• Tacticile Rusiei nu s-au schimbat în ciuda deplasării sale spre est, iar Rusia suferă pierderi uriașe, deși nu a vrut să se pronunțe asupra victimelor ucrainene.
  • 200 de avioane și aproape 27.000 de oameni sunt pierderile suferite de forțele de ocupație în timpul războiului din Ucraina, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.
  • Rusia a ucis 227 de copii și a rănit peste 420 în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă.

UPDATE ORA 23:00

G7 insistă că China pune o presiune reală asupra Rusiei. Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări din G7 au cerut sâmbătă Beijingului să insiste „hotărât” ca Rusia să pună capăt războiului din Ucraina, pe lângă avertismentele anterioare împotriva ajutorului economic sau militar acordat Kremlinului. După întâlnirea de la Berlin, miniștrii de externe G7 au transmis Chinei un mesaj neobișnuit de dur, cerând pace și stabilitate în Taiwan și îndemnând „un apel puternic către Rusia să pună capăt agresiunii sale militare împotriva Ucrainei”.


Rusia trebuie să își asume responsabilitatea pentru pagubele provocate de războiul său din Ucraina, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock în timpul conferinței de presă de încheiere a reuniunii miniștrilor de externe ai G7 de sâmbătă de la Berlin.

UPDATE ORA 22:00

Forțele SUA și NATO folosesc lecțiile din Ucraina în exercițiile de antrenament pentru evacuările medicale

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aceasta face parte din antrenamentele medicale pe care forțele speciale ale SUA și NATO le desfășoară în regiunea baltică, punând în aplicare practicile pe care le-au învățat în urma conflictului din Ucraina.

Principala lecție pe care au învățat-o este că superioritatea aeriană ar putea fi de domeniul trecutului, iar evacuările aeriene cu ajutorul elicopterelor care se deplasează rapid ar putea să nu fie posibile.

UPDATE ORA 21:00

Sumy, Poltava, Harkov, Lugansk și o parte din regiunea Mykolayiv – alarmă aeriană

Ministrul suedez de externe se va întâlni cu omologul turc în legătură cu rezervele Ankarei față de aderarea la NATO

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat sâmbătă că se așteaptă acum să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său turc, Mevlut Cavușoglu, după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că nu privește „pozitiv” demersurile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, acuzând ambele țări că adăpostesc „organizații teroriste” kurde.

Cavușoglu a declarat că poziția Ankarei este clară: „Aceste țări nu ar trebui să sprijine grupurile teroriste PKK/YPG”, potrivit agenției de știri turce de stat „Anadolu” de sâmbătă.

În urma reuniunii informale de sâmbătă a miniștrilor de externe din cadrul NATO de la Berlin, Linde a declarat pentru postul suedez de televiziune SVT că „avem o relație foarte bună și constructivă”.

„Ne-am mai întâlnit de mai multe ori și nu am auzit niciodată de probleme în cazul în care am solicita aderarea la NATO. Dar acum, există noi semnale din partea președintelui. Așa că voi încerca să aflu despre ce este vorba și dacă există neînțelegeri”, a declarat ea.

Orașul ucrainean Odesa avertizează în legătură cu o mină în apropiere de țărm

Primăria din Odesa a avertizat locuitorii în legătură cu o mină care plutește în largul uneia dintre plajele orașului.

„Fiind la zeci de metri de țărm, nu reprezintă o amenințare directă”, a declarat consiliul, „dar încă o dată amintește de pericolele înotului și ale altor utilizări ale apelor de coastă„.

Orașul-port de la Marea Neagră a declarat că mina va fi tratată de specialiști, dar le-a transmis locuitorilor că „pentru propria siguranță, nu ar trebui să vă apropiați de plaje și de coastă, nici măcar pentru înot”.

Consiliul a declarat că amenințarea atacurilor cu rachete rămâne în continuare.

UPDATE ORA 20:00

Finlanda vrea să mențină granița cu Rusia „pașnică”, afirmă ministrul de externe la reuniunea NATO

Finlanda dorește să își mențină pașnică granița cu Rusia, a declarat, sâmbătă, ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, afirmând necesitatea menținerii comunicării cu Kremlinul, în condițiile în care națiunea nordică se apropie de aderarea la NATO.

