• Ministrul lituanian de externe a spus că națiunea sa dorește o prezență permanentă a trupelor americane, numind-o „cel mai mare factor de descurajare pentru un agresor precum Rusia”, precum și un sprijin fortificat din partea NATO la summitul liderilor, de luna viitoare, de la Madrid.
  • Consiliul de Securitate al ONU ar urma să organizeze, joi dimineață, o reuniune publică pe tema situației umanitare din Ucraina, la cererea Franței și a Mexicului.
  • UE ia în considerare acordarea de compensații financiare Ungariei, în încercarea de a convinge Budapesta să accepte un embargo petrolier rusesc.

UPDATE 23:00

SUA nu văd dovezi că Rusia intenţionează să extindă războiul în Republica Moldova (ambasadorul SUA la Chişinău).


Guvernul ucrainean afirmă că va „elibera” regiunea Herson, înainte ca ea să fie anexată de Rusia.


Praga permite unui număr de aproximativ o sută de cehi să meargă să lupte în Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Slovacia şi Polonia cer ca Ucrainei să i se acorde rapid statutul de candidată la aderarea la UE.


În Herson, rușii operează artileria direct din oraș – transmit canalele Telegram.

„Ocupanții au tras cu grenade propulsate de rachete asupra centralei solare din Mar’yanskyi, o casă din satul Velyka. Kostromka a fost avariată”, a declarat șeful DOR, Mykola Lukașuk.

Armata de ocupație din regiunea Herson a lovit comunitatea Zelenodolsk în mod repetat pe tot parcursul zilei. Nu au existat victime sau răniți.

Între timp, în regiunea Poltava, salvatorii au stins un incendiu la o instalație de infrastructură.

UPDATE 22:00

Killnet a atacat mai multe website-uri din Italia

Hackerii pro-ruși au atacat mai multe website-uri ale instituțiilor din Italia, inclusiv al senatului și al agenției de știri ANSA.

Grupul de hackeri Killnet a revendicat atacul, care s-a manifestat și asupra Institutului Național de Sănătate, dar și asupra unei asociației de șoferi Automobile Club d’Italia.

Poliția a transmis că o investigație este în derulare.

Volodimir Zelenski a purtat o discuție cu Olaf Scholz

Președintele ucrainean a transmis că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz și au discutat despre ajutorul defensiv, cooperarea în sectorul energetic și creșterea sancțiunilor împotriva Rusiei.

UPDATE 21:00

Președintele Finlandei a declarat că invazia Rusiei în Ucraina „a schimbat peisajul” și „ne-a făcut să ne gândim” la securitatea acesteia.

Rusia a arătat că este „gata să atace un stat vecin”, a spus acesta. Ca rezultat, Finlanda ia în considerare acum să adere la NATO.

„Tu ai făcut asta. Uită-te în oglindă”, a transmis președintele direct Rusiei.


Un general american a declarat că utilizarea armelor hipersonice de către Rusia în Ucraina nu a avut „efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul”.

„În afară de viteza armei, în ceea ce privește efectul său asupra unei ținte date, până în prezent nu vedem efecte semnificative sau de schimbare a jocului”, a spus acesta.

Până în prezent, Rusia a lansat asupra Ucrainei 10-12 rachete hipersonice.


Șeful spionajului rus: SUA a lansat o campanie anti-Rusia pe social media

Șeful spionajului rus a comparat departamentul de stat al SUA cu propaganda nazistă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial condusă de Joseph Goebbels.

Serghei Naryshkin a spus, fără a prezenta vreo dovadă, că SUA a lansat o campanie anti-Rusia pe social media.

Acesta a declarat că SUA încurajează răspândirea de informații false în încercarea de a „discredita” și „dezumaniza conducerea politică și militară a Rusiei în ochii poporului rus”.

„Acțiunile au multe în comun cu tradițiile ministerului educației publice și propagandei celui de-al Treilea Reich”, a transmis Naryshkin.

