• Ucraina rezistă, după aproape 80 de zile de invazie. Mai mult, Volodimir Zelenski simte cum țara sa are șansa reală de a învinge Rusia până la finele anului.
  • Între timp, Finlanda ar putea rămâne fără gaz după ce a decis să adere la NATO, iar rușii amenință în continuare cu „represalii” și bat toba războiului nuclear.
  • Rusia nu face progrese vizibile în campania din estul Ucrainei, astfel că Vladimir Putin pare să fie, tot mai mult, într-o situație din care nu poate ieși onorabil.

UPDATE 23:00

 Regiunea separatistă Osetia de Sud va organiza referendum privind unirea cu Rusia

Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a anunţat, vineri seară, convocarea unui referendum pe 17 iulie pe tema posibilităţii de a deveni parte a Rusiei, informează agenţia Tass, citată de Reuters.

Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia imediat după intervenţia militară din Georgia, în 2008.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Moscova are trupe în aceste regiuni separatiste, le susţine financiar şi le-a oferit locuitorilor cetăţenie rusă, în cadrul eforturilor de menţinere a influenţei în fostul spaţiu sovietic.

Anatoli Bibilov, preşedintele Osetiei de Sud, a emis, vineri seară, un decret prin care convoacă un referendum pe 17 iulie pe tema unirii cu Rusia. Osetia de Sud are aproximativ 60.000 de locuitori şi este vecină cu Osetia de Nord, o regiune a Rusiei.

Anatoli Bibilov semnalase pe 30 martie intenţia de a convoca un referendum privind unirea cu Rusia, iniţiativa fiind catalogată drept inacceptabilă de Administraţia Georgiei.

Anunţul privind referendumul intervine la două luni şi jumătate de la începerea intervenţiei militare ruse în Ucraina. Regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Administraţia Vladimir Putin în februarie, au anunţat, de asemenea, intenţii de a se alătura Rusiei.

UPDATE 22:00

La Rizi, un memorial al soldaților Armatei Roșii va fi demolat, decizia Dumei.

UPDATE 21:00

Congresul SUA trebuie să aprobe suplimentarea ajutorului pentru Ucraina până la 19 mai pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi, afirmă Pentagonul

În cazul în care Congresul nu va aproba suplimentul de 40 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei până la 19 mai, „va începe să afecteze” capacitatea Statelor Unite de a oferi ajutor militar Ucrainei „fără întrerupere”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei ședințe de informare la Pentagon.

„19 mai este ziua în care într-adevăr, fără autorități suplimentare, începem să nu mai avem capacitatea de a trimite noi materiale”, a spus Kirby. „Până pe 19 mai, va începe să aibă un impact asupra capacității noastre de a oferi ajutor neîntrerupt”.

Continuă „negocierile dificile” privind evacuarea răniților grav din Azovstal, afirmă un oficial ucrainean

Negocieri dificile continuă în legătură cu soarta soldaților ucraineni încă blocați în oțelăria Azovstal din Mariupol, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

„Negocieri dificile sunt în curs de desfășurare și continuă și în acest moment, pentru a-i salva pe apărători – treptat – deoarece Federația Rusă încearcă să dicteze cât mai mult posibil condițiile și cerințele sale. Prin urmare, în primul rând, vor fi luptători grav răniți”, a spus el.

Kyrylenko a reluat comentariile vicepremierului ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit cărora partea ucraineană nu va oferi comentarii detaliate despre acest proces.

„Trebuie să vorbim despre asta doar atunci când oamenii vor fi în siguranță. Doar atunci vom oferi orice comentarii. Negocierile sunt în curs de desfășurare și sunt într-adevăr foarte dificile. Pentru că, în primul rând, Federația Rusă le schimbă întotdeauna [condițiile]. Și chiar și acele acorduri la care se ajunge nu sunt un acord 100% cu Rusia”, a explicat el.

Între timp, a spus el, rușii continuă să atace Avozstal din aer. „Acestea sunt bombe grele, cu vid, cu explozibil puternic”, a spus oficialul.

