multă muncă”, a spus von der Leyen.


De Ziua Europei, Turnul Eiffel și alte clădiri emblematice ale UE au fost iluminate în culorile drapelului ucrainean.

Și ambasada Rusiei din Marea Britanie a fost marcată cu „Nu războiului”.


Luptele pentru Voievodka, Toshkivka și Nijnea continuă, spune guvernatorul regional al Luganskului, Serhiy Haidai.

Potrivit acestuia, „15 atacuri inamice au fost respinse cu succes în oblasturile Lugansk și Donețk, în ultimele 24 de ore și au fost distruse:

  • un sistem de rachete antiaeriene;
  • nouă tancuri;
  • trei sisteme de artilerie;
  • 25 de vehicule blindate de luptă;
  • trei piese de echipament special de inginerie;
  • trei vehicule inamice.

Forțele de apărare aeriană au doborât, de asemenea, un vehicul aerian fără pilot de tip Orlan 10.


Consecințele atacului cu rachete de la Odesa.

O persoană a fost ucisă, iar cinci au fost rănite în urma loviturilor asupra unui centru comercial și a unui depozit, potrivit forțelor armate ucrainene.

ORA 07:00

Japonia extinde sancțiunile împotriva companiilor și persoanelor fizice din Rusia, inormează Reuters.

Sancțiunile au fost impuse față de:

  • Prim-ministrul Mihail Mișușin, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate, Rashid Nurgaliyev și rudele omului de afaceri Gennady Timtchenko.
  • Reprezentanți ai autoproclamatelor „RPL” și „RPD”.
  • Sancțiuni la export împotriva companiilor din domeniul apărării – Almaz-Antey Concern, Tactical Missile Defence Corporation.

Jurnaliști ruși scriu postări critice la adresa lui Putin

Doi reporteri ruși se pare că au postat cel puțin 30 de articole care au apărut pentru scurt timp pe un site de știri pro-Kremlin, „lenta.ru”, criticând invazia lui Putin în Ucraina și reprimarea criticilor de către guvernul său.

„Putin și cercul său sunt condamnați să se confrunte cu un tribunal după încheierea războiului”, au scris aceștia pe „lenta.ru”. „Putin și asociații săi nu vor putea să se justifice sau să fugă după ce vor pierde acest război”.

ORA 06:00

Rusia ar putea anexa Donbass și să organizeze un „referendum” acolo

„Autoritățile ruse, în încercarea de a conferi o aparență de legitimitate ocupației lor, au organizat alegeri fictive. Și suntem în continuare îngrijorați că vor încerca să facă acest lucru din nou în estul Ucrainei”, a spus Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Ned Price.

ORA 05:00

Blinken și Austin îi îndeamnă pe liderii de la Hill să autorizeze mai mulți bani pentru Ucraina până în data de 19 mai

Secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin au scris liderilor din Congres, îndemnându-i să adopte credite suplimentare pentru Ucraina până la 19 mai, pentru ca administrația „să ofere sprijin militar critic neîntrerupt” ucrainenilor.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul solid oferit de Congres, dar aproape toate cele 3,5 miliarde de dolari din autoritatea de retragere a fondurilor pe care Congresul a oferit-o în acest an au fost epuizate, deoarece am suplimentat asistența de securitate pentru Ucraina, pe care au folosit-o cu mare efect”, au scris secretarii în scrisori, ale căror copii au fost obținute de CNN.

„Ne așteptăm să epuizăm această autoritate nu mai târziu de 19 mai 2022″.

„Vom avea nevoie de credite suplimentare până la acea dată – inclusiv autorizații pentru retrageri suplimentare – dacă vrem să continuăm asistența noastră de securitate în ritmul actual”, au scris ei.

Locuitorii din Khersonul ocupat de ruși: „Toți copiii noștri sunt în război”

În orașul Kherson, ocupat de ruși în sudul țării, bombardamentele neîntrerupte au transformat clădirile în dărâmături. În satele din apropiere, câmpurile sunt acoperite de moloz.

Dar mulți locuitori nu pot pleca. În schimb, ei fac tot posibilul să meargă mai departe, ascunzându-se în adăposturi din subsoluri atunci când bombardamentele se apropie prea mult.

Când a fost întrebat despre posibilitatea de a pleca, un locuitor a râs. „Am planuri pentru mâine”, i-a spus ea lui Walsh, editor de securitate internațională la CNN. „În fiecare zi când ies afară, caprele mă așteaptă. Aș dormi mai mult, dar animalele cer de mâncare.”

Alții simt că nu-și pot părăsi casele cât timp copiii dragi sunt pe front.

O altă rezidentă, Svetlana, a spus că își așteaptă fiul să se întoarcă de la războiul din Mariupol.