„Avem o graniță de 1.300 de kilometri [aproximativ 800 de mile] cu Rusia”, a declarat el reporterilor la Berlin, unde a fost invitat să se alăture unei reuniuni a miniștrilor de externe din NATO. „Granița este pașnică și dorim să menținem această graniță pașnică. Este foarte important să comunicăm cu vecinul nostru”.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina salută posibilul rol al Turciei în evacuarea răniților din Azovstal

Vicepremierul ucrainean a declarat că guvernul ar saluta perspectiva unei medieri turcești sau chinezești pentru a ajuta la organizarea evacuării soldaților răniți din complexul Azovstal din Mariupol.

Iryna Vereshchuk a declarat la televiziunea ucraineană că „partea turcă ar putea fi cu adevărat un mediator din acest punct de vedere. Vorbim acum despre răniții grav și aceasta este o întrebare pentru CICR [Crucea Roșie Internațională]. Dacă Turcia poate fi un mediator și în această chestiune, ar fi bine”.

„Dacă Xi Jinping poate influența, ar fi bine și asta. Sperăm la ce este mai bine”, a mai spus ea.

Vereshchuk a spus că, dacă Turcia sau China nu sunt implicate, „cel puțin un document ar trebui semnat de reprezentanții CICR care, conform Convențiilor de la Geneva, au autoritatea de a monitoriza procesul și, mai mult, de a fi lideri în acest proces”.

„Vrem să fie semnat un document, cum anume va avea loc evacuarea din Azovstal”, stabilind un coridor care va funcționa și va permite ca soldații grav răniți să fie duși în Zaporizhizhia.

UPDATE ORA 18:00

Un convoi uriaș de mașini cu locuitori din Mariupol (de la 500 la 1.000 de mașini), care așteptau de mai bine de trei zile să treacă, i s-a permis, într-un final, să intre în Zaporizhia.

UPDATE ORA 17:00

Kievul va demola aproape 40 de monumente care au legătură cu Rusia și cu URSS, în perioada următoare.

UPDATE ORA 16:00

Primarul oraşului Harkov, Ihor Terejov, a declarat pentru BBC că ruşii s-au retras din zona oraşului Harkov în direcţia frontierei ruseşti.

Ruşii bombardau constant Harkovul, deoarece erau foarte aproape de oraş. Şi datorită eforturilor depuse de apărarea teritorială a Harkovului şi de forţele armate ucrainene, ruşii s-au retras departe de zona oraşului, în direcţia frontierei ruseşti”, a declarat primarul.

El a povestit, pentru BBC, că acum în zonă este linişte şi oamenii se întorc treptat în oraş.

Nu a existat niciun bombardament în oraş în ultimele cinci zile. A existat o singură tentativă din partea ruşilor de a lovi oraşul cu o rachetă în apropierea aeroportului din Harkov, dar racheta a fost eliminată de apărarea antiaeriană ucraineană”, potrivit primarului.

Edilul a menţionat că multe clădiri din oraş sunt distruse sau avariate.

UPDATE ORA 15:00

Într-o conversație cu președintele Finlandei, Putin a discutat despre intenția țării de a adera la NATO. Președintele Federației Ruse a subliniat că renunțarea la neutralitatea Finlandei ar fi greșită, nu există amenințări la adresa securității acesteia.


Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, din 40 de semnalizatori ai Forțelor Armate Ruse trimiși pe insula Zmeiny, 8 s-au întors în viață, 10 cadavre au fost evacuate.

Astăzi, spitalul militar din Sevastopol este supraaglomerat cu operații și traumatologie. Datorită volumului mare de muncă, în saloane sunt instalate 40 de paturi.

În plus, din cauza numărului mare de răniți din Crimeea, se desfășoară activ o campanie de donare de sânge.


Germania va deveni independentă de importurile rusești de cărbune și petrol în acest an, a declarat cancelarul german Olaf Scholz pentru t-online.

El a promis că guvernul german va face tot posibilul pentru a păstra locurile de muncă la rafinăriile de petrol ale țării.

Totodată, cancelarul a remarcat că lucrurile sunt mai complicate cu gazele naturale, și pentru că guvernul trebuie să construiască mai multe terminale noi de gaz lichefiat într-un timp foarte scurt, iar acestea sunt proiecte mari de infrastructură în valoare de miliarde.