Ca răspuns, SUA a precizat: „Aceasta afirmație este incredibil de ironică, având în vedere eforturile de dezinformare și propagandă de lungă durată ale Rusiei”.

UPDATE 19:00/20:00

Guvernul ucrainean afirmă că va “elibera” regiunea Herson

Guvernul de la Kiev şi-a exprimat miercuri convingerea că regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va fi “eliberată” în cele din urmă de armata ucraineană, după ce autorităţile proruse instalate aici de către Moscova au anunţat anterior că plănuiesc să ceară alipirea la Rusia, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda.

Mihailo Podoleak, consilier prezidenţial de la Kiev, a condamnat pe Twitter decizia noilor conducători ai administraţiei civile şi militare a regiunii Herson, pe care i-a numit “gauleiteri”, în aluzie la conducătorii de district nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Singura solicitare pe care vor putea să o formuleze va fi “cererea de graţiere după condamnarea lor în justiţie”, a afirmat Podoleak, subliniind că nu are prea mare importanţă dacă aceştia cer să se unească cu “Marte sau cu Jupiter”.

“Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile de cuvinte inventate de ocupanţi”, a subliniat el.

Fost ambasador chinez: Războiul Rusiei eșuează

Un fost ambasador chinez în Ucraina a criticat ferm invazia Rusiei într-un discurs transcris de presa din China care a fost șters imediat după.

Gao Yusheng, ambasadorul chinez care s-a pensionat acum mai bine de 10 ani după o carieră petrecută în mare parte în Rusia și Asia Centrală, a declarat pentru un seminar la Academia Chineză de Științe Sociale că războiul Rusiei eșuează.

Acesta a spus că Moscova aflată sub regulile lui Putin nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice și „violarea” frecventă a teritoriilor acestora a fost „cea mai mare amenințare a păcii, a securității și a stabilității în Eurasia”.

Direcția centrală și primordială a politicii externe a regimului Putin este de a considera fosta Uniune Sovietică drept sferă exclusivă de influență și de a restaura imperiul prin mecanisme de integrare în diverse sfere dominate de Rusia”, a spus acesta.

UPDATE 18:00

O membră a grupului contestatar rus Pussy Riot a anunţat că a reuşit să fugă din Rusia

O membră a grupului contestatar rus Pussy Riot, Maria Alehina, anunţă miercuri că a reuşit să fugă din Rusia deghizându-se în livratoare de mâncare şi înşelând astfel poliţia, activista devenind astfel una dintre miile de ruşi care au fugit din ţară de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie, relatează AFP.

Maria Alehina a fost condamnată în septembrie la un an de ”restricţii” ale libertăţii – control judiciar, interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii şi interdicţie de a părăsi Moscova -, din cauză că a îndemnat la manifestaţii împotriva arestării principalului opozant rus Aleksei Navalnîi.

La sfârşitul lui aprilie, justiţia rusă a înăsprit aceste măsuri, pe care le-a înlocuit cu închisoarea, la o şedinţă la care Alehina nu s-a prezentat.

Slovacia şi Polonia cer ca Ucrainei să i se acorde rapid statutul de candidată la aderarea la UE

Slovacia şi Polonia vor face eforturi comune pentru a ajuta Ucraina să obţină statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil, au declarat miercuri, la Bratislava, preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi omologul ei polonez Andrzej Duda, relatează dpa.

Cei doi lideri susţin că vor vizita împreună statele UE care s-au arătat sceptice faţă de aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

“Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei”, a spus Caputova.

“Asta nu înseamnă în mod automat calitatea de membru deplin, pentru care bineînţeles criteriile trebuie întrunite. Dar considerăm acordarea statutului de ţară candidată un gest natural în situaţia dificilă în care este acum Ucraina”, a spus preşedinta slovacă.

UPDATE 17:00

Au fost reluate luptele pe Insula Șerpilor

Insula Șerpilor devine punctul central a ceea ce unii oficiali ai apărării cred că ar putea fi o bătălie pentru controlul coastei de vest a Mării Negre.