„Copiii noștri sunt cu toții la război”, a spus ea. „Fiul meu este prizonier. Dacă se întoarce și eu am plecat, este ca și cum l-aș fi abandonat”.

ORA 04:00

Camera Reprezentanților din SUA va vota marți un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari

Camera Reprezentanților va examina marți o finanțare suplimentară de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit liderului majorității din Camera Reprezentanților, Steny Hoyer.

Anterior, președintele Joe Biden a cerut Congresului să adopte „imediat” legea privind ajutorul pentru Ucraina, avertizând pentru prima dată că ajutorul existent se va epuiza în „aproximativ zece zile”.

„Trimiteți-o pe biroul meu în următoarele câteva zile”, a declarat Biden într-un comunicat.

Biden a cerut inițial 33 de miliarde de dolari, dar Congresul a propus alte miliarde pentru ajutor alimentar și echipament militar.

ORA 03:00

Biden accelerează ajutorul militar acordat Ucrainei, atrăgând SUA și mai mult în război

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a promulgat luni seară o lege care va facilita transferul de către armata americană a echipamentelor militare în Ucraina.

„Susţinem poporul ucrainean în lupta pentru apărarea ţării şi a democraţiei în contextul războiului brutal al preşedintelui rus Vladimir Putin”, a declarat Joseph Biden cu ocazia promulgării Legii privind împrumutul sau transferul de echipamente militare pentru apărarea democraţiei în Ucraina.

Proiectul de lege a fost elaborat de senatorul republican John Cornyn şi de senatorul democrat Ben Cardin. Actul legislativ prevede împrumutul sau transferul spre utilizare a echipamentelor militare în Ucraina şi în ţări aliate din estul Europei. Este vorba despre reactivarea unei politici aplicate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Proiectul a fost aprobat de cele două camere ale Congresului SUA în aprilie.

ORA 02:00

Biden: „Sunt convins că Putin a crezut că poate rupe NATO și UE

Luni, la o strângere de fonduri pentru Comitetul Național Democrat din Maryland, președintele Joe Biden le-a spus celor prezenți că președintele rus, Vladimir Putin, crede că ar putea destrăma NATO și UE.

„Sunt convins că Putin a crezut că poate rupe NATO, că a crezut că poate rupe Uniunea Europeană”, a spus Biden, potrivit unui raport al pool-ului de la eveniment.

De asemenea, Biden l-a numit pe președintele rus „foarte calculat” și și-a exprimat îngrijorarea că Putin nu poate găsi o cale de ieșire din războiul din Ucraina, potrivit CNN.

Luni, mai devreme, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki le-a spus reporterilor de la Casa Albă că afirmațiile lui Putin potrivit cărora NATO „creează amenințări lângă granița noastră”, sunt „evident false și absurde”.

ORA 01:00

Ucraina a lovit sistemul de apărare antiaeriană rusesc de pe Insula Șerpilor în weekend, potrivit oficialilor

Armata ucraineană a lovit cel puțin un sistem de apărare antiaeriană rusesc de pe Insula Șerpilor în weekend, potrivit a trei oficiali americani din domeniul apărării și unui oficial ucrainean.

Lovitura asupra sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune SA-15 se adaugă la loviturile asupra unui elicopter și a unei bărci de debarcare rusești, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.

„Credem că au existat cel puțin trei ținte lovite de lovituri aeriene pe Insula Șerpilor”, a declarat oficialul în cadrul unui briefing luni, „dar în ceea ce privește efectul global, cred că încă încercăm să ne dăm seama de toate acestea”.

ORA 00:00

Biden face apel la Congres să aprobe săptămâna aceasta ajutorul pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, luni, că este dispus să accepte separarea ajutorului pentru Ucraina de finanțarea suplimentară Covid-19, cerând Congresului să adopte o lege de finanțare suplimentară pentru Ucraina „imediat și să o trimită pe biroul meu în următoarele câteva zile”, avertizând pentru prima dată că ajutorul existent se va termina în „aproximativ zece zile”.

„Anterior, am recomandat Congresului să ia măsuri întârziate privind finanțarea atât de necesară pentru tratamentele, vaccinurile și testele COVID, ca parte a proiectului de lege suplimentară pentru Ucraina. Cu toate acestea, am fost informat de către liderii Congresului din ambele partide că o astfel de adăugire ar încetini acțiunile privind ajutorul ucrainean de care este nevoie urgentă – un punct de vedere exprimat cu tărie de mai mulți republicani din Congres”, a scris Biden într-o declarație.

„Nu ne putem permite întârzieri în acest efort de război vital. Prin urmare, sunt pregătit să accept ca aceste două măsuri să se miște separat, astfel încât proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina să ajungă imediat pe biroul meu”.