Fluxul de refugiați din Ucraina a scăzut în Germania, a raportat Süddeutsche Zeitung.

„În prezent, doar aproximativ 2.000 de refugiați din Ucraina ajung în Germania în fiecare zi. La mijlocul lunii martie, erau peste 15.000 de oameni pe zi”.

UPDATE ORA 14:00

Rusia a ucis 227 de copii și a rănit peste 420 în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă. Și aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.


Apărătorii lui Mariupol cer Chinei să ajute la scoaterea luptătorilor din Azovstal. Ei au declarat acest lucru în timpul unui briefing.

Cerem Chinei să intervină și să devină un făcător de pace, o salvare pentru luptătorii noștri. Războinicii noștri au fost deja în iad, lăsați-i să vadă soarele”, au spus aceștia.

Nativii militarilor cred că China poate deveni mediator și garant în negocierile privind extracția într-o țară terță, care ar putea fi Turcia. Ei susțin că China este singura țară care poate pune presiune asupra lui Putin.

UPDATE ORA 13:00

Șefii misiunilor diplomatice ale Statelor Unite, Marii Britanii, Franței și Germaniei s-au întâlnit la Kiev pentru prima dată de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei.

Și ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea, anunță Bogdan Aurescu pe Twitter.


Planul trupelor ruse de a înconjura APU în regiunea Lugansk a eșuat lamentabil după eșecurile cu Seversky Doneț, relatează CNN.

Analiza a confirmat că în timpul forței râului ocupanții au pierdut 70 de unități de echipament militar și echipamente de inginerie și pod foarte importante.

Incapacitatea rușilor de a avansa prin Seversky Doneț a încetinit probabil înaintarea lor în direcția Luhansk.


Rusia a suspendat livrarea de energie electrică către Finlanda peste noapte, după ce firma sa de energie RAO Nordic a amenințat că va întrerupe livrările din cauza restanțelor de plată, a declarat sâmbătă un oficial al operatorului de rețea din Finlanda pentru AFP.

Este la zero în acest moment și a început de la miezul nopții, așa cum era planificat”, a spus Timo Kaukonen, manager pentru planificarea operațională la Fingrid.

RAO Nordic a declarat vineri că va suspenda livrările, invocând probleme cu plățile, în timp ce Helsinki se pregătește să-și anunțe cererea de aderare la NATO în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.


Unele orașe și sate din regiunea Sumy au petrecut mai mult de o lună sub ocupația rusă. După eliberare, regiunea nu a încetat să lucreze zile întregi pentru a-și spori potențialul de luptă și o eventuală reunire cu trupele rusești.

Gărzile Sumy nu numai că pregătesc ei înșiși fortificațiile și își măresc pregătirea de luptă, dar îi ajută și în mod activ pe reprezentanții formațiunilor de voluntari din regiune să facă acest lucru.

UPDATE ORA 12:00

Rusia va acționa dacă NATO va desfășura forțe nucleare și infrastructură mai aproape de granița sa, a declarat agenția de știri RIA, citată de ministrul adjunct de externe Alexander Grushko.

Grushko susține că nu are intenții ostile față de Finlanda și Suedia și că nu vede motive „adevărate” pentru ca aceste două țări să se alăture alianței de apărare.


Ucraina este gata să returneze Federației Ruse cadavrele invadatorilor ruși care au murit în apropiere de Kiev și Cernihiv, așa cum prevede dreptul internațional umanitar.

Acest lucru a fost raportat în Reuters cu referire la șeful departamentului de cooperare militaro-civilă al Ucrainei, Volodimir Lyamzin.

„Conform normelor dreptului internațional umanitar, iar Ucraina le respectă cu strictețe, după încheierea fazei active a conflictului, părțile trebuie să returneze trupurile militarilor din altă țară. Ucraina este gata să returneze cadavrele agresorului.”

UPDATE ORA 11:00

Azov în Mariupol a nimicit aproximativ 6.000 de soldați ruși împreună cu generalul„, a declarat comandantul adjunct al regimentului Azov, căpitanul Svyatoslav Palamar.