Ambele țări au reluat luptele din Insula Șerpilor. Ministerul britanic al Apărării a transmis că Rusia „încearcă în mod repetat să-și consolideze garnizoana expusă”.

ORA 16:00

Ucraina și-a reafirmat controlul asupra a 1.200 de km de frontieră, din care două treimi este o graniță cu Federația Rusă.

Marea Britanie a făcut promisiuni specifice Suediei privind protecția țării între cererea de aderare la NATO și admiterea acesteia în Alianță.

În timpul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, peste 500 de membri ai Gărzii Naționale au fost uciși și 1.697 de combatanți au fost răniți.

Operațiunea va necesita un efort considerabil, a spus generalul de brigadă Oleksiy Gromov a vorbit despre dificultățile de deblocare a Azovstalului.

O rachetă lansată de un avion rusesc a lovit un tractor care lucra pe un câmp din regiunea Harkov, a declarat șeful Departamentului de Investigații al Serviciului de Stat de Investigații al poliției regionale din Harkov.

ORA 15:00

Peskov a negat că Rusia se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina a spus că „operațiunea militară” din Ucraina se desfășoară conform planului.

Peskov: Rusia urmărește cu atenție tot ce ar putea afecta granițele NATO.

„Suntem pregătiți să conducem aceste negocieri, aceste dialoguri, atât timp cât nu este prea târziu. Cu fiecare nou Bucea, cu fiecare nou Mariupol, cu fiecare nou oraș unde sunt zeci de oameni morți, cazuri de viol, cu fiecare nouă atrocitate, dorința și posibilitatea de negociere dispar, ca și posibilitatea de a rezolva problema într-o manieră diplomatică”, a mai spus acesta studenților universității Sciences Po din Franța.

„Am ajuns deja la un rezultat istoric, pentru că este clar pentru întreaga lume că Ucraina este de partea binelui în acest război. Rusia pierde pentru că răul pierde întotdeauna”, a spus Zelenski.

ORA 14:00

Moscova nu vrea război în Europa, spune Serghei Lavrov. „Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru. Dar vă atrag atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile”.

Autoritățile pro-ruse din Herson, care este ocupat de forțele ruse de la începutul lunii martie, îi vor cere lui Vladimir Putin să devină parte a Rusiei, relatează agenția de presă de stat rusească TASS, citată de BBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este de competența locuitorilor din Herson să își decidă singuri soarta.

Armata ucraineană continuă să recucerească teritoriile pierdute. Preşedintele Zelenski susține că trupele sale au marcat noi victorii pe câmpul de luptă, iar rușii sunt împinși din regiunea Harkov.

ORA 13:00

Amata ucraineană susține că Rusia a efectuat zeci de raiduri aeriene asupra Azovstalului. „Inamicul nu încetează să încerce să captureze fortăreața ucraineană și continuă să efectueze zilnic asalturi cu sprijinul infanteriei”.

Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia, a făcut declarații despre războiul din Ucraina și reacțiile pe care le-a avut Occidentul în tot acest timp.

ORA 12:00

Rușii ar fi minat școlile, grădinițele și casele din Harkov, susțin ucrainenii.

Datorită acțiunilor de succes ale forțelor armate și eliberării mai multor așezări din Harkov, acum este relativ liniște. Totuși, este imposibil să se piardă vigilența. Trebuie să fiți foarte atenți și să nu vă aflați pe stradă în mod inutil. De asemenea, este periculos să vă întoarceți în așezările recent eliberate. Inamicul a minat complet totul, inclusiv școlile, grădinițele și casele private.

În prezent, serviciile speciale efectuează lucrări de deminare. Infrastructura critică este, de asemenea, în curs de restabilire, în primul rând gazul și electricitatea. Alimentarea cu energie electrică a fost deja parțial restabilită în districtele din Harkov”, a declarat Synyehubov

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria va accepta introducerea unui embargou total asupra energiei rusești doar dacă UE poate garanta că Budapesta va primi soluții compensatorii.

Ungaria cere garanții de aprovizionare pentru a accepta embargoul.