UPDATE 20:00

Ungaria trebuie să decidă dacă vrea să se alăture UE în sancțiunile împotriva Rusiei, afirmă un înalt diplomat european

Ungaria trebuie să decidă dacă dorește să se alăture Uniunii Europene în ceea ce privește sancționarea Rusiei, în timp ce blocul lucrează la cea de-a șasea rundă de propuneri, a declarat vineri un diplomat UE de rang înalt.

În timpul unui briefing de presă susținut la Bruxelles în fața jurnaliștilor, diplomatul a declarat că cea de-a șasea rundă de sancțiuni propusă va include un embargo petrolier cu scopul de „a avea un impact de durată asupra capacității Rusiei de a câștiga bani și de a impune costuri grele”.

Diplomatul a spus că propunerea trebuie încă să fie perfecționată, deoarece majoritatea țărilor europene „trebuie să se retragă treptat din petrol și, evident, există considerente economice realiste care ar trebui luate în considerare, iar disponibilitatea alternativelor este evident diferită de la un stat membru la altul”.

„Așadar, trebuie să rezolvăm … aceste preocupări într-un fel sau altul”, a adăugat diplomatul.

Diplomatul a spus că au înțeles că există o „dependență de petrol față de Rusia în ceea ce privește Ungaria”.

Armata ucraineană afirmă că retragerea rușilor în Harkov continuă

Într-o scurtă actualizare de vineri seara, forțele armate ucrainene au declarat că forțele rusești se concentrează pe asigurarea retragerii trupelor din regiunea Harkov.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că au avut loc mai multe bombardamente de artilerie asupra teritoriului deținut de ucraineni, în timp ce rușii au încercat să progreseze spre Sloviansk, un obiectiv cheie. Satul Nova Dmytrivka a fost ținta focurilor de armă, a precizat acesta, așa cum se întâmplă de la sfârșitul lunii aprilie.

De asemenea, a precizat că au avut loc atacuri aeriene în jurul Dolyna, care se află la 20 de kilometri nord de Sloviansk și în apropiere de Adamivka. Loviturile aeriene din zonă de la începutul acestei săptămâni au avariat două situri „religioase”, potrivit autorităților ucrainene.

În regiunea Luhansk, un atac rusesc asupra orașului Zolote a fost respins, a precizat Statul Major General, adăugând că au fost raportate mai multe bombardamente transfrontaliere departe de zona actuală a ostilităților în regiunea nord-estică Sumy, precum și un atac aerian împotriva unui sat din regiune.

UPDATE 19:00

Președintele Finlandei a discutat cu liderii SUA și Suediei despre „următorii pași” ai candidaturii la NATO

Președintele finlandez, Sauli Niinistö, a declarat că a discutat despre „următorii pași ai Finlandei în vederea aderării la NATO” în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele american Joe Biden și cu premierul suedez Magdalena Andersson.

Convorbirea a durat aproximativ 40 de minute, potrivit Casei Albe.

Aceasta are loc la o zi după ce președintele și prim-ministrul Finlandei și-au anunțat sprijinul pentru aderarea la NATO, ceea ce înseamnă că națiunea nordică, care are o graniță de 800 de mile cu Rusia, este cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară condusă de SUA. Kremlinul a răspuns spunând că această mișcare ar fi o amenințare pentru Rusia și a avertizat cu privire la posibile represalii.

Marea Britanie și Norvegia oferă „sprijin deplin” pentru ca țările nordice să își facă propria „alegere suverană” în materie de securitate

Premierul britanic Boris Johnson și omologul norvegian Jonas Gahr Støre s-au întâlnit, vineri, și și-au exprimat „sprijinul deplin” pentru ca țările nordice să facă propria „alegere suverană” în materie de securitate, potrivit unui comunicat al Downing Street.

„Prim-ministrul și premierul Støre au fost de acord că nici NATO și nici regiunea nordică nu reprezintă o amenințare și că politica de lungă durată High North, low tension a creat decenii de stabilitate și prosperitate pentru această zonă”, se arată în comunicat.

Comunicatul a subliniat că invazia președintelui rus, Vladimir Putin, în Ucraina și ostilitatea față de statele vecine a fost „nejustificată” și „s-a dovedit deja a fi o eroare de calcul”, adăugând că cei doi lideri au convenit să ofere instruire și echipamente armatei ucrainene.