Rușii au dominat în termeni de oameni și arme. Gruparea număra aproximativ 14.000 de persoane, inclusiv luptătorii PMC Wagner. De asemenea, au fost distruse 78 de tancuri și peste o sută de vehicule blindate.


Armele pentru Ucraina sunt cheia pentru depășirea crizei alimentare din lume, a declarat consilierul PO, Mihail Podolyak, explicând motivul penuriei de cereale din unele țări.

Ar trebui să înțelegem relațiile cauză-efect ale proceselor globale. Rusia a pus în pericol securitatea alimentară a lumii prin declanșarea războiului în Ucraina. Singura modalitate de a restabili ordinea este de a ajuta Ucraina să câștige. În prezent, armele pentru Ucraina sunt cheia securității alimentare a lumii”, a declarat Podolyak.

UPDATE ORA 10:00

Rușii încearcă să instaleze sisteme de apărare aeriană pe Insula Șerpilor Acest lucru a fost raportat de către purtătorul de cuvânt al OVA din Odesa, Serhiy Bratchuk.

Videoclipul arată clar de ce Insula Șerpilor este atât de importantă pentru Rusia. Prin preluarea acesteia sub controlul lor, vor acoperi sudul Ucrainei și ar putea avea un avantaj în încercările de debarcare.

Începe „a treia fază” a unui război la scară largă în Ucraina, a declarat ministrul de interne Viktor Andrusiv.

Ocupanții încep să se pregătească pentru a apăra liniile unde s-au oprit. Acest lucru indică faptul că au decis ca războiul să fie unul prelungit.

Potrivit lui Andrusiv, invadatorii mizează pe faptul că crizele provocate de război vor pune Occidentul la masa negocierilor cu Rusia.

UPDATE ORA 09:00

Conducerea regiunii ruse Belgorod susține că 280 de gospodării au fost avariate în urma bombardamentelor venite dinspre Ucraina. De asemenea, aceștia spun că 85 de vehicule au fost avariate.


Noaptea trecută, ofițerii Serviciului vamal de stat al Ucrainei au detectat cinci explozii la periferia unuia dintre satele izolate din districtul Shostkinskiy.

După ce s-a cercetat locul de emisie, s-a constatat că incendiul a fost provocat de rachete de aviație neechipate. Fragmente din acestea au fost găsite pe jos. Nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentelor.

UPDATE ORA 08:00

Navele de război rusești au provocat moartea delfinilor și a unor pești în Marea Neagră. Potrivit NBC News, mai mult de 100 de delfini au fost aruncați pe coasta turcească din februarie.

Biologii marini suspectează poluarea fonică produsă de navele de război rusești ca fiind cauza principală


Peste 50 de clădiri au fost demolate de ruși în comunitățile Girsk și Popasna, o fabrică a fost lovită în Lysychansk.

Aproximativ această cantitate de locuințe din aceste comunități se pierde în fiecare zi. Orcii nu au nevoie de oameni și de casele lor – doar de teritoriu, pe care inamicul îl transformă în pustiu.

UPDATE ORA 07:00

Putin își pierde încrederea în războiul din Ucraina, afirmă fostul premier rus. Potrivit lui Mihail Kasyanov, care a fost prim-ministru al lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000, președintele rus a început deja să înțeleagă că pierde acest război. Într-un interviu acordat DW, el a sugerat că președintele rus ar fi putut fi indus în eroare de către generalii săi cu privire la desfășurarea războiului.


ONU dezvăluie numărul ucrainenilor uciși de ruși. Până la data de 13 mai, în Ucraina au fost documentate 3.573 de morți și 3.816 răniți în rândul populației civile.


Peste 200 de mii de copii ucraineni învață deja în școlile din Polonia, a anunțat Olena Zelenska.


În districtele Donețk și Tauri, inamicul a folosit mortiere, artilerie cu arme de calibru mic, lansatoare multiple de rachete și aviație pentru a provoca pierderi maxime în rândul Forțelor de Apărare, distrugerea personalului militar și distrugerea structurilor de fortificație.

UPDATE ORA 06:00

Militarii ucraineni din Mariupol au eliminat 6.000 de invadatori, inclusiv un general, anunță comandantul adjunct al regimentului Azov, căpitanul Svyatoslav Palamar. Au distrus 78 de tancuri, peste o sută de piese de vehicule blindate.