ORA 11:00

Rusia ar fi pierdut peste 26.000 de soldați de când a invadat Ucraina, la 24 februarie, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării în ultima sa actualizare.

Mircea Geoană nu crede că Putin a renunțat la dorința de a pune mâna pe Kiev.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Moscova și Kievul au reluat discuțiile pentru a discuta despre situația din Ucraina.

Nu trebuie să ne surprindă faptul că declarațiile sunt făcute fragmentar, contrazicându-se unele pe altele”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

ORA 10:00

Volodimir Zelenski a mulțumit președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și celorlalți membri ai Congresului care au votat pentru un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Ucraina urmează să suspende gazoductul rusesc către Europa. Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a spus că nu ar fi posibil „din punct de vedere tehnologic”, notează Sky News.

Rușii au reînceput atacul asupra uzinei Azovstal.

Au încercat să spargă podul care servea drept poartă pentru evacuarea civililor din uzină”, a declarat consilierul primarului Petro Andriușcenko pe Telegram.

ORA 09:00

Canada oferă Ucrainei asistență cibernetică și informații privind amenințările cibernetice și condamnă un atac cibernetic al Moscovei înainte de o invazie militară.

Peste 10.000 de oameni ar putea muri în Mariupol până la sfârșitul anului, în condițiile în care în oraș sunt 150-170.000 de persoane, a declarat primarul Vadym Boychenko.

La Harkov, activiștii cer să se prezinte la ședința consiliului municipal din 11 iunie doar redenumirea cartierului Moskovsky în Saltivskyy. Restul modificărilor – Bulevardul Moskovskyy, Autostrada Bilhorodskyy și Uzvoz Bilhorodskyy – vor fi modificate și discutate în continuare la următoarea ședință plenară.

Ucraina a simplificat procedura de obținere a permisului de conducere în timpul legii marțiale. Decizia a fost luată de Cabinetul de Miniștri.

ORA 08:00

„Numărul de soldați răniți și morți este foarte mare și acești oameni merită o îngrijire adecvată”, a declarat Samoilenko.

„Nu există civili la Azovstal”, a declarat telefonic pentru Sky News locotenentul Ilia Samoilenko din regimentul Azov, care este staționat la uzină.

Federația Rusă își aruncă toate rezervele în Ucraina, a spus Oleksiy Arestovych. „Ei nu pot acumula resurse. Au la dispoziție între 4 și 6 zile pentru a se pregăti, dar se grăbesc să intre în luptă, pentru că trebuie să obțină un succes formal și să ajungă cu orice preț la granițele obștilor Luhansk și Donețk. Aceasta este o povară imensă pentru trupele noastre”, a declarat consilierul PO.

Luptele continuă pe Insula Șerpilor, unde Rusia încearcă să își întărească garnizoana slab apărată, spun Serviciile secrete britanice.

În Vrubivka, șase clădiri rezidențiale și un centru cultural au fost avariate. Există trei clădiri cu mai multe etaje în Rubizhne și două în Lysychansk. În Severodonetsk, un hotel și o clădire cu mai multe etaje au fost avariate.

Rușii au bombardat un internat regional din Horske, a declarat șeful OVA din Luhansk, Serhiy Haidai.

OMS ar putea prelua biroul regional de la Moscova, susține Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitatea Informației.

ORA 07:00

Situația în direcția Basarabiei în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne tensionată – Statul Major al AFU (Forțele armate ale Ucrainei)

„Unitățile grupului operațional al trupelor rusești continuă să fie în stare de alertă maximă”, se arată într-un comunicat.

Belarus își mută forțele speciale la granița cu Ucraina

Forțele armate ale Belarusului vor desfășura trupe speciale la granița cu Ucraina, deoarece „Statele Unite și aliații lor continuă să își sporească prezența militară la granițele statului”, potrivit șefului Statului Major General al Forțelor Armate, Viktor Gulevici.