„De asemenea, ei au convenit asupra necesității ca aliații NATO să susțină Ucraina din punct de vedere politic, adoptând o abordare unitară care să evite să-i dea lui Putin licența de a răsuci și mai mult cuțitul în rana Ucrainei”, potrivit comunicatului.

UPDATE 18:00

Trupele ruse au distrus complet 101 de unități medicale și au deteriorat alte 570 de la începutul războiului, a declarat președintele comisiei parlamentare de sănătate a Ucrainei pe Telegram.

Radio Europa Libera, amendat de Moscova pentru informații „false”

Radio Europa liberă a fost amendat de un tribunal de la Moscova cu 12,8 milioane de ruble pentru conținut „fals” despre operațiunile Rusiei în Ucraina, potrivit agenției de știri Interfax.

UPDATE 17:00

Macron încearcă „în van” să dialogheze cu Putin, crede Zelenski

Emmanuel Macron încearcă ”în van” să dialogheze cu omologul său Vladimir Putin, consideră preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, apreciind că “nu este corect” ca preşedintele francez să fie pregătit, potrivit lui, “să facă concesii diplomatice” Rusiei, relatează AFP.

“Nu trebuie căutată o cale de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în van”, şi-a exprimat regretul Volodimir Zelenski într-un interviu acordat joi seară postului de televiziune italian RAI 1, potrivit imaginilor difuzate vineri pe canalul său de Telegram.

″Ştiu că voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar nu a avut”, a spus el.

“Până când Rusia nu va dori ea însăşi şi nu va înţelege că este nevoie ca războiul să se încheie, ea nu va căuta nicio cale de ieşire”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 16:00

NYT: Rușii se retrag din Harkov

Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, scrie The New York Times

Ziarul, care citează surse oficiale ucrainene şi ale aliaţilor occidentali, dă asigurări că ruşii au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova.

De altfel, armata rusă caută să controleze Harkovul pentru a-şi putea asigura succesul ofensivei pe care a lansat-o în aceste două regiuni proruse.

Dacă această stare de fapt se va confirma, atunci ar reprezenta unul “dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută”.

Autorităţile ucrainene cred că acum Kremlinul îşi va redirecţiona cel mai probabil trupele către sud-est, unde se pare că îşi consolidează forţele în Izium, oraş pe care l-au capturat luna trecută.

UPDATE 15:00

Situația de la Mariupol: oamenii caută mâncare la gunoi. Pentru 150 de mii de oameni există doar 3 mii de pachete cu alimente

Consilierul primarului Mariupolului, Petr Andryushchenko, a vorbit despre modul în care realitatea diferă de imaginea propagandistică a ocupanților din Mariupol.

El a spus că acum în oraș sunt cozi zilnice pentru mâncare în „‎Metro”. ,,Pentru 150 de mii de oameni – 3 mii de pachete cu alimente de la invadatori. Persoanele în vârstă, din cauza incapacității de a obține ajutor și hrană la „sediul umanitar”, sunt nevoite să adune alimente rămase la gunoi.


Wizz Air a alocat 10.000 de bilete gratuite în Marea Britanie pentru cetățenii ucraineni. Ei pot obține bilete din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia în perioada 14 mai – 15 iunie.

UPDATE 14:00

UE va aloca încă 500 de milioane de euro Ucrainei: banii vor merge în apărare.

Potrivit președintelui Parlamentului European Josep Borrell, împreună cu această asistență financiară, suma totală va fi de doar 2 miliarde de euro. El a declarat acest lucru astăzi, 13 mai, înainte de întâlnirea miniștrilor de externe G7.


Cancelarul german, Olaf Scholz, a avut o discuție telefonică cu dictatorul rus Putin. Acesta a scris pe Twitter detalii:

▪️ Războiul împotriva Ucrainei trebuie oprit cât mai curând posibil
▪️ Afirmația că naziștii sunt la putere în Ucraina este hibnah.
▪️ Scholz îi reamintește lui Putin responsabilitatea Rusiei pentru criza alimentară mondială

UPDATE 13:00

Joi, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 72.059 de persoane, dintre care 8.266 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 4,4% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.979 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 9,7%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.183 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 5,8%.