Fostul comandant NATO Philip Breedlove spune că SUA ar trebui să furnizeze Ucrainei apărare aeriană, cu rază medie și lungă de acțiune. Rachete precum Neptun, și cele mai moderne arme de acest tip, care vor ajuta Ucraina în luptele pe care le duce în prezent, este convins el.

UPDATE ORA 05:00

Ucraina a primit peste 125 de milioane de dolari în donații în criptomonede, arată datele analiștilor Crystal. Dintre acestea, 52% au mers către armată și 48% către programe umanitare.


În Borodyantsi, regiunea Kiev, se intenționează să se deschidă un sat de module temporare pentru persoanele care și-au pierdut casele în lupte, a anunțat șeful OVA din Kiev, Oleksandr Pavlyuk.

UPDATE ORA 04:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina a recucerit vineri șase așezări de la forțele rusești și 1.015 în total de la începutul conflictului, din februarie.

SUA vor trimite 10.500 de soldați în Europa pentru rotație în următoarele săptămâni și în vară, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Numărul total al trupelor americane de pe continentul european va rămâne la aproximativ 100.000, potrivit lui Kirby.

UPDATE ORA 03:00

UE a reluat discuțiile cu Iranul, care ar trebui să se încheie cu semnarea unui acord și ridicarea unor sancțiuni, a anunțat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.


Ucraina a cheltuit deja peste 8 miliarde de dolari pentru războiul cu Rusia. Într-un interviu acordat Reuters, ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că Ucraina a cheltuit deja 245,1 miliarde de grivne (aproximativ 8,3 miliarde de dolari) pentru războiul cu Rusia.

UPDATE ORA 02:00

Un deputat ucrainean a cerut Statelor Unite să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă, afirmând că situația de pe câmpul de luptă este mult mai gravă decât era la începutul războiului. Daria Kaleniuk, un important activist al societății civile ucrainene, a explicat că „nu putem câștiga acest război cu echipament sovietic, deoarece: A. Rusia are mult mai mult echipament sovietic, B. nu avem de unde să luăm muniție pentru acesta și C. Rusia are pur și simplu mai mulți oameni și mai multe trupe”.


În cazul în care Congresul nu va aproba suplimentul de 40 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei până la 19 mai, va începe să afecteze capacitatea Statelor Unite de a oferi ajutor militar Ucrainei fără întrerupere, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei ședințe de informare la Pentagon.

UPDATE ORA 01:00

Ucraina a declarat că returnează acasă trupurile trupelor rusești căzute la datorie. Vineri, oficiali militari au fost văzuți încărcând și stivuind cadavrele colectate din regiunile Kiev și Cernihov în vagoane frigorifice. Mișcarea este în conformitate cu normele dreptului umanitar internațional, potrivit lui Volodimir Lyamzin, șeful cooperării civil-militare din Ucraina.


Aviația rusă a atacat un depozit de arme din regiunea Harkov din Ucraina, relatează agenția de presă de stat RIA. Serviciile de informații militare britanice afirmă că un întreg batalion rusesc a fost anihilat în timpul unui efort zădărnicit de a stabili un pod peste râul Siversky Donets în regiunea Donbas de est.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful serviciilor secrete din Ucraina anunță că războiul va ajunge la un punct de cotitură în august și se va încheia până la sfârșitul anului. Aceasta este cea mai precisă și optimistă predicție făcută până acum de un oficial ucrainean de rang înalt.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Sky News, generalul-maior Kyrylo Budanov a mai spus că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în desfășurare în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav.

Se poartă negocieri foarte dificile pentru următoarea etapă a misiunii de evacuare de la uzina Azovstal din Ucraina, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, toți cei care pot fi cei mai influenți mediatori din lume sunt implicați în negocierile respective.


Președintele american Joe Biden a discutat cu liderii Finlandei și Suediei despre planurile acestora de a se alătura alianței NATO. Casa Albă a declarat că Biden a avut vineri o convorbire telefonică comună cu președintele finlandez Sauli Niinistö și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson pe această temă.

Un raport al convorbirii susține că cei trei au discutat despre politica Porților Deschise a NATO și despre reptul Finlandei și Suediei de a-și decide propriul viitor, politica externă și aranjamentele de securitate.