„Pentru a asigura securitatea Republicii Belarus în direcția sudică, unitățile forțelor pentru operațiuni speciale sunt desfășurate în trei direcții tactice”, potrivit unui comunicat de marți.

Acesta a precizat că ucrainenii au creat o forță de 20.000 de persoane în apropierea graniței cu Belarus, ceea ce „necesită un răspuns din partea noastră”.

„Apariția în apele Mării Mediterane și ale Mării Baltice a unui grup care transportă rachete de croazieră maritime și aeriene, o creștere a grupului de aviație în țările din Polonia și statele baltice indică o amenințare tot mai mare la adresa Republicii Belarus”, se arată în declarație.

„În cadrul celei de-a doua etape de verificare a forțelor de reacție imediată, au fost trimise grupuri batalion-tactice în direcțiile operaționale de vest și nord-vest. Pentru a le consolida, unitățile de apărare aeriană, forțele de rachete și artileria sunt deplasate în avans pentru a asigura funcționarea lor de luptă”, a continuat declarația.

În cursul zilei de astăzi, ministrul belarus al Apărării, Viktor Khrenin, a declarat că țara a început a doua etapă de inspecție a forțelor de reacție ale armatei sale, potrivit unui comentariu video postat pe contul Telegram al mass-media de stat belarusă Belta.

ORA 06:00

UE nu poate media negocierile dintre Ucraina și Rusia

UE nu poate media negocierile dintre Ucraina și Rusia, a spus Josep Borrell, citat în „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

„Nu noi. Rușii nu vor accepta acest lucru și nici noi nu vom accepta Rusia ca mediator”, a declarat Borrel.

„Turcia face o treabă foarte bună acolo. Are relații bune cu ambele părți.”, a adăugat acesta.

O companie japoneză de rafinărie își va anula achizițiile de petrol rusesc

Compania japoneză de rafinare, „Idemitsu Kosan”, își va anula achizițiile de petrol rusesc din cauza situației din jurul Ucrainei, a anunțat președintele corporației, Shun’ichi Kito.

Până în prezent, ponderea petrolului rusesc în totalul achizițiilor de petrol ale „Idemitsu Kosan” a fost de aproape 4%.

În acest moment, compania caută furnizori alternativi.

ORA 05:00

Camera Deputaților adoptă un proiect de lege privind ajutorul de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acesta are acum nevoie de aprobarea Senatului

Camera Reprezentanților, condusă de democrați, a votat, marți seară, pentru a aproba un proiect de lege de aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru a oferi ajutor Ucrainei, care continuă să se confrunte cu asaltul brutal al Rusiei.

Urmează ca măsura să fie adoptată de Senat înainte de a ajunge la președintele Joe Biden pentru a fi promulgată.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat, mai devreme în cursul zilei, că, după ce Camera a aprobat pachetul de măsuri, Senatul „se va mișca rapid” pentru ca măsura să fie adoptată și trimisă pe biroul lui Biden.

Legislația aprobată de Cameră prevede finanțarea unei liste lungi de priorități, inclusiv asistență militară și umanitară.

ORA 04:00

Directorul Serviciului Național de Informații al SUA spune că Putin se pregătește pentru un conflict prelungit

Comunitatea americană de informații consideră că războiul președintelui rus, Vladimir Putin, în Ucraina va deveni probabil „mai imprevizibil și mai escaladat” în următoarele luni, a declarat, marți, în Congres directorul național de informații al țării.

ORA 03:00

UE ia în considerare acordarea de compensații financiare Ungariei

UE ia în considerare acordarea de compensații financiare Ungariei, în încercarea de a convinge Budapesta să accepte un embargo petrolier rusesc, potrivit Politico.

Banii ar putea ajunge în Ungaria ca parte a noii strategii energetice „REPowerEU” a UE, care urmează să fie prezentată săptămâna viitoare.

Aceasta își propune să elimine treptat dependența de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de 2030.

Este neclar dacă UE va putea ajunge la un compromis cu Ungaria. Dar se pare că toate termenele limită pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni nu mai sunt în discuție.