De la declanşarea războiului din Ucraina până joi, la nivel naţional, au intrat în România 920.356 cetăţeni ucraineni.


China afirmă că încrederea în organismul ONU pentru drepturile omului a fost afectată de votul pentru investigarea presupuselor abuzuri ruseşti în Ucraina, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Zhao Lijian, a declarat vineri că decizia Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de a începe o investigaţie privind presupusele abuzuri ale drepturilor omului de către trupele ruseşti a zdruncinat încrederea membrilor în acest organism.

Rezoluţia Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de a înfiinţa ancheta a fost adoptată joi cu o majoritate puternică. 33 de membri au votat în favoarea anchetei şi doar China şi Eritreea s-au împotrivit.

Zhao a explicat, în timpul unei conferinţe de presă de vineri, că obiecţia Chinei se datorează faptului că ONU nu a analizat decât unele ţări care poartă războaie.

UPDATE 12:00

Războiul din Ucraina va fi lung, trebuie să fim pregătiți pentru el, afirmă ministrul francez de externe.

Jean-Yves Le Drian consideră că războiul se va prelungi și va cauza probleme serioase pentru întreaga lume, afectând inclusiv prețurile alimentelor și provocând o criză alimentară globală.

UPDATE 11:00

NATO nu face nicio promisiune Ucrainei, iar conducerea ucraineană poartă discuții cu fiecare țară din alianță în parte despre posibile garanții și aranjamente în cazul în care securitatea Ucrainei este amenințată”, a declarat ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas.

Maasikas a declarat că NATO are acum un obiectiv foarte clar – să asigure protecția țărilor care sunt membre ale alianței de apărare.

UPDATE 10:00

Ben Wallace, ministrul apărării Marii Britanii, susține că sunt indicii care conduc la concluzia că în curând vor avea loc mișcări dramatice de personal la eșaloanele superioare ale ministerului rus al apărării și ale forțelor armate ale Federației Ruse.


William Burns, director CIA, este de părere că războiul intră într-o perioadă de uzură în care Rusia va încerca să-și consolideze și să-și extindă acapararea terenurilor în Est, înainte de a se regrupa pentru un alt asalt asupra Kievului.

Cred că Putin este convins acum că, dacă dublează miza, va face progrese în continuare”, susține Burns.


Ucraina va lupta pentru Insula Șerpilor atât timp cât va fi nevoie, spune șeful de stat major al Ministerului de Interne, Kyrylo Budanov.

Insula are o importanță strategică, deoarece permite controlul asupra suprafeței și, într-o anumită măsură, asupra situației aeriene din sudul Ucrainei.

Teoretic, aceasta este singura regiune prin care ocupanții ar putea încerca să-și croiască drum pe teritoriul Transnistriei nerecunoscute.

UPDATE 09:00

Imagini cu primele tancuri trimise de Polonia Ucrainei, undeva în zona Kryvyi Rih (Krivoi Rog).

T-72M1 este o variantă a tancului sovietic T-72, cu modernizări făcute de polonezi.

UPDATE 08:00

Procuratura Generală a documentat 226 de crime de copii comise de ocupanții ruși în Ucraina.

Occupanții au lovit regiunea Sumy de două ori în timpul nopții, potrivit OK Nord.

Lovitura a lovit așezarea de frontieră Ochkino. În mod provizoriu, nu s-au înregistrat victime în rândul militarilor.

UPDATE 07:00

Ce îi îngrijorează pe americani în legătură cu războiul din Ucraina: Conflict extins, posibilă ciocnire SUA-Rusia

În contextul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina se află acum în a treia lună, majoritatea americanilor declară că susțin acțiunile întreprinse de administrația Biden ca răspuns la invazia rusă, cum ar fi: impunerea unor sancțiuni economice stricte împotriva Rusiei, trimiterea de echipamente militare și arme în Ucraina și staționarea unui număr mare de forțe militare americane în țările NATO din apropierea Ucrainei.

Un nou studiu realizat de Pew Research Center a constatat că publicul are numeroase îngrijorări cu privire la posibilele consecințe ale războiului din Ucraina.