ORA 02:00

Europa intenționează să crească exporturile de alimente din Ucraina pe rute terestre

Europa intenționează să crească exporturile de alimente din Ucraina pe rute terestre, potrivit Bloomberg.

UE finalizează un plan pentru a facilita exportul proviziilor de alimente ale Ucrainei.

Comisia Europeană va analiza miercuri o strategie pentru inițiative tehnice și birocratice de accelerare a aprovizionării cu uleiuri vegetale, porumb și grâu.

ORA 01:00

Senatul SUA a înregistrat o rezoluție prin care recunoaște Rusia drept sponsor al terorismului

Senatul SUA a înregistrat o rezoluție prin care recunoaște Rusia drept sponsor al terorismului. Coautorii documentului sunt democratul Richard Blumenthal și republicanul Lindsey Graham.

Graham a remarcat că există doar patru țări care au o astfel de „recunoaștere”: Cuba, Siria, Iran și Coreea de Nord.

„Încercăm să includem Rusia în această listă, astfel încât să fie pe locul cinci. Aceasta este compania cu care trebuie să fie asociată (Rusia). Sunt regimuri totalitare și nu aduc bine”, a spus el.

Un iaht deținut de un miliardar rus, reținut în portul Hamburg

Iahtul „Luna”, deținut de miliardarul rus, Farhad Akhmedov, arestat în portul Hamburg.

Valoarea iahtului este estimată la 400 de milioane de euro. Iahtul nu are voie să părăsească portul Hamburg.

ORA 00:00

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind situația umanitară din Ucraina, așteptată săptămâna aceasta

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să organizeze, joi dimineață, o reuniune publică pe tema situației umanitare din Ucraina, la cererea Franței și a Mexicului. Se așteaptă ca Biroul umanitar al ONU și oficiali ai UNICEF să informeze consiliul la acel moment, deși nu este programat niciun vot.

De asemenea, Consiliul de Securitate este așteptat să organizeze, miercuri după-amiază, o ședință publică privind recentul test cu rachete balistice al Coreei de Nord. Statele Unite au insistat pentru o nouă rezoluție pe această temă, de asemenea, dar nu este programat niciun vot până în acest moment.

Ministrul lituanian de externe: Regimul rusesc trebuie înlăturat pentru a opri războiul

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că este necesară înlăturarea nu doar a lui Vladimir Putin, ci a întregului regim care îl susține, pentru a opri războiul Rusiei și a prezis că liderul de la Kremlin va deveni din ce în ce mai imprevizibil pe măsură ce pierderile sale pe câmpul de luptă din Ucraina cresc.

Landsbergis a mai spus că națiunea sa dorește o prezență permanentă a trupelor americane, numind-o „cel mai mare factor de descurajare pentru un agresor precum Rusia”, precum și un sprijin fortificat din partea NATO la summitul liderilor, de luna viitoare, de la Madrid.

Lituania a fost un susținător puternic al Ucrainei de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de două luni și a făcut presiuni pentru un răspuns robust pentru a contracara Rusia, devenind prima țară din Uniunea Europeană care a oprit importurile de gaz rusesc.

Landsbergis a declarat că Statele Unite și aliații europeni s-au concentrat până acum pe „abordarea tactică” a războiului din Ucraina, răspunzând la evoluțiile de pe teren.

Cu toate acestea, ministrul de externe a subliniat că ei trebuie să se gândească, de asemenea, strategic, pe termen lung – și până când Putin și cei care îl favorizează vor dispărea, lumea trebuie să fie pregătită că Rusia „ar putea să se războiască din nou, și nu excluzând țările NATO”.

„Există țări care se așteaptă ca noi să așteptăm să se termine războiul și apoi să ne întoarcem la afaceri ca de obicei”, a spus Landsbergis, care a susținut că „Rusia a ieșit din ordinea mondială civilizată… nu mai au ce căuta în ea”.

„Starea belicoasă a Rusiei se va termina când se va termina regimul din Rusia. Acesta este singurul mod în care vedem lucrurile”, a spus el.