Aproximativ șase din zece (59%) sunt foarte îngrijorați de posibilitatea unei invazii rusești în alte țări din regiune. 57% sunt foarte îngrijorați de faptul că războiul din Ucraina ar putea dura mult timp, iar 55% sunt, de asemenea, îngrijorați că întreaga Ucraină ar putea fi invadată de Rusia.

Aproximativ jumătate dintre cei chestionați sunt, de asemenea, îngrijorați de posibilitatea ca sprijinul SUA și al NATO pentru Ucraina să ducă la un război al SUA cu Rusia.

UPDATE 05:00

Lupta continuă la uzina Azovstal, unde soldații ucraineni refuză să se predea.


Ofițerii britanici care lucrau sub acoperire și ajutau trupele ucrainene cu informații în Donbass au fost transferați brusc la Kiev pe 24 februarie, când armata rusă s-a apropiat de capitala ucrainei, au declarat oficiali ruși de securitate pentru RIA. Novosti.

Acești ofițeri s-au mutat la Kiev pentru a-și comanda apărarea de la sediul direct la școala №72.


Ucraina a cheltuit deja 8,3 miliarde de dolari pentru nevoi militare – a declarat ministrul de Finanțe Serhiy Marchenko pentru Reuters

Banii au fost luați de la buget. Marchenko a declarat că în aprilie țara a primit doar 60% din veniturile fiscale planificate, iar în mai și iunie veniturile sunt proiectate la 45-50%.

În concluzie, Ucraina are nevoie de sprijin financiar urgent.

UPDATE 03:00

ȘAPTE OBIECTIVE AEROPURTATE ALE ARMATEI RUSEȘTI AU FOST ÎNFRÂNTE

Apărarea antiaeriană a armatei, a forțelor terestre și a trupelor de asalt aeropurtate a lovit 7 ținte aeropurtate:

5 UAV-uri (Orlan-10);
1 elicopter (Ka-52);
1 rachetă.

Forțele aeriene și forțele terestre ale armatei ucrainene continuă să lanseze atacuri aeriene împotriva pozițiilor forțelor de ocupație rusești în diferite direcții.


Ocupanții ruși au ascuns o grenadă în pianul unei fetițe de 10 ani din Bucha, regiunea Kiev

Un locuitor din Bucha, întorcându-se acasă, a găsit o capcană mortală care, în mod miraculos, nu s-a declanșat.

Datorită vigilenței femeii, nimeni nu a fost rănit, iar geniștii, pe care i-a chemat, au recuperat și dezamorsat grenada.

UPDATE 01:00

Germania nu este de acord cu furnizarea de avioane de luptă occidentale Ucrainei

Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat joi rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale, la începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele G7. Ea a făcut trimitere la respingerea de către statele occidentale a apelului Ucrainei de instituire a unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării.

UPDATE 24:00

Principalele știri din regiunea Zaporojie:

▪️ Trupele ruse au tras cu o rachetă de croazieră în inima regiunii Zaporizhzhia – insula Khortytsa, soldând cu un incendiu în rezervația națională. Nu s-au înregistrat pagube sau victime.

▪️ Inamicul continuă să bombardeze trupele noastre cu artilerie de tun de mare putere și sisteme de lansare de rachete multiple, încercând astfel să-și îmbunătățească poziția tactică. Orașele pașnice Gulyai-Pole, Kamyshevakha, Orikhiv au fost sub foc astăzi.

▪️ SBU a prevenit atacul terorist și a reținut autorul acestuia. S-a dovedit a fi un locuitor din Dnipro, care urma să detoneze o bombă în centrul orașului Zaporizhzhia. A fost reținut și dispozitivul exploziv a fost dezamorsat.

▪️ Un funcționar al Consiliului Local Zaporizhzhia este suspectat de săvârșirea unei infracțiuni. Abuzând de poziția sa oficială, infractorul a vândut terenuri la un preț mic, ceea ce a cauzat prejudicii comunității în valoare de aproximativ două milioane de grivne. Ancheta preliminară este în derulare.

▪️ Absolvenții care se află în teritoriile ocupate vor primi un certificat electronic de absolvire a studiilor – Departamentul Regional de Educație.